Ročný syn chodí po špičkách.

bibg
23. jan 2020

Ahojte, idem si sem po radu. Syn má rok a pol a začal mi chodiť po špičkách. Chodí od 10 mesiacov. Všetko bez problémov, doma má papučky a keď ideme von tak teraz zimné topánočky. Predtým mal prvé topánočky RAK, až kým nezačala zima. No len odkedy začala zima a má zimné topánočky tak začal chodiť po špičkách. Dokonca začal po špičkách aj utekať. Môžu to byť zle topánky? Sú mu malé alebo veľké? Alebo sú tvrdé? Mám zavolať k dr? Stretli ste sa s tým niektorá? ďakujem.

bagre
23. jan 2020

Čiže teraz chodí stále po špičkách? Aj vonku aj doma? Trvá to koľko? 2 mesiace vkuse? Syn tak chodil chvíľu, ale to bolo vnútri bez obuvi, - a prestal s tým. Sledovala som, ale neupozorňovala veľmi na to, preňho to bola zábava, objavil niečo nové...

snehulienka8
23. jan 2020

@bibg podla toho, ako to pojde dalej..by som uvazovala o navsteve fyzioterapeuta..urcite to spomen pediatrovi..my aj koli spickovaniu chodime na fyzioterapiu..

bibg
autor
23. jan 2020

@bagre Doma keď je bosy a nemá ani papučky tak skoro stále chodí po špičkách. Keď je obutý tak pomenej. Ale napríklad vonku ešte po špičkách nechodil, až dnes som si všimla keĎ sme boli na prechádzke, že aj tam ide občas po špičkách. Ale menej. Chvíľu ide normalne a potom par krokov po špičkach a buď iba na jednu nohu alebo na obidve.

bibg
autor
23. jan 2020

@snehulienka8 S takým malým k fyzio si neviem predstaviť. On je hrozne hyperaktívny. Neviem ako by som to dala.

bagre
23. jan 2020

@bibg tak by som skočila pre istotu k dr, nech vás pošle na rehabko. Radšej teraz v začiatkoch riešiť ak by bolo treba, predsa len nie je to hlúposť. Ja mám z rehabka skúsenosť, že tam človeka-dieťa chcú vidieť kým je to naozaj potrebné, nie pre istotu 10x...
Možno ho len pozrú a povedia že je ok. Oni vedia čo sledovať, čo s čím súvisí... a nebála by som sa toho, že je aktívny, jednak je to cudzie prostredie a ak treba tak treba nie? 🙂

bibg
autor
23. jan 2020

@bagre Jasne 🙂 Ďakujem pekne spomeniem to u dr. No momentálne máme doma veselo. Má prvé obdobie vzdoru.. Nielenže nechce chodiť von ale nechce isť nikam. Najradšej doma. A keď ho konečne vyrichtujem tak vonku ho len nosím. Tak dúfa, že nebude treba chodiť niekde k doktorom lebo už teraz mi všade robí scény.

maminuska
23. jan 2020

@bibg inak sa vyvíja dobre, ? Len to špičkovanie ? Ukazuje, nosí ti hračky, zdieľa s tebou pozornosť, nie je vyberaví v jedle , reaguje dobre na deti

snehulienka8
23. jan 2020

@bibg my chodime k fyzioterapeutovi..v ramci rehabilitacie..ukazu nam tam raz mesacne, ako spravne pri hre sediet, ako sa spravne hybat..su to take cviky/hra..prisposobene detom..ak by trebalo, urcite to date aj vy..

bibg
autor
23. jan 2020

@maminuska Ukazuje na veci, Ma rad ine hracky ako ostatne deti. Ma velmi rad knizky, rad sa hra radsej s technickymi vecami. Zaujima ho ako funguje vysavac (kde sa zapne, ako sa roluje predlžovačka, ako sa otvára ovladač a ako sadoňho dávaju baterky, ako sa zapína pračka) Má rád koliečka, na kočáry, na aute. Žiadne normalne hračky ho nebavia. Kúpila som mu motesori domček za 200e kde su rôzne veci typu, vypinač, zastrčka, zipsi, gombiky, vkladačky. Inak som všetky hračky dala preč lebo ho to nebaví. Výberavý v jedle je a dosť, no a na deti ako kedy. Niekedy s nimi nemá problém ale keď sa zle vyspí tak je radšej sám.

maminuska
23. jan 2020

@bibg samotné izolované špičkovanie nie až taký problém , ak je to však spojené s špecifickými záujmami ako točenie koliesok , vyberavosť v jedle , nezáujem o klasické hračky, nezdieĺanie pozornosti ..aha mami čo mám , slabší oční kontakt , neverbálnosť a neskôr okolo dvoch rokov aj neshopnosť imaginárnej hry, minimálne by som zbystrila a objednala sa do CPI. Počkaj do dvoch rokov, dovtedy by som sa zamerala čisto na rehabilitáciu.

deti95060810
23. jan 2020

@maminuska tiež ma napadol autizmus...

mogaa
23. jan 2020

@bibg keď bude špičkovať nahraj si ho na mobil a ukáž doktorke na poradni....s najväčšou pravdepodobnosťou to nič nebude - kludne mohol len "objaviť" špičkovanie a baví ho to tak chodiť alebo to môže robiť klemba nohy - nevhodná obuv, niekedy stačí ak sa do topánočiek dá ortopedická vložka a špičkovanie prestane....väčšinu detí ani klasické hračky nebavia - veď je zaujímavejšie skúmať vysávač😉našu z "normálnych hračiek" v tom veku bavilo len lego, teraz je to už lepšie....čo sa týka koliesok - kamarátkin syn bol tiež fascinovaný kosieskami, či na autíčkach alebo na autách vonku - nemohli len tak prejsť okolo stojaceho auta - musel si ho "omatať" - rovnako hľadal výmenné koleso😉 a je normálne zdravé dieťa.....autizmus sa diagnostikuje preto až okolo 3rokov, lebo dovtedy má väčšina detí príznaky autizmu - len z toho jednoducho vyrastú....pozornosť treba zbystriť aj nie je očný kontakt, dieťa neukazuje prstom a má svoj svet...

maminuska
23. jan 2020

@mogaa izolovane tieto príznaky neznamenaju nič, ale ak ich je viac súčasne je potrebné venovat tomu pozornosť,

bibg
autor
23. jan 2020

Ja si nemyslím že by išlo o autizmus. Tak ako sa správa on som sa správala aj ja keď som bola malá. A s tými kolieskami nemyslela som to že nič iné iba kolieska. Prosté má rád iné hračky ako iné deti ale s deťmi si vychádza, nemá s nimi problém len musí byť dobre vyspatý, ako každý dieťa. Skôr si myslím že je trošku popredu pretože má všetky zuby, chýbajú mu už iba posledné 4 stoličky ktoré rastú okolo 20. mesiaca. Prvé zuby mal 4 mesiacoch a vyšli rovno 4. Ako začal chodiť už v 10 mesiacoch.. asi sa len naozaj spoznáva Ako celé telo. Síce ešte nerozpráva ale keď niečo chce vie to ukázať, vie pekne zvieratká napodobniť. Ukazuje na psa, lietadlo, že oheň Páli. Je dosť múdry.

rachel36a
23. jan 2020

@bibg asi by som riedila odbornikov...nie len kvoli spickovaniu, ale hlavne kvoli tej zvláštnej hre, spravaniu sa, vyberavost v jedle, izolovanost...vela z toho poznam...mam syna s PAS

dragonheart
24. jan 2020

@bibg Furt lepšie jakeby chodi po pätach. Bratranec od malička chodil po špičkach, ale v puberte ho to prešlo. Sak hlavne je, že chodi.

stankadu
24. jan 2020

Určite riešiť s doktorkou. A hlavne sa nenechať odbyť. Môže ho to prejsť, ale aj nemusí. Moja dcéra má skoro 17r. a stále chodí po špičkách, od malička. Ked som to spomínala na poradni ( ked bola malá), tak že to nič nie je a prejde ju to. No neprešlo a už dlhšie to riešime s fyzioterapeutkou.