Čo s refluxom u novorodenca?

lenuska333
26. feb 2020

Ahoj mam doma 3 tyzdnoveho chlapceka zacalo mu akoby chrcat v hrdielku tak sme sli k doktorke a ta povedala ze to vyzera na reflux maly chce stale papat no doktorka vravela nech mu tolko nedavam mam mliecka az az tak pred krmenim odsavam mliecko aby tolko nepil negrcka vela len sem tam pri odgrgnuti a ked sa vela napije cez den sa to ta obmedzit ale vecer je kazdu hodinu hore a strasne place nechce ani cumel nic nepomaha a nakoniec mu aj tak dam mliecko za dva tyzdne pribral 600g vraj to je vela ze dietatko tolko priberie za mesiac co on za dva tyzdne poradte nieco kaka dobre aj viac krat za den len teraz zase problem zo spanim strasne malo spi vecer je to katastrofa dakujem za odpoved

dskjhfdlkdjhl
26. feb 2020

@lenuska333 Ja teda neviem, ale normalne by som ho nakojila vtedy ked chce a kolko chce. Ak vela nezvracia a nema ziadne ine problemy, tak by som to neriesila. Niektore deti priberu 200 za tyzden, ine aj 400, obzvlast v tych zaciatkoch. Neviem, co mas za doktorku, ale toto by som fakt nepocuvala. Treba trochu upravit madrac, mal by mat zvysenu polohu, to pri refluxe pomaha. Dcera mala naozaj silny reflux, zvracala do dialky a hodne, napriek tomu priberala vyse 1kg za mesiac a postupne sa to zlepsilo.

misickaa4
26. feb 2020

@lenuska333 podlozte postielku tak, aby bol v takej sikmej polohe. To znamena, ze nohy postielky na strane, kde ma hlavu, podlozit knihami. Ked dopapa, tiez nechat odgrgnut. A vsade, kde babatko lezi, by to mal mat tak vypolohovane.

lenuska333
autor
26. feb 2020

Nie odkedy odsavam nezvracia vela len den pred tym nez sme boli u doktorky tak grckal trosku viac a vyslo mu troska aj z nosteka ale odvtedy nic jedine v com je problem ze je nervoznejsi pretoze chce byt v kuse na prsniku a zly spanok hlavne v noci a ano polohujem mu tak vsade kde lezi

romanka_369
26. feb 2020

@lenuska333 moja mala ma mesiac za prvy tyzden co sme boli uz doma pribrala 250g a druhy tyzden 300g..doktorka nepovedala nic ibaze pekne pribera ale teda sme na UM..

majamat
26. feb 2020

dcera mala reflux a niktore deti nemusia zvracat, to je skryty reflux. moja dcera zvracala prudom, na liecbe len vygrckavala a vela, vela pytala jest, bola velmi uplakane dieta, chrcala, casto sa jej ckalo. a priberala vela. mala fazy, ze aj 1kg za mesiac.
cize aj ked moc negrcka, reflux tym vyluceny nie je, resp, reflux je u drobcov prirodzeny, ale zrejme u niekoho je vyraznejsi. male babatko nedokaze dychat ustami, cize ak by mu mlieko vbehlo do nosa, tak potom sa moze dusit. mali sme v skupine mamicku, tkorej dieta sa z nicoho nic takto dusilo. moja sa tiez takto dusila, ale my sme o jej refluxe vedeli, pricom ta mamina ani netusila, ze jej drobec to ma.
treba urobit opatrenia. po nakrmeni nechat odgrgnut, ak sa podari ( moja to do 6m nevedela ) a ak ie, treba ho aspon drzat vo zvysenej polohe, my sme museli hodinu, lebo bezne aj hodinu po krmeni vracala. nedavat dieta lezat rovno, treba matrac dat do zvysenej polohy, su kliny do postielky, pripadne niecim inym podlozit. daju sa podlozit aj nohy postielky, ale ot sa moze posuvat. je vhodne mat aj senzor dychu, ak by sa to potvrdilo. adieta nikdy nedavat spat bez dozoru do rovnej polohy. malo by byt na boku,a by pripadne mlieko vytieklo, ked vybehne hore.

majamat
26. feb 2020

a v pripade, ze treba, su aj pripravky na reflux. mali sme sirup, co urobi v zaludku zatku,a le neviem akos a vola. no tento nam nezaberal. potom sme mali Nutriton od Nutrilonu. je to vlaknina, ktora zhustuje mlieko, preto sa lepsie udrzi v zaludku. trosku aj lieky na koliky zaberaju, lebo zabranuju speneniu mlieka. no to je skor druhorady liek.

81anina
26. feb 2020

sirup gastrotuss je na reflux aj ja som davala mojmu

lenuska333
autor
27. feb 2020

@81anina mozem sa opytat pomoze gastrotuss aj pri nervozite a zlom spanku babetka

81anina
27. feb 2020

@lenuska333 no keď je nervózny a nespí preto že sa mu vracia mlieko do pusy tak ano

lenuska333
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenuska333
autor
28. feb 2020

@81anina Chcem sa opytat na davkovanie gastrotuss sirupu je napisane 2,5 az 3 ml ale doktorka mi vravela ze mam davat 0,5 ml..... A ani nevravela ako casto davat dakujem maly vazi okolo 3500g a ma 3 tyzdne 5.3 bude mat mesiac mozem mu davat 2,5ml po kazdom krmeni ako je napisane ci dat na doktorku lebo 0,5 ml sa mi zda velmi mala davka

81anina
28. feb 2020

@lenuska333 daj kolko uznas za vhodne ja som zo zaciatku davala 1 az 2 ml a striekackou alebo pipetou ta lyzicka je velka a zle sa mi to malemu davalo

lenuska333
autor
28. feb 2020

@81anina a tiez si davala po kazdom krmeni

stanulienkat
28. feb 2020

@dskjhfdlkdjhl To je fakt múdra rada, že nepočúvala by som doktorku. Ta doktorka vie z medicíny možno trošku viac ako ty a vie prečo jej to hovori. Reflux vie narobiť veľmi veľa škody ,moze vyústiť až do astmy. Niektoré Detičky sú veľmi žravé a doslova sa prejedajú, takže asi vie, čo tá doktorka hovorí, určite niečo múdrejšie ako na modrom koníku. A autorke: je tu milion tem okolo toho,staci guglit. Zvysena poloha, sirupy, neprejedat.

dskjhfdlkdjhl
28. feb 2020

@stanulienkat to, ze nema pocuvat doktorku, to bolo k tomu, ze jej povedala, ze prilis pribera. Mozno som to mala viac zdoraznit, aby vsetci pochopili, ale myslim, ze rady som jej dala dobre. Mam dieta, ktore malo reflux, viem, ze to nie je sranda.

81anina
28. feb 2020

@lenuska333 ano po kazdom uz teraz nedavam on z toho vyrastie moj ma uz 4 mesiace

barunka.k
28. feb 2020

@lenuska333 môže ísť o tichy reflux ako tu už bolo spominane...behá mu mliecko v krku a preto môže pýtať častejšie jesť aby zapíjali kyselinky v krku...všade polohovat aj v kočíku ...po jedle aj 20 minút nosiť...pripadne dávať Nutriton pred kojenim...moja mala bola len na UM a dala som jej antirefluxne mliecko ...u nás napríklad gastrotuss vôbec nezabral...

malfea
29. feb 2020

@lenuska333 ahoj, syn mal tiež reflux. Ģrckal pomerne dosť. Mali sme pod matracom klinový vankúš, aj som prebaľovala na šikmom, aj sa hrával na klinovom. Nič na zahusťovanie sme nedávali, veľa krát som čítala, že potom mali deti problém s kakaním, tak aj ti veľa negrcia, neriešila by som to.

Mne malý inak tiež dosť priberal, 500g/týždeň. Papal častejšie a menšie dávky. Pre deti s refluxom je lepšie, keď nemajú preplnené bruško.

lenuska333
autor
3. mar 2020

@malfea negrcka vela malicko odkedy davam sirup gastrotuss lepsie spinka mne robi väcsie starosti to chrcanie pri tom chrcani akoby mal upchaty nostek tak mi to pride ale odsavame a nostek cisty keby aspon to chrcanie preslo

malfea
3. mar 2020

@lenuska333 áno, viem, o čom píšeš. S tým ti ale neviem poradiť. Ja som nemala pocit, že by mu to nejako vadilo, skôr mne 🙂 a nikdy som nevedela, či má ozaj sople alebo vzadu mlieko.

pauli_cka
4. mar 2020

@lenuska333 moze ho palit zaha a boliet brusko z toho refluxu. aj moj to mal,nie vzdy mu to vyslo ustami von,ale bolo vidno,ze sa mu obsah zaludka vracia hore. straaaaaaasne mi plakaval cele mesiace,vzdy hodinu po kojeni priserny plac co sa nedal utisit,len som ho drzala v naruci,mojkala alebo na fitlopte sa mierne s nim hojdala az kym sa upokojil.tiez len na prsniku chcel kvoli tomu byt ale doktorka hovorila, ze mu nemam tak casto davat,lebo je to zacarovany kruh: napapa sa,vracia sa mu to hore, povracia sa alebo sa len vylaka a preto chce zase sat a tak stale dokola. A tiez vela pribral za kratky cas,lebo mlieka som mala velmi vela. musela som ho kojit v takej polohe,ze som sa s nim zaklonila,postielku mal podlozenu dost vysoko a veeeeela som ho nosila,na rukach ale najma v satke,v tej zvislej polohe mu vzdy bolo najlepsie a aj spal dlhsie v satke,nebudil sa s placom. Skusali sme aj sirup na zahustenie materského mlieka,ale bez vysledku,akurat ze maleho z neho zapekalo :/ Ked sme presli na prikrmy,tak sa to zlepšilo .Teraz ma 9 mesiacov a stale z mojho mlieka viac vygrckava,z ineho jedla vobec. Asi to dietatko z toho refluxu musi proste len vyrast