icon

Čo si myslíte o dnešných rozprávkach?

bolarazjedna
28. feb 2023

Som zvedavá na váš názor na dnešné animované filmy - "rozprávky". Dávam to do úvodzoviek, lebo podľa mňa to rozprávky ani nie sú, skôr akčné filmy v kreslenej verzii. Otázku inšpiroval môj zážitok z víkendu - s manželom sme boli pozrieť Kocúra v čižmách v kine, s očami dospelého to bolo fajn, zábavný akčný film, no podľa mňa absolútne nevhodné pre deti, pre ktoré je to teda primárne určené. Bol to film plný agresie, nenávisti, SPOILER: Zlatkovláska s medveďmi vykreslené úplne negatívne, ktorých jediným cieľom je zabíjať, ten tučný veľký chlap taktiež (ze potom sa čudujeme, že 14rocne deti chodia do školy so sekerou a chcú zabiť spolužiakov...), tie scény so smrťou v podobe vlka podľa mňa vyslovene strašidelné pre deti. KONIEC SPOILERA
No proste čistý des pre mňa,.... Sála bola plná 5-6rocnych detí, ja som tak rozmýšľala, čo by som tým deťom povedala o filme po pozretí.... A čo oni odnášajú z takýchto "rozprávok"... Keď ešte sú vo veku, kedy nevedia rozlíšiť realitu od fantázie... O tom, že rýchlo sa meniace obrazy pôsobia taktiež negatívne na detský mozog, ani nehovorím.... Určite to ma súvis s
hyoeraktivitou, neschopnosťou sústrediť sa, atď

Strana
z6
dada1252
4. mar 2023

do kina sa snažíme nechodiť, keď ideme tak raz za rok a aj to poriadne zvážime čo ideme pozrieť. vopred si pozriem ukážku. máme deti vo veku 12,10 a 2 roky A vôbec im to nevadí. Dnešné rozprávky sú plné násilia... zablokovala som im kanály ako disney chanel, niclodeon, keď som aj len počúvala čo pozerali, tak sa mi rozum zastavoval čo dávajú do televízie,,, americké seriály ATĎ... harry poter u nás pustení nebol a to majú viacerí ich spolužiaci aj kamaráti pozreté. zatiaľ vyberám čo pozerať a snažím ich upozorniť keď niečo nie je správne aby nepozerali a prepli... (keďže som teraz doma dá sa to odsledovať)
a odskúšané máme, keď ešte pozerali spomenuté kanály tak to sa u nás nedalo s nimi vydržať, hlavne ich správanie, teraz máme pokoj. Veľmi radi majú keď si pozrieme vedomostné súťaže, alebo nejaký rozumný film...
Máme len jeden televízor v obývačke. aby bol televízor v izbách nesúhlasím,, aj keď syn by rád mal. Internet majú tiež obmedzení.
Radšej ich vyženiem von nech sa idú hrať s kamarátmi... Hrávajú vonku s ostatnými vybíjanú, futbal alebo sa vozia na bicykloch ... proste všetko to čo sme robili mi keď sme boli deti,,,, a myslím, že takto by to malo byť.

tehotna40
4. mar 2023

@galganka napísala som názov tej rozprávky o tej líške ale videla som potom keď som začala čítať ostatné komentáre ze to tu už niekto písal tak som vymazala 😀

bolarazjedna
autor
4. mar 2023

@dada1252 ahoj, trocha mimo témy, ma napadlo, či potom deti nekukaju so spolužiakmi, kamarátmi videa atď, keď "sa hrajú vonku". Jedna vec, že tebe povedia, "hrali sme vybíjanú". Len preto ma napadlo, lebo synovec minule bol u babky, chcem sa ísť hrať s mladším kamarátom k susedom, a keď sa vrátil, pýtam sa, ako sa hrali, a on, že celý čas pozerali YouTube na tablete. Mne je až ľúto, keď vidím, ako mu uniká detstvo... Ma 11, už ako 2rocny mal svoj mobil, tablet, obmedzenia podľa mňa žiadne, napr 8 ročný už videl Titanic atď, je dlhodobo závislí na videohrach a celkovo na mobile, také ze hrať sa vonku, bicyklovať, atď, to úplne minimálne.

Je to veľmi pozitívna odozva, keď vidíš zmeny na správaní detí po selekcii rozprávok.
A veľmi schvaľujem, že pozeráte spolu vedomostné sútaže. Naša mamina nás viedla v rovnakom duchu, a u mňa to ostalo, stále rada pozerám vedomostné relácie (aj keď my klasické TV doma nemáme, ale keď prídem k našim, tak spolu pozeráme Duel, Čo ja viem, Záhady tela a pod.

dada1252
4. mar 2023

@matabb73 áno boh stvoril všetkých ľudí, bez rozdielu,,,, ale to, že sa stali homosexuáli, alebo sa z nich stali vrahovia, za to Boh nemôže, bolo to ich vlastné osobné rozhodnutie. Boh miluje všetkých ľudí bez rozdielu, aj homosexuálov aj vrahov,,,,, ale nenávidí hriech ktorí konáme,,,, v tom je veľmi veľký rozdiel.
a keď si myslíš, že neexistuje, zamysli sa niekedy nad tým ako mohol vzniknúť úplne ale úplne prvý človek na zemi,,,, čo spojili sa molekuly a bolo to???

dada1252
4. mar 2023

@bolarazjedna
nie nepozerajú,, pretože sú viac menej buď doma alebo vonku,,, to že sú vonku viem, lebo sa hrávajú na ulici pred domom alebo na druhom konci ulice,, ale viac sú pred našim,,, akosi sa im tu všetkým pred nami viac páči,, v tomto máme výhodu, a ku kamarátom domov moc nechodia, keďže sú s nimi vonku.
ale je pravda, že sem tam si zahrajú počítač a hru na mobile ale viac syn ako dcéra,,
a u babky ,, jedna nemá internet a keď sú u druhej, tak tam mám ešte brata so švagrinou, tak si s nimi vždy zahrajú žolíka alebo nejakú hru,,,

galganka
4. mar 2023

...som si dnes v kníhkupectve pri platení spomenula na túto tému.
Tak, ja len, že bacha, ani knihy už nie sú "bezpečné"... 😂😂😂😱

lilke
4. mar 2023

@tyrkysova_kobyla Dobšinský bol pôvodne pre dospelákov, nie pre deti. Odtate ruky, striekajuca krv,... Úpravou to zjemnili pre deti. Ale zas, deti sa so zlom stretávajú, nech sa vedia brániť. A v starších rozprávkach vždy zlo je potrestané. Na rozdiel od moderných rozprávok, kde naopak zlo je v mnohých na piedestáli a vyhráva. Nehovoriac o réžii. Dej je veľmi rýchly, detský mozog naskočí na toto tempo. Potom odmieta pomalšie klasiky (krtko, macko uško,...) a následne obrovské poruchy pozornosti v škole. Áno, súvisí to spolu.

matabb73
4. mar 2023

@dada1252 homosexuita nie je voľba, taký sa človek narodí. A porovnávať ich s vrahmi je riadne cez čiaru. Veriť ešte v 21. storočí, že človeka stvorila mýtická postava keď existuje kopec vedeckých poznatkov ako to v skutočnosti bolo, môže len hlúpy človek.

lilke
4. mar 2023

@matabb73 zaujímavé, že práve plno tých najmúdrejších práve cez vedu uverí v Boha 😉

matabb73
4. mar 2023

@lilke áno? Kto konkrétne? Ja nikoho takého nepoznám.

lilke
4. mar 2023

@matabb73 fyzici, chemici, astronómovia, matematici... Nositelia Nobelovych cien... Ak si urobíš prehľad o nich, budeš v obraze. 🙂

matabb73
4. mar 2023

@lilke kto konkrétne? Toto sú len všeobecné keci. Väčšina vedcov sú ateisti. Ak sú veriaci, je to ich presvedčenie. Ale pochybujem, že vzdelaný človek biológ, fyzik, bude tvrdit, že človeka stvorila vymyslená mýtická bytosť.

makodob
4. mar 2023

@matabb73 pozri si dokument Achillove paty evolúcie- https://www.martinus.sk/?uItem=695141 Je inak veľmi poučný aj mimo toho, že dokazuje Boha.
Myslím, že sa dá aj stiahnúť. Alebo si urob sama nezaujatý výskum bez ohľadu na výsledok, dnes máme internet, vieš si kadečo dohľadať. Ale vačšina obrátených kresťanských vedcov boli predtým ateisti. Mám manžela bývalého ateistu, tvrdil, že sa pred neho musí postaviť sám Boh, aby uveril. Boh ho veľmi špecifickým spodobom uzdravil z rakoviny, tak uveril. A dnes si prelúskal už takmer celú históriu, fakt si to študuje podrobne, prešiel si dokazy o potope, sú pozostatky Noemovej archy, Sodomy a Gomory, našlo sa miesto, kde Mojžiš prechádzal cez oddelené more a plno dokazov, nehľadiac na to, že existenciu Ježiša potvrdzujú aj iné historické knihy, dokonca aj iné náboženstvá. A všetky Biblické proroctvá sa rad radom naplnili a aktuálne aj dnes naplňajú, už by som povedala, že takých 80% sa stalo. Sama som sa veľa naučila aj z tohto vedeckého pohľadu. Teda, ak vedci hľadajú ozaj pravdu dopracujú sa k Biblii a k Ježišovi. Tak si skús urobiť vlastné pátranie a nielen vypúšťať svoje skreslené názory a myšlienky.

matabb73
4. mar 2023

@makodob táto debata nemá zmysel. Verte si čomu chcete. Je mi to jedno.

dada1252
4. mar 2023

@matabb73 ja som neporovnávala s vrahmi, ale myslela som to tak, že či si vrah alebo homosexuál, aj tak si v prvom rade len človek, ktorý si vyberá na základe svojho svedomia, ako sa bude uberať jeho život.

na túto tému sa dá veľmi veľa diskutovať, ale nepatrí to teraz sem, je to odbočenie od témy, ktorá bola zadaná na začiatku a to o rozprávkach,,,,

makodob
4. mar 2023

@matabb73 A ak chceš napadnúť autenticitu Biblie, tak si urob výskum ako vobec Biblia vznikla. Lebo nie vždy mala podobu dnešnej knižhy v jednej vazbe, takto ľahko kedysi ľudia prístup k Písmu vobec nemali. Je to súhrn 66 kníh. Boli písané rozličnými Božími ľuďmi naprieč celou históriou ľudstva od vzniku človeka, až po cca rok 90 nášho letopočtu. Okrem iného títo ľudia mali všetci Božieho Ducha resp. Ducha Svatého, písali naprieč rozličným dobám identické veci, nehovoriac o tom, že sa tie proroctvá naozaj stali. A okrem Biblie je veľké množstvo starých zvitkov, kníh, ktoré sa našli v jaskyniach, ktoré boli písané stovky rokov pred Kristom a potvrdzujú Bibliu. Po Kristovi bol napr. Flavius, bol to žid a mimochodom židia v Ježiša neuverili a spomínal existenciu Ježiša. Je toho veľmi veľa. Samotný židovský národ zanikol/ bol rozprchnutý do celého sveta podľa Ježišovho proroctva. Inak dnešný Izrael vznikol len v roku 1948 po vojne a začali sa tam navrácať židia z celého sveta. Teraz napr. po vojne v Ukraine kopec ukrainských židov prišlo do Izreala žiť. Všetko sa napĺňa, všetko do bodky, tak ako je to písané v prorokoch o židovskom národe. Je to až neuveriteľné, aké to je presné 😊.

matabb73
4. mar 2023

@dada1252 homosexuál si svojho orientáciu nevyberá, on sa tak narodí.

makodob
4. mar 2023

@matabb73 nemala by si byť taká ľahostajná k pravde. Ide o dosť veľa, aby si raz svoju ľahostajnosť a to veľmi skoro neoľutovala. Sme totiž veľmi blízko konca sveta a možno si si to už stihla všimnúť, že globálne celý svet napreduje do ,,zjednotenia”, toto tu nikdy nebolo a bude to len raz.

matabb73
4. mar 2023

@makodob pravda je taká že si náboženská fanatička a s takými ľuďmi je debata úplne zbytočná.

makodob
4. mar 2023

@matabb73 ok, aj to je pohľad na vec. Pekný večer 🙂

janulik2008
4. mar 2023

@makodob Aj keby sa blížil koniec sveta, uvidíme TAM kde je pravda. Áno, Boh stvoril muža a ženu aby sa množili ale nič o tom, že homosexuáli neexistujú.
Treba však pochopiť že tak ako sú tu dnes ateisti boli ateisti aj pred x rokmi. Doteraz si pamätám vetu, že veriaci by mal aspoň jedného ateistu otočiť na veriaceho ale pardon mne je to proti srsti aby som hučala do ľudí že musia veriť lebo Boh existuje a bodka. Ja v Boha verím, som krstená mám birmovku dokonca som krstná ale nemodlím sa každý deň otčenáš atď. Moja viera nespočíva v tom, že budem každý deň v kostole, niekedy som do kostola chodila ale toľko faloše ako tam bolo niekedy v kostole v prvom rade a akonáhle vyšli von už ohovárali. Každý deň Bohu ďakujem aj bez modlitby ... a áno pozeráme aj Disneyovky, pozeráme aj Harry Pottera lenže predtým vždy vysvetlíme že je to film a nie je to skutočné. A to bola pointa tejto diskusie rozprávky tu stále sú a aj budú veď len Disney štúdio má tento rok 100 rokov, v rozprávkach treba myslím že "čítať" aj medzi riadkami 🙂

Strana
z6