icon

Čomu by malo rozumieť 17 mesačné dieťa?

4. okt 2020

Maminy, akým pokynom už rozumelo vaše 17 mesačné dieťa? Moje vie podať, čo má aktuálne v ruke, vie zakývať, zaklopať, chápe, kam má ísť, keď sa ide papať, keď ho chcem vziať na ruky. Ale zložitejšie veci "daj loptu tatovi", "odnes do kuchyne", ešte nie. Viete mi prípadne dať tipy, ako ho to učiť a či to vôbec treba učiť, alebo to musí nejako sám pochopiť?

dkethe
4. okt 2020

Ukazes mu. V tom veku deti miluju odniest svoju plienku do kosa napriklad. Obe mi vedeli nasypat psovi granule (to je aktualne s mladsou, poviem ideme dat psovi papat. A ona uz pisti a beha ku granuliam nachystana) . Upratat hracky do boxu. Blabla, velmi vela
Tych 15-18m je velky boom, su strasne ucenlive len musis ukazat a dat priestor nech to svojim slimacim a nemotornym tempom urobia 🙂

11iva11
4. okt 2020

Moje 18-mesačné dvojičky nevedia nič z toho (možno okrem papania, ale aj s tým v poslednej dobe štrajkujú - tzn. behám za nimi lyžičkou) a chcieť od nich, že "odnes do kuchyne " a "daj loptu tatovi " mi momentálne pripadá úplne sci-fi. Počúvajú síce mix slovenčiny a angličtiny, ale aj tak takéto pokyny mi prídu predčasné.

emilka_1
4. okt 2020

Môj napr nerozpráva ešte takmer vôbec (iba mama, tato, babo, dedo, zvuky zvierat, taká klasika, nič viac velmi), no rozumie úplne všetkému už od tých 16 mesiacov cca. Veľa mu rozprávam, ukazujem, opakujem a je pre mňa prirodzené, že to ovláda...
Neviem, či to treba učiť, asi to príde samo, každé dieťa má svoje tempo a učí sa postupne, raz to bude určite vedieť 🙂

tosomja
4. okt 2020

Netreba hlavne porovnávať. Moja ročná dcéra vedela priniesť pohár s vodou, vedela si umývať zúbky 😁 natrhat mi kvietky, umyť zrkadlo , podať metličku, odniesť do koša papier atď. Také ako skákať pred telkou na Spievankovo, Tap tap tapusky alebo varila myšička kašičku už vedela naspamäť.
Na rok cez deň nemala už ani plienku, pekne sa pýtala. Odniesla má k chladničke, keď chcela niečo jesť.
Ale do 3.r slabo rozprávala. Také hatlaniny ktoré som len ja rozumela.
Teraz môj polročný syn ani z polovice nie je taký šikovný ako bola ona. Ale zato je fajny jedak, čo dcéra neotvorila ani ústa.

mogaa
5. okt 2020

Uplne zbytočne porovnávať....každé dieťa je iné a ide svojim tempom....jedno je šikovnejšie v motorike, druhé v porozumení čo mu mama hovorí, ďaľšie v reči.....okolo toho tretieho roku sa to aj tak vyrovnáva...samozrejme treba dieťa stimulovať ale na všetko musí prísť samo keď príde jeho čas....je veľmi veľký rozdiel medzi deťmi čo majú staršieho súrodenca alebo chodia do jasiel....deti sa najlepšie učia od starších detí, tie ich doslova ťahajú....

autor
5. okt 2020

@mogaa rozumiem tomu, ale kedze je to moje prvé dieťa, neviem, či ho niektoré veci mam učiť alebo ako na to. Všetko vysvetľujem, komentujem, ale neviem, či sa to takto na neho nalepí.

mogaa
5. okt 2020

Ano uplne stačí ak mu ukážeš a popri tom komentuješ čo robíš...a neboj, nalepí sa to na neho...niektoré veci skôr, niektoré neskôr....ono pokiaľ dieťa nerozpráva tak rodič aj tak len "dedukuje" čo dieťa rozumie a čo nie....v určitom veku deti aj veľa rozumejú, ale kašlú na to čo po nich chceš....urobia len čo chcú😉

jarnajar
5. okt 2020

Netreba špeciálne učiť, deti si všetko všímajú a potom prekvapia, keď príde správny čas. Komentuj - ideme do kuchyne, nakrájame mrkvu, aha, toto dám do koša... Popros, nech ti niečo podrží, podaj mu nejakú zeleninu a nech ti ju vezme ku stolu...choďte spolu. Alebo keď miesiš cesto, daj kúsok a povedz, miesime. Atď. V rámci bežnej prevádzky, aspoň sa zabaví, kým niečo robíš.

kiki68
5. okt 2020

Ved to co pises je absolutne primerane veku ako podla tabulky. Dolezite je, ze chape gesto a jednoduchsie slova. Pripadne napodobni to klop klop a pod.