icon

Cudzia matka na ihrisku kričala na moje dieťa

sisika
15. máj 2015

Prosim vas o nazor na situaciu ktora sa odohrala dnes na ihrisku.
Syncek sa s nadsenim smykal zo smykalky,hned ako sa zosuchol,utekal so smiechom hore (je to take drevene ihrisko,s mostikom a schodikmi hore k smykalke,pred nou je taka akoby vezicka). Zopakoval si svoje kolecko zoparkrat.
Do cesty sa mu priplietlo mladsie dietatko,syncek bude mat 4r a toto bolo max 2rocne. Syncek sa snazil vyhnut sa mu,obehol ho a smykol sa dole.
Ale pri navrate do dietatka ruckou zavadil,ako sa tak ponahlal znova sa smyknut. Bolo to zlahka,dietatko ani nespadlo ani sa nezlaklo-ziadny plac,nic podobne.
Jeho mamicka stala hore pri dietatku a zrazu zacala na synceka kricat ze to co ma znamenat,ze ci chce po zadku,ze nesmie bit deti.
Syncek len nechapavo pozeral;natahovalo ho na plač-nechapal.
A pani pokracovala,velmi neprijemnym tónom-tak som sa jej opytala preco krici na mojho syna.
No a spustila-ze si ho mam vychovat,ze len s nim su problemy kazdy den na ihrisku atd atd.
Tak som zostala ako obarena. Zostala tam potom naschval stat aj s dietatkom aby ich syncek musel obchadzat a vzdy to nenavistne okomentovala-akoze "no dufam ze ta uz neudrie chlapec"....
Synceka sa snazim viest k ohladuplnosti,a zvlast si davam pozor ako sa sprava k inym detom-a snazim sa viest ho k nekonfliktnemu rieseniu situacii.
Syncek ma epilepsiu,nesmie sa rozculovat-pretoze dostane zachvat. Boli casy ked maval aj 5-6 zachvatov denne;to sme boli stale doma alebo v nemocnici.
Teraz je to uz lepsie;uci sa nerozculovat sa a tak sa ho snazim zaclenit do bezneho zivota.
A tato pani mu skoro sposobila zachvat-za malickost.
Co by ste robili na mojom mieste? Ako by ste zareagovali-pripadne aj v buducnosti?
Predpokladam ze sa este neraz stretneme...

aristka
15. máj 2015

keď moje deti mali 4roky a boli sme na ihrisku ,bola som nad nimi a nonstop ich musela brzdiť,keďže išli bezhlavo a predbiehali sa pred mladšie dieťa ,až ich odtlačali,čo bolo až nebezpečne ,nonstop som im opakovala spomaľ ,pozor tam je babo,keďže tiež tam boli aj 2ročne deti ,ktore su ešte batoľata a určite sa ani obratnosťou ,ani vzrastom nemôžu rovnať 4ročnemu dobcovi a bohužiaľ ,ak sa staršie dieťa rozjaší ,ide ako buvol bez ohľadu ,kto je v ceste a vznikaju nebezpečne situacie...takže ,rodičia 2ročnych si ich maju držať a pustiť pokiaľ ich dokažu istiť a 4rčnych maju brzdiť ,aby neobmedzvali a neohrzovali inych na detskom ihrisku a to bez ohľadu či je alebo nie je epileptik...ak ma pred sebou 2ročneho prcka o hlavu menšieho ,bude čakať do radu ,kym sa ten prcek nešmykne a nie sa bezhľavo predbiehať.....a potom tu nikto nemusí riešiť ,ako sa druha matka rozčuluje a rieši cudzie dieťa,ktore si nevie alebo nechce riešiť jeho vlastna matka .....

adka0029
15. máj 2015

@sisika
ahoj, ja ked sa mi niečo podobné stalo (mám syna 3,5r a dcéru 5,5r) som sa vždy radšej mamičke, pre pokoj na ihrisku, ospravedlnila. Kašli na ňu, ver mi, že nebude dlho trvať a aj ona sa ocitne v podobnej situácii (alebo horšej, ked jej dieťa naozaj vedome niekoho udrie) ako ty a vtedy pochopí ...

zeytin
15. máj 2015

Na každý problém existujú dva pohľady... toto je tvoj subjektívny pohľad na to, ako sa to stalo. A ako to videla tá druhá mama?
Kričať v každom prípade samozrejme nemala, dá sa to vyriešiť aj inak 🙂

sisika
autor
15. máj 2015

@bocianka123 ako pises ty-ja sa tiez snazim vyhnut sa problemovym situaciam vseobecne-lebo u nas to ma vaznejsie nasledky v podobe zachvatu. Nejde mu o porovnavanie ani o lutost ani nic podobne-pre kazdy matku je to strasne ked jej dieta trpi.

galixx
15. máj 2015

Myslim si ze na tvojho syna nemala pravo kricat ani keby jej dieta naschval buchol. Mohla ho upozornit, vysvetlit ze ma davat pozor na mensie deti. Ja by som si v zivote nedovolila vrieskat na ine dieta, bud by som ho kludne napomenula, pripadne poprosila nech mu dohovori jeho mama. Chapem ze mas z toho neprijenny pocit. Ja by som sa na tvojom mieste syna zastala a skusila si to s tou mamickou v klude vydiskutovat, mozno to skus nabuduce ked ju stretnes. Ked si to neda vysvetlit ignoruj

sisika
autor
15. máj 2015

Diskusiu som zalozila pretoze neviem ako mam reagovat-ake vety pouzit,ako sa ohradit proti spravaniu ktore povazujem za neprijemne a nepatricne.
Na toto konkretne ihrisko chodim so synom aj koli pocitu urciteho bezpecia-ze sa tu deti navzajom poznaju a aj rodicia. Toto sa mi stalo prvy krat-ze sa niekto synovi vyhrazal.
Ocakavala by som ze ta mamicka povie nieco mne-ale nie ze bude kricat a vyhrazat sa synovi.
Dufam ze sa to uz nezopakuje. A dakujem za vase nazory-aj z nich vidiet ako mnoho postojov a pohladov moze byt na jednu situaciu.

jeennyv
15. máj 2015

@sisika ak chodite na rovnake ihrisko obe stale, ja by som ju pri dalsej prilezitosti alebo ak by mala hlupe poznamky konfrontovala, podla mna reagovala prehnane, ak si uz nemohla pomoct mohla normalnym tonom alebo ako pre deti povedat, ze nech trosku opatrnejsie kruzi....je ine ak deti hadzu piesok na ine neplechy co skodia inym a ked sa stane nieco minimalisticke a nechtiac....... ale myslim si, ze taketo mensie zavadenia su sucastou aj bezneho zivota dospelakov...ja som sa uz s tolkymi ludmi tukla zrazila a co..povieme si pardon ci sa usmejeme na seba, ze kde pozerame a dovi...

merrien
15. máj 2015

No ja by som dotycnu maminku poslala tak rychlo do riti ze by len pozerala... a keby tam stala ako truba sprosta aj s tym deckom tak by som sa jej opytala ci ma troska rozumu a nevie sa uhnut a ze ked bude mat blbe hlasky na maleho tak aby si ty nemala blbe hlasky na nu a jej dceru. Ja by som ju tak sundala dolu ze by sa ona ospravedlnila mne. Deticky do seba buchaju. Chodime na ihrisko a nas je najmladsi a ked stvornozkoval tak obcas sa o neho niekto podkol a uz chodi a je cely zdravy a zivi. Ale urcite som nerobila bordel ked ho dakto buchol. To co muselo byt za zakomolexovanu trubu matku.

blankaj
Autor odpoveď zmazal
fidka79
Odpoveď bola odstránená
katka1981
15. máj 2015

@sisika, Nabuduce nahukaj dopredu na nu ty a viac si uz usta neotvori. Pokial tvoj syn dievcatko nezhodil, nic mu vlastne nespravil, tak nemala vobec co otvarat usta. Jej dieta nebolo nijako ohrozene. Asi je to nejaka hysterka.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
jeennyv
15. máj 2015

@fidka79 toho maleho nikto umyselne nestrcil...necitala si temu...4 rocny behal okolo tak kusok zavadil do toho 2 rocneho, ten si to ani nevsimol, lebo neplakal, nepadal, nic mu nebolo, nemal vazne zranenia...jedinu dramu robila jeho mama...mame pred blokom detske ihrisko, strazila som bratranca a jednoducho veci sa medzi detmi stavaju, ale ak sa vlastne nic nestane a matka z toho robi zbytocnu dramu to neprospieva nikomu...deti ako rastu padaju sa buchnu sa pochytia ovela horsie ako jedno zavadenie na ihrisku...to bude teraz kazdeho nahanat ked sa nieco stane....

sisika
autor
15. máj 2015

Vidim ze uz sa tu riesi aj ohrozenie zivota...
Nie-naozaj islo len o to ze moj syn sa smykal,behal a oni tam prisli-stali hore v tej vezicke z ktorej vedie smykala dole-a jednoducho povedane zavadzali... A syncek ako bezal sa smyknut-zavadil o to mensie dietatko. Neublizil,nespadlo,neplakali.
Len ta mamicka kricala na mojho syna. Ja som sedela na lavicke tesne pri tej smykalke-vzdialenost snad pol metra a hned som vyskocila-tri kroky-a potom som tam stala.
Pre obraz-ide o podobne ihrisko ako na foto. Deti musia vybehnut hore mostikom,po dvoch troch schodoch do vezicky a sup dole smykalkou...

maciatkolulu
15. máj 2015

@fidka79 no tak ja si myslim a to mam 20mesacne dieta, ze tak male dieta na smyklavku nepatri a ked aj hej, tak s nim na tu smyklavku idem ja s nim a kludne hore trcime obidvaja a pustame velke deti sa smykat.Samozrejme, ze maju tendenciu sa stuchat a predbiehat, to iste bude robit aj moje zdrave dieta, ako to robili moje starsie, jedna viac a druha menej. Samozrejme, ze ich treba upozornit, ale nie krikom a vyhrazkami o dani po zadku.Normalna matka upozorni jasiaceho sa certa, ze pozor je tu babatko, pod mu pekne pomaly ukazat ako sa smyka a nie blacat po nom, agresia plodi agresiu 😉, stale tu hovorime o 4rocnom dietati a nie fajciacich pubertakoch, na ktorych vacsina takychto prudkych a agresivnych materi nema.... Na niektorych ihriskach je to aj napisane, ze pre deti od xy rokov, napr. na Strkovci... @sisika

maciatkolulu
15. máj 2015

@sisika inak moja rada je kludne chodit na ihrisko a nevsimat si dotycnu matku, alebo kebyze na to nemate nervy, chodte na druhe ihrisko. Zelam vela zdravia a prijemny vecer

katrin21
15. máj 2015

predpokladam, ze ste tam neboli len vy dve...cize móhla si sa pozrieť aj na svedkov a prehodit nieco v style
ze ci sa jej nezda ze prehnane reaguje a ci by sa jej pacilo, keby si ty zacala ziapať na jej dieta... s kludom anglicana... Ze veci sa daju riesit aj inak a predsa to nebolo spravene naschval a v podstate dieta ani nespadlo, ani nic...
a potom by som sa otocila na to jej 2r dietatko a spytala sa ho, ci sa mu nieco stalo... a urcite by pokrutilo hlavou ze nie a vec vybavena .. pripadne, ak do nej naozaj silnejsie drcol nechtiac, tak mozes povedat synovi, aby jej povedal " prepac".. to je vsetko....
takych trma - vŕm ešte deti zaziju.. to sa bude matka vzdy do vsetkeho starať? chapem, ze dieta je mensie, ale tak ked uz je s nim hore, nech ho drzi a vec je vybavena...Predpokladam, ze syn neutekal rychlostou takou, aby dieta nedajboze spadlo... ak ano, tak by som ho naozaj vyhrešila, ze su tam aj mensie deti a treba davat pozor aj na ne... lebo su male.

uhnakova
15. máj 2015

Myslim, ze nie je v poriadku vyhrazat sa cudziemu dietatu, ze ak sa nebude slusne chovat, tak dostane po zadku. Cudzi clovek nema co takto trestat tvoje dieta a ani mu take nezmysly rozpravat, a to ani v horsich situaciach. Primerana reakcia mala byt nieco ako: "davaj pozor, neudri dievcatko". Pokial si nechcela syna stresovat, bola vhodna nejaka rychla odpoved pre dotycnu (s mojim dietatom sa takto nerozpravajte, nezelam si to), viac na nu nereagovat, ak sa da, tak zostat na ihrisku a nechat maleho, nech sa dalej hra, pripadne ho zobrat na ine ihrisko a cestou mu vysvetlit situaciu (ak by si dotycna mamicka nedala pokoja a stale sypala nejake svoje "nazory").

veronikax
15. máj 2015

@sisika u nas sa stavali aj horsie veci ...ze malu sotilk....udreli.. popohnali ... ale nikdy som to neriesila krikom na dieta 🙂 Bud som mu povedala...aby davalo trosku lepsi pozor....ze dievcatko (moja mala) este nie je taka sikovna ako on.. 🙂 Ak malo mamku prec 🙂 A dokonca vo vacsine este mojej mensej od nich...zacali pomahat a davat na nu pozor 🙂 Dost zalezi na mamickach 🙂 Podla tvojho popisu ... to druha mamicka prehnala... to by som zi nedovolila...ak by dieta nejako ublizil mojej...tak to preberam s jeho matkou.. Na vasom mieste by som dalej chodila na ihrisko 🙂 A ignorovala ju 🙂 Inac...na niektorych ihriskach alebo preliezkach sa pise...od kolkych rokov sa tam moze chodit ;) Niektore nie su pre take male deti...ako mala ona svoje dieta ;) Prajem kraaasny den ;) Zeby vam ho uz uzasna mamicka neotravovala 🙂)))) Inac...nechcete svojmu syncekovi kupit taky naramok z lekarne? Kde sa pise diagnoza ;) Niekedy to pomoze k ohladuplnosti 🙂

ingrid25
15. máj 2015

@fidka79 Aj 2r dieta uz ma rozum a ze nema zavadzat ho tiez treba naucit. branit ostatnym detom v hre tiez nie je spravne. ale treba vydrzat, tieto rozmaznane deti pojdu do kolektivu a snad aspon tam sa naucia spolocenskemu a nei len egoistickemu pristupu

sisika
autor
15. máj 2015

@katrin21 boli sme tam my dve,nedaleko sedela dalsia mamicka-jej kamaratka-s ktorou to potom pekne nahlas preberali,aj s ironickymi poznamkami o nevychovanom zasranovi a neschopnej matke. Potom napodobnovala mojho synceka ako pred par dnami plakal ked mu iny chlapcek zobral traktorik. Ten traktor bol náš-nosim na ihrisko velku tasku hraciek aby aj ine deti sa mohli pohrat a nebili sa o jedno dve auticka...
Bola s nami aj moja dcerka-ta potom prisla ku mne sa pritulit a skoro plakala ,ze ta teta je zla na jej braceka.
No asi som mala "stastie" byt v zlom case na zlom mieste s ludmi v zlej nalade.
Len naozaj dufam ze sa to nezopakuje a nebude nam zneprijemnovat pobyt na ihrisku.

sisika
autor
15. máj 2015

@veronikax ano,take spravanie ako pises ty-tak nejako aj ja vediem svoje deti-aby boli mile,pomohli-pripadne kludne povedali co chcu. Vacsinou to funguje.
A dakujem za tip. Ano,uz som o niecom podobnom uvazovala. Zatial som 24/7 so syncekom ja,ale ked raz bude niekde kde nebudem s nim-a dostane zachvat-nemusi okolie vediet o co ide.
U syna je spustacom rozculenie,zacne plakat,kricat,omodrie,omdlie a nasleduje epi zachvat-trasie sa,ocka stĺpkom,drkoce zubkami,krce mu vykrucaju nozky,rucicky.
Len on neznasa ani ciapku,neviem ako by zobral naramok . A ci by si ten naramok niekto vsimol .

fidka79
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre
15. máj 2015

@sisika taketo situacie velmi zamrzia a ostane po nich hnusny pocit - tiez som taky pocit zazila, ale bolo to na mile vzdialene od podobnej situacie, lebo sa to nastastie netykalo mojich deti.. ale trapilo ma to dlho.. keby sa mi stalo nieco podobne, asi pani poviem nech sa da vysetrit, ked sa potrebuje vyvysovat nad dietatom a nevie s nim komunikovat normalne - len ukazuje svojej dcere ako agresivne a bez rozumu riesit konflikty..

uz sa mi par krat na ihrisku stalo, ze syna alebo dceru niekto udrel, sotil - ci uz chtiac, alebo nechtiac - ale vzivote by ma ani len nenapadlo po tom dietati kricat - vsetko sa da povedat aj normalne..

lenze problem je, ze vela ludi si mysli, ze len to ich dieta si moze dovolit byt detske - pre nich su vsetky ostatne zakeracke, agresivne, nevychovane...

radlinka
15. máj 2015

@sisika viem ako sa citis, ja som nieco podobne zazila minule v predajni DRACIK od predavacky...totalne sproste poznamky a pritom si moj syn len obzeral hracky. Tak som jej to odkomentovala, vzali sme sa a auticko kupili inde. Odvtedy chodim len do All Toys, kde ho nechaju popozerat si s usmevom bez toho, aby na neho niekto hucal, ze nech to da naspat, ze to pokazi a pod. Pritom si len pozeral auticka a rozpraval, ktore sa mu paci, potichu, ziadny hluk.
Zazila som podobnu situaciu na ihrisku, ale by som tam kludne isla a pekne jej prehovorila do duse. I ked si nekomfliktny typ, taketo mudre 'matere' treba niekedy usmernit na spravnu mieru, aby si nemysleli, ze ich vychovnymi momentami a metodami mozu koordinovat vsetky deti naokolo. Osobne by ma riadne nastvala a asi by sme si to prediskutovali koho bude 'capat' po zadku.

U nas sa tiez hraju deti roznej vekovej kategorie a aj pozhadzuju mensie, pritom niektore su uz skolaci a lietaju cez smykalu a pieskovisko jedna radost. Takze to asi tak naokoli vsetci tolerujeme, ze maju z toho radost sa vysantit a podobne, obcas mensie aj popadaju, nic sa im nestane.

Ja ucim maleho ospravedlnit sa pekne, povedat prepac alebo pardon. Tiez je riadny sinter ale deti nadovstetko miluje a tesi sa na male aj velke. Sam sa naucil deti objat, dat pusku a pod. Je to take mile. Drzim palce aby si sa nebala ist tam, kde chcete a kde sa vam paci. Ak by ti brnkala na nervy, kludne jej prehovor do duse a povedz aj vasu situaciu, mozno jej aj sanka spadne. 🙄

uhnakova
15. máj 2015

@fidka79 ved @sisika pise, ze ona bola pol metra od smyklavky a dotycna nervna mamicka stala vo vezicke nad smyklavkou spolu so svojim dietatom. Takze sa nehadali na dialku. V podstate sa jednalo len o nezvladnute emocie matky dvojrocneho dietata.

liavan
15. máj 2015

Mám taký pocit, že @fidka79 sa našla v tej druhej mamičke 😀

ludmilaka
15. máj 2015

@sisika Netráp sa ale asi by som sa jej vyhla. Pre jej dobro, inak by som bola na ňu ako levica. Mamky sú rôzne. Horšie by bolo keby sa niečo stalo. Zažívame aj my. Malá je síce diviak ale neubližuje, neberie hračky. Má 2 roky a veľakrát sme zažili, že bola prefackaná, kopnutá, odsotená. Naučili sme ju v takej situácii povedať:" Nerob to, to robia len hlùpe deti." A vieš ako to vie nasr. maminky?

lvka
15. máj 2015

@sisika kricanie, vyhrazanie sa bitkou je absolutne nevhodne a podla mna aj kontraproduktivne pre 4rocne dieta. Mamicka to mala riesit s nim pokojne ak len zavadil, a s tebou tiez pokojne ak mala pocit ze sa sprava nebezpecne voci jej synovi.
Ak sa vsak dospela este aj vysmieva/ poznamkuje male dietatko, k tomu sa tazko vobec vyjadruje. V tomto pripade by u mna klesla tak hlboko ze by som si z nej tazku hlavu nerobila. Dcerke by som vysvetlila ze na svete su bobuzial aj taki ludia a my si z toho mozeme zobrat len ponaucenie ako sa k sebe nemame spravat...
Ak by vsak opat bola agresivna alebo si brala moje dieta posmechovacne do ust, uz by som mila nebola...

fidka79
Odpoveď bola odstránená