Dávali ste opatrovať dieťa pod 1 rok?
Ahojte, zaujimaju ma skusenosti s opatrovanim deti pod 1 rok? Davali ste niektora na par hodin denne nejakej sukromnej opatrovatelke? Ake to bolo zozaciatku, mali s tym deti problem, alebo je lepsie zacat aj takto v skorsom veku, ze si dieta na to lepsie zvykne ? Rada by som dala 9 mesacnu dcerku na 2 hod denne podvecer, s tym ze by to bolo u nas doma, proste niekoho kto sa s nou pohra a ked by bol problem tak dobehnem z vedlajsej izby 🙂 ...
@katkaseiner ano ja som to tiez tak myslela ze by som bola doma, ona by sa s nou hrala vo vedlajsej izbe, pripadne sla na chvilu s kocikom na prechadzku... len proste potrebujem sa nejako zacat aspon vzdelavat, lebo mam pocit ze uplne osprostievam...uz vidim ako ma tu polka MK ohejtuje, ale vsak s tym clovek musi ratat ked sem pise...🙂))
@katkaseiner a to bola nejaka vasa znama, alebo si si ju nasla na nete ?
prva bola sesternica - vydrzala tusim 5 ci 6 mesiacov - na prechadzky nesla, krmit nekrmila, nakoniec sa to cele otocilo proti mne a odvtedy sa nebavime (dlha story, nerelvantna v tejto teme... moje odporucanie, len nie rodinu). Druhu som nasla cez net, prave sa stahovala do nasej dediny, bola to mamina s mensim dietatom cize mala zvyklosti a vedela co s takym malym dietatom.. chodila na prechadzky, bola som velmi spokojna. Ja by som hladala napr. na fb - v skupine tvojej dediny/mesta. To je tak najblizsie... a potom mozno by doslo k nejakym prisposobeniam ale je to vsetko samozrejme potom na vas.
@katkaseiner a teda dieta to ako znasalo ?? myslis ze tym ze vlastne bolo od takeho maleho babatka s niekym inym bolo potom pren v pohode aj neskor odlucenie od maminy , alebo to prave horsie znasalo ?
Ja som sa v UK starala o deticky 0-12 rokov.
Vacsinou to horsie znasaju rodicia (odlucenie) ako deticky.
Robila som aj full time a aj ad hoc ked som uz mala normalnu pracu. Zaklad je, aby ste si sadli, aby si sadli s dietatom a prvych par tyzdnov doma, kym si dieta nezvykne.
A samozrejme dobra komunikacia - co ocakavas, aky je rezim atd.
obe deti som mala opatrovane rovnakym sposobom, dalsia si po case zacala brat syna aj domov... pre deti to bol zvyk... zacalo sa to v dobrej chvili (nie ked napr. dieta nechcelo), isli len pozriet psika, pripadne len zbehla s dietatom na bicykli domov po nieco a potom tam vzdy ostali dlhsie, cize to odlucenie bolo ok aj pre dieta... ale neslo sa na silu.
Ako mozno ma tu ukamenuju ale pracu som potrebovala, vracala som sa pri oboch ked mali pol rok a jasle boli tazke rozhodnutie.
Dve hodiny v tvojej pritomnosti je uplne bezproblemove... dcera takto od ich pol roka strazieva dvojcata... cez vikendy aj 2x 4-5h... rodicia pracuju hore v pracovni, tych ani nevidi... ale ona ich aj prebali, da im najest (mama vari a je to v chladnicke), idu sa pohrat do zahrady... kym boli mensie, bolo to lahsie, ako ked sa jej teraz rozbehnu na dve strany mi hovorila 😂 Ale ju tam beru ako clena rodiny uz po tych dvoch rokoch...
@banalu
@katkaseiner
@anjelicek26
dakujem za odpovede k veci 🙂 ja si myslim ze aj pre malu by to mohlo byt prospesne, blizi sa obdobie separacnej uzkosti a uz teraz mam z toho strach ze nebudem moct ani len ist na wc bez jej revu....myslim ze keby je zvyknuta byt aj s niekym inym ako so mnou nemuselo by to byt potom take hrozne...navyse zatial posobila taka ze ma rada inych ludi, vzdy sa potesi ked sa jej niekto cudzi prihovori...no uz len manzela nahovorit, ten ma s tym najvacsi problem , ze davat ju na strazenie niekomu cudziemu ... :( nemate nejake dobre argumenty ako ho presvedcit ?
Ved si doma, nech manzel nestresuje... mat opatrovatelku (na ktoru je dieta zvyknute) je topka... niekto tomu hovori "teta, babka, co dojde a postrazi", ked vy nemate - tak normalne nejaka studentka, pani na strazenie... uplne normalna vec...dieta ma mat vo svojom zivote viac osob a vobec z neho neubudne...
Povedz manzelovi, ze toto vam hra do karat, ked bude mala zvyknuta - zasa mozete zacat zit ako par, ta opatrovatelka potom moze prijst aj vecer a vy date kino, veceru s kamaratmi, predlzeny vikend vo dvojici, tym smerom to moze casom smerovat... chlapom vzdy treba ukazat tie pozitiva...
V zahranici som sa starala o vela deti. V mnohych krajinach je to uplne bezne. Na SK som sa dlhsie starala o chlapceka a zacinala som, ked mal 3 mesiace. Najpr iba par hodin do tyzdna a postupne pridavali. Uz je z neho dospely muz a stale sme v kontakte s rodinou. Nasli sme sa vtedy ce internet. Tam je zaklad, aby ste si s opatrovatlkou sadli. Potom nebudes mat stres s nou nechat dieta. Mala som aj deti, ze ked som prisla, tak rodicia prestavali existovat. Nie, rodicov som v ziadnom pripade nenahradila, len prisiel niekto na hranie s detmi a tesili sa.
Ja som tak opatrovala od cca 6 mesiacov..mamicka robila z domu na HO v jednej miestnosti (prilezitostne odbehla do kancelarie) ja som sa starala o malu, chodila s nou von ..a bolo to super, dieta si pekne na mna zvyklo a chodila slm tam do 3 rokov a potom aj neskpr ked bola chora doma zo skolky 🙂
Od 4mes. k nám chodila jedna kočka (cez agentúru) najprv sme boli spolu, potom kocikovala keď som pracovala… teraz je to podľa toho ako potrebujem
u nas cca v roku a pol presne ze hodka vedla.v miestnosti kym som ja.mala.online vzdelavanie. za mna ano. kazde dieta je ine. ked je tvoj manzel proti nech strazi on ;)
@juliet86 no to aj povedal ze on bude strazit, lenze mne sa to nepaci, on cely den pracuje (z domu) popri tom chvilami dohliada na malu, a vecer tiez by chcel nieco robit pre seba....ja som mu povedala ze takto nie, ze bud obaja budeme mat volno od "prace" alebo ani jeden a ked ju bude strazit on, ja budem cosi upratovat :D....
Na 2 hod večer mi deti vydržali na hracej deke vo vedľajšej izbe aj bez opatrovateľky. 😀 Takže ja by som za niečo také zbytočne neplatila.
@lenkakravcova no tak to je pekne ze mas take deti 🙂 co by som za take dala :D ......a uz vobec by som nenechavala samotne 9m babo v izbe....
Ja nechávam aj 3 mesačnú. Je na monitore dychu vo vedľajšej izbe. Kľudne si ťuká do hrkalky, posli si keď jej treba.
Myslím ze pri prvom som bola podobná ako ty. Kým ale nebehá, nemusíš stresovať. 🙂 keď dýcha, pohrá sa aj sama. Keď niečo - zamrnčí.
tak u nas nastastie bol v tomto s muzom konsenzus. je dolezote aby ste vedeli najst dohodu

mala som od pol roka, bolo to ale skor tak ze ja som bola doma a cca 6 hodin som mala opatrovatelku kym som pracovala... cize ak nieco bolo neodkladne, bola som po ruke a dieta ma videlo ale na prechadzku odchadzala opatrovatelka od roka sama (to uz bola druha).