icon

Dávate deťom slnečné okuliare? Skúsenosti rodičov

13. jún 2024

Ahoj. Dávali ste vašim malým deťom v tomto veku slnečné okuliare? Som zmätená lebo niekde pisu zebtreba a niekde ze určite nie.

Strana
z2
vikusjk
13. jún 2024

Neviem v kolkych mesiacoch to presne bolo, ale asi tak nejak 1-2 roky mala, ked som kupila take mini detske v DM-ke a ked sme boli na priamom slnku, mala ich v kociku

theanak
13. jún 2024

Áno, dávam, máme okuliarky Kietla a malej nevadia.

natall113
13. jún 2024

Áno, sietnica je ešte veľmi citlivá, dávam dcére od cca 10 mesiacov, kvalitnú značku kietla, nekupuj tie slnečné okuliare čo sú v tescu, dm a neviem kde všade tie okolo nejakej kvalitnej ochrany ani nešli

bubuzu
13. jún 2024

Určite nie. Detský zrak sa vyvíja a ak bude nosiť slnečné okuliare, môže mu to spôsobiť potom svetloplachosť a omnoho väčšie problémy do budúcnosti. Naša zrenička sa prirodzene cez deň prispôsobuje svetlu a tak to má byť. Ak mu dáš slnečné okuliare, tak ta zrenička nebude správne pracovať,bude priliš rozšírená a v momente, keď ich dáš dole, zažije oko šok a môže dôjsť k jeho poškodzovaniu, keďže zrenička nestihne zareagovať tak rýchlo, ako by mala. Plus časom akoby zlenivie. Ty ako rodič máš zabezpečiť aby dieťa nebolo na priamom ostrom svetle behom dňa, čiže vtedy vyhľadávať skôr tieň, zabezpečiť klobúk alebo šiltku.

bubuzu
13. jún 2024

Kľudne sa na to opýtaj akéhokoľvek detského očného alebo optika.

really8
13. jún 2024

Ano davam a on si ich dava dole.

natall113
13. jún 2024

@bubuzu očný nám odporúčal slnečné okuliare, hlavne keď chodíme na bicykli

zuzanaete
13. jún 2024

Nedavala som. Treba klobuk, nech tieni.

anavixy
13. jún 2024

Urcite treba, to bez diskusie. Uz ci das alebo nie je na tebe, pokial ich znesie, tak podla mna nie je dovod rozmyslat ci ano ci nie.

really8
13. jún 2024

@bubuzu aj v tieni sa odraza slnko od roznych predmetov. Podla tejto logiky by napr soferi okuliare nepotrebovali

annm81
13. jún 2024

Dávala som podľa okolností. Určite nie na bežné nosenie na ihrisku, alebo pri prechádzke. Ale používali sme ich pri vode, na snehu, vyššie v horách, alebo keď sedeli v aute a slnko svietilo akurátne v takom uhle, že im prekážalo.

deedol
13. jún 2024

dovolim si oznacit @taktotedanie, je ocna dr. tiez ma to zaujima. my okuliare davame, ked ich sam chce (uz je vacsi, tak si vie povedat, pripadne sa spytam). ked bol maly a videla som, ze mu slnko vadi, tak sme dali.

bubuzu
13. jún 2024

@really8 vôbec to neznamená to isté.

really8
13. jún 2024

@bubuzu v com je rozdiel?

autor
13. jún 2024

Ja nedávam presne pre to čo písala @bubuzu ale neviem či robím dobre. Preto zháňam info ale vsade inak pisu

bubuzu
13. jún 2024

@natall113 ano, pri špecifických veciach ako napríklad pobyt na horách v zime keď je sneh, alebo dlhšia jazda na bicykli za jasného svetla, kde zároveň chránia oči pre nárazmi vzduchu. Ale nie bežne a brať to ako štandard. A hlavne pri týchto situáciách len okuliare naozaj kvalitné,pretože pokiaľ dáš dieťaťu nejaké obyc z Tesca, ktoré nemajú v skutočnosti dobrý filter tak vlastne robíš to,že detské oko má pocit tieňa, zrenička sa rozšíri ale v skutočnosti do oka dopadá velké množstvo škodlivého žiarenia, ktoré vďaka tomu, že zrenička ostala otvorená,oko poškodzujú. Ak by dieťa nemalo okuliare, tak by napr. žmúrilo a chránilo si tak zrak, poprípade by sa šlo schovať do tieňa. Takto ostane jeho oko vystavené žiareniu, ktoré ho poškodzuje. Toto platí aj pri dospelackych okuliaroch, na ktorých ľudia často šetria a ničia si pri tom zrak.

bubuzu
13. jún 2024

@really8 Tak si predstav pobyt v tieni pod stromami niekde a pobyt v aute a pozeranie sa trebárs na cestu, značky od ktorých sa ti odráža slnko, poprípade šoférovanie poobede smerom na západ. Však to sú úplne rozdielne veci.

bubuzu
13. jún 2024

Robiš dobre. Ale kľudne sa opýtaj radšej nejakého očného a nie na modrom konikovi.

really8
13. jún 2024

@bubuzu nevidim v tom rozdiel. Ci sa mi odrazi svetlo do oci od auta ked soferujem alebo ked idem popri parkovisku je to jedno a to iste.

natall113
13. jún 2024

@bubuzu sama som napísala že Tesco, DM a podobne sú nevhodné používam kietla a len na bicykel. Ďakujem za upresnenie

cyberk
13. jún 2024

Jasne davam, ale vyhradne len Kietla kupujem 🙂

mary174
13. jún 2024

Okuliare treba nosiť ihned ako to dieta toleruje ( som očný lekár), bohuzial vela detí nosiť nechce, samozrejme donutit ich nedonutite

nicol_10
13. jún 2024

Zbytočne vyhodené peniaze..my sme ako deti nič také nepoznali a stalo sa nám niečo? Aspoň teda hovorím za seba, že nie..moja dcéra má 3 roky a v 15tich mesiacoch slnečné okuliare nenosila,lebo by ich len obuchala o zem 😄 a keď vidím tie ceny pri niektorých značkách

really8
13. jún 2024

@nicol_10 neni tema kde by neprisiel niekto s nazorom “ani my sme hento tamto a sme tu”🤦‍♀️

nicol_10
13. jún 2024

@really8 tak,tak 🙂 asi to tu máte dosť "obkukane" 😁

svokrinjazykmonika
13. jún 2024

Ja nie, malá má už 20m ale neznesie ich. Má ich iba na hranie. Ale za to klobúčik musí byť vždy, máme modré oči.

lucia13022023
13. jún 2024

Ja som kúpila, malý mi ich nechce. Odporučil nám ich očný doktor. Keby mi ich znesie, nosí ich...

matkahelka
13. jún 2024

ano, davam. a davala som od cca 9 mes., davam v lete aj v zime. dostala som info, ze do polroka okuliarky detom nie, potom uz ano. odporucala mi to pediatricka a rovnako mam kamosku, ktora je sestrickou na znamej ocnej klinike. oni mavaju aj priamo v cakarni info k detskym slnecnym okuliarom- je to vysoko odporucane. kupujem kietla okuliare.

bubuzu
13. jún 2024

@really8 nie, nie je to to isté. Keď sa ti odrazí svetlo od cesty keď ideš pešo okolo, máš možnosť odvrátiť zrak na plochu, kde si oči oddýchnu, zažmúriť, alebo rovno zavrieť oči. A aj to tak reflexívne urobiš. Keď šoferuješ, nič podobné urobiť nemozeš, maximálne žmúriť. Je to pre oči veľmi namahavé.

bubuzu
13. jún 2024

@natall113 áno, viem

Strana
z2