Dcérka sa počas spánku v škôlke pocikáva
Ahojte maminky.
Už som zúfalá, prosím poraďte čo by som mala spraviť...
Dcéra má vo februári 3 roky. V septembri išla do škôlky. Zhruba od mája už nemá plienky, hygyenu doma, u starých rodičoch, na cestách, na návšteve u známych pošušká že chce na záchod a ideme, proste všade to zvláda. Doteraz bolo v poriadku všetko aj v škôlke. Občas sa stala nehoda, takým štýlom že cvrklo jej do nohavičiek. Ale... Viac ako 2 týždne dozadu boli kvôli malému počtu detičiek spojené na jeden deň 2 triedy dokopy, odvtedy sa dcéra pravidelne každý deň v škôlke počas spánku pociká a pokaká. Vraj nepovie ked jej treba ísť na záchod, ked ju volajú nejde, v posteli sa nemrví, nezbadať na nej keď kaká alebo niečo, celý čas čuší.. Počas dňa problém nieje, sama od seba povie ze potrebuje a ide, len keď idú spať a počas spánku robí toto. Vraj škôlke spí, niekedy zaspí hneď, niekedy neskôr ako ostatní, sledujú ju aj počas spánku. Doma poobede nespáva, zriedkavo ale žiadna nehoda sa nestane, ani v noci ani cez deň sa nepociká a nepokaká, ani keď spí u starých rodicoch... Odkedy boli spojené triedy, každý deň nosíme domov zašpinené posteľné prádlo a pyžamo, proste všetko. Z tych 2 týždňov čo sa toto začalo diať týždeň kvôli chorobe nechodila, ale teraz isla 2 dni, myslela som si ze ju to prešlo ale nie... Zase to isté... Tak som dostala ultimátum, bud jej dáme plienky na spánok, čo je podľa mna nonsens, veď sa nevyvýjame smerom naspäť, alebo ju mám nosiť domov na obed...doteraz s ňou problém nebol, mesiac a pol od začiatku školského roka bola čistotná, a zrazu nieje... Ak sa to stane raz alebo dva krát nepoviem, ale aby to permanentne každý deň robila, to mi už nejde do hlavy... vysvetľujeme jej, ze to nemôže robiť, ale zas nie tak aby sa cítila ponížená nejako lebo s tým uz duplom nepomôžem... Neviem čo sa tam mohlo stať, či má z niečoho strach alebo prečo to robí... ked sa pýtam co sa stalo nepovie, len oznami ze sa pocikala pokakala...
Prosím vás ak máte podobnú skúsenosť alebo viete poradiť, napíšte mi, budem vďačná za hocijakú pomoc, názor, skúsenosť ❤️
Prepáč, ale tebe príde menší nonsens nechať ju každý deň okadiť posteľ než jej dať plienku? Učiteľka jej ju dá pred spaním, pokojne ju treba poprosiť, či to môže robiť diskrétne. Po nehode ju učiteľka vezme do kúpeľne a umyje. Nič strašné sa nedeje.
Na druhej strane, teraz ju každé dieťa v škôlke vidí, ako je okakaná, ako učiteľky s veľkou radosťou po nej upratujú postieľku, ty musíš denne prať, si z toho zúfalá.
Ja by som jej dala plienku a príliš to nerozmazávala. Učiteľky nech ju jemne povzbudzujú k tomu, aby sa dokázala vypýtať, keď potrebuje ísť na záchod. S najväčšou pravdepodobnosťou potrebujete len trocha času.
Skús nohavickove plienky na to spanie, ktoré si bude ovládať sama (obliekať, vyzliekať) a veľa sa pýtať, veľa vysvetľovať, skús odmeny za nepocikanie, dohodnite si na každý deň drobnost, čo dostane, ak bude plienka čistá a ráno jej to opakuj. Alebo ak teda môžeš, ber ju na obed domov, pár týždňov, možno to tak prejde. Možno bude chorá, dlhšie doma a bude si zvykať znova. To bude furt čosi 🙂 lebo pokiaľ ju nevieš brať na obed, tak buď dáš plienku, alebo ti ju vylúčia. Neboj, nebude mať plienku večne 😉
@zabina27 doma s nou taketo problemy niesu, dokonca aj ked hnacku mala v lete (s tym ze ona uz od maja nenosila tie plienky ani na spanie), chodila na serblik bez problemu, aj doma vsade... A aj v škôlke bola v poriadku... Len zrazu sa toto deje, preto mi nepride správne dietatu ktore uz plienky vobec nenosilo ich dávať naspäť... Ale budem ju nosit chvilku na obed domov a uvidim potom ako sa vyvynie toto celé...vdaka za odpoved🙂
@ildiam7 Zbavíš sa jej rovnako ako si to už spravila, len to presunieš do doby, keď zasa bude v škôlke cítiť istotu. Nebude jediné dieťa v jej veku, ktoré má na spanie plienku, nie je to koniec sveta. Tým, že okolo toho robíš takú drámu jej zarábaš na veľký psychický problém v budúcnosti. Ak ju vezmeš domov, bude si neskôr musieť zvykať znova na spánok v škôlke a môžte byť zasa tam, kde teraz.
@ildiam7 zase pochop aj ty učiteľky v škôlke, ak sa v postielke pociká, pokaká, oni sú tie čo s tým majú robotu naviac🙂takže ak sa stane nehoda každý deň, hľadajú logické riešenie a to je presne to čo navrhli - buď ju na obed vezmeš domov alebo jej dajú plienku...po obede tam ostáva jedna učiteľka a tá nemá priestor ešte prevliekať posteľ a dávať do poriadku posteľ aj dieťa.... musí sa venovať aj ostatným deťom ktoré majú olovrant, takže byť pri nich.....u nás deti čo sa pocikávali budili aj počas spánku, dieťa muselo ísť na záchod pred spaním a po hodinke ho dávali na záchod zase, či chcelo alebo nie, či zaspalo alebo bolo hore....
To dcerka cely cas zadrziava kakanie aby sa vykakala potom v skolke? To cikanie este pkchopim- deti cikaju casto. Urcite riesit u psychologa. Ona sa pred detmi neciti zahanbene? Ved si to museli vsimnut/ citit?
@ildiam7 podľa mňa toho bolo na ňu veľa, stres, zmena, nové prostredie. Chce to čas. Moja dcéra mala chvíľu obdobie ,ze sa pocikavala v škôlke, v spánku takmer denne. V škôlke z toho nerobili vedu aj keď chApem,že toľko roboty navyše ich určite netešilo. A ako to prišlo tak aj odišlo. Veď pre tie detičky je to všetko tak stresujúce
@ildiam7 nie v každej škôlke majú upratovačku a ak , tak zvykne byť 1na celú škôlku, čiže niekoľko tried, spoločné piestory, šatne, kuchyňa....buď rada že ti ju nechcú vylúčiť, lebo ak sa tam denne docikáva, dokakáva - je to dôvod na vylúčenie....ty zjavne problém u tvojej dcérky hádžeš na škôlku a to nie ok....nemôžeš nútiť učiteľku aby tvoje dieťa stále sledovali a budili ak to robiť nechcú, jednoducho ťaháš za kratší koniec a musíš akceptovať čo navrhli....alebo si nájdi inú škôlku kde s tým nebudú mať učiteľky problém.....nie je povinnosťou učiteľky súhlasiť s tým čo navrhne mamička aj keď je to logické riešenie....
@zuzinka888 niee, vykaka sa aj doma, niekedy za den aj 2x-3x odíde sa vykakat, čiže psychický problem som jej urcite nesposobila nijako ja, ak ste si mysleli to
@ildiam7 nie ty si jej psych.problem nesposobila ale asi ju nieco zasiahlo mozno ta zmena v skolke. Ju isto nieco trapi abebo niwco nevie prijat a v tej malej hlavicke to nevie spracovat. Lebo vacsina deti ide na velku 1xza den, preto som to nepochopila ci kaka iba do postielky. Ono to moze byt vselico. Moja dcera nedokazala prijat, ze pani ucitelka kricala na chlapcov ktori sa stale bili, strkali - boli to takí mali agresori nevychovani teraz chodia do osobitnej. Nikdy nekricala na nu bola vzdy mila.... Ale my doma nekricime tak to bol pre nu sok. Zacala si ohryzat nechty az do krvy. Trvalo skoro pol roka kym sme prisli na pricinu. Chlapci 1 ročník nezvladli preradili ich a bol pokoj.

Vaše dieťa je citlivé na zmenu, veľa detičiek to má takto. Prosto prežíva stres, že sa spojili dve triedy, nové deti, možno nové pani učiteľky ,nové zvyky, inštrukcie , prosto ju to prevalcovali, sa nečudujem, mala svoje teritórium,kde sa vedela hýbať ,odrazu, príde invázia a nove interakcie , nové role sociálne , koho by to nenastvalo?
Vaša dcéra potrebuje sa adaptovať na nové okolností a ešte píšete v jednom roku nástup do škôlky, odplienkovanie ,tak to sú iné extrémne novinky , kt musí dieťa zvládnuť . Sa čudujete,že Vám takto bucha,ja nie.
Toto je už cez , vpád iných vrstovnikov do teritória. Ako reagujete, keď príde svokra,sestra, kmotra, sesternica na návštevu a varia vo Vašej kuchyni? Je to presne to isté.
Potrebuje si vytvoriť bezpečie,osvojiť si nanovo zvyky,zlozvyky , tak sa jej pýtajte ako sa má v škôlke, čo robia, či má kamarátov z druhého gangu vrstovnikov, čo pani učiteľky . Vaša dcéra sa učí,že život sa mení a okolnosti ,treba sa prispôsobiť. Sucitit,nie ľutovať.
Sucitit - Ako Ti je ?Čo sa deje?Vidím,že si smutna,nahnevaná . Toľko detičiek , uff, je vas tam, čo robíte? No nič,pyžamko bez zbytočnej drámy vyperieme a dáme čistucke,nedostávame docikani,dokakani.
Lutost- Ty moje uboziatko, krv mojej krvi, pod mama Ti pofuka tu Tvoju malú dušičku , Ty sa pocikavas a pokakavas,ach, si obeťou , budeme spolu plakať a ľutovať sa, to je strašné, Ty si môj cukricek ,mama Tá hyperprotektivne ochráni a Ty a dostaneš na nižší vyvinovy stupeň a budeš sa naďalej pokakavat a pocikavat