Deň s 13-mesačným dieťaťom
Maminy aj vy to máte že sa vám dni vlečú? Maly ma síce len 13 mes ale nič nevydrží sa dlho hrať, v ohradke trošku, knižku so mnou čítať max 5 min, najradšej voľne stvornozkuje hala bála, hádže si hračky, točí kolieska , otvára zatvára dvere a to je všetko, našťastie sa celkom rad vozí v aute a kociku…. Interakciu do spoločnej hry so mnou nemá, snáď to príde… od malička bol náročné dieťatko. Posledné týždne sa začal staviat s oporou, postaví sa a o pár minút vrieska…😃hračky mi zatiaľ nenosí žeby mal záujem o spoločnú hru, ani na rukách neobsedi…. Ja len či sme jediný alebo aj vy prežívate podobne dni
však tak malé bábo ešte cez deň spí.
min. raz za deň.
počas jeho spinkania oddychuj aj ty. inak vyhoríš.
Veď to je úplne prirodzené ... či čo čakáš? ... že si bude sám robiť program?
Ked som mala 13mesacne prve dieta (a teda len jedno), tak to bolo super. Kazdy den program, niekde navstevka, do prace kuknut kolegov, atd atd... Ved s takym sa uz hockde da ist. Len si to vypocitas kde bude spat - ci len doma alebo Ti prespi aj v aute, kociku, atd - a vies si krasny program robit a dni sa nevlecu, ako ked je clovek "len doma zavrety". Nemusis stale len soma kocky stavat, vies ho zahrnut aj do bezneho (Tvojho) programu dna.
@maminka2306 ja si pamätám že sme ráno okolo 6 vstali, min pol hod sme sa ešte válali v posteli, šteklili, prezerali knihy, spievali si. Potom som sa išla najesť a chvíľku sa hral s tým čo som mu vysypala z krabice. Asi o 9 sme si išli spolu znovu ľahnúť a spali sme 1-2hod. Tak som uvarila rýchlu polievku - s ním na rukách alebo sedel na linke a hral sa s varechami, miskami. Tak von do kočíka a 3-4hod sme boli von. Aj keď bolo - 15, aj keď pršalo, aj keď lialo (terasa). Takú hodinu sa povozil, popozerál a zvyšok spal. Od tej 4-5 poobede sme sa hrali s kockami, loptičkami, skákali na fit lopte, tak prišiel manžel. A ani neviem ako, znovu bol večer, a noc. Žiadne materské centrá, kútiky, krúžky a pod. Vychutnávali sme si každý okamih. Nikdy sa mi deň nevliekol. A to bol kovid takže ani návštevy. Aj dnes je to podobné. Stále niečo robíme a čas nám letí. Škoda že sa nedá spomaliť.
Inšpiruj sa pinterestom a vymysli nejaké aktivity pri ktorých sa obaja zabavíte.
A ešte večer sme zvykli chodiť všetci traja na krátke prechádzky. Niekedy len po našej ulici bez kočíka.
Veď to je úplne prirodzené ... či čo čakáš? ... že si bude sám robiť program?
@dzulli1980 mozno čaká len jednoduché - je to úplne normálne, mame to tak aj my 🙂
@maminka2306 ja si pamätám že sme ráno okolo 6 vstali, min pol hod sme sa ešte válali v posteli, šteklili, prezerali knihy, spievali si. Potom som sa išla najesť a chvíľku sa hral s tým čo som mu vysypala z krabice. Asi o 9 sme si išli spolu znovu ľahnúť a spali sme 1-2hod. Tak som uvarila rýchlu polievku - s ním na rukách alebo sedel na linke a hral sa s varechami, miskami. Tak von do kočíka a 3-4hod sme boli von. Aj keď bolo - 15, aj keď pršalo, aj keď lialo (terasa). Takú hodinu sa povozil, popozerál a zvyšok spal. Od tej 4-5 poobede sme sa hrali s kockami, loptičkami, skákali na fit lopte, tak prišiel manžel. A ani neviem ako, znovu bol večer, a noc. Žiadne materské centrá, kútiky, krúžky a pod. Vychutnávali sme si každý okamih. Nikdy sa mi deň nevliekol. A to bol kovid takže ani návštevy. Aj dnes je to podobné. Stále niečo robíme a čas nám letí. Škoda že sa nedá spomaliť.
Inšpiruj sa pinterestom a vymysli nejaké aktivity pri ktorých sa obaja zabavíte.
@anonym_07df35 to znie, že si mala dobrého spáča.
@maminka2306 Je to ešte malé dieťatko. Keď vydrží pri knižke 5 minút, je to absolútne adekvátne, také dieťa sa ešte obvykle nevie pasívne sústrediť na nejaký podnet dlhší čas. Aktivity, ktoré sám vyhľadáva - štvornožkovanie hala bala a otváranie dverí - je to možno nuda pre teba, ale pre neho majú tieto činnosti obrovský význam. Pracuje na svojej motorike, na vnímaní priestoru, učí sa príčinu následok. Skús si trocha naštudovať o psychomotirckom vývine v tomto veku a možno sa na to začneš pozerať inak. Pochváľ ho za to, ako vie tie dvere otvoriť, skús sa s ním trocha kolenačky ponaháňať. Tvoja reakcia na tieto činnosti bude pre neho veľkou odmenou. V každom prípade to teraz pôjde veľmi rýchlo, o chvíľu sa ti rozchodí a začne sa raketovo posúvať vpred. Hlavne ak mu dáš ten priestor a nebude uväznený v ohrádke, kočíku a autosedačke.
Nie je to síce nevyhnutnosť, ale je veľmi dobré ak máte občas spoločnosť. Keď pôjdete medzi iné deti, rôzneho veku, tvojho syna to dosť potiahne dopredu a aj tebe bude ľahšie. Nájdite si čas sa občas aj socializovať.
A vyslovene spoločnú hru ešte neočkávaj, ale jeho záujem o teba podporí tvoja prítomnosť, tvoja spätná väzba na jeho aktivity, keď sa usmeješ, pochváliš, alebo len okomentuješ, čo práve robí. Ak by ťa úplne ignoroval a nenadväzoval ani očný kontakt, tak by bolo fajn to povedať pediatričke, aby zvážila, či ho niečo nebrzdí.
Teda moji majú 13mesiacov ale ešte sa mi nestalo za celú dobu že by sa deň vliekol, vždy to tak preletí že len sa ráno zobudíme a ani sa nestačím poobzerať a je večer, strašne rýchlo ten čas s nimi letí
Teda moji majú 13mesiacov ale ešte sa mi nestalo za celú dobu že by sa deň vliekol, vždy to tak preletí že len sa ráno zobudíme a ani sa nestačím poobzerať a je večer, strašne rýchlo ten čas s nimi letí
@anonym_a3ad6a máte asi dvojičky či? Sa spolu pohraju to máte super🤗 tak nie vždy sa vlečie, ale ešte nevie chodiť zatiaľ sa len od decembra stavia v ohradke postieľke okolo nábytku a podobne, a on by chcel a keď mu to ešte nejde tak sa zlosti😁
@anonym_07df35 to znie, že si mala dobrého spáča.
@letfenixa ja tomu hovorím režim
@maminka2306 no jasne. Mala som pocit ze uz sa hrame 20 hodin, vsetko v izbe hore nohami, 2x sa stihol najest a raz prekadit a to bolo len osem😂 osem rano
@really8 😆
@maminka2306 pockaj kym bude mat viac
To sa ti neodlepi od tvojho zadku a bude ta nitit sa s nim neustale hrat, pockaj ako ti toto bude liezt na nervy a budes s laskou spominat ako dobre bolo ked bol maly..

@maminka2306 no jasne. Mala som pocit ze uz sa hrame 20 hodin, vsetko v izbe hore nohami, 2x sa stihol najest a raz prekadit a to bolo len osem😂 osem rano