icon

Dieťa spí len na prsníku

danialex
20. apr 2017

Ahojte, mám dvojtýždňového synčeka a rada by som sa dozvedela od dojčiacich mamičiek, kedy sa ich detičky naučili spať samé? Môj malý zaspáva len na prsníku pri dojčení a keď spí na mne, prespí súvisle aj 3 hodiny. Avšak, akonáhle ho položím do kočíka alebo postielky, ochvíľku sa prebudí a odznova "rituál uspávania" 🙂 viem, že je ešte maličký a zrejme to chvíľku potrvá, ale rada by som vedela, ako sa naučili vaše detičky spať samé, alebo ako ste na ne išli. Viem, že spanie spolu je prospešné a krásne a tak ďalej, ja si to užívam, ale raz by som rada opäť fungovala v domácnosti a aj ako manželka 😉 viem o nosiči, ale tam mi zatial plače. Ďakujem za všetky rady!

Strana
z2
siska53
28. apr 2017

@danialex 9mesiacov bol v brusku,je normalne,ze ta ta chce citit. Moji tiez zaspavali na prse a neskor sa to vyriesilo inak. Je ale zas pravda,ze moji na prse zaspali, a potom sa uz vacsinou nezobudili po preneseni.. Skoda,ze nechce byt v nosici. Mladsie bolo kolikove,takze plakalo i tam,ale bolo o kusok spokojnejsie.. Vela sa nosilo.. Ako rastla,nosila sa coraz menej..a menila (to i druhe dieta) zaspavacie ritualy.

siska53
28. apr 2017

@danialex
A ty mas hlavnr oddychovat este.. Cize prehnane neupratuj, nech ti pomozu.

danialex
autor
28. apr 2017

@siska53 Ďakujem, vyskúšam ísť na kurz ako by sa mala viazať šatka a vyskúšam aj nosič, niečo musí predsa fungovať aj na nás :D

sykorkauhliarka
28. apr 2017

@danialex su deticky ktore nemaju radi ani satku ani nosic ...nie vzdy to funguje 🙂

wednesday1
28. apr 2017

Dcéra bola taká istá, kúpila som šatku. Par dni si na nu zvykala, skusala som na 5 minut, potom 10, 15, nakoniec sa jej tam veeelmi pacilo. nosila som ju doma v šatke, všetko som s nou urobila, aj navarila, aj upratala. ked nebola v satke, tak spala na mne- prichystala som si ovocie, oriešky, film, alebo knihu, pohodlne sadla do polosedu do kresla, dcera na moju hrud a spinkala tak aj 3 hodiny, uzasny relax pre obidve. domacnost pocka par tyzdnov. Na mne spávala aj v noci, hlavne prvé 2 mesiace, kojila som ju prakticky celu noc.nenapadlo ma ju nechat vyplakat, ako ti tu niektore radia, je to skodliva praktika a dnes su k tomu aj studie a odborne clanky, ae kazdy ako vie...Okolo 3-4 mesiaca som sa ju po uspati v satke snazila vyklopit do postele, ked sa na to prebudila, lahla som si k nej a dala este prso, po chvili sa odpojila a spala dalej.teraz ma 17 mesiacov a sama na posteli spi po uspati na prse 2 hodiny. Mne pomohlo, ze som si povedala, ze to je len raz za zivot, co mam prve babatko a mozem mu venovat vsetok svoj cas,ked bude druhé, uz to taka pohoda nebude. samozrejme treba mysliet aj na seba.vela pit, zdravo jest, vela spat(spat, ked babatko spi). Manzel moze navarit, alebo navar na viac dni, ked je manzel doma a venuje sa babatku. prajem vela energie a sil 🙂

guiseppinka
28. apr 2017

moje dieta ma 3 tyzdne 2 roky. od zaciatku spala vo svojom - v porodnici v tych vozickoch, doma v postielke alebo cez den na posteli v obyvacke (nemali sme tam gauc, ale postel) alebo kociari... absolutne ziadny problem som s nou nemala... jednu noc spala na mne - v porodnici, lebo so "spolubyvajucim" babom sa budili, pretoze chlapcek bol stale hladny a mamicka bola po sekcii a nemala este mlieko... rano som myslela, ze zomrem - uplne stuhnuta, nevladala som sa pohnut... vzdy som nakojila, ked zaspala, tak som ju polozila dole. ked sa zobudila, tak jest nedostala hned... mama ju ucila na cumel, ale na ten sa naucila po nejakom mozno tyzdni... jedine, co som robila bolo, ze som sledovala jej rytmus a postupne ho prisposobovala nejakemu rezimu, ktory by vyhovoval aj nasej rodine... na zaciatku som ju kojila na poziadanie, ale kedze stale len trochu cucla a zaspala a po kratkej chvili sa zobudila, tak som si to zacala zapisovat, kedy jej davam jest a postupne sme zvacsovali intervaly... v podstate behom par mesiacov sme mali pekny az pomaly hodinkovy rezim... doobeda spala doma, poobede sme chodili na prechadzky, vecer sme ju okupali a sla spat do svojej postielky. spinkala krasne 2 dni spala mozno 22 hodin a treti bola viac hore a dobiehala zvedavost 😀 a takto dookola, ale naozaj som nemala ziadny problem... casom sa rezim trochu menil a prisposoboval veku - prechod z 3 spanokov na 2 a neskor len na 1... a ano, boli obcas nejake noci, kedy nespala a bola hore, ale naozaj nepoznam take, ze decko mi pravidelne nespi od polnoci do tretej a mysli si, ze je den a chce sa hrat... doteraz mame v podstate pevny rezim a ten dodrzujeme aj ked niekam ideme... samozrejme, ze su nejake upravy aktualne podla situacie, ale vsetko planujem tak, aby mala rezim zachovany...

velmi odporucam knihu od druckermann - a dost a druhu kazde dieta sa vie naucit spat samo... tie som mala precitane uz pred porodom a v kazde dieta sa vie naucit spat je velmi dobre popisane comu sa treba vyhnut. pretoze ano, je krasne uspavat malicke pardnove babatko na rukach hojdanim, mojkanim a tulenim, ale to babo ma za par chvil peknu vahu a uz to az take prijemne nie je hojdat na rukach 6 7 8 kg... a potom sa uz tazko odnauca...

a zaujimave je, ze vo fore je kopec prispevkov, kde uz zufale matky pytaju radu ako naucit dieta 3 4 rocne na spanie vo svojej posteli, ako ich odnaucit zaspavat bez natriasania atd...

guiseppinka
28. apr 2017

a aby som nezabudla. nikdy som ju nenechala vyplakat... teda iba ked som vedela, ze je to vydieracsky plac, tak som ho ignorovala a zavrela dvere... do par sekund prestala, lebo vedela, ze to nema zmysel a nepohne so mnou... ale stala som za dverami a cakala...

danialex
autor
28. apr 2017

@wednesday1 krásna odpoveď, ďakujem.. ja to tiež tak cítim, pohoda s bábom (pokial ho netrápi bruško) a postupne si zvykanie na všetko a nenechávam ho vyplakať, lebo sa mi to jednak nepáči a jednak si nemyslím, že dieťa je v tomto veku vypočítavé a volá ma pre nič za nič, aj my dospelí potrebujeme objať a pomojkať, keď sme vyčerpaní a niečo nás bolí, no nie?
začnem to "naplno" riešiť samozrejme neskôr..ale je dobré si prečítať o mamičkách s rovnakými skúsenosťami a radosťami 🙂

danialex
autor
28. apr 2017

@guiseppinka ja som sa po sekcii o svoje dieťa skoro týždeň nemohla starať (mala som neskutočné migrény a nemohla som stáť na nohách), išla som sekciou, lebo som mala zelenú plodovú vodu a malý nebol niekoľko dní vyživovaný a bol vystresovaný, preto sme nemohli čakať na normálny pôrod a museli hneď konať. Neviem si predstaviť, čo dieťa asi pociťuje v brušku, keď mu niekto nedá jedlo a je v strese a nikto o tom nevie a určite to naňho nebudem skúšať teraz, keď som tu a vidím ho, že niečo potrebuje. vážim si váš názor a som rada, že vám to spolu išlo od začiatku, ale nám to tak jednoducho nešlo.. a stále nejde..ale zlepšujeme sa 🙂

guiseppinka
28. apr 2017

@danialex asi si ma vobec nepochopila... ja som nepisala, ze mu nemozes davat jest kedy sa mu chce alebo co... tvoja otazka bola - kedy sa deti naucili zaspavat same... tak som ti pisala ako to bolo u nas... jasne, ze na zaciatku som malu kojila na poziadanie ako som pisala... ale prisla som na to, ze jej to nerobi dobrotu, lebo sa nenaje ale zadudle a zaspi, takze sme to postupne predlzovali po par minutach a nie, ze teraz nebudes jest az o 2 3 hodiny... a pisala som ti aj to, ze treba sledovat rytmus babatka... v prvom rade rob tak, ako to bude vyhovovat tebe. kym sa ti to paci, tak to tak rob...

wednesday1
28. apr 2017

@danialex Je to narocne obdobie, ale za chvilu to prejde a bude zas nieco ine.to, ze teraz chce spat iba s tebou neznamena, ze to bude aj o mesiac.mojej sa to dost menilo, chvilu mala obdobie, ze som ju nosila na rukách, potom húpanie v hacke (to by ste mohli vyskusat), húpanie na lopte a skoncili sme kojenim na posteli, bud v lahu alebo v sede- tak je to asi 10 mesiacov.hlavne rob tak, ako to vyhovuje tebe a babatku.rezim ma taky, aky si nastavila ona a kojim ju na poziadanie (nikdy nemala dudel), cez den aj v noci.mala dojcensky strajk niekolko mesiacov, tak si to teraz uzivame obidve. tiez som toho nazoru, ze deticky nepalcu pre to, aby s nami manipulovali. ako inak maju oznamit, ze im nieco chyba?a to nieco moze byt aj telesny kontakt s mamou alebo otcom, pocut srdiecko, dych, to ich ukludnuje. chod na prechadzku, kavicku, obed s kamoskami, co maju tiez deti, za par dni uz bude lepsie pocasie, aj prechadzky budu dlhsie a krajsie. vela oddychuj 🙂

margaretka_
28. apr 2017

náš malý strávil prvé týždne svojho života buď na prsníku alebo na rukách jedného z rodičov. keď dal jeden spánok dlhší, že som ho mohla položiť do postele, tak som bola rada 😀 aj sa nosil v šatke, ale radšej mal, ked sa nám díval do tváre a stále sme mu spievali, to sa mu páčilo. má 15 mesiacov a do teraz zaspáva na prsníku, ale už to väčšinou netrvá 1,5 hodiny, ale niekedy menej ako 5 minút. máme teraz blbšie noci, ale spoločné spanie to dosť zjednodušuje, neviem si predstaviť, žeby som za ním v kuse musela niekam vstávať.
môžem sa opýtať kde si rodila, že ti aj po sekcii hned krpca nosili pravidelne na dojčenie?

redlola
28. apr 2017

@danialex necitala som odpovede. Mám tri deti. Všetky tri do cca 1,5 -dvoch mesiacov zaspávali iba na prsníku a zaujímal ich iba prsník.
ten čas rýchlo prejde, bábätko začne byt interaktivnejsie a už ho bude okolie stále viac zaujímať. Ak máš iba jedno dieťa, uzi si to, môžeš beztrestne s ním spat. Si po sekcii - ak som správne pochopila - tak oddychuj, regeneruj sa, nech si neuzenies ešte aj nejaké problémy s jazvou.
Tvojou najdôležitejšou prácou ma byt v obdobi šestonedelia práve dieťa, na ktoré si 9 mesiacov čakala.
Môžeš ho odpájať od prsníka, spievať mu, hladkať ho, či strkať mu cumle, či skúšať na neho cvičiaci metódy vyplakania sa a odpadnutia od únavy... z môjho pohladu kontraproduktívne, až škodlivé veci.
Ak nemáš žiadne iné dieťa, nie si slobodná matka, ktorá potrebuje robiť, aby si
nejaké peniaze privyrobila, máš jedinečný čas, ktorý môžeš využiť iba pre seba a svoje dieťa.
Ešte ti bude ľúto za týmto obdobím, keď bábätku stačil iba jeden prsník a bol pokoj.
Samozrejme, treba sledovať, či je bábätko napapane, či efektívne pije z prsníka a prospieva.
Inak je úplne normálne, že chce byt pri tebe. Doteraz poznalo iba teba, vyšlo z teba, je tvojou súčasťou.
Moja najmenšia ma 9 mesiacov, veru by som uvítala, keby iba zaspala na prsníku... ona stvornozkuje, docahuje veci, krúti sa a vymýšľa pokým je na prsníku... 🙂

danialex
autor
9. máj 2017

@margaretka_ ja zijem v Madarsku, takze.. ale som rada, lebo sme mali rozbehnute mliecko aspon hned..

nelka1122
23. mar 2018

@danialex ahoj.mam rovnaký problém akurát že dcéra má 3 mesiace.porad mi prosím ťa ako si dosiahla že spalo aj po odpojení z prsníka

Strana
z2