icon

Dlhé večerné zaspávanie dvojročného dieťaťa

andelok
18. dec 2013

Ahojte maminy, uz davno som tu neotvorila diskusiu, ale uz vazne potrebujem radu. Moja (o par dni) dvojrocna dcerka velmi dlho zaspava vecer, bezne jej to trva aj hodinu, dnes este dlhsie. Tento stav trva cca. posledne 3 tyzdne. Predtym sme mali taky rezim, ze na obed spala asi dve hodinky alebo dlhsie a vecerne zaspavanie jej trvalo max. 30 minut, co mi prislo uplne v pohode. Za posledne tyzdne sa to pomenilo. Rano vstava ako vzdy okolo 7:00, ideme spat o 12:30, ale tiez jej zaspavanie zacalo trvat aspon 20 minut (predtym odpadla hned) a spi uz len max. hodinu a pol, cize asi do 14:00. Vecer ju idem ukladat okolo 19:45 a zaspat jej trva nenormalne dlho. Sama nezaspi, s mojim manzelom tiez nie, takze tam musim byt s nou. Doteraz som si to uzivala, ta pol hodka mi presla ako nic, ale teraz sa tam vrti, vymysla, pyta sa cikat, 100x sa chce napit, beha po posteli...proste des. Ked ju konecne uspim, som unavena, nervozna a polovica vecera je prec. Preto zacinam uvazovat, ci netreba spravit nejaku zmenu v rezime, co poviete? Zacat ju na obed skor budit? Este podotykam, ze ma dost pohybu aj na cerstvom vzduchu, chodievame sa hravat do herne, skakat na trampoline...Aj ked samozrejme netravime tolko casu vonku ako v lete. Viem, ze dlhe zaspavanie nie je az taky svetoborny problem, ale zacinam mat pocit, ze je to nejako velmi nasilu a asi si to ziada nejaku zmenu. Dakujem za kazdu radu!

bastika
19. dec 2013

@andelok a poobede vymysla ale spi mi este aj 3 hodiny tak do 4-5 potom o 10 zaspava večer. Ma 4 a pól roka 😀

kladina
19. dec 2013

Haaaa, nie som sama s nervami na dranc... 🙂
presne takéto zaspávanie máme aspoň 3 týždne. Naša dcéra zaspávala krásne.. naučila som ju (v 8 mesiacoch) zaspávať samú. Pusa na dobru noc, položiť do postieľky, zavrieť dvere... a blahodárny pokoj.... ALE...Mikuláš nám zobral dudu a tak som sa rozhodla, že zmiernim utrpenie mojej dcérky a budem s ňou zaspávať, kým si úplne neodvykne. Rozprávala som jej rozprávku a Spievanke a Zahrajkovi, hovorila kto všetko spí... a ona len cirkus stvárala. Cikať, kakať, upratať vankúšik, taký macko, taká ovečka... som myslela že ma porazí. Zmenu k lepšiemu zahájil môj manžel. Snažíme sa ju opäť zrežimovať. Večernéček, kupko, mlieko a 19:30 je v postieľke. začne kričať mamaaaaa, ale ja už tam nejdem. Nechám otvorené dvere do obývačky, telka zapnutá a ona si robí svoj cirkus... len jej chýba divák. Z času na čas ide za ňou manžel a vysvetli jej tichučko, že má spať. Po troch večeroch sa uspávanie skrátilo z hodiny na 15 min. Dnes bola dosť nepokojná, tak som si šla sadnúť k nej na posteľ a povedala som jej, že tam budem kým nezaspí a sedela som tam úplne mlčky nič som nehovorila o 4 minút spala...Dúfam, že sa aj my vrátime k pôvodnému zaspávaniu.

lucikusik
19. dec 2013

@andelok ja si tiež myslím, že je to jedno z období, ktoré treba vydržať ... ja chcem skúsiť to skoršie zaspávanie. Dnes mi to nevyšlo, lebo som bola na predvianočnom nákupe a prišla som neskoro. Zajtra však idem na to. Manžel sa trochu uškŕňal, že to bude cirkus, keď ho budem dávať už o pól 8 do postele... tak uvidíme. Ešte raz želám pevné nervy, lebo krik a nervozita to zhoršujú. Teoreticky to ovládam, len prax ma často prefacká 😀

lucikusik
19. dec 2013

@kladina jej to som rada, že to vyzerá, že sa vrátite k pohodovému zaspávaniu. U nás samostatné zaspávanie trvalo 2 týždne bez problémov - to som už skákala od radosti. No len ako to pekne prišlo, tak aj rýchlo odišlo. Miško má veľmi pevné odhodlanie, takže presvedčiť ho je niekedy nemožné. Teraz už má obrovskú zbraň a to je, že rozpráva. Lebo keď sme ho skúsili nechať samého, samozrejme po rozprávke a po mojkaní, s vysvetlením, že som v kuchyni, tak nastal cirkus obrovský. On pritom vrieska že: maminka pod ku Miškovi, Miško už ukludneny, maminka pod pritulknut, maminka pod za ručičku chytíme .... A dookola. No a pri tomto ja veru nezvládam sedieť v kuchyni alebo v obývačke a tváriť sa, že ho nepočujem.

kamca25
19. dec 2013

U nas je zas taky problem, mladsia dvojrocna nechce zaspavat v detskej lebo sa zacala vsetkeho bat. Trva to uz mesiac. V lete som ju tam prestahovala, aj s jej o rok starsou sestrickou a nebol ziadny problem. Obe boli zvyknute zaspavat same. Ale teraz. staci ze prejde auto po ceste a konec, uteka z placom. Vadi jej aj svetlo plamena z piecky co mame v obyvacke, najhorisie je to na obed. Ked zvonia zvony z nedalekeho kostola. Skusila som jej dat tu svietiacu korytnacku, no ked sa rozsvietila, starsia s nou pohla a tie hviedicky sa zacali pohybovat, tak si zakrila oci a velky plac, uz neviem co robyt, jedine miesto kde zaspi v pohode je gauc v obyvacke

miska22200
19. dec 2013

@andelok ja som velmi zvedava či ti pomôže to davanie skôr do postele,potom daj určite vediet,kedy to vyskušaš zajtra? moja dcerka bude mat v marci 3 roky,asi tak po 4 mesiacoch neustaleho kolisania v kočiary,som ju naučila spavat v postielke aj ked to niektory neuznavaju a ver mi že mi to trhalo srdce nechavala som ju vyplakat 😒 ale pomohlo to a od vtedy spavala a aj zaspavala sama v izbe a bola spokojna 😉 samozrejme mala rôzne obdobia ked bola npr.chora a bolo to všeliake ,ale nestažujem sa 😉 do nedavna mala takyto režim,
rano v stavala okolo 8 ale zväčša až o 9 rano ,obedny spanok od 13-15.30 a večer o 20.30,prespala posledny polrok celu noc a spala aj zaspavala pekne bez plaču,proste uplne idealne 😉
pokazil sa mi babyfon a bala som sa ju nechat samu v izbe,lebo som sa bala že ju nebudem počut,navyše mala chorlave obdobie,ked bola prechlanuta,tak som išla spat knej izbe a to bola velka chyba 😝
mam už novy babyfon a ona už vymyšla pri obednom spanku len troška ale večerne zaspavanie je katastrofa,prihovaram sa jej občas cez babyfon,je tam mikrofon a ma pocit že som pri nej,vnoci mi občas na to naleti 😅 ked je v polspanku,ale večer už nie 😝 musim stale behat hore dole,ale nechcem povolit,je to boj,ktory dufam že vyhram ja 😉 trva to už asi 2 tyždne,raz je lepšie raz horšie ale vžiadnom pripade nechcem zostat v izbe pri zaspavani
teraz som jej režim zmenila rano v stava o 8 hod a na obed spava už len polhodku až hodku,nechcem jej obedny spanok celkom zrušit ale ked to inak nepôjde asi jej ho zrušim 😝
syn ma 4 roky a on si tiež rad cez den pospi ale v poslednom čase už nie pravidelne takže si môžme aspon cez den niečo naplanovat 😉 už sa tešim na toto leto ked prvykrat nebudeme musit rozmyšlat kde kedy ich uložime ked niekde sme ,dokonca sme chodili zväčša len na poldnove vylety lebo sme riešili vždy spanok
aj ked musim uznat že mne ten ich spoločny obedny spanok vždy velmi pomohol,bola to taka pauza pre mna,niekedy som si aj ja zdriemla alebo si niečo spravila a tak a nabrala som nove sily
😉

mirkita
19. dec 2013

@andelok nasmu sa v 2 rokoch zaspavanie posunulo na cca14.00,skor uz nevedel zaspat(vstaval 7-7.30),spal do 16-17 a zaspaval 21-22,vacsinou pri mne,niekedy vymyslal,casto aj sam zaspal...o 8 mesiacov prestal spavat cez den a zaspava sam v izbicke okolo 20tej

diana_81
19. dec 2013

Ahojte... @andelok @lucikusik a ostatne maminy. Pridavame sa do klubu. Aj u nas detto - zaspavanie co trva a trva, najma teda vecer...ono podla mna by sme ju mali budit skoro, skoro ulozit na obed a najneskor o 20.00 vecer...LENZE teraz ked bola chorlava nedaj dospat dieta co sa celu noc prevalovalo v noci s upchatym nosom, vsakze? Plus AKO ju zobudit??? Ono este ked je manzel doma (napriklad cez vikend) tak on ju vie zobudit veselo, proste ju zabavi, ale mne ten luxus dopriaty nie je. Dieta umrncane a trucovite este hodiny neskor... Skratka s maminou su ine moresy, mamina ma prska, mamina ma posluchat 🙂 Na obed potom mame casto klasicke nestihacky a som rada ked lezi o 13:00, no a vecer??? Ak ju uspim skor je poprve vsetka starostlivost len na mne! Cely den a noc, lebo oficialne zamestnana trieda sa potrebuje vyspat, vsakze? Takto aspon maju ritual ze manzel dava do pyzamka a umyva zubky atd. A podruhe s manzelom inak fakt nie su cely den cely tyzden. Tak ja niekedy fakt neviem co je lepsie? Ulozit ju skor (podla mna zaspava kratsie ked to stihneme do 20:00 a teda ked bolo vsetko fajn nacasovane i poobede) ale urobit vzdy vsetko sama, alebo im dopriat cas a sebe pomoc ale za cenu ze za tu ziskanu hodinu pre nich potom uspavame dlhoooo a ani malej ten nedostatok spanku neprospieva. :( ale i ja som len clovek, nevladzem vecer co vecer po nabitom dni este i opat navarit veceru, naservirovat, okupat a uspat drobca. Ake je to doma u vas?

lucikusik
20. dec 2013

@diana_81 pravidelný režim by určite pomohol. To chce dôslednú sebadisciplínu hlavne u rodičov. My sme momentálne šťastní, že drobec vstáva okolo pol 8. Teraz bol chorý tak sa to posunulo na 8-8:15. Ja sa priznám, že pokiaľ drobec ráno spí, tak ja určite nevyleziem z postele. Samozrejme, keď niekam skoro ráno ideme, tak áno, ale v obyčajný deň nie. U nás obedné zaspávanie nie je problém, chodí spať približne v rovnakom čase, a je jedno kedy ráno vstal. Už na ňom vidím, že je unavený. Len večer, neviem prečo vôbec nejaví známky únavy. Možno sa teší, že je ocinko doma ... Fakt neviem. Manžel chodí domov neskôr, cca o 18:00, vždy sa spolu zahrajú, u nás výlučne kúpe ocino, potom večera a už by mal ísť spať (cca 20-20:30). Lenže zaspávanie trvá fakt dlho. Aj sme posunuli čas na 21, moc sa to nezlepšilo. Preto ho chcem dnes skúsiť uložiť skôr. Ja večeru nevarím-ja a mm si dáme niečo suché, príp. niečo z obeda. Manžel má normálny obed v práci, takze večer mu varené nechýba. Drobec má vačšinou niečo z obeda, (lebo málokedy zje aj polievku aj druhé), často krupičku, lebo ju má rád a niekedy chlieb s niečím alebo nejaký koláč. Občas večer niečo jednoduché uvarím - palacinky, lečo ... Večer keď je mm doma tak varím dopredu obed na 2 dni, takže doobeda sa nenaháňam. My máme zhruba 3 krát do týždňa doobeda nejaký program ( plávanie, kreslenie ...), takže to varenie plánujem. Niekdy stihnem ráno predtým uvariť polievku, ale druhé takmer vždy varím dopredu. Ale večer som už tiež K.O., hlavne teraz v tehu. Ten čas čo sme posunuli drobcovi spanie na neskôr je z môjho pohľadu vyplnený planými aktivitami - väčšinou kuká rozprávku. Večer už nemá ocino ani mamina energiu na stavanie garáží a rozvíjajúce aktivity. Mňa nenapadlo, uložiť ho do postele skôr. Ak by to zafungovalo, tak to bude pravdaže na úkor času s ocinom a môj večerný " komfort". Vyskúšam a dám vedieť.

andelok
autor
20. dec 2013

@motovidlo @diana_81
@lucikusik
@miska22200 Baby, tak ja dnes hlasim prvy uspech po dlllllhom case! Na obed spala v pohode, od 12:30 do 14:00, cize taky bezny cas aj trvanie. Vecer sme sa do postele pobrali o 19:30, cize cca 5 hodin od zobudenia. Spravili sme ale jednu zmenu, ktoru navrhol moj manzel a zafungovalo to - neuspavala som ako vzdy v nasej manzelskej posteli (odkial ju potom prenasam do jej postielky), ale v jednolozkovej posteli, ktoru mame pre navstevy. V manzelskej posteli totiz uz dlhsie vymysla - beha, skace, raz chce lezat na mne, raz vedla mna a stale dokola...bucha do cela postele, zlieza dole, no proste viete si predstavit. Dnes sme si lahli do malej postele, pricom Adelku som dala k stene. Samozrejme, ze skusala vselico, ale tym, ze na behanie nebolo miesto, buchat nemala do coho a na mna nemohla vyliezat, lebo sme tam boli natlacene ako sardinky, tak ju to omrzelo a zaspala cca za 40 minut, co je po vcerajsej hodine a pol totalny rozdiel...a hlavne to bolo (takmer) bez nervov, cize subjektivne mi to prislo este kratsie. Tak mozno to niektorej z vas pomoze 🙂 Plus uspavali sme o nieco skor nez zvycajne, ale zas o tolko nie, tak neviem, ci aj to malo nejaku ulohu.

miska22200
20. dec 2013

@lucikusik no čo dala si ho skôr spat pomohlo,zaujima ma ta metoda,či to fakt funguje, 😉 lebo doteraz ma čosi take nenapadlo 😕
@andelok super že to vyšlo,držim palce nech to vydrži 😉
ja som dnes dcerku dala spat už o 12-do 13,čiže som posunula obedny spanok hodinu skôr a nejako to zabralo,zatial 😉 ani nemukla a sama zaspala,uvidim ešte ako bude spat dalej alebo čo bude robit v noci

mamanikus
20. dec 2013

Ahoj, mame velmi podobny rezim spanku ako uvadzas ty. Pises ze beha po posteli - asi nema ohradenu postielku vsak? Nam to velmi pomohlo tym ze je v ohradenej postielke neuteka. Dostane tam oblubene hracky a funguje dohovor a prislub. Velmi vecer vystraja ale poukladam mu mackov okolo zaktryjem ich perinou a vysvetlim mu ze si k nemu pridem lahnut (v izbe je aj postel) ale musim sa umyt, ze on je uz cisty vykupany a mamina este nie a spinava si do postele nelahne. Zabera to naozaj. Ja ho pocujem ze sa este v postielke dobru pol hodinu rozprava a potom tisko zaspi. Nie je to vsak mozne stale. Obcas potrebuje citit aj nasu pritomnost tak pozhasinam v obyvacke svetla a ulozim ho k sebe. Ked zaspi prenesiem ho do postielky.

zdenka79bb
20. dec 2013

@andelok únava nemusí znamenať že si deti šúchajú očká a pod. , ja som raz niekde čítala že čím je dieťa viac akčnejšie večer je viac unavenejšie a svoju únavu sa snaží potlačiť tou akčnosťou, aby nezaspalo, moja staršia bola presne taká istá, nejavila žiadne známky únavy , skôr bola ako keby sa práve zobudila ale keď zaľahľa spinkala za chvílu ....Možno naozaj pomôže dať ju spinkať skôr

diana_81
20. dec 2013

@lucikusik

Ono aj u nas by asi to varenie dopredu pomohlo. Ja vzdy padam do pasce, ze tym, ze mala rada je jednoduche veci - uvarenu zeleninu, cestoviny s jednoduchou omackou atd tak mam tendenciu varit to cerstve. Na vecer, ked mame napriklad len chlieb s niecim tak jej este nieco uvarim na doplnenie, nech sa dotlaci lebo chleba vela nezje. Na sladke nie je vobec :-/ Moj manzel chodi domov az po 19tej a tym padom nam najskor vychadza 20:30, aj to len ked som za zlu a popohanam ho... To som potom nervna a robim stresy (podla neho 🙂)... V januari nastupujeme na pol dna do jasli, tak nam to mozno nakopne rezim vstavania, obedovat bude tiez tak a o 12:00 ju vyzdvihnem, tak by sme spanok o 12:30 mohli zvladnut. Hadam to pomoze. Mna stve ze ona vlastne nevymysla, nebeha, nezlieza, len sa vrti ako paragraf, hlada si poziciu a nie a nie zaspat... Dnes som si tiez polezala od 21:00 do 22:20. Jaj a este - strasne dlho je, nie je velky jedak a susto po suste nam to trva aj pol hodinu... 🙂

azbestica
20. dec 2013

jaj sme na to podobne to zaspavanie ma niciii...nasa ma 18 mes a na obed spi iba 1hodinu :/ tak ma ale napada lebo u nas ro raz zafungovalo (ale zial naozaj iba raz) ze ked som uz nemohla vyse hodinu uspat malu tak som sa jej spytala ci chce spinakt sama a ci mam odist....povedala ze hej a do 5 min spala
daj vediet ako ste to poriesili....mozno sa inspirujeme

raona
20. dec 2013

@andelok nepíses nahodou o mojej dcere /2 r. 2 mes./ ????? 😎 mame to iste.. a pekne mi to lezie na nervy.. dneska ani nespala po obede a aj tak vecer zaspala az o desiatej... vrrr.........

motovidlo
21. dec 2013

@andelok No včera nejakým zázrakom spanie fungovalo aj u nás 😀 Dala som malého spať až o 19:30 (normálne chodí o 19:00 - ale to som videla, že vôbec nie je unavený) a do pol hodiny spal. Takže zaspal okolo tej 20.00, čo aj predtým, len teraz som neuspávala hodinu ale len pol hodinu 🙂 Aj tak je to dlho oproti tomu, čo sme mali, keď zalomil do 10 minút, ale vždy lepšie ako to šaškovanie predtým. Tak uvidíme dnes, vidím, že na každé dieťa funguje niečo iné, asi treba skúšať všeličo 🙂

andelok
autor
21. dec 2013

@raona Fuha, tak zas tak dlho by to moja nevydrzala...bez obedneho spanku este nevydrzi. Ja by som fakt mozno skusila na tvojom mieste to skorsie uspavanie, 22:00 mi pride na dvojrocne dieta fakt neskoro, moznoze uz je az prilis unavena a chytila druhy dych...Aspon tak mi radili baby a niektorym to zafungovalo.

andelok
autor
21. dec 2013

@azbestica No ja ked sa Adelky spytam, ci chce spat sama, tak ani za svet....odchod z izby pouzivam len ako "hrozbu", ze ked neprestane vymyslat, ostane tam sama...nerada to robim, ale uz to dakedy inak nejde. Dva roky je zvyknuta zaspavat pri mne, takze uz ju teraz asi nepreucim. A ja vlastne ani nechcem, len keby to tolko netrvalo. Ako som pisala vcera, podarilo sa mi ju uspat o dost rychlejsie tym, ze som ju neuspavala na nasej manzelskej posteli, ale v posteli pre navstevy, ktora je mala a nemala tam miesto na behanie a vymyslanie, tak sa unudila a relativne rychlo zaspala 🙂 Uvidime dnes.

azbestica
21. dec 2013

aj ja som to pouzivala ako hrozbu...ze ju dam do postielky a pojdem prec pomohlo to stale sa ukludnila, ale asi som to pokaslala lebo teraz ked ju spiacu dam do postielky v tej sekunde je hore a uspavanie zacina nanovo tak uz je iba v nasej posteli
aj ja ju rada uspavam je to krasne pozorovat ako pomalicky zaspava nas anjelicek ale teraz ked sa mam ucit do skoly zvladat domacnost a mlada slecna sa aj hodinu mrvi tak je to des!
a ako ju uspavas? ja kojim a uz b som aj prestat chcela ale ako ju potom uspim netusim

klodyka76
21. dec 2013

@andelok mám skoro rovnako starého krpca a aj podobný režim....tiež chodí spávať na obed okolo 12:30 ale večer ho dávame spať až okolo 20:30, tak jej skús to večerné zaspávanie trochu posunúť. A možno budete mussieť občas vynechať to obedné spanie. Mám známu, ktorej 2-ročný malý tiež takto nechce spávať a už ho občas nechá celý deň hore, len aby večer ako-tak zaspal.

raona
21. dec 2013

@andelok ved my ideme spat skor, tj cca 20:30 , starsia zaspi do 10-15 min. len s mladsou je problem, proste dakedy aj hodinu, hodinu a pol vymysla.. nie je to kazdy den rovnake.. no nasa vydrzi bez poobedneho spanku ako kedy, niekedy zaspi okolo piatej siestej a to je potom uz velky problem ju dat vecer nacas spat, a dakedy vydrzi, a aj tak nezaspi vecer hned..... spávajú samé na vlastných posteliach, len uspat ich musim ja.. mna by to ani neobtazovalo, beriem to ako rutinu, ale obtazuje ma, ze to mladsej tak dlho dakedy trva.. ale su aj dni, ked do pol hodky zaspi.. ale vacsinou ta hodina urcite.. a ja mam tym padom skazeny cely vecer, nic nepozrem v telke a ani s mm sa nestihnem porozpravat..... je to cista katastrofa..

kika72
21. dec 2013

Ahojte, ja mám 4 ročného syna. Mal problém so zaspávaním od narodenia. Keď zaspal, tak pokojne spinkal celú noc, no zaspať mu trvalo 2 hodiny výlučne za mojej prítomnosti. Do pol roka spinkal cez deň len v kočíku na prechádzke 2 hoďky doobeda, 2 poobede. Od pol roka spal len na obed, 1 a pol hoďky som ho uspávala, no keď zaspal, potiahol aj 3-4 hodiny. Po roku akoby uťal 😒 Žiadne spanie cez deň. Nech sme robili čokoľvek, doma nezaspal, výnimkou bolo auto, ak sme niekam cestovali, tam dokázal prespať aj 3 hodiny. Večer samozrejme stále zaspáva 1 a pol hodiny, no potom spí pokojne celú noc. Od dvoch rokov spí sám v izbe, zaspávam s ním ja. Je to veľmi unavujúce, správy som nevidela asi pol roka, ak si chcem pozrieť nejaký program, musím si ho nahrať alebo archív, aj to väčšinou pri pozeraní od únavy zaspím ☹ Chodím so synom k neurologičke, keďže sa narodil trošičku skôr, mala som rizikové tehu, pichli mi niečo na urýchlený vývoj mozgu a pľúc, čo neurologičku pobúrilo a nahnevalo, radšej nechcem vedieť, čo to bolo! 😠 Takže som jej to po 4-roch rokoch spomenula, teda to zaspávanie. Povedala, že 1. príčinou môže byť narkóza pri pôrode, 2. spomínaná injekcia a 3. vnútorný stres zo straty sebakontroly. To tretie sa mi nezdá, lebo to má od narodenia, nie až teraz. Poslala nás k psychologičke, to som teda zvedavá, na čo prííííde!!!

kladina
21. dec 2013

@lucikusik Tak u nás pokračujeme vo významnom zlepšení. Dnes na obed zaspávala sama asi 5 minút. Večer sama, asi 7 minút, ale to bola riadne unavená. Sala sa kúpať, aj napriek tomu, že ešte minútu pred tým skákala po posteli. Vidím to na nej, že ak ju uložím aj napriek tomu, že si myslí, že ešte nie je unavená, tak v pohode zaspí.... škoda že sa v noci zobudí aj 2x na mlieko.... toho sa nevieme zbaviť... je mi ľúto nechať ju revať :-/

lucikusik
21. dec 2013

@andelok @barusk @diana_81 @miska22200 čaute, hlásim aktuálny stav 😉 posledné dva dni sme dali Miška spať skôr o hodinu- do postele išiel o 19:30, potom rozprávka, vycikať, napiť, klasické vymýšľanie s kakaním bez výsledku 🙂, recitovanie dialógov zo Spievankova a rôznych básničiek a 20:30 odfukoval. Čas zaspávania sa neskrátil, ale konečný čas zaspatia je pre nás vyhovujúci. V normálnej večernej hodine sme mali čas pre seba na regeneráciu. Ak to bude takto fungovať naďalej, tak to bude paráda. Vôbec neprotestoval, že ide spať skôr, ani nejavil známky únavy, ale keď sme zhasli začal zívať, takže unavený už bol. Takže to vyzerá, že neskorším ukladaním sme únavu prešvihli a Miško chytil na večer druhý dych. Ďakujem za radu so skorším uložením do postele, lebo mňa by to nenapadlo. U nás to síce čas zaspávania neskrátilo, ale výsledok je pozitívny. Už len aby to dlhodobo fungovalo.

andelok
autor
21. dec 2013

@lucikusik Tak to je super, tesim sa s tebou 🙂 U nas to dnes trvalo 45 minut, co je celkom znesitelne, ale hlavne uz druhy vecer bez (mojich) nervov, lebo som malu zas uspavala v tej mensej posteli, takze nemala ako vymyslat...ako vzdy to chvilu skusala, nechcela si lahnut a pod., ale nakoniec lezala kludne, az kym nezaspala. Ale som prekvapena, ze jej to tak dlho trvalo, pretoze na obed spala len hodinu, co je dost malo oproti beznej hodine a pol az 2 hodinam....som myslela, ze dnes bude do pol hodky tuha, ale to som ju podcenila 😀

lucikusik
21. dec 2013

@kladina to sú výborné správy a veru expresné zaspatie 🙂 V dobrom vám závidím. U nás tiež zmena k lepšiemu. Miška sme dali spať skôr, zaspával síce hodinu, ale o 20:30 už odfukoval ( písala som babám o príspevok vyššie) čo je oproti 22:00 super čas. Miško prespí v pohode celú noc, teda ja nerátam to, že niekdy sa chce napiť vody, alebo on má dosť často také živé sny, často rozpráva zo sna (po ocinkovi) a niekedy sa z toho zobudí. Ale len skontroluje, že som pri ňom, pritulkne sa ku mne a spí ďalej. My sme dali dole bočnicu z postieľky a na noc si ju prisuniem ku manž. posteli.
To, že Saška potrebuje v noci mliečko musí byť veru vyčerpávajúce, hlavne keď už pracuješ a fakt si cez deň neoddýchneš. S týmto ani neviem poradiť, lebo Miško od malinkeho bábätka v noci dobre spí, cca od roka prespí celu noc a ja na tom nemám žiadnu zásluhu. On asi nejako v noci nepotreboval mlieko.

katka1981
21. dec 2013

@andelok, Je to normalne, moja tiez musela byt pred 14. hore, inak by zaspala neskor. Meni sa jej rezim. Jedna z moznosti je, aby rano vstavala skor. Ale to je chytene za hlavu, dietatko zbyrtocne budit. Ak ti spi v noci 11 hodin, tak to je super. To u nas bolo mozno 3x, inak spi 9,5 hodiny, 10. U vas to vyzera tak, ze das ju spinkat na obed a zobudis ju. Postupne zistis ci po hodine alebo pol hodine, ak chces aby vecer zaspala skor. Alebo skusit, co to spravi, ak by cez den nespala. Nevie zaspat preto, lebo este nie je unavena, pretoze spi dost. Rob ako citis, postupne nabehnete asi na trosku iny rezim. Urcite to zvladnete, lebo dcerka ma krasny rezim. Ale do nicoho ju netlac, ja som az po vyse 4 rokoch pochopila veci ohladom spanku.

lucikusik
21. dec 2013

@andelok super, že aj u vás to tak dobre pokračuje. Keď som dnes počúvala, že čo všetko mi Miško pri zaspávaní rozpráva a nad čím všetkým rozmýšľa, tak sa nečudujem, že nevie zaspať 🙂 tieto monológy asi postupne prejdú. Inak ja som tiež kľudnejšia, lebo keď viem, že cca o 20:30 budem mať cas pre seba.

katka1981
21. dec 2013

@zuzkat1, je to individualne, su deti, ktore nepotrebuju denny spanok od dvoch rokov a su aj studie ze denny spanok v skolke pre nich znamena stres a mam to aj odsledovane. Ked mi dcerka cez den zaspi, ci uz v skolke alebo v aute, tak jej denny spanok spolu s nocnym je dokopy kratsi, akoby by spala len v noci, cize v konecnom dosledku spi menej a je to najhorsie co moze byt u nas ked spi cez den. Vecer zaspi neskor, rano vstava bud v rovnakom case, ale vacsinou cim neskor zaspi, tym skorej rano vstava. Nie som za rusenie denneho spanku u autorky temy, ale nesuhlasim s tym, ze ho potrebuje kazde dieta, lebo aj v skolke sa spi. Moja od dvoch rokov spavat nechcela, nasilu som ju davala, v troch som s tym prestala, no mozno vdaka mojmu silenemu dennemu spanku, je pre nu spanok najvacsim trestom. Ak je extremne unavena, sama sa vypyta cez den spat, ale je to ozaj velmi ojedinele.