icon

Dlhé večerné zaspávanie dvojročného dieťaťa

andelok
18. dec 2013

Ahojte maminy, uz davno som tu neotvorila diskusiu, ale uz vazne potrebujem radu. Moja (o par dni) dvojrocna dcerka velmi dlho zaspava vecer, bezne jej to trva aj hodinu, dnes este dlhsie. Tento stav trva cca. posledne 3 tyzdne. Predtym sme mali taky rezim, ze na obed spala asi dve hodinky alebo dlhsie a vecerne zaspavanie jej trvalo max. 30 minut, co mi prislo uplne v pohode. Za posledne tyzdne sa to pomenilo. Rano vstava ako vzdy okolo 7:00, ideme spat o 12:30, ale tiez jej zaspavanie zacalo trvat aspon 20 minut (predtym odpadla hned) a spi uz len max. hodinu a pol, cize asi do 14:00. Vecer ju idem ukladat okolo 19:45 a zaspat jej trva nenormalne dlho. Sama nezaspi, s mojim manzelom tiez nie, takze tam musim byt s nou. Doteraz som si to uzivala, ta pol hodka mi presla ako nic, ale teraz sa tam vrti, vymysla, pyta sa cikat, 100x sa chce napit, beha po posteli...proste des. Ked ju konecne uspim, som unavena, nervozna a polovica vecera je prec. Preto zacinam uvazovat, ci netreba spravit nejaku zmenu v rezime, co poviete? Zacat ju na obed skor budit? Este podotykam, ze ma dost pohybu aj na cerstvom vzduchu, chodievame sa hravat do herne, skakat na trampoline...Aj ked samozrejme netravime tolko casu vonku ako v lete. Viem, ze dlhe zaspavanie nie je az taky svetoborny problem, ale zacinam mat pocit, ze je to nejako velmi nasilu a asi si to ziada nejaku zmenu. Dakujem za kazdu radu!

Strana
z4
zuzkat1
22. dec 2013

@katka1981 ja nehovorim ze ho potrebuje lebo v skolke sa spi.ale z hladiska neurologickeho a psychologickeho.

katka1981
22. dec 2013

@zuzkat1, rozumiem ti, ale je to cisto individualne. Spanok je nesmierne dolezity, ale su deti, kt. nespia, alebo spia nasilua to tiez nie je dobre.

zuzkat1
22. dec 2013

@katka1981 je to mozne..ja napr.poznam taky pripad ze doma nespalo dieta stale nervozne a matka ze uz nechce,nepotrebuje...a po nastupe do skolky sa naucilo spavat a zrazu ani nebolo nervozne....
Ale ja som vraj nespavala ale az od takych 4 rokov. Tak neviem...nepopieram ze su deti ktore vydrzia a su v pohode ale treba to vyskusat a zistit co je lepsie... Moja ma 4 a tiez uz obcas vymysla..

kaja73
22. dec 2013

@zuzkat1 moj st syn nespal od 20m a ani v skolke za 4 roky nespal vobec-aj ked vzdy poctivo chudacik lezal a cumel na plafon-nenavidel to,ale tisko pretrpel. 😒
A ml.syn cez den spaval do 3,2 roka a potom som mu to ja narazovo zrusila-on by spal cez den, ale bolo to uz neunosne.
Sice zaspal vzdy najneskor o 20h,ale kazducku noc sa cca o 2h zobudil a do 5h zuroval-kazdu noc. 😖
Potom si este hodinku zdriemol a vstaval.
Jasne ze padal od unavy cez den,ked v noci nespal-ale takto to uz dalej neslo-cela rodina sme boli nevyspata-st.syn chodil nevyspaty do skoly,muz do prace a ja som tiez uz mlela z posledneho. 😢
Po zrusenu denneho spanku-cca tyzden bol des bes-ale potom ukazkove spanie-o cca 19h zaspal a spal v kuse-co bol zazrak-do 6-7h-takze aj ked nespal cez den tak za 24h naspal viac-dovtedy cca 10h aj s dennym spankom a potom takmer 12 bez denneho spanku.
Nam zrusenie denneho spanku vyrazne pomohlo-konecne som mala doma vyspate,kludnejsie dieta. 🙂
Je sice narocne-pri jeho povahe- ten den vyplnit tak, aby to malo hlavu aj patu-on do skolky chodi len 3 krat do tyzden na 3h-takze je to cele na mne-ale ta kludna noc za to stoji.

zuzkat1
22. dec 2013

@kaja73 Ved vravim ze moze byt,ale to su take individualne pripady.ja mam v okoli skor deti co to potrebovali... A myslim ze ak je problem len s dlhsim uspavanim tak to nie je na rusenie spanku.

kaja73
22. dec 2013

@zuzkat1 jasne ze je to individualne-vzdy treba nacuvat svojmu dietau a nie dakym vseobecnym normam. 🙂
A co je to dlhsie uspavanie? -pre niekoho hodina, pre ineho aj 3h- to uz potom cas nie je na nic ine-a to je uz ozaj na zvazenie.
Hodina je OK.
Ale mat kazdy vecer -celovecrny program len uspavnie, nie je pre manzelsky zivot a ani pre zivot kde su aj ine deti vyhra. 😉 treba hladat cesty aby to bolo prjatelne na vsetkych "frontoch".
Ak mas len jeden front,tak si to mozes dovolit-venovat kazducky vecer len jednemu dietatu.
U nas napr vecer po 20h je cas kedy sa konecne dame dokopy so st.synom-hrame karty,kecame....a potom aj manzel ma svoje-co by chcel vecer robit-a nebyt sam. 🙂

zuzkat1
22. dec 2013

@kaja73 ja uspavam tak hodinu ...hodinu a pol... A Mam fakt stastie lebo aj manzel to berie tak ze mala nech je ok.. takze ja spim s nou..onedlho s nimi🙂 ..a on spi v obyvacke🙂
Tieto veci su fakt indivindi...co je dobre pre jedneho nemusi pre druheho... Nemyslim len deti...

katka1981
22. dec 2013

@zuzkat1, ano, nespia a su nervozne. S detskym spankom je to tazke, spanok sa vyvija, idealne je, ked dieta spi vela, potom je oddychnute, spokojne, nie je nerovzne, potom nie je ani tak vzdorovite. 🙂 Mozno raz take bude aj to nase 🙂

angie87
6. jún 2014

Ahojte maminky! aj ja by som rada pridala príspevok do Vašej debaty. môj synček má 2roky a 4mesiace. on od narodenia nebol veľký spachtoš, ale do tých 7-ich mesiacov sa to dalo vydržať. potom sa začalo dlhé-dlhé zaspávanie. ja som už z toho hotová, neviem čo mám robiť. bol jeden čas, že mi chodil po polnoci spávať, taký bol živý. úlohu zohrávalo aj to, že poobede spal aj 3 alebo aj 3,5 hodinky. tak som režim upravila tak, že ho budím o siedmej ráno, doobeda pobeháme detské ihriská takže sa dosť unaví. potom poobede aj spinká, ale nechám ho maximálne tak 1,5hod. ale aj tak chodí neskoro spať okolo tej 11tej večer. keď je doma manžel, tak ho uspí on, ale ani on nemá vždy trpezlivosť, má aj stresovú prácu. a veľakrát je, že synček so mnou chce zaspávať...ľúbim ho najviac na svete, ale neviem čo mám robiť. keď ho neuložím poobede spať tak plače...ja detský plač veľmi nemusím, lebo on do jedného roka plakal aj 4-5hod. denne. aj teraz je taký uplačkanejší. je to pre mňa veľmi ťažké...som nervózna ako pes, z toho dlhého zaspávania, ktoré trvá aj 1,5hod. viete mi niekto poradiť? ďakujem pekne! 🙂

orimelka
31. aug 2014

Moje dvojičky zaspavaju 2 hodinky a spia hodinu ( cez den ). V noci tiez zaspavaju 2 hodiny, ale spia celu noc - no chcu spat so mnou, a ja som za tie tri roky uz vycerpana, unavena, nervozna a z vecera nemamm nic.....neviem si rady

culia1
31. aug 2014

plne ti rozumiem a co som si odpozorovala, tak deti prave v tom veku okolo 2 rokov maju tieto strajky so spanim a ani mojmu malemu sa to nevyhlo, bojovala som s nim asi 3-4 tyzdne, ci po veceroch, ci cez den, cez den to niekolkokrat dopadlo tak, ze dokonca parkrat za tyzden ani nespal. Musel vsak zostat vo svojej izbe, dostal jednu hracku a bol tam minimalne hodinu. Vecer cvicil s manzelom v posteli aj hodinu, aj viac. cez den mi zaspaval neskoro a potom sa neskoro budil, co znamenalo, ze vecer sa mu nechcelo ist spat. V take dni som mu nedovolila dlhsie spat ako do 15.00, hoci zaspal 14.00. Takze sme to vyriesili tak, ze ja uspim mensieho, pridem za tymto dvojrocnym, akoze sa postiskame - to znamena ze si ho pomojkam, tak na par minut, pripadne precitam rozpravku, poviem mu co ho caka na dalsi den a ze preto musi ist spat a odddychnut si. A odidem z izby, v posteli mu necham jednu hracku, ktoru si vyberie. A s nou aj zaspi. Z postele mi nevyskakuje, ale keby to robil, (mal aj take obdobie) tak ak vyskocil 500krat, tak ja som ho tam 501krat zaniesla a odvtedy mi nevyskakuje. Za tym hned prisla druha faza, ked zacal zase spavat ako dudok,aj cez obed, aj rano. Teraz (ma 2 roky a 3 mesiace) vecer ho ulozim do postele o pol 9, zaspava sam do 9, spi do 7 cez den spi 1,5. to nie je vela ani malo.

oxana1212
10. máj 2015

@andelok ahoj, mozem sa opytat ako to nakoniec pokracovalo s vasim zaspavanim? 🙂

andelok
autor
10. máj 2015

@oxana1212 Ahoj, jasne...Tak este sme vselijake pokusy skusali, dokonca som uvazovala nad zrusenim obedneho spanku, ale zdalo sa mi to nespravne. Nakoniec sme sa dostali do fazy, ze som ju jeden vecer uspavala presne tri hodiny, od 20:00 do 23:00...co uz teda mi tiekli nervy, tak sme sa rozhodli, ze od dalsieho vecera ideme na samostatne zaspavanie..pekne postupne bez placu sme ju na to naucili. Najprv sa jej tazko zvykalo, ale teraz (ma 3 roky a 3 mesiace) fungujeme uplne super...obedny spanok 2 hodky, vecer uz o 20:00 v posteli, dam jej dobru noc a sama pekne zaapinka...ona si tam este spieva, parkrat nas zavola do izbicky, ale tak cca za hodinku spi, dakedy jej to trva kratsie, dakedy dlhsie, ale je to bez nervov a ja sa tesim, sa uz tam nemusim dve hodiny lezat 🙂

oxana1212
10. máj 2015

@andelok tak to je super,a ako sa vam to podarilo? nas maly uz totiz spi v takej detskej posteli, cize tipujem, ze ako ho nechame sameho, tak to bude behat za nami aj 100x, 50x cikat kakat a pod., zakazdym dole plienku, hore atd. a tak sa rozjasi ze uz vobec nezaspi. no uz aj my ho planujeme nechat zaspavat sameho, lebo to tak dalej nejde, dnes 2hod. a najviac sa nervacim ja, potom je mi hrozne. ako dlho vam to trvalo kym pochopila ze musi zaspat sama? ak ti nevadi,popis mi to trocha, prosim. mozno dostanem inspiraciu🙂 dakujem.

andelok
autor
11. máj 2015

@oxana1212 Jasne, rada pomozem, viem, ake je to niekedy zufalstvo 🙂 My sme zacali tym, ze sme jej cely den hovorili, ze vecer bude spinkat sama, ze uz je velka, cize sme ju na to nejako cely ten den pripravovali. Potom klasika - vecera, kupanie, rozpravka, objimanie - a odisla som z izby. Nechali sme jej zazate na chodbe, nech nie je po tme a mala aj svoju oblubenu hracku. Nechceli sme ju stresovat, kedze dva roky zaspavala s nami, takze pri kazdom zaplakani alebo zavolani sme prisli za nou, povedali sme, ze umyvame riad, upratujeme, hocico 🙂 a ze musi spat sama...prvy vecer dopadol tak, ze sme cely vecer behali hore dole z obyvacky do spalne (tiez zaspavala v malej postielke vtedy), ale nakoniec zaspala a uz sme si povedali, ze dalsi den ideme tak isto. To mrncanie a volanie bolo kazdy den kratsie, ale trvalo to nejaky ten mesiac, kym si na to zvykla. My sme mali stastie, ze to nebrala tragicky, neplakala, skor len tak mrncala a to sme vzdy prisli za nou. A odkedy toto robime, ani raz nevybehla z izby za nami do obyvacky...co ma pravdupovediac prekvapuje, lebo som si myslela, ze bude za nami behat, ale ona zavola nas a sama zostane v postielke...o to je to lahsie, lebo keby stale behala do obyvacky, asi by to zaspavanie trvalo. Ja to inak odporucam, vecer uz chce mat aj rodic trosku klud a nie 2 hodiny uspavat...a odkedy jui neuspavam, zaspi rychlejsie 🙂 Plus je to vyhoda, ked sme ju neskor nechali na jednu noc u svokrovcov, ze uz nepotrebovala vkuse mna, ale ja vlastne schopna zaspat kdekolvek sama. Len odporucam taky citlivy pristup a vsetko postupne, myslim, ze ked z toho dieta nema stres, tak to lahsie prijme.

petra_maminka
13. okt 2015
Používateľ petra_maminka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od petra_maminka.

my sme sa to tiež našem malej snažili vysvetliť, že musí ísť spinkať lebo bude unavená atď, že sa potom nebude vládať hrať , chcelo to trochu výdrže a nervov ale spravili sme dohodu, že ak sa bude snažiť tak jej kúpime nejaké nového plyšáka a moja segra vymyslela že jej kúpime svietiaceho plyšáčika, tak je to teraz jej najväčší kamarát a už nemáme viac problémy, spí v kľude sama, dokonca sa sama pýta spať

1petronelka1
15. okt 2015

@petra_maminka ja som tiež teda chcela nasmu synovi kupit vianociam také svetielko, ale co som bola pozerat v obchode, tak som nasla len také tie klasické co musis zatlacit a bude svietit a je to len plast a to som velmi nescela :/ tak ja neviem či to u nas niekde najdem, cez net objednavam velmi nerada lebo tomu neverim, takze si to este aj týmto stazujem

petra_maminka
15. okt 2015
Používateľ petra_maminka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od petra_maminka.

No ja teda neviem aké tam máte obchody a ani čo v nich, ale napr nevidím dôvod prečo neobjednávať cez net. My toto máme od pexika a nebol problém. Ja mám vo zvyku platiť napr vždy až pripreberaní zásielky, nič neplatím kartou a ani dopredu, nikdy a vždy si tovar prezriem skôr ako ho preberiem. Nevidím prečo by to mal byť nejaký problém 😉

sandey
7. dec 2017

Ahojte dievcata, otvaram tuto temu, lebo som uz bezradna. Moj takmer dvojrocny chlapcek doteraz spaval ukazkovo, cez obed 2-3 hodiny, vecer zaspal okolo 19:30-20:00 a spal do rana 6:30-7:00. Zaspavanie bolo bez problemov, polozila som do postielky, sadla k telke a do 15 minut zaspal. Ale teraz sa to velmi nahle zmenilo, obedny spanok ako, tak, to zaspi celkom ok, ale vecer posledne 2 tyzdne hotova katastrofa... dnes a vcera zaspaval 2 hodiny... ako ste to riesili? A kolko spia dokopy vase 2 rocne deticky?

katka3010
15. dec 2017

@barusk
Ďakujem za radu. Môj manžel mi vyhľadal tento chat keď som uz s nervami v koncoch vybehla zo spalne - po asi 1,5 hod uspavani. Vcera 2hod. 😒 a to mame uz dlho taketo trable - mali sme obdobie nočné mory, neskoré zaspavanie atd atd. Už som si tiež pomyslela ze asi mu netreba poobede spat. No to nieje pravda. Vecer bol taky "overtired" alebo preunaveny, nervny a pod. Ze som videla to nieje spravne riesenie. Stalo sa to vsak len 2x lebo proste poobede nechcel zaspat. Ma 2 roky a 3 mesiace.
Kamoska mi tiez radila davat maleho skor spat, ze pred tou 8mou je uz cas presvihnuty. Tak skusime od pondelka lebo cez vikend mame nejake plany a to by som nemala sancu spravit inak. Prajem Vam vsetkym vela stastia! 😇 😉

loliki
15. dec 2017

@katka3010 nocne mory? Ako dlho? Je aj fyzicky unaveny? Chodite von aj poobede - vecer, nech sa vybeha, na cerstvy vzduch?

katka3010
31. jan 2018

@loliki ahoj, prepac az teraz som zbadala Tvoju otazku. Nocne mory trvali zhruba mesiac. Ano, bol v tom obdobi aj fyzicky unaveny a snazime sa chodit von aj doobeda aj poobede a za kazdeho pocasia. Nocne mory prestali vdaka homeopatii a tomu, ze sme zacali cez den kludnejsie riesit situacie, dohodou. A moj manzel zistil ze susedov to nerusi (jeho to skrelo, ze ich syn asi v noci tym vreskotom budi) takze nastal klud a bolo fajn. No a musim uznat, ze to skorsie zaspavanie u nas funguje! O pol 7mej ideme do spalne, pyzamko, mliecko, knizka, pomojkame sa a ide sa spat. Sice ho musim hojdat v kociku ale som vdacna aj za takyto postup. Neskor si sadne v spanku a prenesiem ho do postele, kde spi az do rana. Cize takto to u nas funguje. 😀

Strana
z4