icon

Dvojročná sa už nevie uspať na prsníku

28. júl 2022

Ahojte. moje dieta vzdy zaspavalo na prse (sem tam na fitlopte) boli sme na dovolenke a tam som musela fitloptovat nevedela tam zaspat. a potom skaredo ochorela ze angina dutiny horucky hnacky tiez som musela viac pouzit fitloptu.
Problem je ze uz sa nevie uspat na prsniku. Sama zaspat nevie. Lahnem si k nej spievam jej hladkam sskam. Ale ona nevie ostat lezat. ani zavriet oci. Ani cez obed ani vecer. Trapime sa aj hodinu aj hodinu a pol. Nakoniec ju aj tak par minut utrasiem na lopte alebo na rukach.. Pritom sme vzdy mali pevny rezim. Mame ritualy. Vanicka pyzamko spievanie. Stalo sa to niekomu s dvojrocnym dietatom v obdobi vzdoru? Ako ju naucit zaspat??

matkahelka
28. júl 2022

v prvom rade by som neuspavala dieta na prsniku do dvoch rokov. je to chore. v druhom rade by som odisla z domu a nechala uspavanie na niekoho ineho. plac aj do blefozelena je preto, ze si z teba dieta urobilo cvicenu opicu. aj rocnemu dietatu vies vysvetlit, ako sa zaspava, nie to dvojrocnemu. ak nestaci slovne, najdi na youtube video/ najdi rozpravku a ukaz dietatu, ako zaspavaju ine deti a daj k tomu patricny koment. ak ti dieta do bledofialova bude plakat este dalsi rok, tak aj do skolky ho budes chodit uspavat s prsom a s fitloptou pod pazuchou?,

huginko
28. júl 2022

@slniecko66 ale nenapísala nič zlé... Ma pravdu

viestta
28. júl 2022

Nechať vyrevatvdieta do vysilenia nie je dobrá metóda, to tiež neschvaľujem. Ale dvojročné dieťa je už svojím spôsobom samostatné a dostatočne chapajuce. Preto ho ma ten kto ho u spáva ukludnit, upokojiť aby malo istotu bezpečia. Ale fit lopta a prsník pri dvojročnom dieťati, ktoré rozpráva a rozumie, za chvíľu bude bez plienky, už sa samé nakrmi, zahrá, vyzlečie mi príde už cez čiaru. Ako ju uudnis bez prsníka je už na tebe. Iste je, že ťa čaká oveľa dlhšia cesta ako tie, čo svoje dieťa uspavali od malička ináč. A bude to hlavne zbytočne veľký stres pre dcéru. Niektoré veci sa jednoduchšie riešia v mladšom veku. Dieťa na prsníku je síce prima pocit pre obidvoch, ale pritulit sa a polaskat dieta pred spaním sa dá aj inac.

zuzuliennka1
28. júl 2022

@matkahelka ja som uspavala na prsniku do 18m, ale odstavila som a vo vhodnom case (presne okolo 2r) sme nasli iny sposob/ine sposoby.
neuspavat na prsniku, aby ju dokazal uspat niekto iny - ako ty pises, je dalsi extrem.
syn bol prisavka, 18m kojeny, uspavala som ho tak, kym som kojila
ma 4r a ak tak uz davno zaspava aj sam. Ale u autorky ako problem, preco to nejde - vidim obedny spanok nasilu = dieta je prespate, nechce sa jej vecer spat, a pytala som sa jej - aky maju rezim dna, 2r dieta treba doslova pocas dna ubehat a vyšťaviť, vecer doslova odpadne

slniecko66
28. júl 2022

@pallacinka29 a dovod preco to nie je prinosne?

slniecko66
28. júl 2022

@elizabet173 To je tvoj nazor... ci je na to nejaka studia? 😂

slniecko66
28. júl 2022

@huginko neviem ktory komentar myslis. Reagovala som na 2.

zuzuliennka1
28. júl 2022

@rk123 praveze nevyhovuje, o to ide, ze to uz ani na tom prsniku proste nefunguje

autor
28. júl 2022

@matkahelka pozri. nepoznas moje dietatko. v porodnici mi ho ako jedinej priniesli hned po cisarskom mate nepokojne dieta nakojte si ho. ostatnym trom kockam nikdy. viem ze sa kvoli nam v porodnici nevyspali. zial. a to pokracovalo aj doma. bola schopna nespat aj 4-6hodin. skusali sme vsetko zavinovacku kocik biely sum prso nie prso flasu manzel na rukach. svetlo nie svetlo. hniezdo nie hniezdo. v autosedacke nespala ale rucala. v kociku vonku na prechadzkach nespala. uprimne tak ze ked zaspala na prsniku. ja som bola vdacna. ked sa zobudila tak plakala a plakala. plakat prestala v tretom mesiaci. vysetrena bola. radila som sa s viacerymi spankovymi poradkynami. aj psychologickami. aj neurologom. takze to ze rok sme mali super rezim kedy spala a v pohode zaspavala v noci aj cez den. mala dobru naladu a bola spokojna. za to som vdacna. teraz sa nam to pokazilo a hladame. ja hladam. podporu radu nuz a stretla som sa tu napr a rvojou reakciou. chcem ti len popriat aby teba nestretli situacie ktore riesis najmensim moznym zlom. aby si sa necitila bezradna a bezmocna. a ked uz sa tak citis tak aby ti niekto este nenalozil miesto konstruktivnej pomoci

slniecko66
28. júl 2022

@matkahelka a v poslednom rade chvalabohu si neni moja mama 😂🙈 Rocnemu dietatu vies vysvetlit? To je zaujimave, moja mala tomu nechapala preco nemoze mat mlieko. Ale chapem kazde dieta je ine.
Namiesto toho aby som sa prisposobila dietatu a pozerala na jeho potreby budem pozerat na seba. Sak nech niesom cvicena opica. Vecer odidem do kina a necham ju vyrevat do zelena. Sak nevadi ona so mnou len mava.

A ten nazor ze bude plakat v skolke? Ja som malu odstavila cca po 2 rokoch. A bez placu a vyrevania. Jednoducho jej to stacilo. Vysvetlila.som jej mlieko je pokazene budem pri nej lezat. Pochopila.. ziaden cirkus som doma nemala a za 2 dni si na to ani nespomenula. Cez den nespava dlho doma a v skolke zaspi krasne medzi prvymi. Bez placu a bez hladania mami 🙂

autor
28. júl 2022

@viestta dakujem. evidujem ta tu a tvoje odpovede a rady beriem.

bluka2
28. júl 2022

One moje deti sú samostatné ako v ich veku možno tak 5% deti a obe mali dlho radi večer ten moment na prsníku, stará istota. Podľa mňa jedna z veci, z ktorej brali nejakú silnú životnú istotu a pokoj, spojenie s matkou. V 4 rokoch dcéra mi povedala, že chce spat v noci v tábore, tak som ju nechala a vraj sa mala skvelo 😃 v 6tich chcela začať chodiť sama do školy, tak chodila. obe deti aj ako malé do školky chodili s radosťou (v Rakúsku konkrétne od roka - 12 mesiacov) dávali ich k druhým deťom na zaspanie, lebo nemali najmenší problém. Alebo bez plienky, na deň, na noc, bez nehody od 17 mesiacov. V 2 r. bicykloval. Nechápem, ako si to môže niekto spajat s nesamostatnostou. Je to nejaka forma, čo dáva presne ten potrebný pocit bezpečia na celý ďalší deň, ktorý potom strávia prevažne vo vlastnej réžii a večer zas nacerpaju tú silu v tom starom známom spojenom s prvými zážitkami na tomto svete... Postupne je to menej a menej potrebné, až to nebude vôbec potrebné. Z mojej skúsenosti najlepšie tomu nechať voľný priebeh. Mne sa to vyplatilo z dlhodobého hľadiska, presne práve kvôli tej samostatnosti 🙂

bluka2
28. júl 2022

Obe*

matkahelka
28. júl 2022

@zuzuliennka1 vidis a pre mna to extrem nebol ani pri prvej dcere ani teraz pri druhej. naopak. nemusim tu vypisovat frustrujuce diskusie ako mi prepina na materskej, lebo som 24/7 len matkou, lebo sa neviem ani z domu pohnut, lebo dieta pri nikom inom nezaspi (co je zjavne aj pripad autorky). a ze tu je takych diskusii pozehnane. dojcila som prvu dceru a dojcim aj teraz druhu, ale obe zaspavali s cumlom. a teda minimalne nemusim riesit tvrde oducanie ako teraz autorka. a

ankare
28. júl 2022

Aj ja mám 2r. dieťa a tiež zaspáva na prse. Na obed vždy zaspí na prse. Večer je to však už iné a ak nevie zaspať na prse, ponosim ho. Alebo ho šupnem v spálni do kocara a povozim.
Ja si myslím,že je to len obdobie.
Je ešte malička a chce Ťa cítiť,neboj,nebude to trvať vecne, užívajme si ešte chvíle,kedy nás potrebujú.
Si úžasná maminka,nedaj sa nikomu odradiť, robíš pre svoju dcérku to najlepšie,čo môžeš!
Držím palce!

zuzuliennka1
28. júl 2022

@matkahelka ja som na materskej zo zdrav. dovodov 4ty rok a neprepina mi 😁 zas pises dalsi extrem.
opakujem - ty si sebecky zrusila kojenie v 7m aby zaspala aj inak
ja som kojila 18m a cuduj sa svete - nie je ani zavislak na mne, zaspi aj u starych rodicov, zaspava davno aj sam, ale som spatne rada, ze kym som kojila, kojila som do uspatia, lebo to bol najrychlejsi a najjednoduchsi sposob a nijake tvrde oducanie nebolo 😎
ale autorka ma hlavne inde problem, dieta spi nasilu poobede, “prespi sa”, ktovie aky ma s nou rezim dna, ci ju vobec dostatocne unavi - a vecer maju problem

matkahelka
28. júl 2022

@zuzuliennka1 upokoj sa a citaj s porozumenim, nic som sebecky nezrusila. mala je cez den popri prikrmoch normalne dojcena. nikdy som ju vsak neuspavala na prsniku, takze som sebecky nic nerusila, lebo to proste nemala ako navyk 😊

domak2
28. júl 2022

@matkahelka tak ja kojim aj chodim do prace, čiže malý zaspava inak pri mne a inak pri muzovi. Preto nemusim prestavať. On ma ešte len rok, ale dcéra sa odstavila v 3 v podobnom systéme. Ja som zas nemusela riešiť obvazovanie, odsavanie a horčicu. Každá si spraví ako jej vyhovuje. Tiez by sa mi nechcelo skakat na fitlopte ale aspoň bude mať autorka silný chrbat

matkahelka
28. júl 2022

@domak2 tu je pointa, ze DVOJROCNE dieta nezaspi s nikym len s matkou na prse a natriasanim. ja preboha nikde nepisem, ze ma dieta odstavit, alebo ze ho uz mala odstavit.

nevenka
28. júl 2022

Ja sa len zamyslim...je normalne, ze 2 rocne dieta ma na zaspavanie cumel? Ak je, tak je to to iste, co prso pre dieta, ktore nema cumel. Napriklad.
Ale teda ja som prve dieta oducala od prsa od 13 mesiacov, lebo som cakala dalsie a mlieko ubudlo, az sa stratilo uplne. A potom uz zaujem dieta nemalo. Druhe sa mi oducilo same v 20 mesiacoch. Niekedy zaspalo na prse a niekedy to bol boj. Tretie oducam tiez, ma 19 mesiacov, ale cakam stvrte, takze mlieko uz len kvapka a dam mu obcas cucnut, zo zvyku na upokojenie. Inak sa stravuje normalne, jak drevorubac basti velke porcie a vsetko zaradom.
Ale toto tretie mi na prse zaspat nevedelo. K tomu zaspaniu, ze "same". Ja napriklad uspavam v kociku, musi byt priputany, znehybneny. Lebo akonahle je na posteli, kruti sa, sada, uteka, kope nohami. Proste nevie ostat kludne lazat. Vsetky deti mi mali takyto problem. Takze fakt, kazde dieta je ine a ine veci nan platia.
@autorka skus najst nejaku inu asociaciu, co Vam bude vyhovovat. U nas je to napriklad plienka, decka, ale musi mat ten povodny stitok z vyroby, ten si zoberie do rucky a zmoli ho, hladka si nostek. Niekedy zaspi aj sam na posteli, ked ho dam spat v spravnom case. Toto treba vypozorovat. Nie ani skoro, ani neskoro. Pisu Ti tu, ze nemusi 2 rocne spat. Za mna, u nas platilo, ze boli bez spanku strasne umraucani, v tomto veku urcite, nic ich nebavilo, ziadne aktivity. Bolo to utrpenie. A vecer este horsie zaspavali, lebo tam uz bol adrenalin z tej unavy, totalne unaveni, ale zaspat priserne tazke. Toto musis sama odpozorovat,...ale chapem, ze ked zaspava teraz dlho, zaspi neskoro a potom spi dlho do poobedia a vecer sa jej nechce spat. No treba si najst rezim. Nejaky novy, prisposobit sa situacii. Nase deti v tomto veku dokazali vstavat s vychodom slnka, takze o 5, 5:30 a to uz aj o pol 12 bolo take, ze neskoro spat 😆. Ale niekedy prekvapia. Napriklad dnes, 19 mesacny, vstaval pred siestou, o 12:30 zaspal a spal mi do 16:30 🤭, ja cca od 14 s nim a bola som v tom, ze je cca 15, nie viac a kuknem na hodiny a ze 16:30 🤣. A stale umrncany, najedeny je a aj tak nalada na houby. Tak neviem co mu je, len hadam...

matkahelka
28. júl 2022

prepac mi prosim, ale mne pride naozaj nepredstavitelne natriasat s dvojrocnym dietatom a dojcit ho pritom do uspatia. ano, dvojrocnemu vies vysvetlit a ukazat, ako sa zaspava. dieta vies normalne v postielke aj hladkat, aj mojkat, aj mu spievat, nemusis nim natriasat. ak si kontaktovala spankove poradkyne, tak ste skusali aj ich caste rady, ze ma matka odist a uspavat niekto iny? kolkokrat ste to skusali? ale ak ti fakt takyto dojciaco- natriasaci model vyhovuje, tak len cakat, kym to samotne dieta prestane bavit. uprimne ti prajem vela sil. a malej vela chuti do spanku.

nevenka
28. júl 2022

@matkahelka mas dieta, ktore Ti kludne lezi v postielke? Ak ano, gratuluj si. Ja mam 3 torpeda a vrtule. Ziadne knedle. Hladkanie neznasali, este ich to vyrusovalo, drzat za ruku, nic nefungovalo, len znehybnit v kociku a povozit. A aj veru niekedy natriasat. Nebolo to dlhsie ako do 2 rokov, to je pravda, ale nechapem, ked jedna matka si mysli, ze objavila Ameriku, ale sudi len podla svojho dietata. Kazde je ine. A co plati na jedno, nebude na kazde. Mozem ja spievat aj 2 hodiny a odide mi hlas, ale dieta nezaspi. Jedna svagrina ma podobny pripad ako autorka, i ja, druha polozi dieta a same zaspi v postielke. To, ze su deti rozne, je fakt a netreba odsudzovat a pomaly dobre ze nie matku oznacit za neschopacku.

elizabet173
28. júl 2022

@slniecko66 stačí, ak sa začítaš do toho množstva tém, kde maminy takýchto aj starších starších detí nevedia, čo s tým, lebo ich deti ináč zaspať nedokážu, už to majú totiž dosť zafixované. Zďaleka nie každé dieťa sa odstaví samé.

selest
28. júl 2022

Musite si najst iny ritual ktory vam bude obom vyhovovat. Drzim palce. Niektore deticky maju problem sa ukludnit aby mohli zaspat, poznam to. Pri prvom dietatku to bolo podobne. Tiez kojenie dost skracovalo aj tak predlhu dobu uspavania. A ked sa v 1,5 roku odstavil presne pre anginu tak vedel aj 2 hodiny nervozne skakat po posteli co bol unaveny a nevedel zaspat. Na ruky uz bol tazky, do kocika nechcel, spievanie ho rusilo, no horor uspavat. Postupne sa upokojil ale trvalo to, kolkokrat som ho hodinu rychlo tlapkala po zadku len to ho upokojilo.
Vyrevat nehrozilo zgrcal by sa z revu a uz by sme nespali poriadne celu noc, ani sa vzdialit od neho a vracat sa ho uistit ze sme tam atd. nic prosto nefungovalo. Ked nas prestalo bavit uspavat a boli sme uplne na dne tak sme prosto sadli pred telku a cakali kym zaspi. Az ked sa mal narodit maly tak smd zas spravili ritual a ukazali v rozpravke ze macko ide spinkat atd a zrazu po kupeli zalahol aj s nami do postele a do pol hodky spal. Som rada ze aspon toto mame za sebou.
Mladsi nema take problemy, neriesim pozrie alebo precitame rozpravku, zalahne a zaspi vedla mna v posteli.
Neviem co je zvlastne na kojeni 2r dietata pred spanim. Ved je to este babatko nema 5..

domak2
28. júl 2022

@matkahelka ale môj tiež nezaspi keď som JA doma. Keď je s mužom sám si vlezie do kočíka a zaspí s cumlom. Pri mne sa chce kojit kým nezaspi, kocik by letel z okna

domiklik
28. júl 2022

@lienka.7 aký zmysel mal tento komentár? Autorka si pýta radu, nie tvoj primitívny nič nehovoriaci názor

michaelkanr
28. júl 2022

Jaaaaaj, tieto odpovede🙈 a odsudenia.

Ja ti uplne rozumiem, prsnik je najsamlepsi uspavac a kym funguje, netreba to menit🙂 ja mam tretie dieta a programovo ho vediem k tomu, aby zaspaval na prsniku. Je to najrychlejsie uspanie a mne to maximalne vyhovuje. Ked sa to niekomu nepaci, tak nech tak skratka svoje dieta neuspava, to je cele😀
A teda nam to fungovalo este dlho dlho po dvoch rokoch, ani nebudem pisat ako dlho radsej😀 ved je to moja osobna vec.

No a k rade ako uspat, ked prsnik nefunguje.
Mozno ju skus ukladat neskor, je uz unavena? Aj v lete sa cas spanie prirodzene trochu posuva, je dlho svetlo, vonku to zije, dieta ma viac ruchov.
Takisto, hodina a pol je velmi dlha doba u 2r dietata. Ja by som si dala po 20-30min prestavku, vysla by som z izby, mozno precitala knizku a pod. Potom skusila uspat zas.
Ta fitlopta musi byt pre teba fyzicky narocna, chapem, ze sa ti do toho nechce.
Chce to len trpezlivost a pevne nervy, urcite sa to casom vrati do normalu.

renusik
28. júl 2022

Preboha....🙉🙊

angel993
28. júl 2022

@matkahelka ročnému dieťaťu vieš vysvetliť ako sa zaspáva? Ja uspávam na prsníku staršie dieťa ako ročné. Je to megarychle, do 5 minút zaspí. A nemá problém zaspať aj s manželom ak nie som doma. Trvá to síce dlhšie ako mne ale zaspí. Dieťa v 2 rokoch stále potrebuje mamu, nemusí byť samostatné. Nech sa nabaži jej prítomnosti a blízkosti, samostatnosť príde neskôr. Mám v rodine dospelú osobu, ktorá bola samostatná v 3 rokoch a teraz sa nepohne od mamy. Ak autorke doteraz vyhovovalo uspavat na fitlopte a prsníku je to jej vec. Nepíše tu o radu preto aby čítala, že jej dieťa už dávno malo zaspávať samé. Niektoré deti proste samé nezaspia. Moje dieťa nikdy, nikdy nezaspalo samé. Aj keď bolo unavené plakalo, bolo nervózne, ale nezaspalo. Musela som pritúliť, hojdat v náručí a až tak zaspalo. Takže buď rada, že máš dieťa, ktoré nemá problém so spánkom, ale cháp že nie všetky deti sú ako to tvoje.

autor
28. júl 2022

@zuzuliennka1 suhlasim s tym vystavenim. vcera sme boli 2hodiny na trampolinach schodoch preliezkach. aaaaa nic. kratim jej denny na 90min. budim ju z neho. mozes mi prosim konkretne popisat ked mal 18mes a kojenim si uspavala ako ste postupne presli na ine sposoby? presne postupy ako si na to sla? kolko to trvalo a td? dakujem