icon

Dvojročný syn naschvál hrozne vrieska

xxxmind
12. sep 2018

Ahojte, potrebujem radu, lebo uz som zúfalá. Máme syna 2 roky a 3 mes. Je velmi šikovný, pekne a vela rozpráva, všetko rozumie, je od dvoch rokov uplne bez plienok aj na noc. Máme však problém s jeho prejavmi. Už okolo roku začal vydávať prenikavé vresklave zvuky, vtedy najčastejšie v kočíku, mysleli sme si, že ho to prejde ked sa naučí hovorit. Opak je však pravdou. Svoj vreskot používa ako nástroj vydierania. Normálne sa na nás s pobavením pozerá a pritom vreští. Je to hrozné, treští nám hlava. Nič nepomáha, ani dohováranie, ani ignorácia, ani capnutie po zadku. Robí to prevažne doma, ale kludne aj vonku, nie medzi deťmi na ihrisku, tam sa paradoxne pekne hrá, ale len tak na ulici, alebo napríklad v obchode a to je katastrofa. Odvšadiaľ bežím preč jak šibnutá, lebo je to velmi nepríjemné, všetci sa za nami otáčajú, niektorí sa toho vresku aj zlaknú, ked to spraví z ničoho nič. On iste cíti, že mne to enormne prekáža a mám pocit, že sa na tom dokonca zabáva. Ked to začne robiť vonku, pohrozím mu, že odchadzame domov, neprestane, tak sa fakt otočíme a padáme domov, no krik neprestáva, naopak prejde potom už do zlostného kriku-plaču.
Nemáte niekto nápad či skúsenosť čo s tým, lebo toto trvá už vyše roka a ja pomaly, ale isto ošediviem...
Dakujem !

ciriklora
13. sep 2018

prepacte..viem, ze pisete o probleme, ale tak ste ma pobavili..ja som si to predstavila ako scenku z filmu. Ten syncek Vas tak skusa a chce donutit k niecomu a bavi ho to. Vy to podla mna beriete veelmi vazne (urcite je to aj akoze trapas na verejnosti). Myslim, ze nie je hocijaky fegmatik, ale velmi inteligentne dietatko a kedze u deti nie je este tak rozvinuta empatia, ze by mu Vas bolo luto, tak vyuziva svoju metodu. Mne sa to zda uplne vhodne na jeho vek...inak robi to kazdy den? ja zelam trosku zabavy pri komunikacii s nim a vy to urcite nejak date do poriadku, aby ste boli obaja spokojni. Po rokoch dufam to budete spominat a pozerat s nadhladom🙂. (inak..tie deti sa snad nikdy nezmenia...reagujem na momoiku🙂..4 mesacne babatka si dovolia plakat a obtazovat maminu, ci vydierat..nechapem, preco vlastne nie su ticho ked este aj tak nevedia rozpravat.)

katka1981
13. sep 2018

No a predstav si ze najoblubenejsia hra nasich deti, syn 2 roky 2 mesiace a dcera 9 rokov 3 mesiace je, kto dokaze najviac pistat a poviem ti pistia rovnako, neviem ani kedy komu nadavat, lebo maju rovnaky hlas. Je to balzam na usi, okamzite ti zalahnu a aby prestali? Kdeze. Ja som uz v amoku z nich a oni sa na tom super bavia. 🙂

ciriklora
13. sep 2018

@anabella111 pisete: a nie preto..aby skakal..ako rodic piska ale: Jednoducho zistí..ze ak posluchne..tak nastava pokoj.
POdla mna posluchnutie vzdy ineho (rodica), nie seba, je skakanie ako rodic piska. Ako vidite rozdie medzi umelou vynutenou autoritou a prirodzenou autoritou-respektom? Z vasich riadkov mi okrem toho, ze mate nenaburatelny sebavedomy nazor stale plynie : moc, sila, autorita este pred tym, ako k nej to dieta dospeje. Co ak chce rodic pozorovat dieta, spoznavat odlisnosti svojich viacerych deti (nie ich len upratovat do šíku), co ak sa tiez chce posuvat a ucit s detmi, co ak my nie sme najmudrejsia bohorovna autorita? Dieta moze pocuvnut alebo nepocuvnut z vela dovodov...pocuvnut, lebo potom nastane pokoj resp. lebo musim, je pre mna ta najhorsia krajna moznost (nevravim, ze som ju nikdy nevyuzila).Je to vychova cloveka, ktory nie je spojeny so sebou, podriadeneho, ktory vzdy vyborne splni ulohy. Je to to iste ako na opacnej skale vychovavat egoistickeho sebastredneho cloviecika, ktoreho nazor je najpodstatnejsi v rodine.

biela_sova
14. sep 2018

@0silvia0 to som sa chcela uistit 🙂 Dakujem, si zlata

silvike
14. sep 2018

@anabella111 A preco by som nenechala ? Ved to mozem skusit ho tam nechat, jasne ze tam neostane tak bude musiet byt ticho v obchode

dskjhfdlkdjhl
14. sep 2018

@silvike no, jednak sa vyhrazas tym, co nemozes splnit, takze Ti dieta na buduce nebude verit, nebude ta brat vazne. No, a tipujem, ze keby si ho tam nechala, tak potom by este nastal cirkus, lebo asi by sa s velkym vreskom vrutil do obchodu za Tebou, takze by si to nevyriesila, naopak by si novy vreskot sama vyvolala. Ale kludne to vyskusaj.

0silvia0
14. sep 2018

@ciriklora čo sa týka tejto témy, ja napríklad mám asi nejaké citlivé bunky na škrekot a detské vrieskanie, ale keď nejaké decko škrieka, mňa z toho bolí hlava. Čiže ja osobne by som nemala vôbec chuť zábavne komunikovať pri takejto vrieskavej činnosti a s radosťou analyzovať jeho správanie, lebo by mi roztrhlo hlavu. Našťastie som to pri svojich deťoch nikdy nemusela riešiť, oni mali také skôr pokojné povahy, ale keď nejaké cudzie dieťa vrieska, pracem sa preč 😎

xxxmind
autor
14. sep 2018

@0silvia0 v dobrom závidím

majulino
14. sep 2018

@xxxmind ja si muyslim, ze kludne od neho9 mozes odist, nie vsak daleko staci vedlajsia ulicka aby si ho 9stale videla, mne sa mala hodila o zem a zacala takto vrieskat v kauflande, ormalne som ju nechala a vosla do vedlajsej ulicky, pribehla zamnou s revom a vreskotom, opytala som sa jej ci sqa takto mieni spravat, neprestavala tak som ju zobrala za ruku a supla ju k ciganom, ked sa spravas ako ciganca budes s nimi zit(boli to taky typicky spinavy cigani z tabora) lebo ja doma ciganca nechcem a nestarala som sa o teba aby si mi robila take sceny, a normalne som isla, vtom stichla a pricupitala ze nebude, utrela som ju a povedala jej ze mi to urobi este raz doma v obchode na ihrisku alebo kdekolvek inde sama ju do tabora odnesiem... odvtedy mam klud, cigan zinkasoval euro za spolupracu a odvtedy ked nas stretne sa pyta ci ju netreba brat...
sestra to vyriesila stylom, ze ked boli na navsteve u nejakej rodiny a deti jej zacali vrestat pistat hadzat sa ozem alebo nieco podobne, ze urobila presne to iste, dieta sa na nu divalo ako na blazna ale pomohlo, druha sestra ktora zije v nemecku, ma jedinacika, neskutocne si ju rozmaznala a teraz ked uz ma 2 roky tak jej skace po hlave a hadze sa o zem a krici nein nein au au, boli na ihrisku mala sa jej rupla o zem a sestra po nej zopakovala, mala sa ukludnila prisla k nej a dala jej pusu,
tiez som za sokovu terapiu ako pisu baby vyssie
apropo moja sa mi hodila o zem kvoli tomu ze nemohla ist sadnut do nakupneho vozika, kedze vazi viac ako je povolene

silvike
14. sep 2018

@dskjhfdlkdjhl Nastastie ja som to ani nemusela a ani nemusim skusat, nikdy som totiz taketo vymyslacky typu hadzania sa o zem a vreskoty do nemoty u mojich deti nezazila. Chvalabohu sme to zvladli bez toho 🙂

jumama
14. sep 2018

@anabella111 Tvoje riadky ma zaujali, ale skusim nieco taketo - cisto ako namet na debatu, aby som spoznala tvoj nazor. Pripustas, ze ludia maju rozne povahy? Jeden je introvert, druhy extrovert - sangvinik, cholerik, melancholik... Z tohoto pohladu zaberie rovnaky pristup ku vsetkym? Ja som presvedcena, ze uz malicke dieta sa rodi s povahou, ktoru bude mat cely zivot, teda uz sa narodi introvert, flegmatik... A jeho rodicia maju tiez rozne danosti a povahy poznacene nanosom rodicovskej vychovy a spolocenskych pravidiel. Ci to do kopy funguje vzdy? Napriklad mama je introvert, melancholik, ustupcivy tvor a dieta sa narodi so silnou volou. To dieta si prirodzene u matky vydobije viac. Naopak mama ma vodcovske schopnosti, raznost a dieta je utiahnuty introvert. Ta matka prirodzene dieta vedie, dieta je tvarnejsie. To je naozaj moj nazor a nikomu ho nevnucujem. Ale zaujimalo by ma, co si myslis ty. Totiz ja som kdesi narazila na Muhlfeitove prednasky o ludskom potenciale a da sa spravit taky osobnostny test, ktore su tvoje prirodzene talenty - prave v tomto zmysle - talentami nie su chapane vedomosti, ale charakterove vlastnosti, socialne zrucnosti. Napriklad niekto je prirodzeny vodca a niekto pracu s ludmi nenavidi. Niekto ma spustu napadov, ale nedokaze ich realizovat, lebo nema na to trpezlivost a niekto ma rad mravenciu a monotonnu pracu. Muhlfeit vytvaral pracovne timy tak, ze hladal ludi s doplnkovymi vlastnostami a vyborne to ako celok fungovalo. A ja si myslim, ze takto moze fungovat i rodina, ak rodic bedlivo pozna svoje vlastnosti a snazi sa rozoznat vlastnosti svojho dietata, tak nie nutne ta rodicovska autorita musi spocivat v tom, ze dieta uposluchne rodica len na pohlad. Proste na niekoho s velmi silnou volou a vodcovskymi schopnostami moze prikazove a zakazove jednanie presne naopak zaposobit - moze vybudovat obrovsky vzdor a neposlusnost. Hoci bude vzdorovat ticho, mozes z neho vychovat pasivne agresivneho cloveka. Na zaver uz len toto: Kolko dospelych dokaze niekde na osamelom mieste z hlbokych pluc nahlas zakricat? Kde ich nik nevidi a nepocuje, nekontroluje... aku sebakontrolu v sebe mame a aku spontaneitu?

silvike
14. sep 2018

@dskjhfdlkdjhl ja to neberiem ako vyhrazanie sa niecim co nemozem splnit, samozrejme ze mozem to splnit, ale jasne ze to dietko musi vediet ze mamka ho tam sameho nechce lentak pre nic za nic nechat, len skratka v obchode vrieskat nesmie, ja verim ze by sme sa dohodli nejako 🙂 Zalezi fakt aj toho dietka akej je povahy temperamentu, ci nejake vystrasene alebo take ze ide aj za cudzimi...neviem....alebo by som skratka nakupovala bez deti 🙂🙂 Ale fakt ja som vobec nemala v obchodoch sceny a ked tak len take uplne ze sa to dalo hned zvladnut, proste ja som chodila do obchodov uplne s dvomi malickymi detmi naraz bez problemov a aj rada, nikdy nikdy mi nerobili cirkus.

majulino
14. sep 2018

@jumama prosim t a a nespomenies si kde si narazila na ten osobnostny test? dakujem

tiimka
14. sep 2018

@xxxmind zober korenicku a ked bude vrieskat povedz ze mu nasypes do ust korenie, myslim ze si to hned rozmysli.ak nie raz mu trosilinku nasypes, nech vie ze to myslis vazne

anabella111
14. sep 2018

@ciriklora .....No ..😊...keby som to myslela tak...ako pisete...Tak by som bola vami..nie mnou...Nazor sa vyjadruje slovami...a slova su nositelom vyznamu a asociacie..Moj prispevok vo vas evokuje...ze je plny slov..ktore mozete vyvracat vo vyzname..a dokonca..ako pani predtym..do celej myslienky mozete dodat aj svoju asociaciu...Keby ste napisali..nesuhlasim s vami, tak vam dam vam like....Ked pisete svoju uvahu na moju...a moju vyvraciate nekorektne..tak pocitujem len netrpezlivost zo zleho dialogu. Chytila by som vam ruku..ako tomu nespratnemu decku..polozila prst niekolko krat na vetu ..kde zdoraznujem lasku na prvom mieste..a povedala by som..Mlč!...Ale na zaklade prvych dvoch viet..Ktore hovoria o tom..ze ste rozhodnuta..ze nechcete chapat..co pisem ..vam to mlc zdoraznim ...Lebo ak ja neodpisem zakazdym..a nenapisem..ze som nepredpokladala vyvracanie slovnych spojení z celku..Tak vas prispevok bude vyznievat ako apel na nejakeho despotu...A to je hlupost..Respektive..za citatelov predpokladam vzdy akosi ludí...co pochopia napisane tak ako som to dala..a cakaju len na suhlasim..nesuhlasim..alebo ciastocne suhlasim..a nie podsunutie mi doslova ineho mentálna..kde slovo poslusnost znamena v pochope...skakanie, ako niekto piska..Tsss..V ziadnom pripade neznamena..Odbavim vas na tejto vete...Ked niekto povie..Ma poslusneho syna..nikdy (ktoviepreco)..nepouzije..ma syna ..co skace..ako ona piska...😊a teraz dovi.

jumama
14. sep 2018

@majulino V Ceskej televizii byvala relacia Skryty potencial - tu je v archive: https://www.ceskatelevize.cz/porady/11034705831... Niekde v pate stranky su aj odkazy na tie testy. Ja som si potom dohladala Muhlfeitove dalsie prednasky na youtube. On je ten typicky leader, moze vyznievat niekomu arogantne, ak mu ale stolerujez, ze ako leader potrebuje uspech a potrebuje sa nim pochvalit, tak ostatne z jeho prednasok mi davalo hlavu a patu. Oni robia aj na SK prednasky nieco najdes aj na blogu http://myslenieprvejligy.sk/blog/- tie testy su platene. Bud si ich mozes spravit v anglictine, alebo nejako cez tu poslednu uvedenu linku aj v slovencine.

silvike
14. sep 2018

@dskjhfdlkdjhl Naozaj zaklad je laska a aby to dietatko citilo a videlo ze mu chces len to najlepsie, to nema byt povedane takym tym vyhrazacim tonom ale s lutostou ze by som ho do toho obchodu rada zobrala ale ked vies ako krici tak nemozes, a aby videlo ze teba samu to mrzi ale inak sa neda, ja si myslim ze laskavym tonom sa da vela dosiahnut. Proste viac much chytis na kvapku medu ako na sud octu, cize laskavost ale zaroven aj jasne pravidla v urcitych situaciach. V autorkinom pripade to je jasne hranie na city, dieta sa asi nudi, vie co mamu vytaca tak da vreskot a uz vie ze mama sa bude jezit...ako deti su vselijake, no neda sa s kazdym uplne pracovat podla jednotej sablony

mala_katie
14. sep 2018

Máte doma moje dieťa? Ma 3 roky, už to nie je také hrozné.. Len vytrvať a stat si za svojim.. Nepolavit, presný režim.. Vyhnúť sa co najviac fyzickým trestom(no občas ani ja nevydržím a dostane po zadku) a používať tresty a odmeny.. Ak budeš kričať, nebude rozprávka.. Najviac zaberali toto, spolu s vetou, rozmyslaj co robíš.. Držím palce.. Hmmm.. To sú chlapi..

anabella111
14. sep 2018

@silvike ...Lebo male deti sa nenechavaju na ulici medzi cudzimi ludmi ..dnes sa mu tym vyhrazate...a ,,zajtra" ho nepustite hrat sa sameho von..lebo je to nebezpecne..je to zly priklad ...Ak sa chcete vyhnut tomu..ze vas dieta konfrontuje s lacnymi vyhovorkami..Tak nepouzivajte lacne ultimata..V decku jednoducho ostane..ze si nestojite za slovom..ze ste neistá..a uz vobec nepochopi..preco jeho samota pred obchodom je mozná..napriek tolkym cudzim ludom a na ulici s kamaratmi nie je mozna..

silvike
14. sep 2018

@anabella111 Myslim ze Vy ste ma vobec nepochopila a idete si to svoje. Chvalabohu ja som navstevy obchodov so svojimi obomi este malymi detickami zvladala, tak asi ten moj styl u nich nebol az taky marny. Nikdy som nesla do obchodu so studenym potom na cele ze co zas bude ale viac menej v pohode a s istotou ze to zvladneme. A to asi citili aj moje deti.

anabella111
14. sep 2018

@jumama ...nie je nic s cim by som nesuhlasila...Kazde dieta je iné..a niekedy trpí urcitou disfunkciou..kedy to dieta ma rovnake prejavy..ako neposlusnost..a ani to nerobí svojvolne..ako pokus o posuvanie hranic...Vzdy dodavam ..ze laska je na prvom mieste, to znamena rozlisovanie..trpezlivost..a zas spomeniem tú autoritu..ktorú teraz nazvem poriadkom..Poriadok..opakovanie..neustupcivost..a navyk...to je faktor..ktory zabezpeci pokoj. Aj dietatku a zas aj nam..Stale ide len o tu autoritu..ktora je ano zvrchovana, ale lepsie slovo je zodpovedna...Vy ste urcite pochopili..ze za dobrý ciel povazujem pokoj a istotu dietata..ktora bez pravidiel nenastane..Nie vydrezurovaneho tigra, torý sice pocuva skrz strach..ale je otazkou casu..ked mu narastu vacsie zuby..ako ma krotitel a zhltne ho aj s topankami...Niektore deti nasmeruje len pohlad..niektorym treba spravne navyky vstepovat opakovane ..A tu ja rada pouzivam to slovo..drezura..😊...lebo vskutku sa hodí..ak ho nieco ucime..uz sme autorita...Ucitel musi byt autoritou..aby mal respekt..ak nie je..ziak povie..ucitel je debil...a to iste si mysli o rodicovi..ktory nie je jeho autoritou..Ked je rodic submisivny...este stale moze byt rozumny...a stat si za svojim presvedcenim....aj to je autorita...Ono celkom v principe..netreba vela slov..ale vyzarovanie stalosti....Tak ako extrovertny rodic..ktorý kociruje dieta silnym hlasom a neboji sa kricat silnejsie ako decko..priam v obchode..ale raz nebude..lebo odvazna mama v obchode zbada svoju prvu lasku z puberty a decko vidí.. v priamom prenose..ze matka..kade vietor..tade plast...Taký rodic respekt ani mat nemoze....Niektore maminy apeluju na neustaly rozhovor s dietatom..Odputavanie pozornosti od zleho..Uz akoby som ju videla..ako cupí pri regaloch a ukazuje mu cokolady..aby prestalo vrestat...No a to po prve si moze dovolit len taka..co ma len to jedno..a po druhe..jednoznacne ho uci..ze po neposlusnosti nasleduje uplna pozornost matky s odmenou za pochop..Ten pochop😊..Jeho iny..mamin iny)...Jasné zakladne pravidla..stanovene vo vychove..z ktorych sa prilezitostne nepopusta su ..si myslim takym celkom vseobecnym navodom na akekolvek dieta..poslusne..ci zivsie..ale tieto posledne vety nepatria ani vam..v tych vy mate jasno..asociujem 😊

anabella111
14. sep 2018

@mala_katie ...asi tak...vytrvat a stat si za svojim..

lubina
14. sep 2018

@xxxmind je to obdobie vzdoru....zial, nic s tym neurobis, je to treba len preckat.....ale na nete je vela o tom popisane, ako sa ma rodic v akych vzdorovych situaciach zachovat...pevne nervy

ciriklora
14. sep 2018

@anabella111 Zaujimave, ze sme vytvorili nasou vymenou slov modelovu situaciu: vy ste moja neoblomna mama, ktora mi chce chytat ruku a povedat Mlc..na konci prispevku –teraz dovi (ci skor- posluchni, bud ticho a zbohom?). Mohla som sa podvolit a neodpisat nic, mala by som pokoj. Bez akejkolvek ucty, respektu k Vam, bez akejkolvek komunikacie, ci konsenzu (niektore komunity maju konsenzus ako nyjvyssi princip, ale to asi nie je dosledok hierarchickovojenskej vychovy). Ja sa ako dieta citim zle! Ak som nepochopila Vase slova – myslim tie poslusnost rovna sa skakat ako piskaju, tak ste ma mohli kludne opravit (vypocula by som si to a lepsie pochopila) – namiesto dlhych prazdnych osocujucich traktatov- v ktorych mi diktujete, co mam pisat a ako mam pisat. Modry konik je pisomna komunikacia – nie len ja, ale mnoho inych si moze nase slova vylozit stokrat rozne. A plati to stale – citim z Vasich prispevkov silu a moc. Ale rozhodla som sa oponovat, lebo mi teraz jeden kamarat povedal, ze sme boli vychovavani, ze konfliktu sa treba bat a treba byt poslusni a ja som priklad cloveka, co musel respektovat vsetky autority. Takze sa trochu liecim aj svoje deti chcem vychovat v slobodnejsom duchu (vysvetlim- nie nerespektujucom). Ja som sa Vas naozaj so zvedavostou pytala, aky vidite rozdiel medzi umelou autoritou a prirodzenou – prave Vas nazor ma zaujima. A prepacte, ak ste zobrali za nekorektny moj prispevok-nebol to ciel...skor si myslim, ze konflikt rozumnych ludi posunie a ja si doma precitam Vas prispevok a budem rozmyslat o sebe – preco mi prisla do cesty tato tema a co by som ja mohla zmenit.

petrahanka
14. sep 2018

Nech sa páči super článok na pochopenie co sa deje v hlave dvojročného dieťaťa

https://m.spuntik.zoznam.sk/cl/1000720/1737523/...

anabella111
14. sep 2018

@silvike ...Ja posobim ako nechapava? ..nie..ja som vyvratila vas pochop mojich riadkov..ako spravny...To je akoby som teraz napisala..ze so spotenym celom ste do obchodu nikdy nesla...lebo sa nepotíte....Prosto som si vsimla slovo potenie a zazdalo sa mi ..ze je to nosná cast vasho prispevku..a pridala som perlicku..klamstvo...Lebo vy sa pravdepodobne potite...zmurk....Toto nema vyznam.. Nikdy sa ma nedotkne nesuhlas s mojim nazorom..lebo respektujem ine nazory....Tym tam stylom obhajoby mojich slov z riadku na riadok sa nevydam...je to strata casu...A verim tomu..ze ste skvela mama..len nie celkom vhodna disputerka so mnou...ani horsia..ani lepsia...len nie vhodna..lebo ja som netrpezliva...prajem Vam silvi krasny den....

anabella111
14. sep 2018

@ciriklora ..co je to umela autorita?

anabella111
14. sep 2018

Je dost mozne...ze slova co som adresovala silvi..patria ciriklore..Ak mi niektora vysvetlovala ..co som pisala..tak vie ..cie sú)..

ciriklora
14. sep 2018

@anabella111 umela autorita - nevazis si ju, ale pocuvas, aby si mal pokoj. moze to byt niektora z inak ostatnych skvelych uciteliek, moze to byt otec, ktory je dusevne niekde v puberte, ma kopec blokov ale potrpi si byt prisnou autoritou

charlie1980
14. sep 2018

Nasa znama Anabella 😄 "Pravo veta" vychova 😄
Nezelala by som nic ine, len jedno autisticke dieta pre Anabelu, to by jej ukazalo, kade vedie cesta 😄