icon

Dvojročný syn váži len 10 kg

eliza999
1. mar 2019

Dobry vecer mamicky,chcem sa poradit.Chcem sa spytat ci mate niektora skusenost.Vsimla som si na synovi ze pocas minulej jesene a zimy nejak pochudol.Vazi ako rocne dieta.Presne takuto vahu mal aj na poradni ked mal rok.Vsimla som si to aj na starsich foto v tel,ze take 3-4 mesiace bol taky "mesitejsi",papame normalne,je kojeny(len v noci),je sice pravda,ze velky jedak nie je,ale zase nemozem povedat ze nezje nic.Spomenula som to aj doktorke,kedze maly byva casto chory-myslim sopliky,nadchy a pod..zdal sa jej chudokrvny tak mu vzala krv a potvrdilo sa to.Teraz uziva kvapky Maltofer uz vyse mesiaca ale nebadam na nom nijaku zmenu,najlepsie co by bolo pre neho vhodne mi kazala pecen,ta ma vraj najviac zeleza,ale on mi ju samozrejme odmieta..neviem co s tym,je strasne chuducky a sa bojim ci to nemoze byt aj niecim inym..za 2 mesiace mame ist na kontrolny odber krvi..mali ste nejaku podobnu skusenost?Dakujem

Strana
z2
diewcatqoo
3. mar 2019

@lindusss2016 mas pravdu, mamicky asi prehliadaju info, ze autorkin syn schudol a byva casto chory. Toto v poriadku nie je.
Je nieco ine, ak dieta sice vazi na svoj vek menej, ale pribera, hoci len pomalicky.
Moj syn bol tiez na dolnej hranici, co sa tyka vahy. Priberal sice, ale velmi pomalicky a skoro vobec nic nechcel jest. Lekarka robila testy, tiez vysiel nedostatok zeleza. Doplnili sme a nic sa nezmenilo. Vypytala som si vymenny listok na alergologiu, lebo sme mali aj ine problemy. Verdikt znel: alergia na kravsku bielkovinu, alergia na vajicka a histaminova intolerancia. O tej abkm som tusila uz skor, takze bol bez mlieka uz predtym. Ale ked sme upravili jedalnicek na histamin free, tak pekne papal, vaha sla hore a vsetko je ok.
Autorke radim, aby sa pre vlastne dobro vypytala k odbornikovi. Mozno to naozaj nemusi nic znamenat, len take obdobie + genetika. Ale mozu byt za tym nejake skryte problemy, ktore je lepsie odhalit cim skor.

lindusss2016
3. mar 2019

@diewcatqoo no ja mam tiez pocit, ze sa ta diskusia zmenila na preteky, kto ma drobnejsie dieta, ale autorkine informacie o stave dietata ostavaju nepovsimnute. Ja mam tiez drobnu dcerku, ma 3 roky a necelych 12 kg, ale odmala je dobry jedak a pribera malicko, chora nebyva, akrivna je az az, asi to vybeha plus genetika plus vacsinou rastlinna strava, dava to vyznam. Ale aby dieta ocividne chudlo a bolo chorlave, nie je ok. Mozevto mat milion pricin, ktore mozu byt rozne zavazne

mogaa
3. mar 2019

Ak sa napr. za ten rok vyšvihol, tak pribrať nemusel.....to, že pred 3-4mesiacmi bol baculatejší by som veľmi nebrala do úvahy, mohol narásť a opticky zoštíhlieť.....nemá problém s trávením?-hnačky, vracanie, kŕče, nechutenstvo.....alebo len menej papá...skús mu ponúkať viac kalorickú stravu, tým nemyslím vyslovene sladkosti....v zdravej výžive alebo lekárni kúp Melasu a ak papáva kaše - doslaď s lyžičkou Melasy.....alebo strúhané jabĺčko a trochu Melasy....denne stačí jedna lyžička(u dvojročného môže byť aj menej) a za mesiac dva bude mať železo v norme....je to trstinový cukor - chuťovo nič moc, ale obsahuje veľa železa a iných minerálov...pokiaľ je dieťa ale "živé" behá, skáče, vymýšla , viditeľne nemá žiadne ťažkosti ako hnačky, krče....tak by som počkala s ostatnými vyšetreniami....

gabikatka
27. apr 2021

@eliza999 v poriadku to
isto nie je. ak dieta neprospieva treba to riesit, ak navyse schudne je to skutocne vykricnik. prve co je uplne ukazkove-chudne a zelezo-celiakia-absolvovat odber krvi a genetiku a autoprotilatky, potom ibtolerancia bkm a este diabetes (su pritomne sj ine proznaky-pitie/mocenie)?
celiakia sa vacsinou prejavuje takto nenapadne, bez hnaciek krcov atd..

Strana
z2