icon

Hádzanie jedla na zem

1. aug 2022

Prosim o radu. Syn uz niekolko mesiacov hadze jedlo na zem. Nepomaha ani v dobrom dohovaranie, ani krik, ani tresty (nebude rozpravka, vzatie hracky) Dokaze vyliat polievku, vyhodit vlastne cokolvek na zem - v zmysle, ze to nechce a nebude jest. A to aj ak to jedlo bezne jedava a ma rad. Alebo len tak z roztopase to hodi o zem, kedze mna aj muza to hneva. Co sa tyka komunikacie, ma vacsiu slovnu vybavu ako o rok starsie deti, takze nie je to v tom, ze by sa nedokazal slovne vyjadrit. Snazim sa mu vsetko vysvetlovat - velmi ma toto spravanie trapi. Najma ked viem, ze rozumie co chcem od neho. Co by ste robili? Stretli ste sa s tym? Dakujem

viestta
1. aug 2022

No vidíš, teda je na tebe aby si ho to odučila čím skor

luccija
1. aug 2022

V skolke si to nedovoli ver mi.Ja som si myslela ci to nerobi naschval, aby si ho krmila.Tak skus, ze ked nebude jest nevyrastie nemoze bicyklovat, kopat loptu....uz si mu dala aj na zadok?

autor
1. aug 2022

@sense ked vybehuje tak napit mu dam (samozrejme zase s mierou - lebo on pride aj 5x) a jedlo necuvnem. Poviem mu, ze bude mat ranajky a pripomeniem co sa dialo s vecerou. Mame umyte aj zuby uz takze sup sup do postele.

Iba raz sme mu dali - a to 1 x ked to spravil ( on upenlivo prosi) tak samozrejme zjedol moju veceru. Ale toto skoncilo, hned ako to zopakoval.

luccija
1. aug 2022

Alebo mu priprav flasku s mliekom, ked je male babo.Lebo velke deti jedia same a su sikovne a zasluzia si odmenu nalepky nieco oblbnut ho, ze je sikovny a ako.pekne vie jest kupit si ho niecim...ked sa pekne najes pojdeme na zmrzlinu...To, ze zostane hladny nie je riesenie...evidentne ho to bavi a zahrava sa.

autor
1. aug 2022

@luccija Zistila som ze dat po zadku konkretne mojmu dietatu absolutne nema nijaky efekt a este sa aj citim ja zle kvoli tomu. Nema to zmysel ziadny, len moje zlyhanie. Ja siaham presne skor po aktivitach co ma rad alebo hrackach.

autor
1. aug 2022

Inak na margo este tej pozornosti - mame polrocne babatko. Nespajam si to s nim, lebo zvycajne pri jedle nie je nikdy sam - som s nim vzdy. Ale myslite, ze by to mohlo mat vplyv na jeho konanie? Lebo zo zaciatku trosku ziarlil. No zhorsilo sa to len posledne mesiace.

tatisna
1. aug 2022

Neboj sa,vyrastie z toho. Niektoré deti môžeš neviem ako správne vychovávať, v tomto veku veľa nezmenis, budú vzdorovite a musia jednoducho vyrásť z toho. Ja keby som mojej nedala jesť za trest tak mi reve a hadze sa o zem. Myslíš že som neskúšala ignoráciu? K ničomu to neviedlo, iba k tomu že pred spaním začne revat že je hladná. A o strhávani pozornosti by som vedela rozprávať litánie. Hlavne keď sa s mužom rozprávame, zacne robiť hluk alebo niečo neprístojné ... Hluk napr. zvrieskne tak že bolia usi...Cirkusy robil aj môj starší a teraz keď ma 5,5 je to už normálne dieťa. Proste z toho vyrástol 😊

didi2102
1. aug 2022

Ja som napr kŕmila syna do 3r, nechcel jesť , bol na hranici minimálnej váhy na svoj vek,riešila som to s dr, doplnky,výživa atď ale nič nepomohlo len keď som ho kŕmila vtedy čo to zjedol, ale to je jedno o inom, ja by som ho kŕmila tiež ale štýlom že tanier od neho a len lyžice do úst,odhryznut a jedlo preč od neho, pokiaľ nieje vychudnuty pár.krat by som povedala že ozaj jesť nebude, je to ozaj obdobie , len vždy trvaj na svojom nech to je čokoľvek
A áno môže to súvisieť so súrodencom , ja mám rozdiel medzi deťmi ani nie 2r, zhoršilo sa to keď mala druhá dcéra rok a syn teda skoro tri ,viac pozornosti ,aj keď si myslíš že nie môže to súvisieť, proste.to musí prejsť

autor
1. aug 2022

@tatisna ano, aj toto s krikom presne poznam. Aj vymyslancami. Uplne attention seeker 🤡

beata_k
1. aug 2022

Nepotesim ta. Je to vzdor a mozes sa aj o zem plesknut a tyzden mu nedat jest. Aj tak nebude. Mam 3 rocneho. Jedlo na zem nehadze, ten ma ine specialitky. Nepomaha nic, nic, nicovate nic. Nic co ti tu radia nepomaha. Kazdy den si opakujem, ze raz bude dobre. Drzim prst 💪

mareka49
1. aug 2022

Samozrejme ze žiarlivosť zohráva významnú rolu.
To ze trosku žiarlil a vám sa zdá ze to prešlo..
Toto co stvara môže byť kľudne mama krm ma, mama venuj sa mi, mama nespracoval som súrodenca ako si myslíš.
Môže sa k nemu aj správať dobre a vybíja si tu frustráciu na vás týmto štýlom.
Bábätko je dojčene alebo bolo?
Rozhodne by som sa pozrela hlbšie na vzťah syn+ súrodenec v širšom kontexte a možno aj jedlo sa upravi.
Co fyzické dotyky medzi súrodencami?
U nás to bol znak ze je "prijatý" a veru trvalo to skoro 5m!!!

autor
1. aug 2022

@mareka49 fyzicke dotyky su medzi nimi cerstve. Ale proces prijatia je rozbehnuty. Je to o veeelky kus lepsie. Treba povedat, ze stale obrovsky cas venujem prave starsiemu aby sa necitil ohrozeny ale vnimal to pozitivne. Ale detska dusicka je krehka.

autor
1. aug 2022

@beata_k 😹🫣 no super, aj ja drzim Vam palce 🤗🤍

beata_k
1. aug 2022

Vdaka 😃

autor
1. aug 2022

@didi2102 moja lekarka zatial mlci, ale od mojej mamy (babky) dost casto pocuvam aky je chudyyyyy. Moj sok bol, ze kedysi dieta, ktore rado papalo, zrazu strih a nechapem ako - ale toto riesime. Ale lepsie uz chapem vsetky zeny, ktorych deti vela nezjedia.

oslo1
1. aug 2022

Syn tiez parkrat hodil jedlo na zem, tak to z ten zeme museli aj zjest. Mame doma 5 sekundove pravidlo, tak to stihol. Tanier som zobrala prec a odisla z kuchyne.
Odvtedy nic nehodil.

vevesh
1. aug 2022

Mam takeho synovca. Robi navlas co tvoj. A naozaj chybaju hranice. Rodicami mava ako kolotocom a aj oni si myslia, ze urobili vsetko..... nie, nie su dosledni v trestoch a toto som im aj predvcerom povedala😀
K problemu, synovec si na mna nedovoli, lebo vie, ze ja mu jeho vystrelky tolerovat nebudem. A predvidam. Chce vyliat? Predtym nez to spravi, berem pohar a musi ist prec od stola. V ten moment nedostane nic na pitie (az o 30 minut, ak pride). Chce hodit lyzicku? Berem okamzite z ruky a ide prec od stola. Hadze jedlom? Dostane po ruke a ide prec od stola bez jedla (a bez sladkosti atd.). Idealne je to pri tych jedlach, ktore lubi. Za tyzden som ho vycvicila a neodvazi sa pri mne cosi vyliat ci hodit. U rodicov- no, stale kmitaju a ako nahle su v dosahu, uz nieco leti....naposledy slapky z ruskeho kola zhora🤐🤐🤐

bafka
1. aug 2022

Zaziva to vela rodicov len vela matiek sa musi hrat na dokonale. Ja celkom “milujem” vety typu “no raz by to spravil a nabuduce by si to rozmyslel” alebo “raz to spravil a uz nikdy to neskusil”. Hold, kazde dieta je ine a kto toto nezaziva, nepochopi, ono je aj skoda sa nad tym zamyslat. Lebo je to proste fakt. Ale vzdy si uvedomte, ze nie ste jedina s nervami v kybli a nemate jedina taketo dieta. Mna osobne toto povzbudzuje 😃🙈 treba sa pytat ked nieco nezvladate, ved viac hlav viac rozumi, ale nic si nerobte z reci typu - co si ty za matku ked toto dovolis a rozmaznavas atd. Ste najlepsia matka pre svoje dieta 🙂

bafka
1. aug 2022

@vevesh je ine mat synovca a ine vlastne dieta. Nikdy si dieta nedovoli “cudzim” to, co k vlastnym rodicom. Ked sme u nasich, povedia pod jest a dobehne. Ja mozem tym istym tonom to povedat aj 150x a nepride. Nasi povedia “nerozlievaj” a nerozlieva. Ja to poviem a rozlieva a este sa rehoce. Jednoducho toto je smutny fakt, ale naozaj si dieta najviac dovoli na tych svojich rodicov lebo v nich ma oporu, utociste, su jeho

vevesh
1. aug 2022

@bafka nie, rozdiel je v doslednosti. Prvy krat ma v zivote videl, dovolil si to, co u rodicov. Kedze byvame momentalne v jednom dome, je to ine a bolo potrebne ho naucit hraniciam. A muzom sme si ho hned "vychovali". Jeho rodicia naozaj nie su dosledni ako to tvrdia. Vyleje pepsi, sice ho zhucia, ale o 10 minut kraca s novou pepsi popred mna. Hodil galon vody na predne sklo, reakcia ziadna a rodicia to chceli riesit az o 6 hodin, co uz chudak ani nevedel, co spravil. Rozvrtal obyvackovu stenu, "ze bola stara" - rodicia sa zasmiali, ze z toho vyrastie....Aj tu na fore som velakrat citala, ako vsetko spravili a doslednost chybala. A uplatnujem to aj na vlastnych detoch, aby si tu niekto nemyslel, ze startujem len po chudakovi synovcovi. Ale moje deti si taketo nieco dovolili len raz a posledny krat....

marzuz89
1. aug 2022

@autorka prisna praveze nie si, ak by si bola, neriesila by si toto uz 3 mesiace, ver mi 🤗 prisna mama proste neponukne obed znova po tom, co ho dieta zahodi na zem a este lorda pri tom aj nakrmi. Tvoj syn sa na tebe dobre bavi. Prisna nie si. Ja napriklad som a velmi. Taketo nieco by nepreslo u nas doma. Syna nebijem ani nevrieskam, no poriadok v takychto dolezitych veciach musi byt. Hadzat jedlom by si nedovolil viac ako 1x.

Pises, ze to krmenie kym sa nezazije sa nepochopi. No, ja mam na to iny pohlad - veci, ktore z principu odmietam, naozaj nepochopim a hlavne ale nerobim. Jednoducho som nikdy nekrmila syna ako 2r a uz vobec nie ako 3r. A nikdy ani krmit nebudem a ver, ze mame so stravou tiez kdejake zaujimavosti. Samozrejme, dychala by som za neho a keby mal napriklad ruku v sadre (bozechran) tak samozrejme nakrmim, to je snad jasne. Ale z rozmaru? Nie nie. Naozaj ho nekrm. Ani z vlastnej proaktivity.

Pises, ze tvoj trest je spanok. Joj. Spanok nikdy nema byt za trest. Nema to ani logiku, ci ked nevyleje, spat nepojde? 🤔

Skus ho viac vtiahnut do pripravy jedla. Varite spolu? Aku ma zodlovednost pri priprave stolu? Nas napriklad chysta pribory ❤️ a velmi rad so mnou vari, od malinka som piekla a varila s nim. Skus zrusit vsetky pochutiny, podavat jedlo po minimalne 3 hodinach aby mu vyhladlo a super tipy od @jumama, ak tak nekomunikujte, urcite skus.

A vyskusaj moju oblubenu otazku - co by ti pomohlo?

Rastik, co by ti pomohlo, aby si tuto polievku nevylial? Hm?

Budes prekvapena, so synom tak snad od 2,5r fungujeme a vzdy pride s nejakym napadom, a kedze si to vymysli sam, naozaj to pomozr a je to pre neho samotneho svate.

Kludne pozri aj Nevychovu, mozno tam najdes pre teba nieco prinosne.

didi2102
1. aug 2022

Ja som skúšala ozaj všetko ,, zlepšilo sa to pomaly postupne keď mal cez 3r, teraz má 4, už zje sám a všetko , ale trvá mu to hrozne dlho , stále musím dozerať čo kde.kedy je,mať režim v jedle atď ... Dcéra napr zje rýchlejšie lepšie a má len 2r,dokonca zje aj sama polievku keď ma náladu 😀 ja som to kŕmenie neriešila že je to nevhodné , veď ho nebudem do 18r, hlavne mu nedovolí hádzať jedlo,sedieť pri ňom a len sa pohne už dať preč , akože nervy sú to riadne,veľké množstvo energie ktorá by mohla ísť inde , ale napr ja ráno trvám na Tom že zje pol chlebíka a proste ho je cez hodinu čo už

marzuz89
1. aug 2022

@beata_k lenze vzdor nie je vzdor tak, ako je chapany - ze dieta robi naschvaly a treba len cakat. "Vzdor" je vlastne sebauvedomovanie, hladanie a pokusanie hranic. Netreba s dietatom bojovat, treba byt v tom s nim, na jeho strane. Dat mu zodpovednost, respektovat ho, ale on musi respektovat hranice. To dieta chce len uznanie, mat moc rozhodovat, byt dolezity. Preto "vzdoruje". Nemudi to byt vobrc boj aj ked to je sakra narocne. Len treba rozumiet preco robi naschvaly a "zle" a mas vyhrane. Ked dieta ma pocit, ze moze rozhodovat, ze je respektovane a ze sa podiela na tvorbe pravidiel, bude ovela lepsie spolupracovat.

Nam sa tak funguje ovela lahsie. Kazde jedno "zle" spavanie malo svoj dovod, zmysel, logiku. Ak by som bojovala, ozaj by mi nezostavalo nic ine, len cakat kym to prejde. Lebo prejde. O rok, dva.. Pristup rodicov naozaj spravi obrovsky vela.

Takze nemozem suhlasit, ze to je vzdor a nic sa neda robit, len cakat 🤗

marzuz89
1. aug 2022

@bafka takze ked som dosledna a nedovolim taketo spravanie synovi (lebo jednoducho tie dosledky vyvodim a nepolavim, ziadne naservirovanie noveho jedla, ked povodne vyhodil, a este ho aj nakrmit..) tak sa vlastne hram na dokonalu matku? Preco je tu na MK tak velmi tazko akceptovat fakt, ze niektore mamy sa spravaju naozaj tak, ako napisu? Aj my mame rozne vychovne vyzvy doma, tak ako kazda jedna. Ale zdolavame ich, brutalne pomoze doslednost, to je asi zaklad vsetkeho a naozaj to s nou funguje. To dieta potrebuje doslednost a nemennost reakcii najviac.

Ked dnes vyleje polievku, ja mu nalozim novu a nakrmim ho nou, ake ponaucenie bude mat? Ziadne, vyleje znova. A ked zajtra vyleje tu istu polievku, a ja na neho navrieskam a poslem ho za trest spat? Rovnaka akcia, ina reakcia. Pozajtra si poviem, nereaguj, nereaguj. Dieta vyleje tu istu polievku, mama spokojna, odide bez reakcie. Ako dieta si poviem super, tak mozem, mama sa nehneva. Hm alebo co, skusim aj zajtra? Som zvedavy, co nove na mna mama vymysli!

Ale ked dosledne urobim vzdy a vzdy to iste - napriklad za mna ako som pisala vyssie - a este budem o tom s dietatom komunikovat, musi pochopit. Vzdy musi po sebe umyt, utriet, upratat, vzdy bude hladny a vzdy dostane dalsie jedlo az to, ktore je dalsie v poradi - ak vyleje obed o 12, tak ho caka olovrant o 16. Dovtedy nic a ked poviem nic, tak nic. Ale ovela lepsie riesenie za mna je cez rozhovor a tu otazku, co by mu pomohlo.

Myslis,ze ktora metoda ma vacsiu sancu na uspech? Za mna metoda "dokonalej mamy" bude fungovat ovela lepsie. Tak nerozumiem tomu hanlivemu vysmesnemu oznaceniu 🤔

Ved sa snazime poradit a rady obsahuju aj to, co je z nasho pohladu nie nastavene vhodne. Ak nieco nefunguje, je na case zmenit to. To je cele.

beata_k
1. aug 2022

@marzuz89 Citala som celu diskusiu. V kratkosti. Ja chapem, ze to zeny s radami myslia dobre, ale su to dristy. Kto nezazil TVRDOHLAVE dieta, nevie o com je rec.
Bagatelizujes a zovseobecnujes povahu deti. A nevychovu mi tu ani nespominaj. Skusila som absolutne vsetko! co tu bolo poradene. Aj to, co ty radis. Nulovy vysledok. Ale chapem, cudzie deti sa vychovavaju lahsie ako vlastne.

zuzinka888
2. aug 2022

Asi chce aby si ho krmila. Tak to skusa - puta pozornost. Len vydrzat. Dopredu ho upozornit ze si to nezelas a ak to spravy nekrmit nech musi upratat + nejaky trest( pidla uvazenia- vies najlepsie co ma rad). Argument ze sa mu venujes dostatocnie on neberie. Vnima ze sa musi delit o ridica jeho pozornost, staristlivost. Krmis babo on to vidi a chce to iste. Aby str ho krmili. Niektire deti to tak maju. Sestrin syn sa zacal pocikavat cez den s prichodom surodenca a to bol rok bez plienky. Aj psychologicka im povedala ked argumentovali ze sa detim venuju rovnako ze on nechce aby si cas delili chce celych 100% . Prestalo to ked trvali na tom ze ak sa bude pocikavat daju mu plienku. No potom bude musiet prebalovat babo on. A to sa mu uz nepacilo. Tak sa dohodli ze " oducia " od plienok aj babo.= vzdy ked ho prebalovali tak mamka babatku povedala ze ked este trosku podrastie nauci sa chodit tak pojde cikat ako jeho velky brat do zachodu. Ze ho to jeho velky brat nauci ukaze. Synovec doteraz s hrdostou hovori ze on ho naucil chodit cikat papat🤣🤣🤣🤣.

bafka
2. aug 2022

@marzuz89 co som ti skocila na otlak a si sa v mojom prispevku nasla ked si tak vybehla na mna? Ja ani neviem co si ty tu pisala, vobec som ta neoznacila ze tebe som nieco odpovedala alebo na tvojom priklade som nieco napisala. A ja na ziadne tvoje vychovne metody neutocim ani na nikoho, pisala som vseobecne. Vsak ono je super, ze tvojmu dietatu ked nedas obed a rozliate si po sebe utrie, ze uz to nabuduce neurobi. Ved tak by to malo byt. Ale su deti, ktore to budu robit aj tak, lebo…lebo. Jednoducho faktom je, kto nema TVRDOHLAVE dieta a TAK NAROCNE, tak to nepochopi. Presne ako pise @beata_k .

mamkalentedkova
2. aug 2022

Mne toto robí ročná dcérka 😁 Všetko rozhadzuje okolo seba .Tiež by som to chcela stopnúť čím skôr ..ale tu vysvetľovanie nemá ešte žiaden význam 😁

pallacinka29
2. aug 2022

krmis 3 r. dieta, ktore ma v tomto veku chodit do skolky? 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

mareka49
2. aug 2022

Všeobecne tento vek je kritický na vydobijanie si postavenia, uvedomenie si vlastného ja.
Takže toto obdobie plus súrodenec rovná sa situácia u vás.
Konkrétne riešenie nemám, ale možno by som skúsila ponúkať mu jedlo menej krát.
Teda netrvat na objeme a hodine a zložení.
Dovoliť mu pristaviť si stoličku ku chladničke a vybrať si jogurt a salámku ci syr vtedy a koľko ma on chuť.
Samozrejme ze na obed a tak paušálne sa to nedá použiť, ale dat mu možnosť výberu a zabezpečenia si sam..
Aspoň tie svacinky a olovranty.
Škôlka môže všeličo vyriešiť ale aj pokaziť v tejto sit.
Teda ak ho plánuješ od septembra dat.
Hranice tam bude nastavovať cudzí osoba a tak môže sa doma polepšiť, lebo si uvedomí, že nie je stred vesmíru on pripadne sa zas môže ventilovat.
Rozhodne by som ho skúsila dat, ja cas😉