Hádzanie kamienkov na šmýkľavku
Ahojte maminy, možno pre niekoho zvláštna téma, ale potrebujem poznať názor ostatných. Moja mladšia dcérka rada hádže kamienky na šmykľavku. Ja osobne na tom nevidím nič zlé (aj staršia to rada robila). Beriem to tak, že deti sú fascinované v určitom veku tým zvukom. Ale dnes na ihrisku na mňa jedna mamička zazerala, keď som to dcérke dovolila (pokaždé som samozrejme kamienky dala zo šmykľavky dole), lebo ona prikazovala svojím deťom, že sa to nesmie robiť. Tak som trocha zmätená, že čo je na tejto činnosti také zlé. Ďakujem a pekný deň.
Ale hlavne by sa malo zaviest pravidlo, aby sa kazde dieta pred smyknutim vyzulo!
Pretoze v ryhach na podrazkach topanok su zaseknute kamienky a piesok, a prave tie najviac poskodzuju smyklavky.
Takto doskirabany povrch si mozeme vsimnut hlavne na konci smyklavky, kde vela deticiek "brzdi" chodidlami - inkrinovanymi podrazkami so strkom a pieskom. Takuto techniku smyku pouziva urcite viac deti ako je tych, ktore hadzu alebo ukladaju kamienky na smyklavku.
😀
@imbecilia to su vobec neni prkotiny,to su veci ktore ucia deti zakladne prvky vychovy,aby sa vedeli chovat medzi sebou..Je ine ked hadze kamienky dieta ktore je malicke ..nevie ani chodit a nerozumie tomu,ale ine ked pride 4/5 rocne dieta ktore si plne uvedomuje ze može nastať uraz a zacnu sa tam s tym ohadzovat a brzdit premávku na smyklavke..Aj deti musia respektovat nejake pravidla,ved nikto ich neuvazuje k radiatoru a neprelepuje im usta paskou predsa..ide o beznu vychovu..smyklavka je na to,aby sa na nej smykalo a nie aby sa tam hadzali kamienky,ked je tam kopec deti 😠 Ja som minule jednej mamine na ihrisku dobre vynadala,ked jej syn hadzal kamienky na šmyklavku a ona si sadla na lavičku a serkala na to,kecala tam s inou maminou a ostatne decka sa bali vyjst na smyklavku,lobo jej 6 rocny synator,tam ani nepustil decka,ale stal hore a sam si sypal kamienky po smyklavke a hadzal ich z vrchu dole..kokos to je jaka uroven akoze? ved je to verejne ihrisko a kazda preliezka ma sluzit na to na čo je povodne urcena,tak nechapem tieto debilne nazory ironicke..kokos 🙄 naozaj smutné..presne to co hovori @wera.g
@wera.g nuž toto je presne typ diskusie kde sa ukazuje do akej spoločnosti naše deti rastú..nedávno tu bola téma že či Vaše dieťa požičiava hračky na ihrisku,napr.v piesku..a písali tu nejaké individuá,že moje dieťa hračky nepožičiava,ved prečo by aj malo,my tiež nepožičiavame klúče od bytu,či od auta 😀 😀 😀 ...kokos toto ked som čítala tak už začínam chápať prečo je na svete toľko sebectva a cinizmu a hlavne ľudí bez charakteru,ked maju takýto úžasný základ doma a chápem aký typ ľudí vie robiť napr.exekútorov v dospelosti,ktorých nikto neznáša 😀
Som sa pobavila aj zhrozila.....
Po prve, smyklavka je na smykanie, to je na Slovensku nejaka nova moda hadzat kamienky? Kamienky sa nehadzu ( ci na smyklavku, ci inde).
Po druhe, ziadna hra Vasho dietata, ktora ohroZUje ine deti ci dospelych, nie je v poriadku. Ked Vase dieta bude trieskat ine deti konarom v ramci kreativnej hry na rytiera, alebo v bazene spliechat vodu detom opakovane do tvare, tiez je to len 'hra'?
nooo,moj ma 2,5 a momentalne rozhadzuje kamienky asi najradsej zo vsetkych cinnosti a hier...jasne,ked je po ruke nejaky potocik,voda...uz sme tam
bohuzial sem tam sa stane,ze hodi v kamci hry a spoznavania svojich hranic aj kamienok inde,kde ma a moze....ale snazim sa vysvetlovat, rozumne zdovodnovat,co ma a co nema robit...
takze=ano,aj na smyklavku sme tam hodi....
neviem...nerobila by som z toho vedu....
samozrejme treba detom stavit hranice....ale je rozdiel,ci si dieta robi rozsafne co chce a mamicka sa iba prizera=ved co,ved nikomu nc strasne nerobi
alebo dieta nieco urobi...a ani si samo neuvedomi,co sa stalo....a mamicka mu pekne vysvetli,co ano a co nie...
takze vzdy je to podla mna a postoji rodica=pri mensom dietati upozornit...a pri vacsom dietati =hm...tam uz to dieta zvacsa vie,co moze,resp.smie urobit,aby neublizilo sebe a niekomu druhemu
@medovka14 Toto je taky dvojsecny aspekt, takze ked niekto pri jazere trafi ine dieta az prijde o zuby tak zakazeme snad preventivne vsetkym detom hadzat pri akomkolvek jazere kamene do vody, pod hrozbou pokuty pre rodica najlepsie? Ved co keby...
Ked si dieta zozbije predne zuby ako tu bol nedavno skutocny pripad ze ho soti pri hre spoluziak (prvaci) v telocvicni do dreveneho ohradenia telocvicne a to dieta ktore bolo sotene pristane tak nestastne ze si skutocne tie zuby vybilo, tak zakazme hry v telocvicniach najlepsie uplne?
Poznam pripad kedy dieta v skolke spadlo zo smyklavky, napriak tomu ze ucitelky stali meter vedla, ze sa mu nejak zatocila hlava ci co, slaplo vedla a spadlo z nastupnej plosiny na zem a zlomilo si ruku - prec zo smyklavkami zo skolok celkovo, ci?!
Len ist tymto metrom neviem co by zostalo povolene, ci vobec nejaka preprava autom vobec, ci nejake spotrebice v domacnosti, u nas by mali asi zakazat aj surodencov, nakolko kolko sa ti uz nechtiac aj polo-chtiac vzajomne pozranovali (dokonca z mojho detstva moj bratranec zlomil svojmu bratovi nohu pri hre uderom od nasady tazkej metly - teraz v dospelosti najlepsi kamosi), a socialku aj na nas rodicov, ved boli obdobia kedy chodili domov cele od modrin, spinave, dcera je dokonca dracica typu ze mala modriny aj na hlave -akcny typ, akoby veniec s modrin, niekto by si mohol mysliet ze ju doma dobre po tej hlave trepene a tyrame. Teraz zacina robit vaznejsie niektore sporty do ktorych sa uplne zakusla, takze jej akcne utle detstvo bolo zrejme predpripravou, ale nevadi. Take deti su zjavne podla niektorych bakane. Najlepsie su take tie slusnucke, co cupitaju pri rodicovi za rucicku.
Mnohe ine tu spominate - cez spomienkovy optimizmus - na socikovske casy, ako sa vtedy vedeli deti slusne hrat v piesku a na ihrisku, tak rada by som vas opravila, nahodou mam pamat typu ktora si pamata presne na detstvo situacie ako sa stali a viem ze prave rodicia boli omnoho menej upati a ze nebolo vzacnosotu ked sa slo z ihriska k miestnej lakarne na rozne typy obviazani, fixacii ci na pohotovost. To len rodicia to nejak extra zvlast neriesili.
Ja ked som si napr. rozbila bradu ze ju bolo treba sit, som bola dokonca bez rodicov uplne, sama po skole s klucom na krku ako bolo vtedy bezne sama na ihrisku a doma nikto, mobily neboli a aj tak bolo treba jednat rychlo, suseda ktora bola doma na MD mi dala cez to provizorny obvaz a kravcajuc som si sama dosla (prvacka) na miestnu pohotovost (pol hodka peso). A to bolo x este vaznejsich pripadov a decka div sa svete prezili. Lietali sme na bicykloch bez prilieb po sidlisku a pamatam par pripadov kedy sa muselo prudko brzdit - kolizia a decka leteli vzduchom ponad predne riaditka, vsetko bez rodicov ktori taky dozor ako dnes teda nerobili...
O piesku vo vlasoch, ustach, a beznych buchancoch ani nehovorim. Ako si deti v tej dobe nadavali (ked rodicia nevideli, sama si dokonca pamatam z tej doby vyrazy ako ko..t a to prekazatelne z predskolskych cias, ktorymi sa castovali vzajomne decka baba chalan vsetko jedno), takze ozaj si to len niekto pekne maluje, kto nema kompletne spomienky z tej doby.A ako vravim z rozpravania nasho deda zase viem generaciu pred a bolo to to iste len vo fialovom, cize nie je to nic ze dnesne nevychovane decka, to vsetko je syndrom "mladej skazenej generacie" ktory si fakt ako som uz pisala rada pestuje kazdy jedna dalsia generacia uz od stareho Rima.
@bridgetfidget Ano je to nova hra, lebo na ihriskach su kamienky ako podklad. A nikto tu nepisal, zeby nechal dieta hadzat kamienky do druhych deti, takze som nepochopila tu druhu cast.
Tiez si myslim, ze ihrisko je na to aby sa tam deti vyblaznili. Ja som si nevsimla, zeby sa kamienkami nicila smyklavka, ale je mozne, ze su rozne kvalitne povrchy a niektore to poskodzuje, co je uz ale problem skor tej kvality ako detskych hier.
@horana ..vies...ja som tak pri citani rozmyslala nad svojim chlapciatkom...
a musim povedat,ze sa o neho strasne bojim=ved kt.mama sa o svoje dieta neboji
ale doslo mi uz davnejsie,ze pokial ho nenecham niekedy buchnut si hlavicku o stol,popod kt,lezie...ked ho nenecham sadat si na bicykel uuuplne inak ako by som si sadala ja,ze pokial ho nenecham vyliezt sameho na hojdacku,pri kt.stojim a rozbit si kolienko,ked beha =sice po trave,ale zasadne spadne na kameni,betone,atd....
skratka,ked ho to nenecham urobit...bude sa cely zivot niecoho bat...nenauci sa sam,kt.veci su nebezpecne,atd
moj osobny nazor=je lepsie,ked si niektore veci vyskusa pocas mojej pritomnosti...abz som mohla v najhorsom zasiahnut ako by som mu nedovolila nic a robil by ´pokusy´ mimo mna a dopadli by mozo horsie
dufam,ze ma teraz niektore mamicky nezoberu doslovne a pochopia ako som to mcele myslela
chlapci su zivsi ako baby a myslim,ze pri nich musi clovek byt na jednej strane opatrny a na druhej strane im musi dovolit risk primerany ich veku,bezpecnosti a aj vychovy cez =casto aj nazorny priklad
ako pardon, ale čooooooooooo? hádzať kamienky na šmýkľavku? ja neviem, asi som spadla z jahody, ale nikdy som to nevidela, ani nepočula. ale ďakujem, už som pochopila, ako sa môže ten plast šmýkľavky poškriabať, doteraz som tomu nechápala. prepáčte, ak som niekoho urazila.
@terezka1947 Ono vyskusat si ich moze, len neviem ci sa tym este uplne eliminuje to ze ked bude bez tvojej pritomnosti, ze uz mu nic nehrozi. Hehladiac ze oni si chcu uz potom vyslovene skusat radsej bez nas aj nove veci... Ja uplne chapem ako to cele myslis, len to je take, kamoska ma dceru 8r. a bola na letnom tabore, dosli pre nu, akurat sa hojdala na takej hojdacke s velkym rozkmitom na ktorej sa hojdali vsetky deti cely tabor a dokonca z nej skakali - z bodu toho najvacsieho rozkmitu dole - akoby skok pred seba na zem na zinjenku, a nikomu sa nic nestalo, pod dozorom. Uz sa citila jednak aka je v tom natrenovana a jednak sa chcela rodicom pochvalit aka je sikovna, bohvie ci to stastie a rozrusenie ze ich konecne vidi - lebo to bola prave situacia kedy oni po tyzdni prisli pre nu a 1. krat ju videli prave na tej hojdacke sediac tak sa rozhojdala, skocila...no skratka, boli sme sa jej potom aj my podpisovat na tie obe zlomene ruky v sadre 😕
@horana ved jasne...neda sa to eliminovat 🙂
ale uz som zistila,ze ked mu vsetko zakazujem,aj tak to urobi a je to 100xhorsie 🙂
bohuzial,asi kazdy z nas si presiel v detstve od rozbiteho kolena,cez hlavu az po nieco zlomene...
velmi rada by som tomu zabranila...ale asi sa mi to nepodari 😀
tak sa aspon takymto sposobom snazim nejako ´naucit´trocha mojho drobca byt mozno ´sikovnejsi´...asi zle slovo 😀 skratka....aby bol mozno obratnejsi a mozno tym aj postupne obozretnejsi a bude si postupne uvedomovat skryte nebezpecie......ale asi je to len moje zbozne prianie 😀
Ako vsade, vzdy budu dva tabory mamiciek, jedny dovolia detom pekne stat a pozerat sa na to ako sa ine deti hraju, ine dovolia detom zas robit uplne vsetko. Myslim ze taka zdrava miera nechat deti vyblaznit na ihrisku je fajn, bez ohrozovanie inych, ved co sa maju vyblaznit doma v obyvacke? Moje deti lezu specialne na smykacku len naopak, takisto vsetky decka ktore k nam pridu na navstevu, este som nevidela jedno jedine co by sa nepredbiehalo, pekne stalo pokojne v rade, neposkakovalo ako kozliatko a len sa pekne smykalo bez vymyslania. Pokial tie deti nevymyslaju nic nebezpecne je to podla mna fajn. Moje decka maju aj pieskovisko aj "strkovisko", ano mala sa mi radsej hra s kamienkami, vie si ich donekonecna ukladat a prekladat, aj po smykacke. Som rada ze mame vlastnu smykacku a na tej si decka mozu robit co chcu, nemusia na ne ine s kamienkohrou nevyrovnane mamicky zazerat 😀 Normalne nechapem, aka je vsade zavist, ziadna tolerancia, osocovanie, ohovaranie a vobec ake blbosti sa obcas riesia. Deti su proste deti, hraju sa a vymyslaju a je na rodicoch ich usmernovat co ano a co uz je nebezpecne.
@horana suhasim s tebou a este k tomu socika ale aj dobe pred nim-era mojho otca dnes takmer 80 rocneho-zasadne sa hrali na vojakov s palicami v ruke ,hadzali sa kamenmi -priamo do tela ,bili sa...a nik s nimi nikdy nebol vonku-otec chodil sam od 5 rokov aj s mladsim bratom a vzdy tam bola tlupa chalanov a kazdy si robil viac menej co chcel....mali opakovane rozbite hlavy,odrtete kolena,behali bosi.........
A co sa tyka mna-tak taku kamenovu vojnu som tiez X krat zazila na rozostavnom sidlisku plnom jam-to boli zakopy 😉 a mala som aj hlavu rozbitu,tiez som byvala sama vonku od cca 5 rokov a vyliezali sme nie na smykalky naopak -co je podla mna uplne OK 😉 -ak sa prave nechce niekto smyknut dolu-ale vyliezali sme na vysoke stromy a aj obcas padli z nich na zem.
Dnes sa az moc vsetko s detmi riesi -ja som casto svedkom ze dieta pride na ihrisko a pocuva len -daj si pozor padnes,zaspinis sa,nechytaj tie kamnienky ,nechytaj ten piesok,pomaly sa hojdaj,neskac,nebehaj,nezaspin sa.............az mi je zle z toho. ☹
@wera.g ale to je zas iny problem o com ty pises, ved od toho su tam rodicia aby zasiahli ked je to uz nebezpecna hra, samozrejme ze nie je v poriadku hadzat kamene na smykacku ked sa tam smykaju ine deti, nikto nepovedal ze to je ok, ale ak je dieta same na smykacke a pohadzuje si kamienky, pisem pohadzuje, nie ze ich vyhadzuje po celom okoli, takze cele hadky tu v teme su len a len hry na slovicka. Iste pohadzovanie kamienkou je OK, hadzanie ako divy vsade naokolo bez kontroly a ohrozovanie okolohrajucich uz OK nie je 😉
moja ma skoro 15m a a tiez si dava kamienky na smyklavku
@egyptanka Moja to tiež občas skúša, hlavne keď to vidí u iných detí. Potom mi je dosť ťažké jej vysvetľovať, že sa to robiť nesmie, lebo tým ničí šmýkalku a môžu si iné deti pri šmyknutí ublížiť.....Takže ak sa chce hrať s kamienkami môže, ale niekde mimo, kde tým nikomu neublíži a nie na šmýkalke, preliezkať, hojdalke.....Osobne si myslím, že keby rodičia deťom na ihrisku nedovolili všetko na čo si deti zmyslia, tak by kopa ihrísk nebola v takom hroznom stave v akom je. Potom sa nečudujme, že keď sa chceme ísť s deťmi napr. pohojdať, tak musíme hojdačky hľadať dlho, lebo ich je síce kopa ale zničených ......
@miku1 no podla mna nie si ihriska znicene vdaka malym detom co si daju kamienky na smykalku... 😉
ale vdaka mladistvym co tam vecer demoluju,popijaju,robia bordel.... a aj vdaka bezdomovcom co tam prespavaju a kakaju a cikaju pod smykalky 😢 a tiez vdaka rodicom co si pokradnu pre svoje ratolesti domov hojdacky a smylkaly-to a stalo u nas.
A tiez grafity znicilo saty uz viacerym detom...farby pustali este dlho na smykalke ktoru takto pokreslil jednu noc ....
mi len ked tam nikto nieje
@horana nič o pokutách a obmedzeniach som napísala...
ved na to sú tam rodicia aby si deti ustrazili, samozrejme nedá sa všetkému zabrániť, ale hádzať kamene do jazera plného kupujúcich sa ľudí a detí je nezodpovednosť rodičov.. dieta to považuje za hru a je na rodičoch
aby mu vysvetlili co môže a co nie... konkrétne ten chlapček na jazerách - jeho mama sa opalovala a mala to na háku... Ja som deťom vysvetlila prečo tie kamene nehadzeme keď sa kúpeme, môžu hádzať keď sme pri potoku kde neohrozí, že niekoho trafia...
detto šmykľavka... jednak je to ničenie cudzej veci, prečo nenechajú deti hádzať kamene na svoj dom, svoj majetok? a keď už tak veľmi chcú zasypavat smyklavku kameňmi, nech to nerobia keď sa ide deti vozia, čo je zase na rodičoch aby dieta usmernil
@kaja73 Ja som sa vyjadrila len k téme a tou boli šmýkalky a hádzanie kamienkov.....demolovanie ihrísk puberťákmi je už iná kapitola 🙂 Bežne sa mi stávalo napr. na hojdalkách, že sa na jednu hojdalku vytrepali aj 3 deti, a rodičia sa z neďalekej krčmy len veselo usmievali ako sa ich detičky pekne hrajú...kým z tej hojdalky jedno decko nespadlo a nerozbilo si hlavu, potom už rodičom tak veselo nebolo....Na takéto prípady a im podobné som narážala tým, že by mali rodičia na ihriskách deťom určiť aj nejaké tie hranice.
@egyptanka ahoj...moj nazor je taký že to mojej dcerke radšej nedovolujem,,,síce je ešte maličká (2r 8m)...ale už sa učí opakovat takže ked to vidí od iných detí robí to aj ona ,,,a ked ine dieta začne tie kamienky zo šmyklavky vyhadzovat nad seba robí to aj moja a 5 daších detí okolo,,,takže je to viac na škodu ako na zábavu..raz som bola v takej situacii ked sa detom dovolilo hadzat kamienky na šmyklavku..potom boli deti také odtrhnuté z retaze že vyhadzovali nad seba a ohadzovali sa a jednému dietatku padla menšia smietka do oka ☹ ...takže nevidím v tejto "zabavke" nič pozitívne
@medovka14 Je samozrejme zle a treba razne napomenut ked vidime dieta hadzat kamene do oblasti kde su ludia, to je bez debaty. Na druhej strane to nemusi byt chyba vychovy ako taka, ta jeho matka toho chlapceka ho mozno x krat uz usmernovala a ked sa nedivala, tak to just spravil, mozno, nehovorim ze to mohlo byt aj inak ze sa nestarala celkovo v zivote, ale deti casto testuju hranice a casto su zvedave ako zereaguju aj ini od ich rodicov, hlavne tie "zive" deti. Preto mne nerobi problem kedykolvek usmernit aj cudzie dieta a nemyslim si hned o nom je ze nevychovane a jeho mama sa nestara. Lebo nemoze ho mat na ociach 24hod/den vkuse a fakt ze na chvilu sa opalovat snad moze aj ona. Podla mna nie je uplne spravne a ziaduce mat dieta na ociach uplne uplne stale a neustale komentovat kazdy jeho krok, len aby s nim neprisli do styku ini, teda z domnelej ohladuplnosti voci inym si akoze budem vyhradne riesit svoje dieta len ja sama a ze to je vzor super vychovy, praveze psychologovia vravia ze toto je taky dnesny nespravny trend, nakolko dieta potrebuje zazit aj reakcie inych, ktore su ine ako jeho rodicov, niektore miernejsie ine naopak tvrdsie a ze z toho si vyskadla obraz nejaky priemerny ako to chodi. A zaroven ho musime uz od mala trochu ucit a postupne viac a viac aby preberalo zodpovednost za svoje ciny, nakolko ked sme nad nim len my, tak ho o to akoby oberame, nechavame ho trcat v stadiu maleho babetka.
To sa netyka malickych deti, povedzme do 3 rokov, kde je ten dozor rodicov prirodzene vyssi a potom vznikaju konflikty medzi rodismi tychto mensich deti a rodicmi deti vacsich, ktori tie svoje deti uz musia nechavat aj zcasti navolno, aby sa prave ucili, preberali postupne zodpovednost. Alebo naopak este starsie uz kludne dieta, moze schytat od mladsieho predskolaka ktory este testuje ramce slobody. Tento proces nejde nidky uplne hladko a drobne nedorozumenia a nepravosti sa deju, to sa myslim bez toho ani neda a nemusi v tom byt ziadny zly umysel ani laxnost rodica.
O tej smyklavke som uz viackrat pisala, to mam sice iny nazor ale nevadi, ide o to ze podla mna sa tym nenici a ze ju vymenia aj tak skor nez by mohli byt tie jej poskodenia nejak na ukor funkcnosti. Nam tu na ihrisku vymenili po 5 rokoch smyklavku kvoli uplne vydratym drevenym schodikom k nej veducim, zoslapanym, rozvrzganym a to sa na ne "iba" slapalo. Na smyklavku u nas deti hadzu kamienky uplne bezne a az na par drobnych ryh je upne OK, aj to by sa musel clovek uplne zblizka na nu divat aby si to vobec vsimol, ale aj tak uz bola vymenena za novu - kvoli tym schodikom sa musel cely herny prvok ktoreho bol sucastou a celkovo sa to po takej dobe meni, vymiena na nove...cize mohli sme u nas zakazat kamienky a smyklavka by sla do srotu uplne rovnaka tak ci tak, len by sa deti menej pohrali.
Chapem ze je to skor zalezitost nastavenia akychsi hranic aj v rodicovi, niektoremu ani doma nevadi ak sa dieta hraje s hrackou ako chce, bars ju aj znici, potom opravia, alebo uz novu nekupia aby sa dieta poucilo, a je fakt ze aj temperament niektorych deti je taky ze keby bol zakaz nicenia hraciek pod hrozbou trestu boli by asi stale bite, lebo to inak nevedia, niektore zase aj bez usilia si vsetko strasne vazia, ale to uz je nastavenie osobnosti, ...niekto dovoli cojaviem skusit ist v kolieskovych korculach aj na kaniekovu zem (minule videne na ihrisku, jedno dieta tak slo do terenu, ine chcelo ist za nim a jeho mama: ty si nenic tie kolieska, druhej mame zjavne tych par ryh nevadilo s tym ze za rok z nich aj tak vyrastie a ze ryhy aj tak schyta aj na rovnom chodniku)...skratka tam len treba davku vzajomnej tolarancie oboch skupin a zaroven by sa mali kupovat smyklavky odolne, a ze aj take su ktorym tieto bezne male kamienky vobec neskodia ani po rokoch..
@horana Zo zákona sa šmýkalka vymení skôr ako sa stihne zničiť? Prepáč, ale toto ma schuti rozosmialo. Nenarážam teraz priamo na teba, ide o to, že možno u vás v BA (keď si dobre pamätám mesto odiaľ si) to tak robia, ale napr. u nás v KE konkrétne na našom ihrisku pred blokom to tak rozhodne nie je. Šmýkalku ktorá doslúžila pred x rokmy proste odmontovali a hotovo. Nová jaksi nedorazila dodnes. Preliezky sú ešte z čias, kedy som sa na nich hrala ja, lavičky detto.......Áno, zopár pekných ukážkových ihrísk sa urobilo, len škoda, že to tým urobením aj skončilo, pretože odvtedy ako ich postavili sa na tých ihriskách nič nerobí - o nejakých výmenách starého za nové nehovoriac.
@miku1 tak u nas a tiez staraju-vsetko doplnia,opravia...ale treba aj zavolat a ohlasit skodu..potom to u nas do cca mesiace opravia.
Aj ukradnute hojdacky smykalky tam dali do mesica..ale urgovali sme to my rodicia.
Aj ja som uz opakovane volala aby daco dali do poriadku. 🙂
PS- nie som z blavy.
A take ze vymena piesku sa kona kazde 2 roky,malovanie ihriska a oprava tiez v 2-3r intervaloch-to je norma u nas.
Opravy su, ako som pisala podla potreby, na urgovanie rodicov.

pardon za výraz, ale toto je sprostá hra.. moja dcéra tak dostala kameňom do hlavy, lebo chlapec asi 3 ročný práve realizoval svoje kreatívne ja... kamoška ako 10 ročná prišla o predné zuby, keď na jazerách hádzal chlapec kamene do vody a trafil ju :(
cize ani jedno nedovolím, este kamene do riečky alebo potoka OK, ale nie na jazerách... okrem toho šmykľavka nie je naše ale je aj pre ostatných, tak prečo ju ničit? 🙂