Hypersenzitívne dieťa
Ahojte máte niekto takéto dieta? Ako to zvládate?
Nas je veľký perfekcionista, je citlivý na zvuky, boji sa tmy, za všetko sa ospravedlňuje, je veľmi empaticky - všetky hracky by najradšej rozdal kamarátom, je veľmi submisivny.
Chodili ste k psychologička? Pomohlo to?
Možno by bolo fajn ísť k psychologické, toto znie ako úzkosť
Treba upraviť výchovu, ak z neho bude takýto chlap, frajerku si nikdy nenájde...
@drake122 ako ho mam teda vychovavat?
Kolko ma rokov je jedinacik?
@pribinak no neviem ci uzkost. On je taky dobrak. Vzdy pomoze. Ale emocie velmi preziva ci dobre aj tie zle.
Ja sa mu stale snazim vysvetlovat ked mu nieco nejde ze treba len trenovat a nauci sa vsetko, kazdy sa musel ucit.
Ze hracky rozdavat nemoze lebo su to jeho hracky on si ich vybral a kamaratom kupia hracky ich mamy.
Bude mat 6 rokov v marci, je predskolak.
Inak v kolektive je oblubeny, deti ho maju radi. Je mily a je s nim sranda. Len sa bojim ked pojde do skoly aby sa mu deti nesmiali, kedze je taky placlivy a citlivy riaditelka nas poslala k psychologicke.
@drzaopica nie ma este 1.5 rocnu sestru a on bude mat 6 rokov.
Teraz som čítala knihu a bola tam aj kapitola o tom ako vychovávať vysoko citlivé dieťa.. psychologička by vás určite vedela nasmerovať.. mne tiež pomohla s niečím podobným
Podľa mna tam prvky úzkosti sú, ale je ro len môj laicky pohľad
@buberova no sama som zvedava co nam povie. Vacsina rodicov uci deti mysliet aj na druhych, aby nerobili zle atd. Ja ho zasa musim naucit ako mysliet na seba a aby sa vedel branit. Ale myslim ze sa to bude dat natrenovat.
Určite áno 🙂
@pribinak ano moze byt 😒 patri to asi k jeho povahe.
On vsetko berie velmi vazne. Vcera mi vravel ze nechce chodit do skolky, ze riaditelka bola na neho nervozna. Tak som mu vysvetlila ze je to normalne kazdy je obcas nervozny aj on niekedy krici na mna, svoju sestru... ale ze ho ma pani riaditelka velmi rada. Tak to pochopil a rano isiel v pohode do skolky.
Ešte jednu príhodu zo škôlky... jeho najlepší kamarát sa nechcel hrať s jedným dievčatkom. Ze on sa s babami hrať nebude, ze chalani sú najlepší... no taká klasika. Naš sa toho divcatka zastal, že on sa s ňou hrať bude a ze aj dievčatá sú dobré.
Doma mi to hovoril a nechápal, prečo sa nechcel ten kamarát s ňou hrať. Tak som mu vysvetlila ze asi sa nechcel hrať s bábikami. Neviem no co na to povedať.
Nejake knizky jsi cetla? Vetsina je jich v anglictine, ale jsou fajn. Treba to hlavne pochopit, k psychologicke ho sice vzit muzes, ale on nepotrebuje zmenit, jenom porozumet. Mozna by bylo lepsi, kdyby jsi tam sla ty, aby ses naucila, jak s nim jednat a pomoct mu 🙂
neboj v skole sa mu urcite nebudu smiat treba ho vsak ucit samostatnosti ak je predskolak, nakolko sa v skole musi prisposobit rezimu a nastavit pevnejsie hranice napr. s tymi hrackami toto je tvoje a nemozes to len tak darovat dalej, nakolko toto je najvacsi problem prvakov najradsej by si povymienali od ceruziek po topanky ci vetrovku vsetko 🙂 treba ho naucit poziciavat nie darovat veci, inak bude chodit domov bez plneho peracnika
na tvojom mieste by som sa poradila s psychologickou, ale ja ako matka, nie dieta. dieta by som zatial nemenila, skor prijimala take, ake je, a jemne usmernovala podla rad psychologicky. ta prihoda zo skolky mi praveze pride super, ved si povedal svoj nazor a stal si za nim, kde tam vidis submisivitu? ja by som mojho za taky postoj pochvalila...
inak mam podobneho syna, 4,5r, v niektorych veciach je podobny, v niektorych je praveze submisivny - v tej tebou opisovanej situacii by sa zrejme dievcatka nezastal a siel by sa hrat s kamosom. tiez nema rad krik, nervozitu, dokonca ked ucitelky kricia/napominaju ine deti, tak mu to vadi. ale mne to vsetko pride ok, je proste citlivejsi.
Ved uplne normalna reakcia v tej skolke . Trochu odveci nazor od teba ze Asi sa nechcel hrat s babikami. Kopec dievcat sa s babikami nehra a su divokejsie ako chlapci. To bol taky gener stereotype od teba . Tak ako ten chlapcek ze chlapci su lepsi. Ja som v prvej triede pocula jedno dievca vravelo druhemu “ si moc chuda umres .!” Zastala som sa jej . “ ty si tucna umres skor.!” A dako sme to vyriesili a Boli sme 3 naj kamosky. Tiez mam pocit ze skor mà problem s uzkostou ked sa boji tmy. Je uplne normalne ze chce rozdat veci . Moja 7r druhacka raz za cas nosi kamoskam male hracky ktore uz nechce . Este si robila vcera plany ze jej oblubenu kolekciu novych knih ked bude moc velka na ne daruje kamoske. A ja ze nie tie zdedi tvoj brat. 😁je hyper sensoricka - kazda blbost na oblecku jej vadi. Jedlo musi byt v specifickej strukture .Ale je strasny saso jaso clown 🤡 opica uragan. To je Proste povaha. Tak ako niektore deti su zas vaznejsie. Ved Skus ist k psychologicke len Neviem s cim ti mà pomoct ? Jeho submisivita ti vadi? Mozno to len zle chapes ty, Keby bol submisivny tak by toho chlapca posluchol a na dievcatko by sa vykaslal. Praveze mà svoju hlavu a nie je submisivny no naopak ma hlbsi zmysel pre to co je dobre a co nie. Nemenila by som tieto kvality.
@miadi a co som teda mala povedat?
Poznate niekto knihu od Rolfa Sellina, Hypersenzitivni ludia medzi nami? Je dobra? Oplati sa?
@pe_mi ahoj darí sa mu našťastie dobre. Učenie ho baví a ma tam kamošov zo škôlky. Do skoly by chodil aj o hodinu skôr, lebo sa bojí že príde neskoro. Stále je citlivejší.

jedine vyrásť...