icon

Je 150 eur za dvojtýždňové stráženie dieťaťa málo?

footballfun
11. feb 2014

Ponúkam stráženie detí a mám už aj niekoľko skúseností, všetko išlo o veľmi milé detičky a pre mňa to bol plnohodnotne strávený čas, pretože som si aj celkom fajn zarobila. Za hodinu beriem 4 eurá. Rodičia nemali problém túto sumu akceptovať (napr. za stráženie 2ročného dievčatka 8 hodín som dostávala 30 eur). Teraz mi však zavolala pani, veľmi milá a otvorená, že potrebuje postrážiť 11ročného syna počas jej pracovného pobytu v zahraničí. Ide o 2 týždňe, ktoré zahrňaju odprevadenie chlapca do školy, poobede jeho vyzdvihnutie, naučenie sa, pripravenie večere - všetko normálne okolo chlapca v tomto veku. Samozrejme mám v domácnosti aj prespávať. Sú tu navyše dva víkendy, kedy som s dieťaťom celý deň. Na ponuku som pristala a pani mi navrhla sumu 150 eur za tie dva týždne. Čo si myslíte o tejto sume - veľa alebo málo? Veľmi ma zaujíma názor niekoho iného.

mata95
12. feb 2014

@footballfun ja by som to brala

lucia_slezakova
12. feb 2014

myslím, že je to dobrá cena

macocha
12. feb 2014

Nie je to veľa, ale zas ak je 11-ročiak samostatný, tak sa zas až tak nenarobíš ako pri drobcoch. Skús vyjednať niečo navyše za tie víkendy, ale IMO sa to dá akceptovať... mamičky na RD musia za 190 uživiť seba aj dieťa celý mesiac... keby si robila mesiac na pol úväzku (čo sa s prižmúrením oka dá porovnať s 2 týždňami na plný úväzok) za minimálnu mzdu, dostaneš na ruku 131,14 eur (pravda, to by bolo bez víkendov)...

kiki68
12. feb 2014

za 150eur by mi ani v psom hoteli nepostrazili psa na 2 tyzdne...takze podla mna je to malo,ale asi ako si kto moze dovolit, takze neviem kolko ta pani moze investovat a za kolko si Ty ochotna ist do toho,ci to robis aj ciastocne ako dobry skutok,nielen biznis.

nataliaslivkova
12. feb 2014

fuu ja si tiez myslim , že malo aspon 200e budes sa asi u nej aj stravovat a na nakup chodit a chystat jedlo pre dieta?

froschka
12. feb 2014

@zuzka_puska preco hladis na to kolko zarobi ta pani vonku? Vies ake ma vydavky? Vies ty ci nema nejake dlhy? Preco hned sudite vsetkych? Ked si moze dovolit lgn 150 eur na dva tyzdne pre nu tak dobre je to ich vec ale naco rozoberat jej financnu situaciu? Ponukla plat a bud vezmem alebo nevezmem ake nebudem osocovat a ohovarat

zuzka_puska
12. feb 2014

@froschka ja neosocujem, a ani neohovaram, len hodnotim a vyjadrujem svoj nazor, komu sa nepaci nemusi to komentovat, ja nazory inych nekritizujem ani neodsudzujem, tak poprosim pokoj a klud 🙂

froschka
12. feb 2014

@zuzka_puska no napisla sa ze v rakusku len za pridavky zarobi ta zena taku sumu ako jej ponuka na dva tyzdne. Ale nejdem sa hadat len nie je fer porovnavat hned inych financnu situaciu, myslis ze im je dobre tym co opatruju a su 2 3 tyzdne bez rodiny? Zebto len tak tam idu aby zarobili mastne grose? Kazdemu je tazko namahat sa tam so starymi ludmi a byt prec o rodiny a potom ich este niekto ide sudit kolko si mozu a nemozu dovolit

lieska
12. feb 2014

@zuzka_puska - jasne, ved kazdy si to musi zratat sam! Ale to, ze sa im to oplati neznamena, ze zarabaju majlant a nevedia co s prachami! Len to som tym chcela povedat.Ano, ale je to mimo temy, preto som najprv napisala svoj nazor na tych 150 EUR az potom sa prihovorila tebe! 😉

lieska
12. feb 2014

@baklik - ja som ani nepisala nikde, ze musi mat na poberanie pridavkov trvaly pobyt v Rakusku! ;) Urcite tu ale musi mat centrum zivotnych zaujmov v Rakusku. Uz ako to posudzuju jednotlive financne urady to neviem! Mozno je ten tvoj znamy SZCO v Rakusku, tym padom ma v AT danovy domicil, tym padom ma narok. To uz su take veci, do ktorych vidi ten dotycny a financny urad! Ale urcite nie kazdy kto pracuje v Rakusku ma narok na pridavky!

vroni
12. feb 2014

@lieska, mimo temu, ale mylis sa. Kazdy, kto v Rakusku pracuje (oficialne, cize je socialne poisteny) MA narok na rakuske rodinne pridavky (sami Rakusania na to nadavaju, ale EU smernica nepusti) 😉
A k teme - 150 euro za dvojtyzdnove opatrovanie dietata 24/7 povazujem za bezocivost, podla mna je tak dvojnasobok tejto sumy primerany (nie preto, lebo matka sa v Rakusku "nabali" (asi tazko), ale jednoducho preto, lebo je to 14 dni po 24 hodin a kompletna zodpovednost)

zuzka_puska
12. feb 2014

@froschka jasne ja to chapem,ze je to tazko odist na dlhsi cas od rodiny...ale o tomto predsa tato diskusia nie je, takze by sme mali prestat to rozoberat ok? 🙂
@lieska ja som nepovedala ze zarobi tam majland, len si myslim,ze ta suma nie je primerana tomu co vsetko musi dievca okolo jej syna zvladat-nezalezi na tom ci zarobi tisic,alebo 500eur, nema pravo niekoho vyuzivat...a uz sa nevyjadrujem k tejto teme, vidim ze tu clovek nemoze napisat slobodne co si mysli

lieska
12. feb 2014

@vroni - chcela som dat do zatvroky za tym "kazdy kto pracuje v Rakusku", ze pod tym myslim vsetkych od brigadnikov, cez opatrovatelky, ktore roky (!!!) pracovali akoze u znamej, nezahlasene, atd. myslela som to z pohladu ludi, s kt. sa na SK stretavam este stale dost bezne ... mas nejaky job, zakazku, brigadu v Rakusku, tak tam "pracujes".
Ale to ze kazdy oficialne zamestnany ma narok na pridavky to som uplne az tak nevedela. Resp. v pripade opatrovateliek zo SK neviem ci maju povinnost byt SZCO tu alebo na SK! Keby na SK a tu odpracuju tu polovicu mesiaca, tak asi narok nemaju, ci?

lieska
12. feb 2014

@zuzka_puska - jasne, ze mozes slobodne napisat co si myslis! Ja som ti to pisala preto, lebo som zhodou okolnosti par takych zien ako ta pani, co potrebuje od footballfun opateru pre syna poznala aj veci co to obnasalo, vratane toho platu, za ktory by som to napr. nerobila ja!!!! A myslim, ze taketo informacie prispeju k tomu, aby sa cloveku rozsiril obzor, nie? 😉

vroni
12. feb 2014

@lieska, nie opatrovatelky v At musia mat rakusku zivnost (odvodovy pausal je povinna plati rodina, resp. moze vyplacat vyssiu taxu na den a odvody si plati opatrovatelka priamo. Minimum je nieco cez 50 euro. Cesty domov tiez plati rodina) V praxi to niekedy vyzera inak, co si budeme nahovarat, ludia su vselijaki tu i tam. Ale je fakt, ze pre zeny v "hladovych dolinach", kde o robotu nezakopnes ani za tu minimalku tych 50 euro za riziko stoji a este su aj "vdacne" a ochotne robit nacierno a do zodrania....

valy
12. feb 2014

@footballfun urcite je to strasne malo, ved je to praca na dva tyzdne, bez oddychu v noci, velka zodpovednost, tak by to mala byt aspon polovica mesacnej mzdy.

lieska
12. feb 2014

@vroni - cize kazda opatrovatelka pracujuca v AT ma narok na rodinne pridavky??
(Tieto "moje baby" si platili cestu same! To viem na 100% Ale to uz je zalezitost medzi nim a agenturou...podla mna agentura zobrala aj od rodiny aj od opatrovateliek!)

sashabb
12. feb 2014

@footballfun podla mňa je to žalostne málo. Chápem, že to je len privyrobenie si, ALE rozpočítaj si to na hodiny. Keby si robila len 8hodín denne a mala 2€ na hodinu, tak je to na týždeň ak sa nemýlim 112€. 😒

vroni
12. feb 2014

@lieska, maju, 100% (svokra ma opatrovatelky, takze som uz xkrat vybavovala - a vyhadavala na FA. Dostala kazda jedna)

lieska
12. feb 2014

@vroni - ah OK, tak som zas mudrejsia!! 😉 (Presne o takomto obsireni obzoru som pred chvilou hovorila! 😉 )

aliza
12. feb 2014

@macocha to nemyslis vazne, ze mamicky na materskej musia zivit seba a svoje deti z rodicovskeho? 😕 rodicovsky je len 'prispevok', nie plat. Mozte byt radi, ze ho vobec mate, inde vo svete neexistuje, ani luxus 3 rocnej materskej.

baklik
12. feb 2014

@aliza sice neexistuje, ale tie pridavky su kdesi inde - vid DE pridavky cca 200 eur/1 dieta, AT vyse 100 eur/1 dieta!

vjaja
12. feb 2014

@aliza existujú iné príspevky a nevolajú sa rodičovský a na úplne inej úrovni a luxus 3 ročnej materskej, no pre štát lacnejšie ako keby mal začať budovať jasle a viac škôlok

dai
12. feb 2014

@footballfun podla mna je to malo

zuzka_puska
12. feb 2014

@lieska jasne, kazda vec ma svoje pre aj proti... 🙂

aliza
12. feb 2014

@vjaja
@baklik napriklad v UK su pridavky len pre socialne slabych, cize nie pre kazdeho. My sme ziadne prispevky nedostavali, takze to nie je tak, ako si vy myslite.
@vjaja a ako to moze byt pre stat lacnejsie? ved zena na materskej 3 roky nic neodvadza, odvadza za nu stat, neplati dane, nic, cize prinos nulovy. Ak zena robi, plati odvody, aj teda dane a za skolku riadne plati. Aspon v zahranici. Zadarmo skolky su zase len u nas, inde sa za to plati. Teda nie zadarmo, ale za smiesny priplatok.

baklik
12. feb 2014

@aliza ani u nas nie su skolky zadarmo, odkial to mas??? plus miesta v statnych su znacne obmedzene, takze castokrat pada volba na sukromne zariadenie, ktore je ovela drahsie...

veronicka1901
12. feb 2014

Podla mna to nie je zasa tak malo. Ako to budete mat vyriesene so stravou? Bude nakupene, ci dostanes extra peniaze? Lebo ak je v tom aj strava, tak to je dost malo.

maznacik007
12. feb 2014

@aliza nuz zabudas na to ze v UK by dovolim si povedat 90 percent nasich domacnosti a to aj tie kde pracuju obaja .. spadlo do hranice hmotnej nudze a na prispevky a rozne ulavy by narok mali ... 😝

pritom my nemame bezplatnu NHS ako tam, lieky zubara vsetko doplacame aj pre deti ... potraviny su rovnako pripadne drahsie u nas .. na detske oblecko a veci mame riadnu dph nie ako tam ...

aliza
12. feb 2014

@baklik pisala som, ze nie zadarmo, ale za smiesny poplatok, v porovnani s ostatnymi krajinami. Moj syn chodi na 4 dni a stoji ma to okolo 450 libier mesacne, ale to je este malo, nakolko cez prazdniny a sviatky do skolky nechodi, kdezto ine skolky su otvorene aj cez leto, ci ostatne prazdniny a tam sa plati okolo 700-800 libier mesacne. Prerataj si na eura. Takze tych 100 eur na statnu skolku, co je myslim maximum, s akym som sa na SK stretla, by som to neporovnavala ani nahodou. A tu sa tiez neda dostat do dobrych statnych skolok a skol, my sme prave kvoli tomu museli riesit sukromnu skolku, aj skolu pre dceru a cenu nebudem radsej ani zverejnovat.