Je dieťa skutočne odplienkované alebo je to predčasné?
Skúsené mamičky, ako sa vám vidí tento stav s chodením na nočník? Je malý odplienkovaný, či je to predčasné podľa vás?
Syn má 2 roky 3 mesiace, už dlho vie na čo je nočník, ešte v auguste mal pár dní kedy bol doma aj bez plienky ale povedala som si že nejdem do komplet odplienkovania lebo ma to stálo veľa námahy a nebolo to pre neho ľahké. Kaká viacmenej už rok skoro výlučne do nočníka, ale striehnuť na každé cikanie bolo náročné. Teraz začiatkom decembra som si povedala že ideme na to - skúsime bez plienok, veď budeme veľa doma tak tomu dám energiu. Po mesiaci a pol je stav takýto: doma je bez plienky, týždeň už dokonca spí v noci bez plienky a noci má komplet bez nehôd, vonku keď ideme tak sa snaží zadržať, mali sme aj úspechy typu že na návštevu sme šli bez plienky a s nočníkom a všetko ok.
ALE: stále je aj kopa neúspechov, a to ma mätie. Myslela som že v tomto čase to bude už takmer 100%né. Doma niektoré dni bez nehody, niektoré s nehodami. Keď som ráno musela ísť k lekárke a zostal s otcom, tak keď som sa vrátila, po zvyšok dňa cikal všetko mimo nočníka... Vonku cikať nechce (i keď v lete mu to šlo párkrát), ani do záchoda, musíme brať nočník so sebou. Na dlhšie pobyty von mu dávam plienku, lebo keď to nevie zadržať tak nepovie a pustí. Veľmi zriedka povie sám keď potrebuje cikať, väčšinou ja striehnem koľko pije a koľko ciká a zábavným spôsobom ho potom dostávam na nočník, často protestuje že tam nechce ísť aj keď hneď po posadení to ide... Čakala som že v tomto čase už prevezme viac kontroly a bude si sadať aj sám, alebo že aspoň nebude protestovať... Alebo že bude cikať aj postojačky keď v lete to viackrát zvládol.
Máte nejaké tipy ako to mám zlepšiť? Len čakať, kým dozreje a prevezme viac iniciatívy?
Toto nie je odplienkovanie …teda podľa mna
Odplienkovane dieťa si samé sadne na nočník keď mu treba, alebo povie, že mu treba
Rodič nemusí striehnuť, dieťa ovláda zvierace mechúra a registruje že potrebuje vykonať potrebu
Za mňa tiež nie, daj tomu ešte čas 🙂
Zial nie, ani podl mojho nazoru toto nie je plne odplienkovane dieta, chce to len cas
@aiana24 nie nieje odplienkovany. Mojej som zobrala plienku presne na druhe narodeniny. Dala nocnik jeden do kuchyne kde vetsinou bola druny hore na chodbu kdeze sme v dome. Mozno 3krat so sa jej opytala ci jej treba cikat ze nie. Stvrtykrat mi povedala ze ano hovorim tak chod cikat na nocnik a sla sama. Viac som sa nepytala uz do vecera chodila sama cikat. Na dalsi den si raz cvrkla do gati nestihla stiahnut teplaky. Hned od 3dna sme chodili von v zime odviest starsieho do skoljy v pohode vydrzala ..Potom neskor von som pockala nech sa vycika doma a sme chodili. Cas kazdy den predlzovali von sme predlzovali. Nikdy sa nepocikala.
Nie je odplienkovany. A bola chyba riesit takto cikanie. Bud este nedozrel alebo je proste nauceny, ze je to mamina zodpovednost ma dat cikat. Nasim som zobrala plienku a hotovo. Vobec som neriesila, ze ci by uz mali alebo nemali cikat. Za 3 dni boli bez nehod. Proste cikanie bolo v ich kompetencii. Prvy den bolo kazde cikanie do gati. Tak som povodala, ze treba cikat do nocnika. Druhy den uz zacinali chapat.
Za mňa nie. Syn mal skoro 3 roky keď videl kamaráta cikať von. Odvtedy bol bez plienky nechcel ani on 🙂 Druha skúšala na nočník od pol roka a vždy boli neúspechy. 🙂)) nas išiel hneď a bez nehôd. Ale kakal skoro do 4 rokov len do plienky: co som sa raz nahnevala zrušila plienku dva krát nehoda a potom už bez plienok úplne.. dcéra mala v septembri dva roky a stále nevie co je to nočník. Jednoducho ju neučím. 🙂 ešte jej to nedozrelo 🙂
@aiana24 poviem ti moju skúsenosť. Syna som skúšala odplienkovavat viackrát - prvýkrát v 2 rokoch ... Ešte tomu nerozumel, po dni som skončila. Neskôr asi o 3 mesiace znova som skúsila 3 dni, ale stále mal veľa nehôd a akoby nechápal, že sa má sám pýtať. Opäť som to odložila a v roku a 8 mesiacoch to v lete prišlo úplne samo. Ale čítali sme knihu o cikaní a kakan asi 3 týždne a potom mu to akoby cinklo v hlave a do 3 dni úplne bez plienky, sám sa pýtal, všetko pochopil a nehody takmer neboli. Vtedy som pochopila, že naozaj to potrebuje dozrieť v tom mozočku.... Takže možno skús ešte knihu o tomto procese kúpiť a čítať. Ale nesilit. Nechať to na neho. A verím, že raz mu to tiež cinkne, ako nášmu ;)

Za mna nie, urcite by som ho este nepovazovala za odplienkovane dieta, hoci je uz len kusok od ciela a ano, pockaj, kym dozreje, ulahcis to sebe aj jemu. Aspon mne sa to osvedcilo. 🙂