icon

Je moje dvojročné dieťa neprimerane veľké?

petiiiiiiiiik
22. máj 2025

Ahojte, potrebujem sa vyrozprávať.
Moja dcéra v 23 mesiacoch meria 93cm a váži 16kg. Naozaj, všade kam prídeme, je najvyššia. Ako matke sa mi nezdá tučnučká. Nemá pneumatiky ani faldíky a ani v tvari nie je nijako extra bacuľatá. Proste je pevná. Od jej malička som si dala záležať, aby si zvykla na pestrú a zdravú strávu, čo sa mi podarilo. Papá zeleninové polievky, zeleninové omáčky, mäso s prílohou a zeleninou, ovocie, jogurty len biele, lyofilizovane ovocie, domáce pomazánky, pije čistú vodu alebo nesladené čaje. Kupované sladkosti ani čokoládu ešte nejedla. Chodíme denne 2x von. Denne je minimálne 2,5 hodiny vonku a má pohyb.
Rada papá… keďže má už takmer dva roky, snažím sa dodržiavať aj časový harmonogram jedál. Občas ale plače, že si niečo prosí. Na jednu stranu mi jej príde ľúto, keď ostatné deti jedia na ihrisku napríkad fornetky a keďže sú nejedáci, ich maminky sú v strave menej striktné (čo úplne rozumiem).
Na druhú stranu si uvedomujem, že váži viac ako jej rovesníci a cítim zodpovednosť za to, aby som jej nesprávnou stravou nedala základ na obezitu a neskôr aj zdravotne problémy v živote.
Máte niekto podobnú skúsenosť?

Strana
z2
maryetta
22. máj 2025

Moj jeden syn mal cca taketo miery. Ono to rastom pojde postupne. Bude aj menej priberat. Hadam ju nenechas "hladovat".
Zas mam kamaratku ktorej dcera uz v roku mala skoro 15kg. Ak sa ti to nezda porad sa s dr.

ariannazara
22. máj 2025
@maryetta

Moj jeden syn mal cca taketo miery. Ono to rastom pojde postupne. Bude aj menej priberat. Hadam ju nenechas "hladovat".
Zas mam kamaratku ktorej dcera uz v roku mala skoro 15kg. Ak sa ti to nezda porad sa s dr.

@maryetta moj krpec mal na rok 14 kil a teraz ma 6 a ma 20 a je chuducky..oni vyrastú potom po čase len do výšky a váha sa stabilizuje podľa mna

maryetta
22. máj 2025
@ariannazara

@maryetta moj krpec mal na rok 14 kil a teraz ma 6 a ma 20 a je chuducky..oni vyrastú potom po čase len do výšky a váha sa stabilizuje podľa mna

@ariannazara no moj syn tiez priberal viac ako sa zdalo. Ako nie je ani tucny ale zas jeho surodenci su spagety. Tak popri nich sa zda 😂😂😂 ma 4,5 roka cca 110vysku a 20kg.

cyberk
22. máj 2025

Fakt sa ides opustat lebo dceru mas vacsiu ako ine deti.. ale no taaak, bud rada, ze je zdrava :D nie si onic lepsia/horsia ako ostatne mamicky 🙂 sama vies, ze je vyvazenu, zdravu stravu, jasne, ze ju nemas stopat ako kurca, ale hadam kazda mame zdravy rozum a vieme usudit kedy uz je nieco vela.

petiiiiiiiiik
autor
22. máj 2025
@cyberk

Fakt sa ides opustat lebo dceru mas vacsiu ako ine deti.. ale no taaak, bud rada, ze je zdrava :D nie si onic lepsia/horsia ako ostatne mamicky 🙂 sama vies, ze je vyvazenu, zdravu stravu, jasne, ze ju nemas stopat ako kurca, ale hadam kazda mame zdravy rozum a vieme usudit kedy uz je nieco vela.

@cyberk
Určite sa neopúšťam. 🙂
máš pravdu, len niekedy už mi z tých komentárov na ulici prepne a normlane pochybujem, či nerobím niekde chybu.
Preto som sa pýtala, či je tu aj iná mamička.

luteam
22. máj 2025

@petiiiiiiiiik to si robis srandu? Byt takato striktna na 2 rocne dieta? Ved je aj vysoka tak vazi v pohode na tu vysku. No a co ze ostatni su mensi? Ved ono sa to casom zastabilizuje. Uplne staci ze ma zdravu stravu, ale ako fakt ked place, ze je hladna nedas jej jest lebo nie je vymedzeny cas na jedlo?

petiiiiiiiiik
autor
22. máj 2025
@luteam

@petiiiiiiiiik to si robis srandu? Byt takato striktna na 2 rocne dieta? Ved je aj vysoka tak vazi v pohode na tu vysku. No a co ze ostatni su mensi? Ved ono sa to casom zastabilizuje. Uplne staci ze ma zdravu stravu, ale ako fakt ked place, ze je hladna nedas jej jest lebo nie je vymedzeny cas na jedlo?

@luteam baby veď sa len radím. Doktorka mi totiž hovorila, že k 2 rokom deti majú mat už režim v jedle aby priebežne cely deň len nesnackovali.

Tiež mi to príde kruté a vždy jej dám keď pýta jedlo, alurat sa snažím jej dávať napríklad ovocie, keď viem že obed cely spapala pred hodinou.

biglovemom
22. máj 2025

Pockaj 2 rocne chce jest na ihrisku a ty mu nedáš lebo neni cas na jedlo ? Aby nepribralo? Ci zle som pochopila ?
Ak dobre , tak chuda decko pre boha . 🤦‍♀️

petiiiiiiiiik
autor
22. máj 2025
@luteam

@luteam
Režim jedál som myslela tak, že má:
Raňajky
Desiatu
Obed
Olovrant
Večeru
Večerné mlieko.

A nie tak že sa podáva čas v presne vymedzenú hodinu ako niekde na vojne. Pomedzi to papame ovocie a zeleninku, pripadne nejakú chrumku.

petiiiiiiiiik
autor
22. máj 2025
@biglovemom

Pockaj 2 rocne chce jest na ihrisku a ty mu nedáš lebo neni cas na jedlo ? Aby nepribralo? Ci zle som pochopila ?
Ak dobre , tak chuda decko pre boha . 🤦‍♀️

@biglovemom dám mu ovocie a nie čokoládový kolac 😀

biglovemom
22. máj 2025
@petiiiiiiiiik

@biglovemom dám mu ovocie a nie čokoládový kolac 😀

@petiiiiiiiiik tak potom fajn. Len prosim ta daj tomu dieťaťu jest ked pýta ,nie preto lebo je 17:45 a nie 18h 🙏🏻🙏🏻 dieta ma jest ked ma hlad . A prestať ked je sýte .

petiiiiiiiiik
autor
22. máj 2025
@biglovemom

@petiiiiiiiiik tak potom fajn. Len prosim ta daj tomu dieťaťu jest ked pýta ,nie preto lebo je 17:45 a nie 18h 🙏🏻🙏🏻 dieta ma jest ked ma hlad . A prestať ked je sýte .

@biglovemom neboj naša princezná keby trpela hladom tak nemá 16 kg v 23 mesiacoch ☺️

Vieš len keď denne počuješ blbe komentáre na veľkosť svojho dieťaťa, tak ta to donúti reflektovať a diskutovať, či naozaj nemáš niekde niečo zmeniť. Preto som založila diskusiu, lebo som dúfala, že sa ozvú maminky, ktoré povedia že mali podobného papkáča a veľkáča a dieťatko je v staršom veku zdravé.

lianka123
22. máj 2025

@petiiiiiiiiik v 24mesiacoch mal 100 cm a cez 20kg... ste este v pohode

cakanka22
22. máj 2025

Nerobíš nikde chybu 😄 sme na tom rovnako.. 2 roky, 16 kg a rovnako 93cm.. Narodil sa mi ako 5 kilový, v pôrodnici sme začínali velkosťou 62😄 Čize ja sa vobec nečudujem teraz 🙃 ale zas môj manžel ma výšku 190, Takze ma byt po kom 😊

wiwi28
22. máj 2025

Môj syn je Hulk. Vždy a všade je najvyšší a najväčší (má 5,5r, meria cca.130cm a váži necelých 30kg), proste genetika (je celý po manželovi a to sú všetko veľký, vysoký chlapi). Ešte je aj nejedák a vymýšlač čo sa jedla týka. Ja sa tiež snažím v strave o pestrosť a zdravosť občas sa podarí ale väčšinou nie. Nejak neriešim jeho veľkosť ale skôr či je motorika v poriadku (u nás tá jeho veľkosť tela spôsobuje disharmonický vývoj). Po zdravotnej stránke je fit a lekárka sama povedala, že postavu má dedičnú. My ho berieme aký je. Na porovnanie ja mam 172cm a 52kg, takže už v 2r som ho nedokázala zdvihnúť.

wiwi28
22. máj 2025
@lianka123

@petiiiiiiiiik v 24mesiacoch mal 100 cm a cez 20kg... ste este v pohode

@lianka123 u nás to isté....pri narodený 4,5kg a odvtedy rastie ako zadarmo (má už 5,5r, 130cm a 30kg).

aileen_mt
22. máj 2025
@petiiiiiiiiik

@biglovemom neboj naša princezná keby trpela hladom tak nemá 16 kg v 23 mesiacoch ☺️

Vieš len keď denne počuješ blbe komentáre na veľkosť svojho dieťaťa, tak ta to donúti reflektovať a diskutovať, či naozaj nemáš niekde niečo zmeniť. Preto som založila diskusiu, lebo som dúfala, že sa ozvú maminky, ktoré povedia že mali podobného papkáča a veľkáča a dieťatko je v staršom veku zdravé.

@petiiiiiiiiik len ta chcem povzbudit, velmi dobry pocit isiel z tvojho prispevku, vidiet, ze robis vsetko naozaj najlepsie ako vies. Pre dobry pocit sa porad s pediatrickou, ale keby to bol problem, uz by ti to povedala. A porozmyslaj, ake stavby tela mate v rodine, nie len vy dvaja s manzelom, ale napr. surodenci, stari rodicia... genetika spravi vela, niektori ju pouzivaju ako vyhovorku, ale to nie je tvoj pripad. Hlavne sa nedaj zneistit blbymi recami, ak robis vsetko tak, ako popisujes, tak robis vsetko super, drz sa 🙂

biglovemom
22. máj 2025
@petiiiiiiiiik

@petiiiiiiiiik konzultovala si s lekárkou ?

Ak ano a je vsetko v poriadku tak zapracuj na sebe aby ti blbe komentáre sli jedným uchom dnu a druhým von .

Moja ma 6,5 roka a takmer 23kg .Neni chuda neni tlsta.
Jej kamoš ma 18 kg rovnako stary.velka hlava a chudý jak z koncentraku.tak medzi nami.

A jeho mama zacala domna ze moja ma brucho 😅
Co je ,kolko je ….
Som sebakritická ,moju vietor neodfukne , ale tslta neni.

Robi šport , k tomu plávanie ,lyze ,korčule ….a ma ozaj silu na jej vek a pohlavie.
Tak som sa len tak lekara pytala ci je jej váha ok , sa pousmial ze samozrejme .

Vies ľudia su rôzny , najprv si treba pred vlastnými dvermi pozametat a potom sa do druhých púšťať .

To ze dotyčnej chlapec vyzera jak vyzera mne je tak srdečne jedno - v živote by ma nenapadlo jej nieco povedat.

Su ľudia co maju potrebu riešiť iných. Netreba to riešiť ,budu horsie situacie v zivote ako toto.

petiiiiiiiiik
autor
22. máj 2025

Ďakujem baby 🙂🙂

lianka123
22. máj 2025
@wiwi28

Môj syn je Hulk. Vždy a všade je najvyšší a najväčší (má 5,5r, meria cca.130cm a váži necelých 30kg), proste genetika (je celý po manželovi a to sú všetko veľký, vysoký chlapi). Ešte je aj nejedák a vymýšlač čo sa jedla týka. Ja sa tiež snažím v strave o pestrosť a zdravosť občas sa podarí ale väčšinou nie. Nejak neriešim jeho veľkosť ale skôr či je motorika v poriadku (u nás tá jeho veľkosť tela spôsobuje disharmonický vývoj). Po zdravotnej stránke je fit a lekárka sama povedala, že postavu má dedičnú. My ho berieme aký je. Na porovnanie ja mam 172cm a 52kg, takže už v 2r som ho nedokázala zdvihnúť.

@wiwi28 aaa konecne ma niekto podobne, moj bude mat 6 za mesiac, momentalne 133cm, 33kg...

ivanakal
22. máj 2025

Moj syn mal rok=12 mesiacov ked vazil cez 13 kg. Nechapem co riesis. Neobmedzuj ju v jedeni, aby sa nezasekla a prestane ti chciet jest. Normalna vaha na tu vysku. Normalne miery. A este dodam, teraz ma syn 14 rokov a vyzera ako z koncentraku.

luteam
22. máj 2025
@petiiiiiiiiik

@petiiiiiiiiik aha oki ja som ta asi zle pochopila. Myslim si, ze je to ok ked davas zdravu stravu

majlo1234
22. máj 2025

Aki ste vy? Dieta mozno podedili vase fyzicke predpoklady. Ked ste obaja vysoki, pravdepodobne aj deti budu

veronikaszabova
22. máj 2025
@petiiiiiiiiik

Ďakujem baby 🙂🙂

@petiiiiiiiiik dcera ma 2r a 15kg. A absolutne neriesim. Ani moje okolie.

deti95060810
22. máj 2025

mna neustále pediatrička pri návšteve upozorňovala že mám dať pozor, lebo syn je pri tele, aby sme nemali problém s obezitou...
je pravda že rád jedol, nemal žiadne jedlo zlé, bol kojený pomerne dlho a aj napriek tomu bol chlapisko...
v puberte sa začal troška obmedzovať - sladkosti, sladké vody, pridal viac športu ....
veľa bude záležať aj od tvojho životného štýlu aký doma máš. čo ty preferuješ. dcéra vôbec nemusí zostať bacuľatá ....

reela
22. máj 2025

@petiiiiiiiiik tak podla tabuliek tvoja dcera ma vysoky percentil, nad 99. na vahu k svojom veku... poradila by som sa s pediatrickou, ci sa to klasifikuje uz v tomto veku ako detska obezita

sella38
22. máj 2025

ja ti napíšem presný opak. Syn už má 12 rokov a dodnes si pamätám, jak na mňa na detskom oddelení u nás vyletel primár (syna hospitalizovali kvôli dehydratácia pri zvracaní), že či mi príde ok, aby ročné dieťa malo 7kg 😀 Pritom sme samozrejme chodili pravidelne do poradní, lekárka nikdy nič neriešila, syn jedol normálne. Ten lekár sa tváril, že moje dieťa má určite nejakú vážnu chorobu, ktorú ja prehliadam, dôležito mu robil všetky možné aj nemožné krvné testy a keď zistil, že všetko má ok, ani nejakého ospravedlnenia som sa nedočkala, že prepáčte, že som tak vyletel, lebo on na mňa skutočne vyletel ako na poslednú.... z osady.
Dnes má môj miláčik 12 rokov a cca 20kg aj s topánkami 😀 proste genetika.

dadis
22. máj 2025
@sella38

ja ti napíšem presný opak. Syn už má 12 rokov a dodnes si pamätám, jak na mňa na detskom oddelení u nás vyletel primár (syna hospitalizovali kvôli dehydratácia pri zvracaní), že či mi príde ok, aby ročné dieťa malo 7kg 😀 Pritom sme samozrejme chodili pravidelne do poradní, lekárka nikdy nič neriešila, syn jedol normálne. Ten lekár sa tváril, že moje dieťa má určite nejakú vážnu chorobu, ktorú ja prehliadam, dôležito mu robil všetky možné aj nemožné krvné testy a keď zistil, že všetko má ok, ani nejakého ospravedlnenia som sa nedočkala, že prepáčte, že som tak vyletel, lebo on na mňa skutočne vyletel ako na poslednú.... z osady.
Dnes má môj miláčik 12 rokov a cca 20kg aj s topánkami 😀 proste genetika.

@sella38 Moj syn sa narodil takmer 4kg, v roku mal okolo 8kg, v skolke a na ZS bol vzdy medzi najmensimi, vzdy riadne ti tintitko a teraz v predposlednom rocniku SS? Topanky ma 45 a meria 187cm..

cukroska
22. máj 2025

@petiiiiiiiiik Ak to má v genom tak s tym neurobíš nič. Videla som aj poznám deti čo boli veľmi veľké na svoj vek a dnes sú s nich veľké dospelé deti.

sella38
22. máj 2025
@dadis

@sella38 Moj syn sa narodil takmer 4kg, v roku mal okolo 8kg, v skolke a na ZS bol vzdy medzi najmensimi, vzdy riadne ti tintitko a teraz v predposlednom rocniku SS? Topanky ma 45 a meria 187cm..

@dadis moj mal 2800g a este mi schudol na 2600g 🫣😆

Strana
z2