Je normálne, ak 9-mesačné dieťa nechce byť na brušku?
Ahojte. Chcela by som počuť Vás názor.
Moja malá má 9m zatiaľ len sedí a blaboce . No skôr ma znepokojuje že vôbec nechce byť na brušku, nechce sa ani plazit ani postaviť. Narodila sa v 37t. Môže to byť aj tým ? Že toto všetko príde neskôr ako ide deti v 9m.?
Len sedí? To má byť posledné nie prvé.
nedavaju sa na brusko este len take male babatka aby sa ucili dvihat a drzat hlavicku? na 9 mesiacov mi to pride divne. ale sedenie samostatne byva az posledne pred chodzou tusim aj pred lozenim.
Ak predtým stvornozkovala alebo pripadne aj plazila a teraz “len” sedí a nechce ísť na bruško, môže to byť tým, že ju to proste už nebaví. V sede je uz väčšia sranda. Keď sa dcéra naučila sedieť a chodiť, musela som kúpiť nohavičkové plienky, lebo odmietala ležať.
Môj syn v 9m už na brušku ani nebol, behal pri nábytku. Ale u vás to je asi problém. Ako sa dostala do sedu? Druhé vzpriamenie, na kolienka sa dava?
@jkuriakova my mame 9,5 mesiaca a prve pokusy 4nozkovat mal iba tento tyzden. Sice sa plazi 2 mesiace uz. Ale aj vysoky sikmy sed zvlada len posl.tyzden. Tieto dva dni zo sedu na styri a naopak. Cize prislo ro teraz nejak naraz. Ale zas my sme aj pod dohladom fyzio, kedze prvy mesiac po narodeni nebolo mozne polohovat ho na brusko a nedrzal tym padom hlavku. Plus mame slabe brusko koli operacii. Mozno by som zbehla dat malu ukazat fyzio. Nech ju pozrie, popozera navyky dietatka, chrbatik, chodidla....no proste vsetko. Mozno odporuci cviky. A hlavne ta upokoji ako odbornik skor ako my tu na MK. My sme natrafili na uzasnu fyzio.
@jkuriakova sedí, lebo ju posadis? Ci to sama zo šikmeho sedu sadne? V tomto veku by sa mala minimálne plaziť, postupne začať stvornozkovanie. Pokiaľ ju ty sama dávaš sedieť, nemá motiváciu robiť niečo iné. Šla by som isto na fyzio, nech ju pozrú a odporučia cviky.
@belllinka práve to že nelozi ani sa jej nechce do toho...sedí keď ju posadím a keď sa aj prevráti tak si už aj sadne
@sanssa na bruško som dávala predtým myslela som že teraz nechce byť aby sa aspoň plazila
@lucia13022023 keď ju posadím ja
@jkuriakova netreba ju posádzať...sama musí prísť na to ako...všetko má svoju postupnosť 🙂
To je najvacsia chyba. Posadzat dieta.
Tak si vidi kam chce. A je "spokojne". Ale pasivne sedi. Teda aktivne sa do sedu same neda-atym ze to este nevie ani jej telicko nie je na to pripravene. Cim dlhsie ju v tomto budes "podporovat" tym neskor zacne ona sama so sebou nieco robit. Ona prave musi byt na brusku. Takto si upevnuje aj chrbatik aj brusne svaly... pre dalsie jej kroky ci uz to sedenie. 4-nozkovanie. Chodenie....
@lilli110 my sme už chodili na rehabky s hlavičkou dávala ju tak nakrivo ale zlepšilo sa to. Tak uvidíme ako sa v tomto rozbehne. Robí pokroky to vidím len neskôr ako iné deti.
Je tiež pravda že každé dieťa je iné
@maryetta veď to že mi vôbec na tom brušku nechce byť a preto ju posadim
@jkuriakova choďte k fyzio nech ti vysvetlia ako máš s dieťaťom narábať a aké cviky trénovať. Ona teraz nemá motiváciu niečo robiť keď ju dáš sedieť.
@jkuriakova neposadzaj ju uz, daj ju na brucho a pohadz okolo nej hracky ala tvoje kluce, penazenka, to co ju zaujima, kocky to uz asi nebudu 😁 a nech sa snazi. Takto jej robis len a len sarapatu v napredovani
Na kolienka sa uz dava? Pohupuje sa?
Pasívny sed za mňa určite nie. Dieťa si sadne samé, keď bude pripravene a bude mať dostatočne silné brušné svaly. Pokiaľ sa neplazi alebo nesnaží dávať na štyri, skúsiť motivovať hračkami. Najprv by mala začať pivotovat okolo svojej osi a pomaly sa posúvať k nim. Ak nie, ja osobne by som sa preventívne objednala na fyzio.
Syn bol takyto a diagnostikovali mu hypotoniu. Trebalo cvicit aby sa aktivovali svaly potrebne na to, aby pokracoval dalej vo vyvoji. Tvoja dcerka nechce byt na brusku lebo zrejme nevladze, je slaba, mala by uz zvladat druhe vzpriamenie - byt opreta o dlane, vystrete lakte, opierat sa panvou, vediet si brat hracky. Ak to nejde, musis s nou ist na fyzio. Odkladanie a cakanie v tomto pripade skodi.
Ďakujem všetkým za reakcie a rady ...už to riešime....

@jkuriakova lozí po štyroch? Ako sa dostala do toho sedu?