icon

Je podľa vás normálne nadávať dieťaťu?

15. apr 2023

Povedzte mi už ženy, že som už hlúpa asi ja, alebo čo.
Môj muz už xkrat synovi povedal, aky je hlupy, negramotný, deges, neschopný.. ale boli aj horšie veci typu ko*ot, vypadni, je prije*any.. atd atd
Vždy kričím a obhajujem ho ze nemá pravo mu nadávať, ze je to dieta a ze vlastne nemá právo sa k nikomu takto správať.
On zas ma na to opačný názor, vraj keď mu nieco 5krat povie, a on ho neposlúchne, tak je podľa neho hlúpy a bude mu tak rozprávať.
Vraj keď Neposlúcha doma, v obchode, vsade všetko mu vadí, a tak preto mu vraj bude takto rozprávat, lebo on vraj už nevie.
Ja stále tvrdím svoje, že nemá právo nadávať nikomu za nič, nikoho urážať a ponižovať a už vôbec nie dieta.
Syn je podľa mna šikovný, áno je často neposlušný, ale povedzme si, ktoré dieta nie je??? Mne v živote rodičia nenadávali, nech som urobila čokoľvek a neposlúchajú som tiež.
Tak povedzte, či som tu ja taká blbá a obhajujem zbytočne neposlušného syna.. alebo je normálne mu nadávať… keď je taký zly

sandria
17. apr 2023

Keď si tvojmu mužovi veľa krát povedala aby dieťaťu nedával a on to robi naďalej tak je tiež hlúpy keď ani na 5 krát nepochopil čo si mu povedala. Mimochodom malým detom sa veci musia často opakovať trpezlivo. Nič iné nezaberá, to neznamená ze sú hlúpe. Pane bože zožeň mu nejakú literatúru o výchove deti alebo ho pošli k psychiatrovi lebo nieje normálny.

murko14
17. apr 2023

Preboha… To naozaj chcete, aby synček vyrastal s takým otcom? To nie je normálne, asi to aj sama viete. Dieťa nerozmýšľa ako dospelý, ešte sa učí a spoznáva svet a jeho pravidlá.
Môj muž so starším synom (mladší je bábo, s tým sa zatiaľ len mojká, prebaľuje, kúpe a tak) sú ako najlepší kamoši, len s 30ročným vekovým rozdielom. Miluje ho nadovšetko, je to jeho pýcha, trávi s ním denne veľa času, teda jasné, že aj jeho malý vytočí, ale vždy rieši veci s chladnou hlavou, nikdy mu nepovedal nič z toho čo píšete vy napr.. Keď ho už fakt vytočil tak jasné že pokričal, veď sme tiež len ľudia, asi trikrát za tých 6 rokov povedal aj “do riti” čo bol taký vytočený, ale synčekovi nikdy škaredo nepovedal.
Prosím za vášho synčeka, robte s tým niečo. Neskôr vám to bude vyčítať. Také deti v dospelosti potom nechcú navštevovať rodičov ani na sviatky.

bbalin
17. apr 2023

Nie, nie je to v žiadnom prípade normálne. A prosím vás robte s tým niečo. Neuspokojte sa teraz len s touto diskusiou s tým, že vy máte pravdu, ale niečo reálne robte preto, aby sa to zmenilo, pretože to môže mať katastrofálne následky, čo sa zapíšu na vašom synovi.... A v neposlednom rade v dospelosti možno aj na iných ľuďoch... Potom sa nečudujme, že hocijakí jedinci sa medzi nami pohybujú, chovajú sa vulgárne k iným, možno aj fyzicky napadnú ženu, lebo vyrastali v toxickom prostredí a nemal im kto ukázať normálne fungovanie.... Ste za jeho výchovu zodpovedná, to je podstatné si uvedomiť.
Držím palce, aby ste našli silu situáciu riešiť.

elisebah91
17. apr 2023

Nie normálne to nieje...ak máš kam ísť a chces aby tvoj syn mal normálny život tak na čase zbaliť sa a ísť. Tvojmu synovi vysvetlí všetko, však aj on už vidí čo a ako sa deje...vieš syn si zapamätá všetko, všetko čo mu otec ako autorita povedal...si hlúpy, syn si povie áno som hlúpy, si nemehlo, syn si povie áno som nemehlo, nič neviem, nič nedokážem, ...začne hľadať východisko prečo to nedokáže v alkohole, fete, hrách...

elisebah91
17. apr 2023

Ale vyzera to, že muž má nespracované traumy, bolestí a zranenia ktoré ho stále blokujú, rania a tak vlastne reaguje stále tenzne, prudko nepokojné akoby bol stále v obrannom postoji a všetko čo možno si vysníval o synovi, aké mal on očakávania od neho že ho bude poslúchať atď...keď sa stane opak +jeho zranenia, asi sa to odráža od muzovych ,,hradieb,, kde sa skryl pred bolesťou...ako ten hrách keď človek hádže na stenu, na hrad...nič...poslala by som muža na nejakú terapiu ale pre neho...aby pochopil čo a prečo to robí...ale myslím že toto je veľký cieľ a asi nerealny, aby sa ,,on dal liečiť,,

waldosinka
17. apr 2023

Deti nie sú zle

katkami123
17. apr 2023

Ja keď toto všetko čítam, tak vojnmanzel je dokonalý manipulátor a chorý človek. Čistá faloš o tom aké mal super detstvo a rodičov, všetko dokonalé, pritom realita je taká, ze sám nezvláda svoje emócie a chová sa ako malé dieťa, teda emocionálne nedozrel do teraz, mal dvojku zo spravania v 2. ročníku, čo deti z harmonického prostredia nikdy nemajú. Ku psychologovi sa boji ísť, lebo podľa mna si aj uvedomuje, ze on nie je vôbec v poriadku a boji sa, ze by ho odborník odhalil behom chvíle a povedal ti o ňom pravdu - že je to psychicky chorý človek, ktorý má sám so sebou veľký problém, a v synovi vidí samého seba, keď bol on dieťa, že sa k nemu rodicia nepekne chovali a on vlastne začal neznášať samého seba vdaka ich chovaniu a preto sj depta vášho syna. Nebije ho aj? Lebo teraz je kkt, ale obávam sa, ze ako pri každom chorom neliecenom človeku sa bude jeho chovanie stupňovať a za chvíľu budú aj fyzické útoky, lebo deptanie mu nebude stačiť. Tu apelujem na teba ako matku - ty si rodič, ty si dospelá, tvojou povinnosťou matky je chrániť svoje dieťa a odísť z prostredia, ktoré mu ubližuje. Nebud spolupáchateľ, ze budeš naďalej v takom toxickomprostredí. Úlohou rodiča je dieťa chrániť a nie mu to zlo spôsobovať.

waldosinka
17. apr 2023

Treba od muža odísť.
Je to egoista histrion a veľmi agresívny clovek

piridoxin
Autor odpoveď zmazal
zuzanna33
17. apr 2023

Si hrozne naivná ak si myslíš že prestane od nadávok veľmi blízko k fyzickým trestom...Taký človek si nezaslúži rodinu a takto len dávaš príklad tvojmu synovi že to je v poriadku kľudne sa môže stať že v dospelosti ti to bude vyčítať... Sebavedomie ti chýba na tvojho muža nebudeš mať silu aby si ho zmenila žije vo svojom svete Manipulatora ktorý je veľmi primitívny tak sa správa ako bol vychovaný všetko pramení z detstva a gény nezaprie .... Trápiš sa ty ale syn najviac bude ešte viac vzdorovať... Určite by som zvážila detskú psychologičku a tej povedala všetko poradí pomôže

ali12377
18. apr 2023

Skoda, ze uz autorka nenapise, dufam, ze to neskoncilo tak, ze mu to takto pekne vysvetlila ako mi tu, ten sa zmagoril, lebo taki pravdu nechcu pocut, zacitil strach z opustenia a zmanipuloval ju medovymi recami, bezny scenar pri takychto typoch. Autorke prajem vela sil, aby sa pozbierala a nasla silu v sebe odist a zacat si novy zivot, hlavne nabrat sebavedomie a sebahodnotu, a pracovat na sebe. Lebo vsetko ma aj dve strany minci, jednak ze muz je hulvat, manipulator, a jednak, ze zena si to necha, zena ktora si veri toto nedopusti, takym muzom sa ani nepriblizi, lebo taki muzi ju budu obchadzat, manipulator vyciti cloveka, ktorym moze kyvat. A neverim, ze vo vztahu je problemom len krik a nadavky na dieta.

erickatt
18. apr 2023

Decko si kamosov najde. A ked on niekomu v skolke povie ze si jeb.... a kok... kdo sa s nim bude hrat??

katarinamiskovova
18. apr 2023

Ja by som Vam len povedala tolko k tomu, pozrite si definiciu sy. tyraneho dietata, kde su aj trestne sadzby( krik nadavky a urazky dietatu tam tiez patria... ) a odporucam vyhladat psychologicku pomoc,preco dieta je take ake je, vsetko ma dovod a rodinne prostredie je casto tym najcastejsim...

autor
18. apr 2023

@scorpionflower1 hej nadával veru.. ojoj prešli sme si všelijakými obdobiami. Ale potom sa zmenil, zlepšil, myslela som že to mysli vážne. No v poslednej dobe sa to vracia zase k nadavkam. Najhoršie je že on si stále mysli, že môže, lebo napr ja som vyvolala hádku, syn bol zlý, tak je to normalne podľa neho..

@valeria_h a zanechalo to na tebe niečo? Ako to vnímaš po rokoch?

autor
18. apr 2023

@mk22 no veď on mu už teraz nadáva, síce nie take drsne nadávky, ale take detské a muz sa strašne na to hnevá, že čo si to dovoľuje. Ja vždy hovorím, máš čo si zaslúžiš.

autor
18. apr 2023

@vanilka83 vieš čo. Syn ho moc nemusí, aj mu sem tam povie škaredo, odvrava mu.. všetko radšej robí so mnou. Ale.. ak sú náhodou sami dvaja doma, tak je všetko v poriadku, vždy maju celkom fajn den, posielajú mi fotky, stále niečo robia… neviem ako to mám vnímať..

autor
18. apr 2023

@andreatytler jasne že to nedovolím, braním si syna. S mužom sa vždy kvôli tomu pohádam, ale s ním sa nedá, lebo si stále svoje melie.
Ty by si sa akože hneď zbalila a odišla???? Veď to nie je len tak.. Čo odídem k rodičom a syn kam pôjde do školy? Ja do prace budem chodiť vyše 100km???Nejaký čas to trvá kým sa všetko vyrieši…
Chcela som sa touto diskusiou len uistiť, že naozaj mám pravdu, že sa nemôže takto správať k synovi, lebo on mi stále tvrdí opak, že keď si zaslúži tak môže.. atd atd

autor
18. apr 2023

@elisebah91 toto keby mu poviete, tak vás vysmeje. Koľkokrát som šla na neho už s tým, že asi to ma z detstva a že asi ma nejaký psychicky problém, traumu, keď sa takto sprava. Vždy sa strašne umelo zasmeje, že to určite, že asi ja mám problém..

ali12377
18. apr 2023

autorka mala by si začať nový život, každým dňom si plánovať ako sa odtrhnúť od neho, ale ako toto všetko čítam, ešte vôbec si neuvedomuješ celú situáciu, tak ti to zrejme ešte potrvá, kým pochodpíš, ak vôbec...... sorry ale musela som

autor
18. apr 2023

@katkami123 ďakujem že túto odpoved, takto som to nikdy nevnímala. Preto on nepotrebuje psychológa…
Jasne občas ho aj vybije.. zaujímavé že syn potom ostane zrazu poslušný a krotký.. a potom sa aj pomojkaju a už sú zrazu kamosi.. nerozumiem.. a nemám pocit že by sa ho bál… neviem ako si toto vysvetliť…

autor
18. apr 2023

@ali12377 v pohode. Ja si to veľmi dobre uvedomujem, a táto diskusia ma vo všetkom len utvrdila. Ďakujem za každý jeden názor.
Ale nedá sa odísť a ukončiť to zo dňa na den. Financií nazvyš nemám, musela by som k rodičom, potom riešiť školu syna, , do prace by som musela jazdiť vyše 100km, druhu si hľadať nechcem, toto je najlepšia práca, som v nej veľmi spokojná..
Proste veľa komplikácií, a nedá sa mi len tak dnes zbaliť kufre a odísť… keby mam peniaze, tak si kúpim byt v meste, ktorom bývame a nie je žiadny problém.

ali12377
18. apr 2023

možnosti sú, podnájom - jedna izba len, aby si to finančne utiehla, podať návrh na rozvod aj s výživným, podať žiadosť pre mestské byty a postupne všetko....

valeria_h
18. apr 2023

@autorka Áno, zanechalo. Žiadne sebavedomie, neustále podceňovanie, sociálna fóbia, depresie, myšlienky na samovraždu, silná hanblivosť, uzavretosť, nenávisť k sebe samej, anorexia, bulímia.To je len malý výpočet, nepočítam všetky tie následky, ktoré to malo. Prešla som veľmi dlhú a bolestivú cestu a dnes môžme povedať, že som odpustila rodičom, sama ale nikdy nechcem byť ako oni. Oni sú pre mňa príklad ako nevychovávať. Paradoxne od nich, ktorí mi mali byť najbližší som zažila to najhoršie.

andreatytler
18. apr 2023

Muzovi je jedno ze sa koli tomu pohadate, lebo sa evidentne zase udobrite.
To ze sa syn ukludni po tom ako ho otec zbije, je preto lebo sa ho boji. Aj ked sa tebe nezda ze sa ho boji, je to tak. Syn tuzi po otcovej laske a snazi sa o nu, bez ohladu na to ako sa otec k nemu sprava. Ked su deti male tak miluju svojich rodicov bezpodmienecne. Aj takych rodicov co ich fyzicky a psychicky tyraju.

Hned dnes zacni planovat odchod.
Chod za pravnikom a porad sa s nim ako sa postupuje pri rozvode. Na ake peniaze mas narok.
Mate spolocny majetok? Vlastnite spolu dom? Aka by bola jeho cena ked sa preda?
Opytaj sa rodicov ci by ti na zaciatok mohli pomoct.
Chod do banky a pozistuj si aku pozicku a hypoteku si mozes zobrat ty sama.
Na zaklade tychto informacii si urob rozpocet a casovy plan co a kedy.
Potom si s muzom sadni na velmi vazny rozhovor a povedz mu ze ak neprestane s tymi nadavkami a ponizovanim, odides o 2-3-6 mesiacov, a podas ziadost o rozvod. Ze si si uz vsetko nastudovala a si rozhodnuta tak urobit.

Ja si ale stale myslim ze toto by sa dalo zvratit. Ak sa muz nauci ako spravne reagovat na to ked syn neposlucha. Preto som radila tu Nevychovu.

bluka2
18. apr 2023

Podľa mňa naj postup s narcisom je vyparit sa nečakane a samozrejme veci si zariadiť dopredu tak, aby o ničom netušil

kankam
18. apr 2023

Ano, Vy najlepsie viete kde sa este da a kde uz nie.Neoberte seba ani syna o istoty - vasa praca a jeho skola.A premyslite dokladne ako dalej.
Pokial manzel nechce riesit veci s psychologom ani na poradni a nevidite snahu o uvedomenie sa a riesenie situacie,treba chranit seba a dieta.
Drzim vam palce na mudre a triezve kroky v zaujme seba a syna ...

katkami123
18. apr 2023

Ty sama si poriadne neuvedomuješ, ze máš manžela chorého manipulátora, už len tá pýcha u neho, ze si nechce dať poradiť od odborníka a je akože ešte ako psychológ asi múdrejší, veď to nie je normálne, iba sa ho boji ako čert kríža. Tak ako si to môže tvoj syn uvedomovať? Tvoj manzel sa na ňom vyzúri, vybije ho, čo tomu dieťaťu iné ostáva. Dieťa ma poslúchať, ale ma mat aj osobnosť. Lenže tvoj nevyrovnaný manzel mu nedovoľuje psychicky rast, robiť chyby, naučiť ho, ze robiť chyby je ľudské a robíme ich všetci, aj on. Namiesto toho si autoritu buduje nadávkami a násilím. Syn Vam raz vyrastie, nebude večné dieťa, dospeje a keď si uvedomí v čom to vyrastal, už s vami nebude mať spoločnú reč. Koľko vecí tvoj syn robí preto, lebo chce a koľko z toho pri tvojom manželovi preto, lebo musí? Ak koľko z toho robíš ty, lebo musíš pri ňom? Aby si si potom aj na seba nevypočula, ze si blba? Vlastne všetci sú blázni, iba on je lietadlo, “pán dokonalý”, ktorý ma sám so sebou najväčšie problémy.

katkami123
18. apr 2023

@andreatytler
Chlap, ktorý podľa mna nemá žiadne pedagogické ani psychologické vzdelanie, ale myslí si, ze je najmúdrejší na svete ti žiadnu nevychovu nebude počúvať. To je chorý človek s neprimerane vysokým egom, ktorý ma o sebe pocit, ze je najchytrejsí na svete. Preto je syn kkt, jeho žena blbá a psychológovia sú podľa neho blbí tiež, lebo on si o sebe mysli, ze to vie so synom predsa lepšie akoby mu poradil nejaký psychológ. Ako píšem všetci sú blbí, iba on je lietadlo. Taka povaha nikdy dobre mienené rady od druhého nepríjme, Joj, však to by mu jeho “dokonalé božstvo” ako pošramotilo, žeby aj on robil niečo zle. Taký si neprizná, radšej sa bude cely život 2x za deň hádať.

andreatytler
18. apr 2023

@katkami123 Ta Nevychova vie pekne otvorit oci a umoznuje ludom si uvedomit svoje vlastne traumy z vychovy. Neviem ako podrobne to poznas, ale cele je to urobene tak ze nuti ludi sa pozriet na rozne vychovne situacie z pohladu dietata. Ze ziadaju ucastnikov aby si seba predstavili ako dieta a ako na nich plyva ta ktora vychova. Prehravaju im tam cele scenare a ludia si to vizualizuju. Je velmi bezne ze ludia srdcervuco placu pri tychto virtualnych vyletoch do detskych cias a vtedy si uvedomia ze oni nechcu robit tie iste veci svojim detom. Myslim ze tento chlap by sa mohol zobudit.

katkami123
19. apr 2023

@andreatytler
Viem, počúvala som niekoľko podcastov z nevychovy. Len to je pre ľudí, ktorí sa netvária, ze zjedli všetku múdrosť sveta a dokážu si priznat, ze nerobia vždy všetko dokonale a môžu sa aj mýliť a dajú si poradiť. Jej muž mi príde typ, ktorému už niet pomoci. On je totizto “najmúdrejší a dokonalosť” sama o sebe… s dvojkou zo spravania na ZŠ. Od takého len utekať.