Je problém nechať dieťa samé doma?
Ahojte, mam otazku. Je problem pre kuratelu, ak je dieta hodinu mozno hodinku a pol dva dni v tyzdni doma popoludni same? Od cca 12:30 do 13:00 niekedy 13:30. Dieta je samostatne, ma 10 rokov
@kavasmliekom ked si spomenies na kovidove casy, tak podla zakona deti starsie ako 10 rokov uz mohli ostavat same doma a rodicia nemali narok na pandemicku OCR. Cize po dovrseni 10 rokov moze ostat same doma.
Ked bol covid a zavreli skoly tak na deti od 11r sa nedala ani cerpat pandem. OCR. Mali byt doma same cely den resp. zariad sa ako mozes. Tak neviem aky je problem s 10r. a hodinu sam doma. Moj ma tiez 10r. , je piatak, sam chodi do skoly a zo skoly (druzina nie je na 2stupni) a je sam doma rano polhodinu a potom kym pridem z prace. To je o tretej a mam skrateny pracovny cas tak neviem co robia rodicia co pracuju 8 hod. denne. Platia im pestunky? nie kazdy ma starych rodicov za rohom. Bezne su deti od 10r. same doma minimalne v mojom okoli.
nie je to zakázané, a kde máš nechať dieťa keď si v práci...na ulici🙈?
@kavasmliekom načo tu zbytočne strašíš? Však sa treba držať faktov
Čoooooooooo ja som už v tomto roku chodila sama do školy, a naspäť, nachystala som si raňajky, obed.... Nech dieťa neotvára dvere nikomu a nikto nebude vedieť že je doma
Moja mala pred nedávnom 10, a to je také dieťa, že úplne v kľude ju necham samu! Triedna učiteľka ju vždy chváli do neba, že je to jej pravá ruka, rozumná! Keď je sama, bud si píše úlohy alebo sa uci, pripadne si pusti telku alebo zapne notebook, už bola aj po mladšieho brata v školke! Zato niektori jej rovesníci, no neviem, to by som sa asi pri niektorých kusoch aj bála 🙈
Ja si pamätám, že v tom veku sme už boli inak samostatní a nieže byt pol hodku až hodku doma bez dozoru! Potom tie deti budú ako mojej známej, tie ešte v 15 chodili na prázdniny k babke, lebo sa bála, že sa popália, keď si budú musieť jedlo zohriať 🤦♀️
Môj syn od druhého stupňa ZŠ, čiže od 5. triedy, čiže od 10 rokov, chodil po škole sám domov, zohrial si obed, ktorý mal nachystaný, zjedol ho a potom čakal, kým prídem z práce. 5 dní v týždni. Z práce som chodila okolo 15:20, čiže od skončenia vyučovania bol dovtedy sám doma. Kde je aký problém???
neviem, ako to vníma kuratela a ak by mal so mnou problém ako s tebou nápadník, asi by som to riešila radšej priamo s nimi. ale mám 11r syna, šiestaka. niektoré dni býva po škole sám doma (dokonca aj s mladším bratom), keďže do družiny už chodiť nemôže. a ja síce robím, čo môžem, ale nie každý deň môžem skončiť o 13tej. viem, že je zodpovedný a môžem sa naňho spoľahnúť, ale neprišlo to samo. učil sa to postupne a zároveň s tým to učím aj mladšieho (9-ročného), hoci jeho by som samého doma nenechala. nie kvôli veku, ale kvôli tomu, že je úplne iný typ ako starší syn. keď sú doma, dokonca si vedia prihriať aj obed, ak by bolo treba, uvariť čaj a dokonca majú aj zoznam povinností, ktoré majú, kým prídem z roboty (obvykle drobnosti ako nachystané učebnice na ďalší deň, pozametať alebo spratať niečo, čo sme nestihli predtým). ide max o hodinu alebo dve, medzitým im volám niekoľkokrát alebo im napíšem na whatsapp. áno, som za nich zodpovedná, ale som zodpovedná aj za to, že sa učia samostatnosti. chalani chodia niekedy spolu aj sami domov zo školy (10 minút pešo alebo 5 minút autobusom), starší dokonca na krúžok chodí úplne sám. všetko sa učili postupne a viem, že ak staršieho nechám doma (prípadne s mladším bratom), viem, že mu môžem dôverovať. aj o tom to totiž je. a vieš čo? tiež sa nad tým niektoré mamy pozastavujú, že to by ony nemohli nechať doma takto dieťa alebo poslať samo zo školy. na druhej strane sa sťažujú, že dieťa nič nevie a ani sa samo pomaly nenaje, mnohé šiestakov vozia ešte priamo pred bránu školy, aby sa mu niečo nestalo, takže... verím, že každý robí najlepšie, ako vie, ale vždy je to asi aj o povahe dieťaťa. ako píšem, mladšieho by som takto samého ešte nenechala, lebo on je ešte taký viac detský - a ani by sám nechcel. zato starší je rád, keď môže niekedy byť sám a cítiť sa ako veľkáč 🙂
@gaborka28 vysvetlila som kuratele ohladom napadnika. Tak vzali na vedomie. Dakujem za odpoved
Určite to nebude žiadny problém, ak nejde o inak problémové dieťa. Ako bolo spomenuté, neexistuje zákonom stanovený vek, do ktorého nie je možné nechať dieťa bez dozoru. Závisí to teda plne od vyspelosti dieťaťa. Nedokážem si inak predstaviť, ako budú v dospelom svete fungovať ľudia, ktorí v 10 rokoch nezvládli stráviť 30 minút bez dozoru mamičky.
V tomto veku? Úplne v pohode 2-3 hodiny.
Ked moze von behat 2-3hodky tak moze aj doma vydrzat. Veru sme uz takto nechali. Mal aj mobil pri sebe keby nieco. Vedel ze nema nikomu otvarat. Ani do kuchyne ist-aby nezapol sporak. To ale vie ze bez dozoru nesmie.
Ked si predstavim nasu generaciu ked uz 6-rocna som isla do skoly. Sama alebo okej aj so surodencami. Ustriehnut cas. Ist na zastavku. Autobusom do mesta. Poobede nazad. A zase aj 1-2hodky sami doma.
Ty si poznáš dieťa, moje ostáva samé, vie že nikomu nemá otvárať.
Takto by som nechala doma aj nasho 7 rocneho. O 10 rocnom by som uz vobec neuvazovala, ze ci je to ok. Ako uz bolo spomenute, 10 rocni chodia uz aj do piatej triedy a druzinu nemaju. Jasne, ze su deti same doma, kym pridu rodicia z prace.
tak ja osobne v tom nic zle nevidim, ale ak by to mala riesit socialna pracovnicka, tak pre nu by to predstavovat problem mohlo. tam sa to asi inak posudzuje.
@kavasmliekom Riadne preháňaš. 10 ročné dieťa je na druhom stupni ZŠ. Družinu už nemajú, každý ide po vyučovaní domov. Myslíš, že každé z tých detí má doma rodiča?
A ten príklad s poslaním do obchodu: z môjho pohľadu je určite bezpečnejšie, nechať dieťa doma hodinu samé, než ho poslať do obchodu.
Piatak na ZŠ sám doma polhodinu, hodinu? To je pre niekoho problém? A keď robí rodič do 15.30, piataci družinu nemajú, tak akože kde má byť a s kým?
@kavasmliekom ....ak nemôžeš svoje 10 ročné dieťa nechať doma,lebo by samé nevydržalo alebo by niečo vyviedlo za 1- 1,5 hod tak si niečo riadne pobabrala.V takomto veku už môže a malo by vydržať doma samé aj 2 hod
@kavasmliekom preco je to pre teba problem? Tomu nerozumiem
Vieš čo, keď mal 5.5rocny kiahne a ja som potrebovala na nákup, nechala som ho doma. Viem, že sa naňho môžem spoľahnúť a tu polhodinu zvládol. Mala som ho na videohovore celý čas plus suseda vedela že je sám, keby náhodou.
@kavasmliekom v tomto veku som chodila sama domov so školy cez ozaj frekventované cestu bez semafor, a bola dom akým neprišli rodolicia cca 14-17/18....
Moja dcéra cestuje od 9r sama so školy krížom cez celú BA z rače do Petržalky...
Deti treba naučiť ako sa v určitých situáciách správať a nie im ešte na strednej utierat zadky...
@luccija prepáč to nemala byt odpovede tebe ale
@stanislavicenka

@kavasmliekom isteze prehanas... 10 rocne deti bezne kedysi ostavali doma a to ani neexistovali mobily. Dnes uz kazde dieta v tom veku mobil davno pouziva a moze kedykolvek zavolat matke, ak sa nieco deje. Ale aby 10 rocny nevydrzal dve hodiny sam? Kolko rocne deti mas? Moji su mladsi a vydrzia. Nie, neda sa ocr stale. Ja napr.pracujem aj na zivnost a ked nejdem, tak mi to nikto nezaplati. Kazdy tyzden musia deti ostavat doma nejaku chvilku same a paradoxne su omnoho zodpovednejsie, ked tam nemaju dospelaka. Vzdy sa prkne hraju, pozeraju telku, kreslia, robia si ulohy. Ked som doma, tak si aj skocia do vlasov. Ale dokazu sa uz samostatne vysporiadat s mnohymi situaciami.