Je problém nechať dieťa samé doma?
Ahojte, mam otazku. Je problem pre kuratelu, ak je dieta hodinu mozno hodinku a pol dva dni v tyzdni doma popoludni same? Od cca 12:30 do 13:00 niekedy 13:30. Dieta je samostatne, ma 10 rokov
@veronikaszabova Podľa mňa má doma len malé bábätko, tak si to nevie predstaviť.
Tak moja čerstvo 10-ročná sa ide po škole poflákať do nákupného centra s kamoškami, potom ide sama domov električkou a bežne je aj sama doma hodinku dve, kým niekto príde. A to sme v hlavnom meste, križovatky, milión ľudí. Zodpovedná je maximálne, vôbec sa neobávam. A sama začala chodievať odkedy si sama trúfla (cca pred rokom), nechala som rozhodnutie na jej pocit.
U nás môže 10ročné dieťa vyzdvihúť škôlkara zo škôlky, tak nerobte z tých detí dementov.
Si pamätám, že som ako prváčka chodila sama domov zo školy na obed a bola sama doma do 16.00 kým neprišla mama z práce ... 10 ročná som chodila sama sa kúpať na jazero s kamoškami ... Ale áno, iné časy boli ...
@kavasmliekom aj ja som myslim ze dost zodpovedny rodič a nerobim a nedovolujem dcere to čo sa deje v rodinach spoluziakov. Ale na tom čo pise autorka teda ja abosolutne ziaden problem nevidím. Moja dcéra /7 rokov/ by bola sama doma v omnoho vačšom bezpeči ako v družine, kde na nich absolutne nikto poriadne nedozera, keď lietaju po vonku a keby si dieta odtial vezmem a nenahlasim, tak si to vôbec nevšímnu.
@kavasmliekom moje 10rocne dieta vyprevadzalo a vyberalo surodencov zo skolky a druziny a este im urobilo aj obed🤔🤔 ale prostredne dieta mohlo byt doma iba same, nikdy s mladsim surodencom, lebo to by bola sodoma-gomora🫣 mas deti a deti. Ale same doma 10rocne, na 90% urcite ano.
No aj môj tak bude musieť byť a 5 dní v týždni keďže už budúci rok nemá družinu a ja som v práci...takže niektoré mamičky si dajte pohov a spomeňte si na to ako ste vy 10 ročne ostávali samé doma 😉😛
nemyslím... ak je dieťa v pohode tak to je v poriadku...
ja som bývala doma od 8 r.... o 6 hod. rodičia už boli vo fabrike
a takýchto detí ako ja s kľúčikom na krku bolo veľa.
@zuzanaete vychovajú z neho nesamostatného jedinca...
syn nemal ani 10 r keď cestovával sám do okr. mesta na gymn.
dvoma autobusmi...alebo autobusom a kus peši.
10 ročne??moja 10 ročná bez problémov vydrží celý deň,ak by bolo treba.zohreje si jedlo,poupratuje,dokáže si sama dať liek ak je treba.pokial teda neleží v 40 v posteli,vtedy je jasné že doma sama neostane🙂
10 rocneho uz v pohode necham doma sameho. Pouci sa zapne telku pleyko tablet. Vtedy viem ze nic nevyvedie
Ale 2so sestroy ich doma mozem nechat teda len chvilocku. Pozabijali by sa asi su stale v sebe. Raz som isla len sliepky nakrmit na dvor a mladsie si rozbila hlavu ako sa nahanali krv tiekla prudom. Utekali sme do nemocnice zasivat a to som bola von mozno 7minut.
Dakujem Vam vsetkym za odpoved. Len som sa chcela uistit, ze je to v poriadku.
preboha to naozaj toto? moje deti od 1. ročníka ZŠ chodili sami domov zo školy a boli doma sami kým som neprišla. Od 12 rokov sú sami doma aj v noci keď idem na služobnú cestu aj do zahraničia. Je síce pravda, že mám doma blízko rodičov, ktorí ich sem-tam prídu skontrolovať, ale nesedia pri nich...
autorka, debila sa neboj, ak máte na sociálke normálnych ľudí, ide im určite na nervy a jeho výplody posudzujú s nadhľadom. Prajem ti všetko dobré, vychovávaš samostatné, schopné dieťa, nech sa vám obidvom darí
@danica2711 tak to je riadny debil, kontaktoval mojho exmanzela a povymyslal si veci na mna 🙄 bude este veselo a dufam, ze kuratela bude vidiet aky je priamy zamer ma znicit. Najprv davali exmanzel a napadnik na seba trestne oznamenia a od dnes su naj kamosi co sa uz aj navstevuju
Určite no problém, moja 9 ročná je hocikedy sama, už podľa toho vôbec neorganizujeme čas… rovnako ako letí sama lietadlom a pod.
@kavasmliekom to mali rodičia koľko dovolenky? Ja neviem,ja som ako šesťročná chodila sama do školy a zo školy. Mala som od tretej triedy aj kľúčik na krku a bola som sama asi dve hodiny,kým prišla mama,mala skvelú pracovnu dobu. Bola som jedináčik. A teraz v Rakúsku je bežné že dieťa z predškolskej ide SAME domov MHD. Rodič podpise a ide sa. 10rocneb,zdravé,zodpovedne dieťa MOZE ostať hodinu,dve samé kľudne aj denné. Samozrejmezak ma niekto skúsenosť,s nezodpovedným deckom,tak to je iné.
@kavasmliekom Nehnevaj sa prosím ťa,ale ty chodíš do práce? Keď tvoje deti v 10 rokoch nie sú ani chvíľu samé? Lebo teda 10-ročné deti sú už na druhom stupni,kedy už družina nie je a keď dieťa končí v škole o 14:00 a rodič robí do 16:00,tak kde to dieťa akože má byť? Rodič si má brať každý deň pol dňa dovolenky? alebo platiť denne opatrovateľku? Alebo ma robit len na polovičný úväzok,aby dieťa nebolo ani minútu samé? 🤦🏻♀️
Ja s otcom malej nežijem od jej 9 mesiacov. Teraz ma 10 rokov on žije v zahraničí. takže je to v prvom rade naša zodpovednosť o dieťa. Keď je nevyhnutné nemám na vyber a nechcem stále otravovať rodičov aj moja 10 ročná dcéra je po škole sama doma. Takže absolútne v tom nie je problém hlavne sa.dieta naučí aj samostatnosti
@kavasmliekom 10 ročné nenecháš samé doma a 11 ročné už musíš..kedze ani OČR ti nedajú pri chorobe..len do 11 rokov veku dietata
Mna nenechali ani v 14 rokoch samu doma
Presne ako pisu, je to individualne, ja v druhej triede na ZS ako 8 rocna som sla sama po obede zo skoly domov, nabalila som si pripravene veci + jedlo do ZUSky, nieco som este zahryzla, ked som stihla, napisala som si este nejake domace ulohy, zamkla som byt a sla som na autobus zo sidliska do mesta a od zastavky sama do ZUS. Po skonceni kruzkov uz po mna prisli.
@kavasmliekom v 5.ročníku?
Za sociku boli tzv klucikove deti. Kluc na krku a same doma, vonku...kym nepridu rodicia z prace. 7-8 rocne deti boli samostatne, nikto nam rit neutieral do 15 ako teraz. Same sme isli id prvej triedy zo skoly, do skoly.. Autobusom od prveho stupna. Teraz si 9 rocne deti nevedia ani chlieb natriet.
Píšeš, že máš exmanžela, takže už si sa musela niekedy stretnúť so sociálnymi pracovníčkami od vás. Pokiaľ sú normálne, tak si debilko môže dávať podnetov koľko chce. Môj za chvíľu 11r tiež býva aj 2hodiny sám, nakoľko máva dcéra krúžok a ja neviem lietať. On skončí v škole a príde normálne sám domov keďže má kľúče. Ak niečo chce/potrebuje tak mi napíše na whatsapp 🤷
10 ročný v pohode

Ja normalne zasnem tu nad jednou pani 😂😂 stredny syn ma 10 a barskedy je sam doma aj cely den, ked niekam ideme a jemu sa s nami nechce. 😂😂😂 Ty kokso a ona nenecha dieta same doma ani hodinu 😳😳
Nas si to uziva vtedy - hraje PS5, Nintendo, objedna si pizzu, vybehne von s kamosmi... Preboha, je to 10r dieta, nie skolkar