Je problém nechať dieťa samé doma?
Ahojte, mam otazku. Je problem pre kuratelu, ak je dieta hodinu mozno hodinku a pol dva dni v tyzdni doma popoludni same? Od cca 12:30 do 13:00 niekedy 13:30. Dieta je samostatne, ma 10 rokov
@terezkaarthuramax to si teda mala blbu pubertu.
@maris5 presne,aj ja ,keď som bola malá,tak boli susedy,keby niečo. Aj teraz to tak mám,susedu,čo má aj kľúče od nás.
Ja neviem, keď tu čítam tie komentáre :D Vy vôbec nenechávate deti samé doma alebo čo? Vy ste nikdy neboli samy doma? 10 ročné deti nechodia už ani do družiny, chodia zo školy samé domov, veď to je už rozumný vek. S dieťatom nonstop doma môže byť fakt niekto kto nepracuje, prípadne robí z domu 🙂
@kavasmliekom co je to kuratelka? Ja poznam len kuratelu
@kaja0210 vsak to, podla mna je to uplne v pohode, preto sa pytam ako to vezme kuratela. Otec dietata zacina robit napriek a poukazuje aj na taketo veci
@maris5 mozem odbehnut kedykolvek domov pozriet ho.
@majka1719 doverujem.mu uplne, ked je sam cita si knihu alebo s ahraje s legom. Mobil ma stale zapnuty naplno ak mu volam a mozem kedykolvek odbehnut z prace. Len otec zacina vymyslat a chce ho do svojej opatery. Hlada uplne nalickosti aby ho mohol ziskat
Slovensko je poslednych ca. 20 rokov nejake Cudne. Deticky zmamickovene, nic nemozu, Ziju v bubline. Mam 9 rocnu piatacku na Gymnaziu, chodi do a zo skoly hodinu autobusom. Na tréningy chodila v lete na bicykli. Keď je náhodou nie som poobede doma, zohreje si obed, napíše úlohy. Tiež mám akurát 5 ročnú prvacku na ZŠ. Od 2. Školského týždňa chodí do školy sama. Autobusom. Zo školy ju vyzdvihujem, lebo nemá spoj. Do družiny nechodí. Len na obed, naje sa a o 2hej idem po ňu. Staršía dcéra vôbec nechodila, po vyucku rovno domov, obedovala stále doma. Ja neviem čo máte. 10 ročne decká majú v hlave same sprostosti, mobily a neviem čo ešte, ale nedokážu byt 1-2 hodiny doma same, aby nepodpalili búdu?
Môj sedemročný to zvláda v pohode. Desaťročná je úplne samostatná. Vie si navariť, zabaviť sa. Dokonca vie aj chvíľu postrážiť ročného brata.
Syn ma 11r , je piatak a od tretej triedy nechodi do druziny, pride sam MhD ckou domov, nauci sa , naje a pocka na mna ....
Rada by som si precitala ako to robia ine mamicky s detmi ked uz nema druzinu.....
Kuratele to nebude vadit
Moje deti majú 12 rokov a čerstvých 11, dvaja chalani a už dlhsie takto fungujeme, že vydržia doma aj celú moju pracovnú smenu. Napríklad, ked je riaditelske voľno. Do školy sa chystajú sami ráno, len mi zavolajú, vedia si urobiť raňajky. Prídem domov, je upratané. Do školy sa s nimi neučím, maximálne vyskúšam, keď treba. Museli sa naučiť, inak sa nedalo. Samozrejme, keď sú chorí ich doma samých nenechám a ani večer, že by som sa išla baviť.
@natalka13 v kine som bola tuším za život len dva krát. Nikdy ma nelákal svet tinedžerov..bola som doma s rodinou..ale s kamarátkami som von chodila. Moja mama mala a má o mňa stale strach
Samozrejme ja som mala výňatok aj zo zákona o rodine kde bolo rozpísané, kedy moze a na ako dlho ostať dieťa samé a 10 ročne už môže,bez toho aby to niekto riešil....Tiež nerozumiem tomuto neustálemu držaniu dieťaťu za ručičku...Povinnosť rodiča je vychovať sebestačneho samostatného dieťaťa,ktoré je slušné samozrejme....Nie ofukovat ho a voziť až pred dvere školy. .dokedy?
@zuzanaete ja som to myslela s tým rizikom práveže tak, ako si to napísala. Že či deti už rodičia stále vodia za ručičku alebo nie, vždy je riziko , že sa niečo stane.. že tá prílišna ochrana sa môže minúť účinku
@zuzanaete a presný príklad si povedala, na to,.čo som myslela
@terezkaarthuramax Prepac. Zle som pochopila.
Tak to ta potom chapem tvoj strach. Ti exovia su mimo. No jednoducho treba povedat synovi, ze pred otcom NIKDY nebyva sam doma. Pekne mu vysverlit o co ide. A hlavne sa neboj. Syn ma 10r a uz je dost velky na to, aby pred sudom povedal co chce. Mme a exom zruaili striedavu ked mal syn 9r. Sameho bez nas sa ho pytali na nazor. Neboj sa. Drzim palce.
@majka1719 dakujem 😘
@kavasmliekom naša bola ces covid sama a všetko zvladla,raz za hodinu som ju skontrolovala,vedela čo nesmie a aj to dodržala,kde sme ju mali dať?
Úplne vpohode by malo 10 ročné dieťa zvládnuť byť 1-2 hodinky samé doma (kľudne aj viac).
Ja som bežne v tomto veku chodila sama domov zo a do školy a brala som aj 5 ročného brata. Prišli sme domov, najedli sme sa, pustili telku a za chvíľu boli rodičia doma. Chodilo nás takto autobusom hádam 30 detí 😅. Do družiny som chodila iba v prvej/druhej triede.
Keď som mala 11-12 už som bežne ostávala doma sama aj 5-6 hodín keď som bola chorá. Bola som chorá často, naozaj si neviem predstaviť že by so mnou non-stop sedeli doma. Ak sme boli s bratom chorý naraz tak som strážila aj jeho.
Ja som napríklad milovala ten čas.... Pustila som si telku, zohriala jedlo čo mi pripravili, hrala sa na telefóne/počítači. Ak bol so mnou aj brat hrali sme sa spoločenské hry. Rodičia nám zavolali pár krát do dňa aby vedeli či sme ok.
Nevidím dôvod prečo by 10 ročné dieťa nemohlo chvíľu vydržať samé doma, hlavne v dnešnej dobe kedy sa tú hodinu prehrá na počítači/telefóne/telke ani nevie ako.
@kavasmliekom ja by som nechcela byť tvoje dieťa. Zovšeobecňujes a robíš z druhých a najmä z deti neschopných. Hrozne aj čítať tie tvoje komentáre.
@kavasmliekom :DDDD si robis srandu, od 6rokov same sme chodilo do skoly, zo skoly, busmi, s prestupmi, kluc na krku... :DD nieee strazili nas a do 18tky sme iba s mamou chodili.
Ak som bola chora, mama max k lekarke ked som bola mala, potom som podla choroby v klude ostala sama doma. No neviem ako sme to prezili :D
Moju 5 ročnú som púšťala v rámci nasej dediny do obchodu samu, lebo chcela...tak isto vie vydržať doma už teraz hodinku... ma 6 chodí do školy ráno s tatom ma to po ceste do prace a späť chodí busom, čakám ju na zastávke. Tie deti treba primarane veku a ich schopnostiam ucit samostatnosti a zodpovednosti, takže autorka je to úplne v pohode každá si poznáme svoje dieťa a vieme na kolko im môžme dôverovať
Autorka, neviem co na to kuratela, ja na tom nic nevidim, obhajila by som to kludne tym, ze je to hodina ahodina a pol, dieta je vsamostatne sikovne, a toto je sposob ako ho aj nieco naucit. Tieto staznosti by som povazovala za ciste ohovaranie alebo snahu uskodit. A kludne by som sa spytla kurately, co oni na to... ci mas k tak velkemu, sikovnemu dietatu opatrovatelku zhanat, aby bol nejaky psychos spokojny? :DDD a ci ten dotycny to potom aj moze uhradit? :DDD
kedysi som sa rozpavala s kamoskou ucitelkou a povedala, ze uz aj prvaci-druahci by mali zvladnut byt chvilu doma bez dohladu, vacsi duplom... (riesili sme , ked moja bola vo veku cca 10r...). Pre mna je to dolezite, ucit dieta, aj byt zodpovedne a samo, vediet si poradit (moja je od mala vedena k tomu, ze ak nie je mama doma = vie co ma robit, ma vedla susedu, ma telefon, este ja som bola potentovana matka, prvacka vedela ze pri skole vo vedlajsej budovej je "ujo Mato" a keby daco, on je prvy stycny bod :DD ja dieta ucim od mala ako zvladnut situacie, a nie ako sa spolahnut, ze mama ma strazi. 10r uz chodila von s kamoskami bez dozoru, to ako by som ju pustila, ked doma ju neviem nechat hodinu? a v 12r busom do mesta s kamoskami? no asi by som sa bala, nesamostante, nenaucene dieta len tak pustit. Vsak ak sa dokaze skantrit, pri pozerani telky = ked je sama, tak co potom na ulici? Ano su deti, co nevedia byt same, ale to uz rodicia vedia... ci sa boja doma,alebo maju tendenciu robit nebezpecne veci :D
Pre kuratelu neviem ich posudzovacie pravidla, ale podla mna ani pre nich nie. To by bolo prehnane. Ak by to niekto mal zariadene tak, ze radsej dohliadne, tak je to jeho osobna preferencia podla mna aj to skor v urcitych pripadoch vynimocnych situaciach, akoze nemoze vyslovene dieta byvat same, niekedy tam byt musis. Ale bezne podla mna moze aj ist na par dni prec a v ramci toho aj ten druhy na par hodin takze nejake okno, akoze sluzobna cesta sa prelina s cestou domov z prace a z nakupom, to byvalo u nas bezne a ziadne smrtelne nebezpecenstvo ani neviem co…viem ze boli aj ini rodicia, ktori aj o par rokov neskor este stale fungovali nejakym babysittingom aby nonstop bol kazdy moment strazeny ale ja som ani u tych deti nevidela potrebu ako ich rovesnik, zeby mali nejake rizika alebo tak
V takom veku v pohode. Ved 10r piataci uz nemaju druzinu a kto s nami bol doma o pol 2, ked sme prisli zo skoly?

@terezkaarthuramax Ano riziko je vzdy, ale tak realne deti musime ucit zodpovednosti a samostatnosti. Co ich mame do 18tky vodit za rucicky a potom ich zrazi prve auto, lebo nebudu vediet same fungovat? Ja si v tychto pripadoch spominam na spoluziaka zo zs. Tiez ho rodicia nika nepustali, lebo sa by sa mu mohlo nieco stat. Takto to bolo celu zs. ZS sme skoncili a o par dni nato mali havariu. Soferoval jeho otec a spoluziak zomrel. Tak ho rodicia veeeelmi chranili, az ho neuchranili.