icon

Je problém nechať dieťa samé doma?

21. nov 2024

Ahojte, mam otazku. Je problem pre kuratelu, ak je dieta hodinu mozno hodinku a pol dva dni v tyzdni doma popoludni same? Od cca 12:30 do 13:00 niekedy 13:30. Dieta je samostatne, ma 10 rokov

zuzanka2302
24. nov 2024

Ziaden problrm sj na dlhsie…nechapem ktore 10 rocne dieta by neostalo…cudne

colanna
24. nov 2024

Zalezi aj od dietata,moj ma teraz sedem,od jeho piatich som ho v pohode nechavala sameho,je odjakziva velmi vyspely a rozumny,kde som ho nechala,tam som ho aj nasla, mladsia ma tri a pol tu si neviem predstavit ani desatrocnu ze by som samu nechala,to je uplne babatko stale oproti starsiemu,ale ak to nestanovuje ziadny zakon,tak asi to problem nie je,najlepsie hadam keby sa poinformujes niekde na urade

vivuska666
24. nov 2024

Ja nechavam doma. Aj 2 hodiny ak treba. Aj dlhsie ak treba.

terezkaarthuramax
24. nov 2024

@zuzanaete stat sa moze hocikde a hocikedy nech je s hocikym. Deju sa rozne veci. Vzdy je riziko ze sa nieco stane.

kaja0210
24. nov 2024

Pre kuratelu to problém bude,ale reálne to problém nie. Ak je dieťa zodpovedné, je fajn ak vie vydržať 1,5 hod. same. Treba učiť deti samostatnosti. Sme v dobe, kedy je bezpečná a rýchla komunikácia. Dieťa, by si v tomto veku malo vedieť zavolať aj záchranku, prípadne políciu.
Učia sa to už v 2. ročníku...moja dcéra má 7 rokov a minule som ju tiež nechala hodinu samu. Je to jedináčik, má hodinky na telefonovanie, zapla som jej rozprávku a bolo.
Som nezodpovedná matka? Nie nie som! Nechcem z nej vychovať nesamostatneho jedinca, zvlášť, keď sa v živote bude musieť spoliehať sama na seba! A to ju milujem najviac na svete! A máme krásny vzťah.

evkatk
24. nov 2024

Čo chce tým ten ohrdnutý nápadník docieliť? O čo mu ide? Prečo sa zaujíma o dieťa? Ja by som ho rázne na kuratele odstavila s tým, že máš podozrenie, že ide po dieťati, sleduje ho a čo ja viem, čo ešte. Odkiaľ vie, že je samé doma? Ide k tebe domov ak vie, že je tam iba dieťa? Čosi tu nie je v poriadku z pohľadu nezainteresovanej. Ty si pánom svojho dieťaťa tak sa k tomu rázne postav. Nie je to iba zámienka z jeho strany, aby sa dieťa riešilo, aby bol okolo neho rozruch? Veď nejde o malé dieťa. Ak je rozumné, čo iste je, potom niet dôvodu sa nad tým pozastavovať a nemala by sa ani sociálka, ak nie je kŕmená nejakými vymyslenými klamstvami aby si prišla o dieťa. A čo potom? Neber na nič a na nikoho ohľad, hlavne nie na nápadníka. Konaj hneď a rázne. Prestrihni akýkoľvek kontakt s ním, prípadne mu môžeš pripomenúť, že sa správa ako úchylák. Ak sa stiahne, úchylákom je. Ak nie, potom ťa len chce štvať, no nedaj sa. A nech aj na sociálke uvažujú rozumom.

zuzu2636
24. nov 2024

Som mamou troch detí, ale nikdy neboli doma samé. Môžu byť akokoľvek vyspelé, môže sa stať hocičo, skrat na elektrické, prasknúte potrubie, únik plynu. Niekedy si nevie poradiť dospelý človek, nie to ešte dieťa.

terezkaarthuramax
Autor odpoveď zmazal
macko1983
24. nov 2024

Môj ma 10 a v pohode vie ostať aj pol dňa sám,aj si ohreje jesť alebo si urobí toasty.Toto chápe len rodič,ktorý nemá inú možnosť.

jaond19
24. nov 2024

10rocna chodila sama zo skoly, sama byvala doma niekolko hodín. U nas v okoli aj mladsí. Vsetko ma svoje riziká. Ale nemozme az do dospelosti byt na nich prilepení lebo "vybuch plynu, padne strecha, odpáli mikrovlnku..."
Nema kto namiesto nas chodit do prace a davat nam svoju vyplatu zakial my sedime s (velkymi) detmi doma. (Ale hlasim sa prva na takuto pomoc, keby nieco...)

ibrunova
24. nov 2024

Mňa by tiež zaujímalo, či matky nechodia do roboty a sú s deťmi doma do 18-ky.

autor
24. nov 2024

@tiumen ano, boli na konttole vsetko v poriadku, vedia o vsetkom na kuratele. No vzdy musia preverit anonym

mofa
24. nov 2024

@kavasmliekom ty mas 10 rocne dieta a nikdy si ho nenechala alebo by si ho nenechala same hodinku dve???

autor
24. nov 2024

@evkatk vsak to, nevie prekusunt ohrdnutie a vymysla si na mna nehorazne veci. Spojil sa uz aj s exmanzelom, exmanzel chce teraz podat navrh na odobratie mne dietata a do jeho starostlivosti a napadnik chce zas moju pracu. Uz pisal mail aj na mestsky urad a na bytovy podnik

valikasikulova
24. nov 2024

@sissy27 presne, to bude nejaká 25 ročná zaba, ja som sa v 6 rokoch sama vystrajala ráno do školy a keď som prišla domov mama ešte bola v práci keďže robila 12tky a otec nebol, sama do skoly a zo školy, ohrievala som si na plynovom sporáku a v hrncoch, mikrovlnky neexistovali, dnešné deti by niektore vodili za ručičky do 30tky asi

veronicka1901
24. nov 2024

Tak poviem ti takto. Budúci rok bude prostredná dcéra mať 10 rokov (v júli) a už bude piatacka, čiže u nás u žiadna družina. Kebyže nerobím z domu, tak by musela bývať sama, kým najstaršia dcéra príde domov. Má o dosť viac hodín, keďže chodí na osemročné gymnázium. Takže mám šťastie, že mám takúto prácu.

veronicka1901
24. nov 2024

Ale teda kebyže nemôžem inak, tak by jednoducho sama doma bola nejaký čas. Nemáme starých rodičov ani nikoho, obaja pracujeme a máme tri deti.

rozculena
24. nov 2024

@kavasmliekom v živote som ja ani sestra neboli v družine.Zo školy do školy samé.Mama robila na smeny.Z rannej chodili domov o cca 14,30
Dožila som sa 60,normálne sa čudujem,ako je to možné😨

maciatkolulu
24. nov 2024

@zuzu2636 tak vidíš,naopak,10+ročné dieťa by si už malo vedieť poradiť. Zavolať na tiesňové číslo sa učili v škôlke a presný postup. A dokola a dokola,pokračovalo sa v škole. Sú susedia. Niekedy sa to dieťa musí začať učiť samostatnosti,presne preto,aby ako dospelé tela nekukalo na ten svet veľký,že čo a ako,maminkaaaaa,haloooo,pomoc,mám skrat. 😂. Malý je u dobrovoľných požiarnikov a okrem toho,ako sa zachovať pri požiari,sa učí aj prvú pomoc pri rôznych úrazoch. Niekedy je dobré sa poobzerať aj po praktických krúžkoch. Ja viem,nie je to také cool ako montesori dielnicky a tak,nuž,ale deti to veľa učí. Neviem si predstaviť,čo by si robila,kebyže vidíš,ako vyzerá hasičský tábor. Bez maminek. A to sú rakusania hold citliví na deti a zákony. To čo píšeš,je trochu cez čiaru. Deťom treba aj ukázať,že im veríš a dať im trochu slobody a možnosti logicky uvažovať. A nie,že maminka je za ritou, do koľko? Potom ti nebudú stačiť oči na ziranie,čo a ako s vlastnými potomkami. Ver mi,mám už dve dospelé a žijúce deti. A v dobe mobilných tlf a wifi a a a a,no dobre...

ailiba
24. nov 2024

@luccija 10 rocny surodenec moze prist pre mladsieho surodenca do materskej skoly a prevziat ho. Podla skolskeho poriadku. To sa urcite tyka aj družiny.

bielasovicka
24. nov 2024

@rozculena ja detto 😄

rozculena
24. nov 2024

@bielasovicka nechápem,ako by išlo toto decko v 15 na intrák ......ako ja.

bielasovicka
24. nov 2024

@rozculena no jasne. Ved je úplne normálne ze 10 ročný už vie byť sám doma. To sú teda nápady ze sa báť od kurately. Tento moderný svet už je celkom na hlavu 🤦🏼‍♀️

maciatkolulu
24. nov 2024

@rozculena moja dcéra aisla v 13.tich a boli tam decka od 11. Tanečné konzervatórium. A normálne prežili 😂

veronicka88
24. nov 2024

11 ročný chodí sám ráno do školy vychysta sa(hodina)o pol 2 je doma a ide sám áno AnJ prípadne je do 16 sám kým prídeme z roboty.

arm3
24. nov 2024

Popravde, nie je to problém, kým sa dieťaťu nič nestane. Ak by malo úraz, už by to problém bol. Ú mňa bola dokonca situácia, kedy 8rocny vybral brata z družiny a boli sami doma aj 4 hodiny. Bohužiaľ, keď som si chcela udržať prácu, tak občas museli byť sami doma

famebazarik2024
24. nov 2024

Ak nemá žiadne problémy ako je autizmus a podobne tak kľudne môže byť sám.

maris5
24. nov 2024

Dieta ak nema problem ostat samo, je to v pohode. Mas pripadne dohodnutu nejaku susedu, ak by sa nieco stalo, ze moze dobehnut k nim?

Moj syn chodi sam zo skoly, moze sa stat, ze nikto nebude doma, nepodari sa mu otvorit dvere, tak mam 2 susedy, kde viem ze moze zaklopat a dostane pomoc.

Ak by mal niekto argumenty, ze co ak... aby si mala riesenie.

majka1719
24. nov 2024

Pokial doverujes svojmu dietatu a vies coho je schopne tak sa nepytaj prosim tu tychto ustrachanych mamiciek, co v 13r dietata vezu do skoly a zo skoly. Treba ich ucit samostatnosti a zodpovednosti. Ak mas strach, nikomu nehovor, ze je sam doma,a hotovo. Ma predsa mobil. Moj 12r pride domov, ma na starosti vyvencenie psa, a vysavanie kym ja nepridem domov. A to je niekedy aj 3h. ... ale ked toto citam, asi dam vypoved v praci a budem ho cakavat doma aby sa mu nic ,,nestalo,, pane boze.

majka1719
24. nov 2024

@maciatkolulu presne tak. Ja mam 3 deti a vsetky ziju ...a byvali same doma.