icon

Je problém nechať dieťa samé doma?

21. nov 2024

Ahojte, mam otazku. Je problem pre kuratelu, ak je dieta hodinu mozno hodinku a pol dva dni v tyzdni doma popoludni same? Od cca 12:30 do 13:00 niekedy 13:30. Dieta je samostatne, ma 10 rokov

Strana
z6
sofia1979
25. nov 2024

Mam susedu a dieťa dievčatko sa dokonca samé ráno vypravuje do školy má 7 a samozrejme zo školy je doma samé až do večera

elzena2
25. nov 2024

@sofia1979 fuuu. To aj 4-5 hodín?

sofia1979
25. nov 2024

@elzena2 no veru našťastie zatiaľ nič sa neudialo chvalabohu

terezkaarthuramax
25. nov 2024

@sofia1979 nemôže byť v družine?

sofia1979
26. nov 2024

@terezkaarthuramax no nechce vraj v každom prípade ich vec ak im to tam vyhovuje

evkatk
27. nov 2024

Družina na veľkých školách a v mestách je väčšinou iba po tretí ročník. Málo kde je aj pre 4. ročník. V tomto prípade pre piataka neprichádza do úvahy. Ten by sa už mal správať ako dospelý. Ak je medzi rodičom a dieťaťom výborný vzťah, tak rodič nemá obavy ho nechať doma a dieťa sa správa ako dospelé, len aby nesklamalo rodiča. Ale k tomu musí byť vedené a rodič s ním má jednať ako s dospelým. Tak u dieťaťa vypestuje zmysel pre zodpovednosť a nemusí mať obavy, že niečo vyvedie.
To musí byť veľmi zaostalé a poriadne rozmaznané, nesamostatné dieťa, ktoré v 10. rokoch potrebuje nad sebou dozor, pretože by mohlo urobiť niečo nevhodné. Také býva len vo filmoch. V bežnom živote sa už správa normálne, ako dospelý a mnohí rodičia 10 ročným zveria na krátky čas aj mladších súrodencov, resp. ich prinesenie domov z MŠ.

elzena2
27. nov 2024

Nie je smutne, ako to cele funguje? Ludia nemajú v blizkosti starych rodicov a polovicny uvazok je tazke ziskat. Aký to ma vyznam, že vyucovanie konci tesne poobede a deti stále kadejake riaditelske volno, no rodicia musia obaja pracovať, aby uzivili rodinu? Dieta vydrzi same, čo by nie, len aký si uz len spraví zmysluplny program bez rodicov? Mobil, telka, len tak sa nejako preflakat po byte. Pripadne sa po ceste domov zo skoly zastavit v shopping centre. Kupit si sladkosti a colu v supermarkete. Posedavat na autobusovej zastavke, lavicke. Podla mna nic z toho nepotrebuje. Pripadne same doma upratovat, ucit sa s mladsim surodencom, uvarit si, ak mu to rodicia dali na zodpovednost. Povinnosti sú fajn, ale aké je to smutne detstvo, ak deti musia byť pravidelne, niekolko krát tyzdenne niekolko hodín osamote. Rodic sa nemusi s nimi stale len hrať, ale aj taká príprava jedla alebo upratovanie spolu s niekym je pre deti asi zabavnejsie a prospesnejsie, ako byt tak dlho sam. Aspon sa mat s kym porozpravat. Nemozeme sa cudovat, ze su tolko nalepeni na obrazovkach, ked ti virtualni ludia su jedini, ktori sa im v ich volnom case prihovaraju. :( My sme ako deti aspon boli vacsinou ako surodenci spolu doma, no dnes je tak veľa jedinacikov. Ešte dalsi trend je prihlasit ich každý den na nejaký kruzok, kam idu sami rovno zo skoly. Kam sa podel rodinny čas...?

barbie2023
27. nov 2024

@elzena2 nehnevaj sa,ale rodič nie je pre dieťa animátor. Dieťa si musí vedieť urobiť program aj samo a mimo tv a mobilu ideálne.

elzena2
28. dec 2024

@kaja0210
@colanna
A ako ste sa dokazali nebat, že napr. príde zlodej? Alebo že jej príde zle a odpadne a tým padom nezavola cez hodinky? Moje sú 6 a 8 rocne a nebojim sa, že by podpalili dom alebo sa nevedeli o seba postarať, ale s tým, že sa stane nieco, čo nedokazu ovplyvnit, mam vnutorny problem. Napr. kamoska mi vravela, že keď prišla zo ZŠ domov,tak nasla otvorene dvere a vykradnuty byt. Čiže zlodeji chodia aj cez deň a necakaju, kým im niekto otvori.

kaja0210
28. dec 2024

@elzena2 máme doma alarm, takže ako náhle by sa niekto chcel dostat dnu, všetko vieme nie len my ,ale aj SBS firma, následne polícia. Plus kamera.
Navyše som sa raz vymkla a dve hodiny trvalo firme, kým sa cez dvere dostala....
Ďalšia vec bývame v časti, kde sa všetci poznáme. Vedľa býva môj brat, ktorý vedel, že dcéra bude hodinu doma a po pol hodine ju išiel skontrolovať...
Ono to záleží aj od toho, v akom prostredí a komunite bývaš. Sme rodinné domy a všetci si spolu veľmi dobre rozumieme.
Raz som zabudla zatvoriť garážovu bránu a do práce mi volal sused, že mi ju zatvoril,ak by náhodou niekto chcel chodiť po dome.

ibrunova
28. dec 2024

@elzena2 trochu vyšiluješ, prečo by malo len tak odpadnúť? Jasne, stať sa môže všeličo, ale nemôžeš byť dieťaťu 24 hodín denne za zadkom.. A priprav sa na to, že onedlho príde čas, že dieťa bude rado samé doma, bez rodičov.

terry658
28. dec 2024

@elzena2 my máme napríklad veľkého psa a ten nepustí nikoho okrem nás a susedov.

lessiie
28. dec 2024

Ahoj. Predpokladám že je v druzine? Teda je 4tak? Lebo v 5 ročníku už druzinu mat nebude a to by sme väčšina nemohli ani pracovať ak by sme s 10 ročnými museli byť doma..teda vyúčovanie majú 5taci do cca 13:00 a potom co..? Takže nie...nemal by to byt problém ani pre kuratelu ani pre socialku

Strana
z6