Je starostlivosť o bábätko skutočne náročná?
Ahojte, predtym nez sa nam narodilo babatko kazdy stale hovoril ako je starostlivost o babatko narocna, ako na nic nebudem mat cas a pod. a teraz to v podstate tiez stale pocuvam ako je to hrozne narocne.. lenze mne to tak vobec nepripada, hlavne zo zaciatku, vsetci hovorili ako bude dobre ak priatel zostane s nami doma aby mi pomohol ale realita bola taka ze maly vacsinu dna prespal a my sme pozerali serialy lebo sme nemali co ine :D aj teraz ma maly polroka a ta starostlivost nie je nijak narocna, vyriesim maleho potreby a zvysok sa len hrame, potom ide spat.. ano, je to stereotyp, obcas je na nervy ze cely den nerobim nic ine len hrkam hrkalkou a prihovaram sa dietatku ale narocne to nie je, urcite mi je toto prijemnejsie ako ked som kazdy den chodila do prace :D tak som sa chcela spytat ci to vnimate rovnako, samozrejme, nehovorim o situaciach kedy ma babatko koliky alebo ine problemy a stale place, tomu samozrejme rozumiem ze je to narocne, taktiez ak je v rodine viac ako jedno dieta, tam uz sa zena musi obracat aby zosuladila jedno, druhe dieta a este aj domacnost ale pokial je len jedno dieta, tak je to podla mna uplna pohoda, ja si na tej materskej oddychnem
Zalezi od babatka. Moje starsie dieta preplakalo dni a noci. Od narodenia pocas dna spalo max. 30 minut, v noci kazdu hodku - dve hore. Nedalo sa odlozit nikde, v kociku rev, v posteli rev, v nositku rev... ja som tak zavidela matkam, ze si dokazali ist v klude niekam s kocikom a dieta im tam neplakalo. U nas do roka sa nedalo ist takmer nikam, lebo vsase hysteria. Bola som tak nevyspata, unavena, zufala.. nad nejakymi umytymi vlasmi som ani nerozmyslala. Z nedostatku spanku som dostala depresiu a boli chvile, ked som vazne uvazovala nad samovrazdou. Moja mama, ktora vychovala 4 deti, povedala, ze take dieta este nezazila. Kamosky, co mali rovnako stare deti, sa nas stranili, lebo sme boli hrozni spolocnici. Povedala som si, ze uz nikdy ziadne dieta.
Az po case som sa nechala ukecat na druhe a to je uplny opak. Spinka, papa, usmieva sa, uplne zlaticko. Konecne si uzivam materstvo. Keby som mala prve dieta take, uz davno by som mala druhe.
Fuha, no vidim ze niektore ste to mali ozaj tazke.. urcite som sa nechcela pochvalit ako to tu niektore pisali 🤦♀️ ale ja som skor bola v tom, ze vacsina deticiek je dobrych, aj v okoli co vnimam tak maju vacsinou dobre deticky ale aj tak nie su moc tie baby spokojne na materskej.. ale ako citam tak asi je vela deticiek co maju nejaky problem co ich trapi.. a teda baby co maju dve a viac deti to je jasne, ze je to narocne, to si neviem ani ja predstavit
Len teda ja mam skor pocit ze sa dost stazuju aj zeny co maju bezpeoblemove deti preto sa na to pytam..
a mne napriklad tiez chyba cestovanie lebo sme casto niekam chodili ale tak vedela som ze dlho nikam nepojdeme.. a teda prve tri mesiace to nebolo ani s nasim uplne jednoduche, vzdy ked bol hore tak plakal ze je hladny lebo on chcel jest vkuse a velmi vela priberal tak nam doktorka kazala nedavat tak vela a bolo to s nim narocne ale vzdy zaspal a vtedy som si porobila, najedla sa, umyla sa.. ale hej tiez cakam co bude ked zacne maly lozit, mozno zmenim nazor :D ale je pravda ze ja mam aj dost podporu od priatela aj od rodicov a aj od svokry tak mozno preto to vnimam lepsie
@129oveciek máš prvé dieťa, čiže reálne nemáš s čím porovnávať....naozaj záleží od dieťaťa....sú deti čo sú celé noci hore a preplačú ich a cez deň spia, sú deti čo v kuse plačú a budia sa každú hodinu lebo chcú papať a aj deti ako to tvoje.....ty sa len modli aby aj druhé u teba bolo také ako to prvé🙂 lebo nikdy nevieš....
@129oveciek za mňa bol prvý rok poriadne o hubu, mladý pán bol po pôrode 2,5 týždňa na JIS 100 km od nás. Potom milión doktorov, rehabilitácii, cvičení. Super dni boli keď boli rehabky a doktor v 1 deň. Nie všetkých doktorov máme v našom meste. vďaka Bohu vyzerá že všetko je v poriadku a kontroly máme už menej.
Ja mam tiež doma ,,pohodindu,, ale to je tym že ja som sa tak nastavila od začiatku , mna zas prekvapuje že veľa matiek sa nudi a ma stereotyp
my chodime na kružky, každy deň mame iný aj keď podstata režimu ostava
avšak všetko záleži aké dieťa máš doma a akú pomoc máš od rodiny
@cervenaruza123 ano toto som si vsimla aj ja.. ze su nespokojni a zrazu dieta vyrastie a su rozciteni ze uz nie je tske malicke a jednoducho si neuzili ten cas.. ja to tiez takto vnimam, ze mozno velakrat si poviem ze boze uz zase uspavat alebo ze je na prd ze niekam nemozem ist ale vzdy si poviem ze maly za chvilku vyrastie a bude mi luto ze uz nebude taky maly, uz nebude tak chutne kopat nozickami rucickami a pod
A jasne obcas mi chyba aj stary zivot ale to zase pride a teraz si treba uzivat to co je
@129oveciek ja by som to neporovnavala. Ono to vnimanie je rozne a ta zmena s prichodom babatka v zivote najma zeny je obrovska. Niekto ju ani nezavnima a niekto to proste berie tazsie - a pritom moze mat ukazkove dietatko. Bola by som spokojna, ze ja sa citim fajn, svieza, vyspata, spokojna, ze stiham a mame sa dobre a neriesila by som inych, ze mas ty pocit, ze maju rovnake podmienky a beru to tazsie. Maju bud ine vnimanie, alebo ich vnimas takto len ty 🙂 dve rovnake domacnosti, rovnake deti a vnimanie zien situacie moze byt uplne odlisne. A je to predsa len vporiadu. A ak sa zena chce postazovat, tak nech sa ak sa jej tym ulavi…
@129oveciek vieš sú aj matky ktoré chcú byť zaujímavé a keď majú dieta používajú ho ako dôvod na sebalutovanie. Plus samozrejme deti sú rôzne, ale teda mne sa potvrdilo ze tak ako v praco kolegovia co sa vždy najviac sťažovali ako majú veľa prace tak to boli ti co v realite mali najmenej. Tak rovnako to platí aj u niektorých matiek. Ja mam deti 3, boli ťažké dni aj pohotové dni, ale tak to sú malé deti.
@129oveciek keď sa narodila malá, čakala som na to povestne..... ťažké šestonedelie..... U mňa nič také nebolo, bola som fit, dieťa spalo snáď 22 hodín denne, mala som pohodu, upratané, navarené, proste lahoda.
No a pár mesiacov neskôr, už to taká pohoda nebola. Dnes má malá 5, a ja som dakedy po jednom dni s ňou vyžutá ako handra....a naozaj si idem do práce mentálne aj fyzicky oddýchnuť.
Vieš ono je to všetko veľmi individuálne a každý to ma inak.
@majlo1234 ja na to nereagujem, mna tak zdeformovala praca, ze proste to so mnou nepohne. Ako pridem k synovi hned, ale nejako vnutorne to nic nerobi. Tak mne tam v praci revali niektore deti hodiny s 15 min pauzami. Hlavne ked niekto otvoril dvere, tak apokalypsa. Preto to jedno dieta doma bolo take, ze ved co. Ako pre mna bol vzdy mega stres v praci nez isli spat. To bolo hrozne. Nas maly vacsinou zaspal bez revu. Ako to kvi kvi bolo take na efekt.
Pockaj, ked zacne chodit a pride prvy vzdor 😂. Ja som mala take dieta, ze prve mesiace som ani nevedela, ze ho mam. Normalne som vsetko doslova s prstom v nose stihala, niekedy som mala tolko casu, ze som sa nudila. Nohy vylozene, pohoda. Akonahle zacal syn chodit, uz to bolo horsie. Stale mu behat za zadkom, velmi rad do vsetkeho narazal, takze cely den byt v strehu atd. Zhorsil sa spanok, ale este sa to dalo ukocirovat. Akonahle presiahol 1,5 roka a prisiel vzdor, odvtedy nestiham dychat 😁. Zacina ma ubijat stereotyp, decko vrieska od rana do vecera, vecne nalepene na mne, vecne nejaky cirkus, ked sa nedeje tak, ako chce on. Nestiham ist ani na zachod, ledva pocas dna nieco zjem/vypijem. Takze u mna brutalny obrat. Ale tiez tvrdim, ze vela zavisi od povahy dietata. Tiez som si myslela, ze ake mam kludne dieta a bum 😂. U mna je skor problem, ze ja som kludny clovek a nie som zvyknuta na taketo neriadene strely, mna to hrozne psychicky vycerpava a neskutocne mi to berie energiu. V dobrom zavidim vsetkym, ktori maju kludne deti 😁.
Ja zas dodnes nechapem zeny co neradi soferuju a pocituju pri tom stres alebo sa boja soferovat, ze je to zlozite a pod. Nechapem a nikdy nepochopim. Pre mna v zivote som nic tazsie a narocnejsie ako meterstvo nerobila. Tak extremne narocne, siahla som na dno. A raz stacilo. Keby viem co to obnasa nejdem do toho. 🙂 100 ludi 100 chuti.
A este pridajme do skupiny, zeny, ktore mali tak narocny porod, ze niekolko dni/tyzdnov po porode sa nemohli poriadne hybat a chodit. 🙂 nie vzdy je to len o dietati a ak sa ti spoji narocne dieta s kolikami a inym problemom a ty po komplikovanom porode, tak by si bola viac nez vdacna, ze si ten muz tu dovolenku v tej robote zobral 🙂.
Kazde dieta je ine, kazdy porod je iny, kazda zena je ina, tebe gratulujem, uzivaj si to a uzivaj si matersku. A inym zenam gratulujem, ze to prezili a necudujem sa, ze napr. o druhom ani neuvazuju.
@petamich presne tak. Okrem velmi narocneho prvorodeneho, ako som uz vyssie pisala, som bola po kliestovom porode vo velmi zlom stave, sediet som nevedela 3 mesiace a chodit normalne 2 mesiace, vsetko mi dlho trvalo, lebo sa mi nedalo poriadne hybat plus este sla do casu nejaka ta starostlivost o seba, o hojenie, osetrovanie...
@lonely66 o čo to ide? ja som dala príklad,že proste som šla sa osprchovať, najesť a na wc aj v tom čase,keď dieťa plakalo. Lebo aj ja som človek a nie som "otrok"ktorý bude hladný, smädný a bez wc
V čom bol môj príspevok povýšenecky? V tom,že skrátka som musela sa postarať aj o seba a jednoducho som neriešila,vo dieťa v tom čase reve alebo nie? To neznamená,že moje deti plakali za celý čas len a len 10 minút, odkiaľ si toto nabrala🙈
Ale tiež zo seba nerobím otroka,že sa budem celý deň motať v špinavom pyžame, strapatá a hladna,lebo dieťa plače..no tak plače,keď už plače "stále",tak kým sa dám do poriadku,už mu to nijako neublíži,a keď plače len vtedy,tak tiež mu to neublíži.
Nikde nepíšem,že je to ľahké,naopak písala som tu aj príspevok,že v živote nikomu by som neradila mať dve deti po sebe.Ale jednoducho ak keď mi deti revali neviem ako,v prvom rade som sa musela postarať o seba.
Ja mam tiez super deti ako popisujes ale pre mna to bolo trapenie (stale je, kedze cim su pohyblivejsi, tym je to zivsie)
Asi to zalezi aj od povahy matky, ja mam pocit, ze som stratila uplnu slobodu a pohodu.
Po prvom som mala silne blues, mozno az depku, neviem, proste som si to neuzivala, vsetkeho som sa bala, ze robim nieco zle.
A teda este som nepocitila lutost za novorodencami, absolutne mi ziadne dni nechybaju, cakam kedy z nich uz vyrastu ludia s mozgom a nebudu vrestat za kazdu chujovinu a uspia sa sami
@129oveciek vychytala si super dieťa! Teš sa z toho. Ja som z troch ani jedno také nemala. Užívaj si materskú. A ja ti idem ticho závidieť 😂
Závisí od dieťaťa a povahy matky. Pri dvoch už to nie je taká hračka a pri piatich… ;D
@hederamonstera haha, hovoris mi z duse, najhorsie ze ten nij 3,5 rocny, ked odhliadnem niektore jeho excesy je uz hotovy clovek, aj sam zaspi. A ja som si to dodrbala tou malou uprdkanou dcerou a zas ma cakaju minimalne dva hrozne rok😀
@jaskolka toto mam az pri druhom dietati, pri prvom som nikdy nesla robit nieco “svoje” pokial plakalo. Ked som bola v sprche, a pocula som rev, s napenenou hlavou som utekala za nim. Teraz pri druhom, si aj vlasy vyfenujem(s nadsazkou😀🫣) uz ni to zily netrha, i ked ten plac mi je stale neprijemny.
@kiki68 boze, co mas za pracu? Mna by to zabilo😀
@majlo1234 mala som, Uz to nerobim. Pracovala som na jaslickovej triede. Bola to brutalna skusenost. Vzdy sme sa smiali, ze keby ludia boli mesiac u nas,ci by vobec chceli dieta 😂😂😂 Aspon som bola pripravena na vsetko, videla som strasne veci predtym, vsetky tie grcacky, hnacky v plienkach, pre mna to bol denny chlieb. V porodnici im hned tuklo, ze budem profi, ked som si pred vymenou plienky dala rukavice a jedna ruka stale na dietati, aby nespadlo z prebalovaku. To asi bezny clovek nerobi
@129oveciek malé deti malé starosti, veľké deti veľké starosti 😉 neboj sa ked sa začne dieťa pohybovať vtedy to začne byť zaujímavejšie... Sú deti a deti, niekto o nich ani nevie a niekto zase nevie, čo je to ticho a kľud...
Takže nerieš, jedným uchom dnu a druhým von a užívaj si to lebo nevieš kedy sa to zmení 😂
@129oveciek A dalsia vec je mat za zadkom celu rodinu. No to ano, to sa ti potom oddychuje na materskej.
@129oveciek buď rada, že si ten lepší prípad.Aj moja dcéra bola dobrá a stres nebol okrem prvých 3 t, keď večer plakala.Vsetko sa lepšie zvláda, keď dieťa a mama spi, nie sú intolerancie, problém s kojenim či nájsť vhodné mlieko, alebo náročné bábo, ktoré sa musí nosiť atď...ja až, keď som čítala také príspevky som si uvedomila aké to mám fajn.Moj bratranec cez deň spával 4 hodiny moja dcéra 3 polku som spala s ňou a za druhu som navarila, alebo upratala
Dakuj Bohu a tes sa z takého materstva
@129oveciek tak teraz je veľa ľudí, ktorí sa sťažujú aj pre nič. Mám pocit, že je taká nespokojná doba a potreba sa porovnávať, hľadať problémy tam, kde nie sú. Potom ide všetko ťažšie 🙂. Z teba mám pocit, že máš také pozitívne nastavenie a proste si to chces užiť a môže sa to potom odzrkadliť aj na spokojnom bábätku. Držím palce nech ti to vydrží 😊. Ja som sa pri dcerke nevyspala v noci do cca 4 rokov 🤣 a ešte som popri nej robila v jasličkách, ale hlavne tam som sa naučila, že prístup ku dieťatku a to,že z teba cíti pokoj a lásku, môže veľa zmeniť. Teraz po 11 rokoch čakáme druhé, tak som zvedavá, aké to bude 😁.
@129oveciek dvojičky na takéto ženské 😆
Kks, neviem na túto otázku odpovedať. Mám predčasne narodene dvojičky a bol to fakt masaker.

Inak dolezite je psychicke nastavenie rodicov. Lebo ked mate normalneho partnera, tak aj tie place zmaknete lepsie. Ale celkovo, nebyt velmi uzkostlivy