Je už všetko lepšie a jednoduchšie pri druhom dieťati?
Nenasla som podobnu temu, ale velmi ma zaujimaju skusenosti mamiciek pri 2 a viac detoch. Pri prvom som mnohe nevedela, kojenie sa rozbiehalo pomaly, v porodnici som este ani poriadne nekojila, doma dlho ziaden rezim, stresy ci ho boli brusko, ci dost vypilo a vycikalo...ake je to pri druhom? je kojenie uz lepsie? mali ste uz vy ako dvojnasobne maminy pocit istoty vo vsetkom? zvladali ste to uz lepsie? ako rychlo ste sa zladili so zvyskom rodiny (manzel, starsie dieta)? dakujem za kazdu skusenost
Áno, určite je to lepšie, hlavne ak to druhé nie je náročnejšie (uvrešťané) ako to prvé. Ja sa pamätám, ako sa mi narodila druhá dcérka, keď mala 8. dní, som odniesla staršiu 3 ročnú do škôlky. A s tou malou som sa išla poprechádzať do mesta s kočíkom - bože ten kľud, toľko voľného času 😀, to čo ja budem robiť s toľkým voľnom? Mnohé veci som už vypustila pri druhom - kojenie išlo samé, zatiaľ čo prvá dcérka pýtala každú hodinu-hodinu a pol, pomedzi to sa večne pogrckala, pocikala, pokakala, kým som ju prebalila, začalo sa jej čkať. Kým som ju učičíkala, znova bola hladná, znova kojenie, pokakala sa, pocikala.... a tak dookola a večer večerný plač, kúpanie, v noci aj 8x hore.... Si myslím, že aj môj stres tomu pridával. Druhá pýtala každé 3 hodiny, pomedzi to spala alebo čumela na mňa či na hračky 🙂, od 6 týždňov spala celú noc - od 10 večer do 6 rána - pre mňa to bol zázrak 🙂.
ahoj....u mna to bolo naopak...no moj starsi bol pohodove dietatko neplakal nic ho nebolelo zuby rastli ako huby po dazdi a bezbolestne ale druhy presny opak....reflux zapalene oko vlastne doteraz a uz ma 1,5 roka s nim vela chodime k dr....ale je pravda ze som bola informovanejsia a vedela som co chcem....kojenie bolo rovnako tazke ale uz som vedela co robit...pri prvom synovi mi v porodnici vobec nepomohli ale podarilo sa nam rozkojit pri druhom som vedela co s plnymi prsiami a bolestiviymi bradavkami takze to malo lepsi priebeh a dojcim este stale 🙂 hlavne treba byt v pohode 🙂
V mojom pripade urcite ano, vsetko islo pri druhom tak automaticky aj kojenie ,kupanie všetko.pri prvom su vzdy vacsie obavy ,človek sa zbytočne stresuje.rozdiel medzi detmi mam 2 roky aj 3 mesiace a nemenila by som ,syn si zvykol pekne tak urcite ze som ho casto musela upozornovat aby jej dačo nespravil ale vsetko ok
a ešte rovnako ako baby, mnohé veci som si už uľahčovala - prvorodičky nech nečítajú, nech nedostanú šok 😀. Takže pri prvej som všetky vecičky čo som dostala či kúpila prácne prala, vyvárala, žehlila... cca do pol roka. Pri druhej som od kámošky z igelitky veci šupla rovno do šuflíka komody a malej obliekla, keď jej to bolo dobré. Žehlila minimálne, skoro nič. Nekúpala som ju každý večer, len každý tretí, aj tak jej každý deň bolo treba po kakaní umyť riťku - to mala každý deň. Pri prvej som mala len kočík, spala len vonku a za pohybu. druhú som si dávala do babyvaku a robila drobné práce s ňou, pri tom aj zaspala. Keď spala v kočíku, opatrne som ju doniesla aj s kočíkom (zmestil sa do výťahu) a nechala ďalej spať pri otvorenom okne, nenavykla som ju toľko na drncanie. Tým, že odmalička musela spať pri väčšom hluku (3 ročnej ústa nezavrieš), tak zaspala prakticky hocikde.
U nas to je este horsie ako pri prvom. Starsia bola narocna ale mladsi je 100x narocnejsi. S kojenim sa trapime uz 7 mesiacov, spanok cez den cista katastrofa, prikrmy tiez nechce, stale na rukach, vobec nevydrzi sam...a do toho starsia. Niekedy si hovorim na co mi to bolo treba. Sorry za vylev ale posledne dni boli extra narocne
@tana85 nie, ale ja mam dve narocne deti, myslela som ze druhe bude kludnejsie, ale je to este horsie
aspon teda kojenie bolo ok pri oboch .. mladsia sice mala silny reflux takze grcala a vrestala kade sme chodili, ale mlieka bolo dost. nejedia ani jeden poriadne, spanok katastrofa, sami sa nezahrali, 100 pozornost, ohradka ci postielka take neexistovalo, cestovanie v aute katastrofa, v mhd este vacsia .. ale aspon starsi po 6r je uz ako-tak ok, takze staci este par rokov vydrzat ;-D
No zaleží na tom, aké dieťa sa ti narodí, moje prvé bolo dobručké, veľa spalo a celkovo s ním nebol problém s ničím, dobre papal, u lekárky vysmiaty ako lečo, dokonca ani pri očkovaní neplakal vobec. Ja som bola tým pádom v pohode. Druhé dieťa sa mi narodilo MEGA náročné, nespalo cez den skoro vobec, len 10 minút sem-tam, inak revalo non-stop. Stále na rukách a aj tak reval. Nechcel byť ani v nosiči, jedine v kočíku bol aspon ako-tak ticho, ale musel sa hýbať. Reval pri kúpaní, pri obliekaní, pri všetkom proste. Keby to bolo moje prvé, tak druhé by som už nedala. Tretie bábo znovu anjelik, dobručké, pekne spalo a ja som si konečne začala užívať materskú, lebo pri tom druhom to bol des. 😂
Urcite už pri druhom sú isté skusenosti a istota, ale je to individuálne. Môže byť druhé dieťa náročnejšie. Tiež je niekedy ťažké zosúladiť obe deti (podľa ich vekového odstupu a temperamentu). Myslím na žiarlivosť, vzdor. My sme mali v tomto viac starostí so starším ako robotu popri novorodencovi ;)
ja mam rozdiel medzi detmi 3 roky a u nas to bolo tak, ze prva velmi narocna. Jasne, ze aj ja som bola vystresovana a vyplasena z vela veci, ale aj ona bola o dost narocnejsia ako druhe dieta. Cez den chcela vkuse papat, vela grckala, kojenie sa rozbiehalo pomalsie, spala sice v kociku dobre, ale musel sa hybat. Nedajboze sa mi rozviazala snurka na topankach a ja som si ju chcela zaviazat. Uz bola hore. Ked bola v kociku zobudena, tak revala ako pavian. Bala som sa vzdialit od domu. V noci otras, ked sme ju chceli odstavit od mlieka, juuuuuj, to bolo. Na nocnik nedajboze naucit, az ked mala takmer 2,5 roka. Obdobie vzdoru jej trvalo do 4,5 roka. No proste dala nam zabrat. Na druhe dieta som sa aj preto odhodlala az po 2 rokoch. Druhe dieta uplny opak. Uz od porodu uplne zlaticko. Hned zapadla do rodiny, vobec sme si nejako specialne nemuseli ani my ani ono zvykat. Jedlo kazde 3 hodinky, v noci celkom dobre spalo. Odstavenie od dojcenia si ani nevsimlo, odplienkovane za par dni este pred 2. narodeninami, poslucha, v noci spi, vie sa vyhrat sama, odmalicka vie vydrzat aj bez mamy.No uplny rozdiel prvej.
Mam uplne rovnake skusenosti ako @lubina . Ale moja svagria presne opacne. Kazde dieta je ine.
Pri druhom oooveľa lepšie 🙂 minimálne to kojenie, zvyk vstávať v noci, už nerobíš zbytočnosti ako pri prvom atd..
Ale aj celkovo, mamina už nie je taká vystresovana.
ziarlenie staršieho súrodenca je ' iná kapitola' to Ta zrejme neminie :/ a celkovo zosúladiť dve deti, ich potreby.
Je to individuálne, podla povahy dieťatka asi
Pri druhom ide všetko ovela lahsie 😉
Ja mam obe deti narocne...druhe este o trosku viac, lebo malo koliky a nevie sam zaspat...ale aj tak mi je uz "lahsie" lebo uz to tak velmi neprezivam...pri prvej som sa tesila, kedy konecne vyrastie, nevedela som si ju uzit...teraz pri druhom uz berie mnohe veci sporyovo a uvedomujem si, ako to narocne, no zaroven krasne obdobie rychlo ubehne a tak si uzivam kazdy den a je mi luto, ze uz takvyrastol...a ja by som este chcela babatko 🙂
pri prvom som len pozerala či ešte dýcha. bála som sa aj zaspať....Pri ďalších deťoch som už také problémy nemala...
no ja som prve dieta mala ukazkove co sa tyka plakania, grckanie, spania... sice sme sa tiez rozkojili vcelku pomaly, bol malicky, takze tam sme trochu zapasili a tiez bol hypotonicky, takze sme do 12 mesiaca cvicili Vojtovku.... no a potom som otehotnela druhy krat. Narodila sa dcerka, ktora bola uplne ina.... plakala, priam kricala denno-denne. Spanok cez den nula bodov - v noci spala dobre. Pri nej mi zrazu nefungovalo nic co som poznala a tak som musela nanovo formovat vsetky postoje a postupy 🙂
Podla mna je hlavny rozdiel v tom, ze pri prvom sa zo zeny stava matka a z muza otec. A to je niekedy velmi tazka premena. Pri druhom som uz bola matka narocneho dietata, vyrovnana s tym, ze chodim doma v spinavom tricku, teda ono bolo rano chvilu ciste 😉. Ze na zachode nie som sama a sprchovanie je luxus. Tiez som uz nemusela tolko googlit a studovat a oblecenie som mala vacsinou po starsom, uz som si nasla zdroje, pojmy ako fusak a spaci vak mi neboli cudzie.
Mame dvoch malych chlapcov, ale aj tak cely cas riesime hlavne toho starsieho. Strategie ako mu vysvetlit veci, ako ho pochopit preco zase jaci. Jeho mladsi bracek sa vyvija podobne, len s vacsim kludom. Aj my uz vieme zhruba co cakat, ze ano, je to tu, uz chce vsetko vidiet a este nevie chodit...a uz sa zacina hadzat o zem, tak skusime uspesnu strategiu z minula.
dakujem za uprimnost. takze pripravit sa na najhorsie, ocakavat to najlepsie 🙂
@tana85 ja osobne som viac stihala pri 2 detoch ako pri jednom. takze urcite sa netreba dopredu zbytocne stresovat
@janickacrazy áno, to verím. Píšem, že i divindi podľa dieťaťa. Rodičia sú akurát zvyknutí na nespanie, kojenie, režim celkovo... Už sú rodičmi ako bolo vyššie niekde spomenuté. V tomto je to ľahšie. Tiež sme pri prvom cvičili dlllho Vojtovku ( stále vyšetrenia, cvičenia, rehabky) , druhé je živšie pohybovo, ale tak treba sa prispôsobiť situácii, čo iné nám ostáva,však ;)
@coco1 No ja som mala dva úplné extrémy, pri prvom som sa vyspala, kojenie bez problému, pekne sal od začiatku, takmer vôbec neplakal, obdobie vzdoru som nevedela čo je, nikdy sa nenervačil, kludné, usmievavé dieťa, dobre jedol, proste ani som nevedala, že nejaké dieťa mám. Čiže u mna pri druhom to boli šoky a cítila som sa ako neschopná, lebo reval 20 hodín z 24 a mohla som sa aj na hlavu postaviť, nevyspatá, unavená, to som pri prvom nepoznala absolútne.
Uff no krása.. tak to moc nepoznám, deti mám povahovo podobne, aj keď sa zdalo, že chlapček bude kľudnejsi, predbehol staršiu, ona sa mi párkrát ohadzala o zem, mladší to má na dennom poriadku, ale aspoň som to poznala a nebola som nejako prekvapená. Tiež je to náročné teda vonku hlavne. Ruku mi nedá nikdy. Kaluže, blato, žihľava, pod auto letieť... To je jeho. A keď ho chcem chytiť že teda na cestu môj zlatý nie tak sa ohadze o zem. Ľudia len kukaju na nás 😵
@coco1 Ja mám teraz tretie a to je zase ako to prvé našťastie, dobručké, kludné, ešte nikdy sa nehodil o zem a to už bude mať 2,5roka, vonku pekne za ruku ide, už od 2 rokov pozerá, či nejde auto, ked vidí, že ide, hned sám ide na kraj, nikdy ešte nestúpil do kaluže, v zime ani von nechcel ísť peši, len v kočíku, lebo mu vadili tie čľapkanice, večer si upratuje hračky, kým neuprace, ani spať nechce ísť. 😂
Wow tak to ziram! A ticho závidím 😁 to máš odmenu za to druhé asi 😉
@janickacrazy wau
@tana85 je to narocne, hlavne pri detoch s malym vekovym odstupom, vsetok volny cas, co som mala pri jednom je fuc, lebo sa venujem druhemu, ale zas mi je odmenou, ako sa k sebe maju- su to dvaja chlapci a starsi (3r) uz vsade hovori bracho, bracho mladsiemu(1r),je to mile.. Momentalne sme chori prvy krat(mladsi) , takze sa ucim, ako to zvladnut, aby to druhy nechytil, pri mladsom je poistka kojenie, ale prave teraz nechcem, aby ochorel starsi, cize sa muz obetoval a spi s nim vo vedlajsej izbe.. Je to teda narocnejsie, ale clovek je mudrejsi a povedala by som, ze riesi uz len podstatne veci, nie blbiny🙂)) nie je cas.. Tolko k skusenostiam, i ked aj druhe dieta vie cloveka zaskocit, prekvapit, nakolko nie su cez kopirak🙂 drzim prsty🙂
Urcite je to lepsie - vela veci uz poznas, mas zvladnutych a bez ohladu ake su deti, ty sa naucis organizovat si cas i povinnosti. Potom k tomu pride i cas pre teba 🙂

Mam dve dcery, prva dcerka bola velmi narocne dieta, nechcela spinka, nechcela jest, v kociku byt chvilku, ale iba ked sa hybal.......atd.atd. Pri druhej dcerke to bola ulava, pohodove dietatko, krasne spinkala, papala, vonku v kociku na zahrade spala aj tri hodinky....ale ked tak spatne na to pozeram, mozno pri prvej som aj ja chcela urobit vsetko perfektne a mala zo vsetkeho stres, len aby malicka neplakala. Pri tej druhej som bola kludnejsia, nemala som tolko casu vsetky "drobnosti" tolko riesit ako pri prvej, kedze pri druhej bolo v dome aj dalsie dieta a to tiez potrebovalo pozornost, cize pri druhom dietati to bol vacsi klud a aj pohoda, vsetko bolo akesi jednoduchsie, ako pri prvej....🙂