icon

Je váha 6-ročného chlapca po operácii normálna?

monci234
1. feb 2024

Ahojte,

Idem sa popytat moj syncek mal teraz operaciu krcnych mandli. Pred operaciou mal 20kg a ma 122cm
Teraz nemoze nic jest a ma len 18 kg a to je od operacie len 3 dni. Strasne je chudy fakt jak s koncentracneho tabora.
Skusim zavolat doktorke ci je to v poriadku

anjelicek26
1. feb 2024

Tak na tu vysku je ta vaha este ok...momentalne ho vsetko boli, skus studene vychladene napoje cez slamku, alebo polievku riedku cez slamku, malo by to pomoct.

pribinak
1. feb 2024

Čo od neho chceš? Však je uboleny, veď to bude trvať aj 2 týždne kým začne jesť a zahoja sa mu rany v krku

monci234
autor
1. feb 2024

@pribinak ide mi o to ze za 3 dni schudol 2kg od operacie za dva tyzdne sa mi ani nedozije ked to bude takto pokracovat;(
Len kosti mu trcia,on bol chudy uz aj tak…ci by mi doktorka nejake nutricne drinky nepredpisala pre neho..

jesenzima
1. feb 2024

@monci234 mám síce dcéru, ale má cca 25 kg a je tak akurát .. ak je však syn po operácii,daj tomu čas, zahojí sa a začne jesť. Držím palce

pribinak
1. feb 2024

@monci234 si v poriadku? Veď to jenuplne prirodzene že ľudia po operácii mandlí proste menej jedia, veď to je rana

nikdenikto
1. feb 2024

Moj kamarát schudol o tomto zákroku 8kg, ale tak dospelý chlap, mal z čoho.

Syn ti neumrie, neboj. Zmrzlina by mohla byt pre neho celkom fajn teraz.

anjelicek26
1. feb 2024

Ze ho to po operacii bude boliet je jasne. A nie, hladom neumrie a nevidim dovod ist teraz s takymi ranami v hrdle niekde k doktorke do cakarne kvoli receptu na nutridrinky, ked tam teraz sama chripka, covid, sarlach a crevna chripka kruzi a on ma oslabenu imunitu po zakroku... Davaj chladene napoje, lieky na bolest pol hodinu pred jedlom, dobre bude...

janickacrazy
1. feb 2024

@monci234 môj syn má pri výške 126cm váhu 20 kg a to ani na operácii nebol. Neboj sa, zvládnete to. Potom zase priberie, keď bude môcť normálne jesť..

majamat
1. feb 2024

ma sice nizku hmotnost, ale je to zrejme len tou operaciou.
predpokladam, ze bol uspaty. neviem ako ej to pri takomto vykone, ale niekedy sa aj davaju predtym prehanadla, nech sa creva vycistia. ak je anesteza kratka, nerobi sa to. neviem ako pri mandliach.

no na druhej strane, ked clvoek neikolko dni jedava malo, potom sa dostane do stavu,a ko keby mal prhandlo. vsetky traviace organy sa kompletne vyprazdnia.

strava moze sposobovaat aj zadrziavanie tekutin, no po vyprazdneni traviacich organov skonci a odbura sa aj prebytocna voda.

okrem toho mna po operacii neskutocne "susilo" bola som dost smadna. zrejme anestetika. po vybrati mandli moze aj menej pit, vdaka comu ma menej tekutin v organizme ako za inych okolnosti.

okrem toho teda znizeny prijem stravy v obdobi rekonvalescencie.

a toto vsetko moze urcite sposobit pokles hmotnosti. 2kg nie je zas tak vela.
ja som iny pripad, operacia a anesteza dlhsia, urcite ovela viac zadranej vody a aj vacsie preplnenie traviacich organov a teda celkovo aj vyssia hmotnost. no asi za 4-5dni pokles asi o 4-5kg.

teraz potrebuje dostatok tekutin, nieco vyzivne a asi radsej hladke. mne osobne po mandliach vadilo prilis sladke jedlo a aj ovocie. tiez by bolo vhodne aby mal dostatok bielkovin. su dolezitou stavebnou zlozkou organizmu. tiez su dolezite tuky. sacharidy su rychla energia,a le ako som pisala. mne osobne vadilo sladke jedlo, co jemu nemusi, no keby ano, tak sa sustred skor na iny typy sacharidov, nie moc sladke.
ak treba urob mu nejake kase.

monci234
autor
1. feb 2024

@janickacrazy ďakujeem🙏🏽🙏🏽

monci234
autor
1. feb 2024

@majamat ďakujeem za povzbudenie😇🙏🏽
On by praveze chcel jesť rezeň,rožok,rizoto pizzu chce..chudatko tak mi je ho luto..
Varim mu vsetko mozne kremove ,vymyslam ale nic nechce..ja mu verim zeby sa tak najradsej do niecoho zahryzol poriadne😀

monci234
autor
1. feb 2024

@anjelicek26 dakujem za povzbudenie..zmrzku papal prve dni teraz ju uz nechcee..mame aj atb lebo dostal aj teploty tak snad bude len a len lepsie🙏🏽🙏🏽

deedol
1. feb 2024

drzte sa, viem si predstavit, ake to je. moj bol v novembri 3 tyzdne chory a schudol z 20 na 18 (pri vyske 118 cm) a bolo to hrozne, uplne mu trcali lopatky a "odisli" mu vsetky svaly. ale dolezite je, aby pil, on to potom zas dobehne. moj ma uz zas svojich 20 naspat a aj svaly sa vratili.

majamat
1. feb 2024

@monci234 no tak sa nemozes cudovat, ze schudol.
neboj, ked sa to zhoji, priberie. ja som po mandliach nejdla len kasovite, no klasicke jedlo treba urcite opatrne. zemiakovu kasu by mohol, mozno by zvladol aj nejake cestoviny.
niecoco nema ostre hrany. chlueb, ci rozok skor len striedku, mozno pomazanky - hladke. maso by sa mu jedlo asi tazko. neviem, ja som jedla,a le pri malikej porcii som vypila asi liter tekutiny.
inak male deti sa vacsinou rychlejsie regeneruju.

nikdenikto
2. feb 2024

Ešte mi napadlo, niečo ako smoothies/milkshake ti nevypije. Môj syn má rád banán+čučoriedky+mlieko. Nie je tam kyslé ovocie takže by ho to nemuselo dráždiť