Je výchovné capnutie po zadku v poriadku?
Ahojte chcem sa opýtať či je v poriadku áno viem je to zlyhanie rodiča a dospelých sa medzi sebou nebiju prečo by sme mali deti ale capnutiw po zadku není bitka nechcem tu názory prečo sa to robiti nema ani názory ako tu maminy maju nadpriemerne inteligentne deti ktore pocuvnu vseto na prvý krst. Dcéra je v období ivzdoru ma 2 roky necelé óde bomby niekedy. Minule do mna hodila kyblik to este prešlo s napomenutim zasmiala sa a treska ho do mna asi 2x tak som jej capla po riti príde Micro okamzite ľúto ale v tom momente zabralo
Ja mám dvojročnú a zatiaľ som ju necapla, vždy sa to dá zatiaľ riešiť inak a podľa mňa to ani neurobím, neviem. Dokonca aj kričím málokedy. Ale mňa napr rodičia sem tam capli a môžem povedať, že máme nadštandardný vzťah, stále si hovoríme ako sa máme radi, veľa sa objímaje, zo mňa vyrástol úplne bezkonfliktný človek, ktorý rieši všetko s pokojom. Vôbec to na mne nezanechalo nejaké traumy, som rada, že mi nastavili hranice a dobre má vychovali. Ale capli ma vtedy, keď to už vážne bolo treba, inak ma vychovávali s rešpektom a veľkou láskou.
Och, máme v rodine dieťa, ktoré nikdy nedostalo výchovne po riti. Aktuálne má 3.5 roka a je to malý satan, ktorý mláti každého naokolo bez nejakého dôvodu. Napríklad prišli k nám na návštevu, moja vtedy 1.5 ročná dcérka ho išla uvítať a chcela ho objať. Takú jej vrazil, že plakala hodinu a pol. Reakcia jeho rodičov "Zlatko, to sa nerobí". Ja som sa veľmi musela ovládať aby som mu nedala za nich. Iný príklad, môj otec k nim išiel na návštevu a privítal ho vo dverách s tým, že už čakal kedy príde, aby ho mohol zbiť a samozrejme, že mu aj capol. Reakcia rodičov zasa, že to sa nerobí. Takže, pokiaľ moja malá robí niečo extrémne zlé a ani na tretí krát ma nepočúvne, tak dostane po riti. Bola by som nerada, keby aj z nej sa vykľuje niečo také zlé a agresívne ako máme v rodine alebo ako vídam u detí na ihrisku (a reakcia vždy od rodičov tá istá "to sa nerobí, to sa nesmie, bla bla" a decko ich má na háku a správa sa ako antikrist).
@weleda123 a prečo sa ti nepáči, že ten “satan” bil tvoju malú dcéru, otca a podobne ? Veď podľa tvojho názoru je ok dať decku po riti, keď sa ti nepáči, ako sa správa. Jemu sa tiež možno zrovna niečo nepáčilo, tak bil. Kde je rozdiel ? Násilie plodí násilie. To, že budeš biť dieťa ho nenaučí, že ono nemá nikoho biť. Rodičia chlapca mohli reagovať s tým, že sa má ospravedlniť a upozorniť ho, že návšteva skončí v momente, keď niekoho znova udrie. Keby ho tam vytrieskajú tak on by akože pochopil, že nemá iné deti trieskať?
"Ohýbaj ma mamko, keď som ešte Janko. neohneš ma mamo, keď ja budem Jano" . Niečo na tom je. Každé dieťa je iné. Každé potrebuje iný prístup. Zvýšiť hlas, nahnevane pozrieť. Ak to nezaberá, ..... "výchovná" ho odradí od robenia nesprávneho.
Capnúť nie je bitka. Bitka je, ak by ho silno dlho udieral a spôsobil mu modriny, traumu.
Ak dieťa plače, treba ho vziať do náručia. Pritúliť si ho. Bez slov. Lebo niektoré reagujú ešte horšie, keď mu dohovárajú... sme rôzny...
Ak do teba niečo hodí, zobrať mu tú vec a nedať mu ju.
Hnev je zlý radca.
Ak do teba hodila kýblik a zasmiala sa, povedať že to nemôže robiť. Ani mame, ani kamarátom. Neusmievať sa na ňu. Vážnu tvár. zobrať ju z toho miesta.
Niečo sa jej nepáči. Ako konáte, správate sa doma.. Porozmýšľaj nad tým. Skús prečítať tie knihy, čo ti radili.. poznať psychologiu a dôvod jednania dieťaťa.
Ak bude kľudná, zober si ju na kolená, pritúľ si ju a vtedy je povedz, vysvetľuj že také veci sa nerobia. Že to druhých bolí. Nielen údery ale .. že si smutná z toho. Že ju ľúbiš a chceš jej len dobre. Ale i ona musí robiť dobre druhým.
@20erika07 nehovorím zeto bolo správne ale zaujíma ma vas nazor ako vy ste podobnú situáciu riešili nakoľko to nebolo prvý krát ale capla som jej prvý krát. Ja som veľmi není za fyzické tresty tak rada pozbierať názory. Mala je dost temperamentná
@tatiana234 Netvrdim, ze je to v poriadku, ale obcas clovek uz nevie, kam z konopi a uchyli sa k capnutiu ( zial, ano, stalo sa). Ja som take situacie, ako hadzat veci vo vzdore riesila tak, ze som tie veci/hracky vzala a nedostali ich nejaku dobu naspat. Bitie - tam je lepsie chytit rucicky a povedat "nie", pri starsich zas, nie, ludia sa nebiju. V hentom veku - okolo 2 rokov- este nerozumeju dlhokanskym vetam. Treba mat na pamäti aj to, ze to treba dokolecka, deti na to lahko zabudnu.
@weleda123 a prečo sa ti nepáči, že ten “satan” bil tvoju malú dcéru, otca a podobne ? Veď podľa tvojho názoru je ok dať decku po riti, keď sa ti nepáči, ako sa správa. Jemu sa tiež možno zrovna niečo nepáčilo, tak bil. Kde je rozdiel ? Násilie plodí násilie. To, že budeš biť dieťa ho nenaučí, že ono nemá nikoho biť. Rodičia chlapca mohli reagovať s tým, že sa má ospravedlniť a upozorniť ho, že návšteva skončí v momente, keď niekoho znova udrie. Keby ho tam vytrieskajú tak on by akože pochopil, že nemá iné deti trieskať?
@annelise17 čo sa mu nepáčilo? Že prišiel na návštevu? Že ho dcéra objala, resp chcela objať? Komentár úplne od veci podľa mňa. Ten malý absolútne nemá nastavené hranice, nemá rešpekt voči nikomu vrátane svojich rodičov a nevie sa správať. Moja malá, aj napriek tomu, že už zo dvakrát dostala po riti, keď sa nezmestila do kože nikoho nebije, deti má rada a keď niekam ideme, tak sa vie chovať civilizovane. Narozdiel od XY deti, ktoré sú vychovávané benevolentne a nie raz som bola svedkom scény na detskom ihrisku, kedy 4 ročne dieťa "upratalo" svojho rodiča miesto toho, aby rodič upratal dieťa. Zas sa netvarme, že jedna výchovná po zadku je výprask. Rozdiel je aj ten, že ja keď dám malej výchovnú po zadku, tak prestane robiť to zlé, čo nesmie a neplače hodinu, ako keď ju napríklad napadol on a bezdôvodne jej šlahol po hlave. Tieto agresívne deti sú práve dôsledkom tejto benevolentnej voľnej výchovy, kedy maminka do takej miery rešpektuje názor dieťaťa, že ani na záchod nejde, kým jej to to dieťa nedovolí (aj tohto som bola svedkom v detskom kútiku). Žiadny extrém nie je dobrý!
@annelise17 čo sa mu nepáčilo? Že prišiel na návštevu? Že ho dcéra objala, resp chcela objať? Komentár úplne od veci podľa mňa. Ten malý absolútne nemá nastavené hranice, nemá rešpekt voči nikomu vrátane svojich rodičov a nevie sa správať. Moja malá, aj napriek tomu, že už zo dvakrát dostala po riti, keď sa nezmestila do kože nikoho nebije, deti má rada a keď niekam ideme, tak sa vie chovať civilizovane. Narozdiel od XY deti, ktoré sú vychovávané benevolentne a nie raz som bola svedkom scény na detskom ihrisku, kedy 4 ročne dieťa "upratalo" svojho rodiča miesto toho, aby rodič upratal dieťa. Zas sa netvarme, že jedna výchovná po zadku je výprask. Rozdiel je aj ten, že ja keď dám malej výchovnú po zadku, tak prestane robiť to zlé, čo nesmie a neplače hodinu, ako keď ju napríklad napadol on a bezdôvodne jej šlahol po hlave. Tieto agresívne deti sú práve dôsledkom tejto benevolentnej voľnej výchovy, kedy maminka do takej miery rešpektuje názor dieťaťa, že ani na záchod nejde, kým jej to to dieťa nedovolí (aj tohto som bola svedkom v detskom kútiku). Žiadny extrém nie je dobrý!
@weleda123 no možno sa mu nepáčilo, že ho šla objať, napríklad. Alebo sa mu stalo niečo, dôvodov u malých detí je milión. Súhlasím, že možno nemá hranice, ale tie sa nenastavujú bitkou. A vidíš, moja nikdy nebola udretá a tiež nikdy neudrela nikoho, nemáme problém s požičiavaním, s hádzaním sa o zem, s ničím. A nebolo to tak vždy, musela som ju vychovať. Ale normálne, nie bitkou.
Spomínam si ,ako mamka nás naháňala s varechou keď sme s bratom robili lotroviny. Už som sama matka a viem, že niekedy pomôže dohovor ,niekedy po zadku. Hlavne dieťa musí mať hranice.
@tatiana234 ani to tu nemusis písať takú blbosť si látka vychováva ako najlepšie vieš, capnutie ešte nikoho nezabilo je to úplne v pohode, dieťaťu predsa musíš stanoviť hranice je len na tebe ako v živote by som sa tu s tým z nikým neradi la, na každé dieťa matka predsa nejako musí a každá inak a naj ako vie. V tomto období vzdoru je to ťažké ale ak skúša skúšaj aj ty uvidíš čo zaberie. Určite je treba nejako posúvať a nastavovať hranice aj keď dieťaťu dáš po zadku.
Neboj.... nie si žiadna agresorka ....všetci sme sa postupne učili ako vychovávať...
@weleda123 no možno sa mu nepáčilo, že ho šla objať, napríklad. Alebo sa mu stalo niečo, dôvodov u malých detí je milión. Súhlasím, že možno nemá hranice, ale tie sa nenastavujú bitkou. A vidíš, moja nikdy nebola udretá a tiež nikdy neudrela nikoho, nemáme problém s požičiavaním, s hádzaním sa o zem, s ničím. A nebolo to tak vždy, musela som ju vychovať. Ale normálne, nie bitkou.
@annelise17 gratulujem, si dokonalá teda. Žiaľ, nie každé dieťa je také kľudné. Ja keď mojej malej chytím ruky a poviem nie, tak sa začne hádzať a vrieskať, takže toto na ňu vôbec nefunguje. Väčšinou musím odviesť pozornosť, no stalo sa, že sa to nepodarilo zo dvakrát. Na spomínaného malého to tiež zjavne nefunguje. Sú deti, ktoré sú kludnejšej povahy a sú deti, ktoré sú temperamentné. Moja malá je tvrdohlavá a je vytrvalá, takže niekedy to s ňou ide veľmi ťažko.
Ja som tiež ako decko párkrát dostala po zadku a nemám traumy, som asertivna aj empatická si myslím a som celkovo typ človeka, ktorý od konfliktu radšej utečie ako mu čeliť, takže v tomto smere si nemyslím, že by som bola nejako utrpela.
@annelise17 gratulujem, si dokonalá teda. Žiaľ, nie každé dieťa je také kľudné. Ja keď mojej malej chytím ruky a poviem nie, tak sa začne hádzať a vrieskať, takže toto na ňu vôbec nefunguje. Väčšinou musím odviesť pozornosť, no stalo sa, že sa to nepodarilo zo dvakrát. Na spomínaného malého to tiež zjavne nefunguje. Sú deti, ktoré sú kludnejšej povahy a sú deti, ktoré sú temperamentné. Moja malá je tvrdohlavá a je vytrvalá, takže niekedy to s ňou ide veľmi ťažko.
Ja som tiež ako decko párkrát dostala po zadku a nemám traumy, som asertivna aj empatická si myslím a som celkovo typ človeka, ktorý od konfliktu radšej utečie ako mu čeliť, takže v tomto smere si nemyslím, že by som bola nejako utrpela.
@weleda123 neviem, kde som napísala, že som dokonalá, to nie som, ale minimálne nebijem svoje dieťa a nenazývam to pre svoje dobré svedomie “výchovná metóda”. A moje dieťa je tiež veľmi temperamentné, prešli sme si všeličím, dalo sa to vždy aj bez bitky. Ja ťa nesúdim za tvoju výchovu, nemusíš útočiť, ja som napísala len svoj názor, podložený vedeckými výskumami. No a sama si napísala, že od konfliktu radšej utečieš, neviem či to považuješ za pozitívum, ale ja nie. Nebudem sa agresívne hádať, ale vedieť sa normálne obhájiť a keď to nemá zmysel odísť, konštruktívny rozhovor, aby sa konflikt neututlal, ale vyriešil. Každopádne, každý sme nejaký a toto nie sú z mojej strany žiadne urážky ani zhadzovanie teba ako osoby.
@weleda123 neviem, kde som napísala, že som dokonalá, to nie som, ale minimálne nebijem svoje dieťa a nenazývam to pre svoje dobré svedomie “výchovná metóda”. A moje dieťa je tiež veľmi temperamentné, prešli sme si všeličím, dalo sa to vždy aj bez bitky. Ja ťa nesúdim za tvoju výchovu, nemusíš útočiť, ja som napísala len svoj názor, podložený vedeckými výskumami. No a sama si napísala, že od konfliktu radšej utečieš, neviem či to považuješ za pozitívum, ale ja nie. Nebudem sa agresívne hádať, ale vedieť sa normálne obhájiť a keď to nemá zmysel odísť, konštruktívny rozhovor, aby sa konflikt neututlal, ale vyriešil. Každopádne, každý sme nejaký a toto nie sú z mojej strany žiadne urážky ani zhadzovanie teba ako osoby.
@annelise17 prekrútila si to alebo nepochopila. K tomu konfliktu som to myslela práve tak, že tú ženy písali, ako deti, ktoré dostanú výchovnú sa takto učia agresivite. To je nezmysel. Drvivá väčšina detí, ktoré poznám a sú agresívne sú práve vychovávané benevolentne. A to som tým, že "utekám od konfliktu" chcela povedať aj o sebe. Že som nekonfliktný typ. Zároveň som povedala, že som asertivna. Nemám problém povedať nie a nemám problém sa obhájiť ak treba a keď to má zmysel. Ak nejaký konflikt zmysel nemá a nikam nevedie, vtedy od toho odídem a nebudem sa do krvi hádať za svoju pravdu, lebo niekedy to nestojí za to.
@annelise17 prekrútila si to alebo nepochopila. K tomu konfliktu som to myslela práve tak, že tú ženy písali, ako deti, ktoré dostanú výchovnú sa takto učia agresivite. To je nezmysel. Drvivá väčšina detí, ktoré poznám a sú agresívne sú práve vychovávané benevolentne. A to som tým, že "utekám od konfliktu" chcela povedať aj o sebe. Že som nekonfliktný typ. Zároveň som povedala, že som asertivna. Nemám problém povedať nie a nemám problém sa obhájiť ak treba a keď to má zmysel. Ak nejaký konflikt zmysel nemá a nikam nevedie, vtedy od toho odídem a nebudem sa do krvi hádať za svoju pravdu, lebo niekedy to nestojí za to.
@weleda123 takže keď dieťa biješ neučí sa že biť je v poriadku ? To nie je ani náhodou nezmysel. Benevolentná výchova a autoritatívna výchova nie sú jediné dve na svete, ani jedna nie je správna. Agresívne deti pochádzajú z oboch typov. A nepôsobíš príliš nekonfliktne, keď pri vyjadrení opačného názoru ideš hneď do útoku. Rob ako uznáš za vhodné, ja som napísala, ako to vnímam a mám ja, ty nemusíš mať rovnaký názor a to je úplne v poriadku. Pekný deň 🙂
Za mňa "výchovná" o.k. nie je. Buď vysvetlím, alebo v tomto prípade by som vzala kyblik a povedala jej, že nie, toto sa nerobí. Ak by vrieskala, nech vrieska.
@tatiana234 ani to tu nemusis písať takú blbosť si látka vychováva ako najlepšie vieš, capnutie ešte nikoho nezabilo je to úplne v pohode, dieťaťu predsa musíš stanoviť hranice je len na tebe ako v živote by som sa tu s tým z nikým neradi la, na každé dieťa matka predsa nejako musí a každá inak a naj ako vie. V tomto období vzdoru je to ťažké ale ak skúša skúšaj aj ty uvidíš čo zaberie. Určite je treba nejako posúvať a nastavovať hranice aj keď dieťaťu dáš po zadku.
@sofia1979 že nikoho nezabilo je jedna vec. Že deti, ktoré boli bité, vrátane opakovaného "len capania" majú do neskoršieho života horší štart ako by mali pri normálnej výchove od vyzretých rodičov, je vec iná. A tento fakt nezmení ani utkvelá predstava "mňa bili a nič mi to nespravilo". Treba hľadať iné metódy, ako z dieťaťa vykresať slušného človeka.
@tatiana234 takto, ja si vždy predstavím situáciu, že už je dospelý. Urobili, by ste to aj dospelému? Predpokladám, že nie. Tak potom prečo dieťaťu? Aj to dieťa raz bude dospelé. Vždy, keď niekto bije dieťa (aj capnutie po zadku) je to nezvládnutie situácie rodičom. Keď to bude v dospelosti vyčítať rodičom, sa absolútne nebudem čudovať.🫠Za mňa teda riadny Red flag🚩....Nie, proste za mňa to nie je v poriadku, a môže ma niekto presviedčať koľko chce...
Ja som zasadne proti bitkam aj capnutiu po zadku,ale to hovorim v teoretickej rovine. Ja som dieta odchovane na tvrdych bitkach a mam odpor aj k capnutiu na zadok. Ale zase,ak sa to stane vynimocne,tak este beriem. Aj rodic je len clovek. Ale bitky ako vychovny prostriedok,to je otras a mnoho rodicov to aj v dnesnej dobe obhajuje. Potom sa deti v zivote nevedia branit a su agresivne.
@tatiana234 to sú také novodobé hlúposti od nepamäti sa deťom dávali výchovné po zadku a tu sme všetci živí a zdraví ale dnes sú skoro všetky deti rozmaznani frackovia a neze mu dáš po riti lebo sa posere od strachu chúďatko a tak to aj potom s nimi vyzerá aj s tou celou budúcou generáciou
@tatiana234 pravidlo 3x a dost je pekne... ale predstav si ze v skolke ci skole je 20 takychto deti... ako tam ma ucitelka vyucovat?
@kacena4 Súhlasím. A príde učiteľ a niečo povie a deti ho majú hlboko……
@tatiana234 to sú také novodobé hlúposti od nepamäti sa deťom dávali výchovné po zadku a tu sme všetci živí a zdraví ale dnes sú skoro všetky deti rozmaznani frackovia a neze mu dáš po riti lebo sa posere od strachu chúďatko a tak to aj potom s nimi vyzerá aj s tou celou budúcou generáciou
@simona19871216 vieš, že aj umývanie rúk lekárov svojho času bolo povazovane za novodobu hlupost (iste si počula o horúčke sestonedielok) ? Tak je to so všetkým, ak sa ľudia silou mocou držia toho, čo poznajú, aj keď to nie je správne, len preto, že nie sú schopní / ochotní zmeniť svoj prístup...
Skôr je hlúposťou ignorovať nové poznatky. A áno, detský psychológovia už dnes vedia, že bit a capat deti, to nie je správnou cestou.
Ak dospelý nevie inak vychovávať, problém je v ňom.
Rovnako, ak je jeho dieťa rozmaznany fracek, nie je problém v absencii "výchovných", ale v rodičovi a v nim nezvladnutej výchove.
@simona19871216 od nepamäti ženy rodili s babicou a v bolestiach, kdeže tieto novodobé hlúposti s lekármi a epidurálkou. Od nepamäti neduživé deti umierali, nie ako teraz, keď kvôli novodobým hlúpostiam ako inkubátori a špecializované NICU, prežíva omnoho viac detí. Od nepamäti žena, čo nemala mlieko, buď našla ochotnú dojku, alebo dieťa neprežilo. Od nepamäti neboli žiadne rodinné prídavky a decko živi každý svojpomocne, zďaleka nie každé dieťa sa dožilo dospelosti. Načo všetky tie novodobé hlúposti ako sociálny štát, umelé mlieko, očkovania, pediatri, lieky, umelé oplodnenia, liečby rakoviny, dôchodky, školy.... prečo sa nevrátť k starým dobrým časom, nie?
Och, máme v rodine dieťa, ktoré nikdy nedostalo výchovne po riti. Aktuálne má 3.5 roka a je to malý satan, ktorý mláti každého naokolo bez nejakého dôvodu. Napríklad prišli k nám na návštevu, moja vtedy 1.5 ročná dcérka ho išla uvítať a chcela ho objať. Takú jej vrazil, že plakala hodinu a pol. Reakcia jeho rodičov "Zlatko, to sa nerobí". Ja som sa veľmi musela ovládať aby som mu nedala za nich. Iný príklad, môj otec k nim išiel na návštevu a privítal ho vo dverách s tým, že už čakal kedy príde, aby ho mohol zbiť a samozrejme, že mu aj capol. Reakcia rodičov zasa, že to sa nerobí. Takže, pokiaľ moja malá robí niečo extrémne zlé a ani na tretí krát ma nepočúvne, tak dostane po riti. Bola by som nerada, keby aj z nej sa vykľuje niečo také zlé a agresívne ako máme v rodine alebo ako vídam u detí na ihrisku (a reakcia vždy od rodičov tá istá "to sa nerobí, to sa nesmie, bla bla" a decko ich má na háku a správa sa ako antikrist).
@weleda123 no presne, moj brat ked bola maly, bil kazdeho hlava nehlava, pritom doma bitku nevidel, ale on nedostaval. Ale ked uz to bolo nezvaldnutelne, dostal aj on zakazdym ked bol treba a zrazu aj prestal mlatit vsetkych okolo
@simona19871216 vieš, že aj umývanie rúk lekárov svojho času bolo povazovane za novodobu hlupost (iste si počula o horúčke sestonedielok) ? Tak je to so všetkým, ak sa ľudia silou mocou držia toho, čo poznajú, aj keď to nie je správne, len preto, že nie sú schopní / ochotní zmeniť svoj prístup...
Skôr je hlúposťou ignorovať nové poznatky. A áno, detský psychológovia už dnes vedia, že bit a capat deti, to nie je správnou cestou.
Ak dospelý nevie inak vychovávať, problém je v ňom.
Rovnako, ak je jeho dieťa rozmaznany fracek, nie je problém v absencii "výchovných", ale v rodičovi a v nim nezvladnutej výchove.
@beronsche a čo majú ruky spolocne s výchovou? To s výchovou nemá nič spoločné a po riti sa im niekedy hodí tiež z nich rastu budúci dospelí ludia a behať im okolo riti nie je najlepšie
@weleda123 no presne, moj brat ked bola maly, bil kazdeho hlava nehlava, pritom doma bitku nevidel, ale on nedostaval. Ale ked uz to bolo nezvaldnutelne, dostal aj on zakazdym ked bol treba a zrazu aj prestal mlatit vsetkych okolo
@annelise17 nemám pocit, že by som šla do útoku. Mala som pocit, že normálne konverzujeme, ale už predtým si vytrhla z kontextu/nepochopila, čo som povedala, takže sa tvojmu mylnému úsudku ani nedivím.
@luc141 vieš čo, mňa malá raz extrémne vyšklabala za vlasy, až slzy mi vyšli. Tak som jej chytila vpredu ofinku a vrátila som jej to. Ostala zaskočená, začala mrnčať, spýtala som sa jej, či jej to bolo príjemné, povedala, že nie. Odvtedy nikoho za vlasy nevyšklbala. Jednoducho nikto na svete ma nepresvedčí, že benevolentná výchova funguje, lebo všetky také deti čo poznám sú doslova ako odtrhnuté z reťaze a nevedia čo od dobroty zo sebou a nemajú rešpekt pred ničím a pred nikým. A to, že tu 2-3 mamičky napíšu, že ich deti aj pri benevolentnej výchove sú vychované je síce pekné. Ich deti môžu byť prirodzene submisívnejšie, menej temperamentné, ale čo funguje na jedno dieťa nefunguje zákonite na všetky rovnako. Môj názor...
@beronsche a čo majú ruky spolocne s výchovou? To s výchovou nemá nič spoločné a po riti sa im niekedy hodí tiež z nich rastu budúci dospelí ludia a behať im okolo riti nie je najlepšie
@simona19871216 prečítaj si ešte raz, čo píšem ..
Reagujem na to, že to považuješ za novodobu hlupost.
A presne to umývanie rúk, dnes úplne prirodzene, bolo tiež spiatocnikmi považované za "novodobu hlupost."
Rovnako ako mnozstvo ďalších moderných poznatkov.
Áno, behať deťom okolo riti nie je dobré.
Deti potrebujú hranice a výchovu, k zodpovednosti.
Avšak bit deti (dávať im po riti, ako píšeš) je rovnaké zlyhanie ako deti vôbec nevychovavat (behať im okolo riti).
Najhoršie, že ľudia majú často reakciu ako ty - nie sú schopní sa zamyslieť nad tým, že to ide aj inak.
A vidia len extrémy - výchovné bitie alebo úplnu anarchiu.
A pritom to ide aj úplne inak...
@simona19871216 od nepamäti ženy rodili s babicou a v bolestiach, kdeže tieto novodobé hlúposti s lekármi a epidurálkou. Od nepamäti neduživé deti umierali, nie ako teraz, keď kvôli novodobým hlúpostiam ako inkubátori a špecializované NICU, prežíva omnoho viac detí. Od nepamäti žena, čo nemala mlieko, buď našla ochotnú dojku, alebo dieťa neprežilo. Od nepamäti neboli žiadne rodinné prídavky a decko živi každý svojpomocne, zďaleka nie každé dieťa sa dožilo dospelosti. Načo všetky tie novodobé hlúposti ako sociálny štát, umelé mlieko, očkovania, pediatri, lieky, umelé oplodnenia, liečby rakoviny, dôchodky, školy.... prečo sa nevrátť k starým dobrým časom, nie?
@annm81 ako sorry nečítala som to cele a od kedy sú zakázané mierne tresty na deťoch ako capnutie po zadku a rodicia si to veľmi pripúšťajú tak od vtedy sú aj horsi ľudia a skazenejsi a to do slova a zaslúžili by si nie len po zadky ale takú cez pysky ze stena by im dala druhu
@weleda123 máš pravdu, benevolentna výchova nefunguje. Ani len náhodou!
Deti, ktoré nemajú hranice, sú podvedome neisté, majú potrebu ich posúvať, je to veľmi zle pre ich psychický vývin.
Benevolencia je cesta do pekla.
Opačný extrém k direktivnej výchove k poslušnosti, plnej fyzických trestov.
Avšak tu mnohé prispievatelky píšu o respektujucej výchove.
Ta nemá ich spoločné s benevolenciou..
Tou sa deti naozaj vychovávajú, tam majú deti pevne hranice a chápu prirodzeným dôsledkom.
@simona19871216 prečítaj si ešte raz, čo píšem ..
Reagujem na to, že to považuješ za novodobu hlupost.
A presne to umývanie rúk, dnes úplne prirodzene, bolo tiež spiatocnikmi považované za "novodobu hlupost."
Rovnako ako mnozstvo ďalších moderných poznatkov.
Áno, behať deťom okolo riti nie je dobré.
Deti potrebujú hranice a výchovu, k zodpovednosti.
Avšak bit deti (dávať im po riti, ako píšeš) je rovnaké zlyhanie ako deti vôbec nevychovavat (behať im okolo riti).
Najhoršie, že ľudia majú často reakciu ako ty - nie sú schopní sa zamyslieť nad tým, že to ide aj inak.
A vidia len extrémy - výchovné bitie alebo úplnu anarchiu.
A pritom to ide aj úplne inak...
@beronsche no extrém to je strašný dať po riti, ohýbať ma mamko pokiaľ som ja Janko,keď ja budem Jano neohnes ma mamo
@beronsche no extrém to je strašný dať po riti, ohýbať ma mamko pokiaľ som ja Janko,keď ja budem Jano neohnes ma mamo
@simona19871216 áno, a ak nedokážeš vychovávať dieťa, dať mu jasne hranice bez fyzického trestu, niečo je zle s tvojim prístupom.
Či aj muzovi jednu švacneš, keď sa nesprava, ako má?

Ja osobne som dostávala bitky varechou, rukou, gumenými remenmi, urevana som klacala v kúte hodiny. Mpjho syna nebijem, ale nemyslím si ze nejaká mala výchovná po zadku je problém 😀.