icon

Kam dať dvojročného synčeka počas pôrodu?

nyteshade
31. júl 2019

Ahojte mamičky, na začiatok kúsok opisu situácie. Mam doma skoro dvojročného Jurka (14.10) a termín pôrodu s druhým bábätkom v októbri. Bývame v Stupave, kde nemáme rodinu, všetci sú na strednom Slovensku.
Moji rodičia sú obaja ešte pracujúci, bez auta, svokrovci tiež. Svokor chodí na týždňovky a svokra pracuje tiež a ma ešte aj skolopovinne dieťa (13r dcerka). Šoféruje u nich syn, ktorý tiež pracuje.
Moj problém je, že muž chce byť pri pôrode a ja ho tam chcem tiež. No nevieme co s malým. Narodil sa o dva týždne skôr, čiže aj druhé dieťatko nemusí ísť presne na termín. Keď to na mňa príde, nemôžu zrazu len tak utekať 200km k nám strážiť jurka, cesta trvá tri hodiny, ani ja nemôžem čakať tri hodiny s rozbehnutým pôrodom, kým niekto k nemu príde :D . Nemôžu si ani vziať dovolenku aby jurko išiel na dva týždne k nim a tam čakal, kým poradím konečne. Rozmýšľam dat Jurka ku kamoške, keď to na mňa príde, aby mal s kým byť, kým niekto narýchlo príde k nemu, kým bude muž so mnou pri pôrode. Ako by ste vy riešili takúto situáciu? Ďakujem 🙂

Strana
z2
matkamirko
Autor odpoveď zmazal
albiva
31. júl 2019

@nyteshade Ahoj. Ja som bola dohodnuta so sestrou, ze keby nieco, pride. Ona to oznamila aj manazerovi v praci, aby ju pustil, ak by to nahodou prislo v case, ked je tam. Prvy porod trval takmer 2 dni, ratala som, ze ani druhy nebude ktovie co, no nakoniec to bola "rychlovka". Podvecer prisla sestra k dcerke, o osmej ma prijimali, to sme volali svokrovcom, ci mozu tiez prist kedze som si nemyslela, ze sa muz este v ten den dostane domov (tiez byvaju takmer 200km od nas) aby mohla ist sestra na druhy den do prace. Nakoniec som porodila nieco po desiatej vecer, svokrovci este ani neboli u nas. Takze sestra len uspala dcerku (co sa mi verit nechcelo, ze slo tak lahko, kedze dovtedy zaspavala vylucne so mnou), vystriedali ju oni a chvilu na to uz bol aj manzel doma.

Drzim vam palce 🙂 Tiez som trochu stresovala kvoli starsej kedze je taka moja magnetka, no zvladla to super.

ukulela
31. júl 2019

@anickaaa6aaa moj tam byt neplanoval - no nakoniec bol a vdaka bohu. pri prvom som fasla zleho porodnika, co po mne ziapal, tak ho muz aspon "uzemnil", ze ci bevidim ze mi to nepomaha ... pri druhom cakal na chodbe. sestricka sa pytala, ci ho volat, no odmiezla som, mala som tam milu sanitarku, co mi pomahala predychavat. ale vo vseobecnosti - sprevadzajucu osobu /ci uz muz, mama, kamoska, ... schvalujem. rodicke to pomoze a personal je slusnejsi.

janage
31. júl 2019

@matkamirko hej len nikto ani ona dopredu nevie ci pojde vsetko hladko ci nie. U nas nebol najmensi naznak zeby mohol byt druhy porod extra rychly. Teda v kazdom pripade odporucam poistit sa pritomnostou tretej osoby k dietatu.

macekovam
1. aug 2019

no ja by som ake male dieta teda na 2 tyždne! nikomu nedala... bude to prenho sok... no ved ak to pride tak rychlo tak manzel moze aj vonku s nim pockat kym pridu pribuzni nie? alebo potom ho pride kamaratka alebo s kym sa dohodnes postrazit.. v ten den a potom moze prist babka lebo kto...

nyteshade
autor
1. aug 2019

@anickaaa6aaa predstav si ze vieme porodiť bez chlapa, ale on je malého otec, rodič tak isto ako ja a chce byť pri jeho príchode na svet. Dakedy sa možno tak chlapi nezaujímali, ale môj sa teda zaujíma a chce byť pri takej dôležitej veci

nyteshade
autor
1. aug 2019

A hlavne aby som nebola za krkavciu mater, moje dieťa zvládne byť ozaj s kýmkoľvek bez problémov, pekne sa zahrá. Po prvom pôrode a skúsenosti, kedy boli na mňa odborní v pôrodnici a keď prišiel muž, zrazu všetky boli slniečka, už nechcem nič podobné zažiť. Toto je môj posledný pôrod, posledné tehotenstvo, chcem mať aspoň raz pekne spomienky, ako spoločne privítame dieťatko. Keď sa idete najesť do reštaurácie, tak si ju vyberáte, mate nejaké predstavy, keď idete na dovolenku, mate predstavu, starostlivo si vyberiete hotel, kde ju strávite. Prečo by žena pri pôrode nemohla mať nejakú predstavu, túžbu? Prečo by otec nemohol vidieť prichádzať svoje dieťa na svet?

ciusinka
1. aug 2019

Ale ved nikto nebrani otcovi vidiet svoje dieta prichadzat na tento svet, ale proste ak ina moznost nebude, tak treba ratat aj s tym, ze bude musiet proste s dietatom ostat doma on a ty budes rodit sama, toto tu nikto z nas za teba nevyriesi, bud budes mat niekoho, kto bude 24/7 na telefone cakat, kym zavolas, ze rodis a pride ti co najrychlejsie strazit dieta a bude ratat aj s tym, ze porod moze trvat aj 2 dni a ty s muzom mozes ist rodit alebo proste s dietatom ostane muz a ty odrodis sama..Viac moznosti tam uz nie je, nemocnice nemaju detske kutiky, kde si odlozis starsie dieta kym ty pojdes aj s muzom rodit..

evelyn226
1. aug 2019

Nečítala som iné príspevky ale moja teta mi pred pár týždňami povedala aby som sa nebála keby to na mňa prišlo, tiež rodím v októbri. Som doma sama so synom a nemám ho kam dať. Mám to ale jednoduchšie v tom, že po syna vedia prísť tak do dvoch hodín do nemocnice, keď im zavolám. Ale čo som chcela.
Keď to na teba príde, zavolaj si sanitku a tá vezme teba aj tvojho syna so sebou. Kým budeš rodiť oni sa ti o dieťa postarajú v nemocnici, a keď príde niekto kompetentný koho si si zavolala aby prišiel po dieťa tak mu ho dajú a dotyčný pôjde preč. Pripadne ak by to bol tvoj muž, čo príde za vami, a pôrod by bol na spadnutie, myslím si, že ak by ste niekoho poprosili v nemocnici aby syna po strážil kým porodíš, nemali by mať s tým problém. Samozrejme ale v prvom rade sú to pracujúci ľudia, záleží aj kde budeš rodiť a aký je personál. Nie každý je ochotný. Najlepšie aby ti prišla kamarátka aj s mužom naraz. Muž bude s tebou a kamarátka po stráži hoc aj v nemocnici syna... Netreba hlavne stresovať.

mrkvicka060
1. aug 2019

@nyteshade ja som tiez planovala strazenie kamaratkou, byva na druhom konci mesta, ale do nejakej hodiny a stvrt je najrychlejsie, co by sa vedela dostat k nam. No mne sa druhy porod rozbehol tak necakane a rychlo, ze by ani to nestihla. Takze sme leteli zrazu do porodnice po odteceni vody aj s muzom a dvojrocnym synom. Dr. ked ma skontrolovala tak im sla povedat ze to bude rychle, takze nakoniec cakali vonku na chodbe a prisli im potom ukazat babatko a isli domov. Kamoska by zrejme ani nestihla prist. Tak potom nam vratili peniaze za osobu pri porode aj za epiduralku, kedze nic mi nestihli dat 😀 potesilo. Takze sice som tam bola sama, ale nastastie nie dlho a bolo mi to pri tej bolesti aj jedno 😀 mozno aj ty budes mat taky expresny druhy porod, ze aj tak nikto nestihne prist. Tak si len niekoho nudzoveho naplanuj a kasli na to. Aj tak to je vzdy inak ako planujeme 😀

basska_b
1. aug 2019

@nyteshade
Určite kamarátke na materskej dať... Aj k nám ho môžeš dať, my sme z Devínskej a na tú chvíľu postrazime 😀 je to divné, keďže sa vôbec nepoznáme, ale pre hocikoho by som to urobila... Veď 24 hodín maximálne bude manžel tam. Úplne normálne, že chcete byť s mužom pri tom

maciatkolulu
1. aug 2019

@janage neviem, no ale fajn, dva tyzdne pred terminom je predcasny porod, prapanajana, to snad nie... a co by tam akoze otec v pripade komplikacii mal robit? Otec je naopak v priapde komplikacii vypoklonkovany, aby mohol personal zachranovat a nie riesit hysterickeho vydeseneho otca. Za mna tiez nechapem, preco robit cirkusy ohladom otca pri porode, je to fajn ked sa da, ale ked to nejde, tak nebudeme snad robit z toho tragediu. Starsie dieta zarucene v strese je, to je jasne kazdeho, a u susedy ten stres zvlasa podla mna tazsie ako doma s tatinom, to je moj nazor, ale k autorke len tolko, ze nechapem tiez otazke, lebo len ona pozna svoju situaciu a jej moznosti riesenia, ale ok
@nyteshade ja som si myslela, ze je to slobodna matka so starsim dietatom, ktore nema realne kde nechat...

nicol898
1. aug 2019

@nyteshade na mna to prišlo v noci, rodicov mame 400 km, boli sme dohodnutí asi s troma známymi, ze ktorý bude mocť, dobehne k starsiemu 😀 jeden došiel 5:15, vtedy sme odišli do pôrodnice, 6:30 som porodila a potom kamoska ho vystriedala o 7, lebo musel ist do prace a okolo 8 uz bol muz doma a šiel ho odniesť do skolky 😊

mogaa
1. aug 2019

@nyteshade ak kamarátku tak vyslovene takú čo býva niekde v okolí - lebo ak to na teba príde napr. okolo druhej ráno - staršie dieťa ti bude spať a nebudeš ho niekam prevlákať a ona kým sa preberie, oblečie a príde k tebe to tiež nemusí byť 10minut🙂druhý pôrod je zväčša rýchlejší, aby si nedopadla ako Nela keď išla do pôrodnice a odrodila v aute😀

evkamotka
1. aug 2019

Ja som muza pri porode nema a teda na samotny akt A by akurat zavadzal. Bola som vdacna, za porodnu asistentku a porodnika a zvysok sveta mi bol ukradnuty. Neviem co by tam manzel vlastne ani robil....
K druhemu sme sa dohodli ze ak sa bude dat, bude so mnou cakat 1 dobu porodnu, na tlacenie nepojde, potom pozrie zase babo ked bude vonku. Aj pri prvom sice to samozrejme slo, no velmi dobre by mi padlo ak by so mnou tie hodiny s kontrakciami preckal (zamestnal mysel, lomohol do sprchy, s vecami) mala som totiz vyvolavany porod a nepretrzite kontrakcie cely den v sile od zaciatku do konca ako pred porodom... Takze pomoc by sa hodila

lilitela
1. aug 2019

@nyteshade Ano, urcite by pri porode mal byt a pri prvom aj bol. Ked to vsak nejde zariadit inak, tak prehodnotim situaciu. Tiez som mala otras 1. porod, takze ja som sa tak ci tak rozhodla, ze druhe dieta idem do Kocha, kde som uz podla pristupu videla, ze to bude lepsie. A bolo. Preto som si trufla rodit druhy krat bez manzela.

vivuska666
1. aug 2019

My sme boli dohotnuti so susedou. O druhej rano to na mna prislo. Zabuchali sme na dvere, oba si lahla do spalne a kym sa maly rano zobudil, tatik uz bol nazad v posteli. Bez susedy 🙂

jana_eyre_2
1. aug 2019

dopredu dohodnut viac ludi a ako to bude budes vediet aj tak az ked to realne pride 😉 vsetko dopadne tak, ako ma..
(my mame svokru blizko na dochodku, takze aspon v case porodu nam na deti dala pozor, hoci mimo toho moc jej cas nevychadza)

ja som sa vzdy skor bala, ze to namna pride rychlo cez den ked som sama a co so starsim dietatom kym dojde tato z prace k nemu..

a vzdy sa to vyriesilo same tak - druhu dceru som prenasala, tak ma museli hospitalizovat a pri tretom synovi ma brala sanitka s preeklampsiou, lebo mi strasne vyskocil tlak a na porod som uz cakala v nemocke dva tyzdne vyvolavali ho..

takze za mna - len si dohodnut par znamych na rychlu pomoc a inak moc neplanovat, vsetky situacie nedokazeme predvidat..

julka828
1. aug 2019

@nyteshade presne tak bud budes dohodnuta s nejakou kamoskou alebo prosto s nim ostane manzel. Tak nebude pri porode. Smola. Uz jedno dieta mate a treba sa postarat aj onho nie t rdohlavo si ist svoje lebo ty ho chces tam a on chce... kazdy nieco chceme a nemozeme mat vsetko. Tak ak ti ina moznost neostane vyriesite to takto uplne jednoducho 😊

siska53
2. aug 2019

@nyteshade veci sa castokrat neudeju tak, ako ty(vy) chces(te). Prosto si urcitr veci zabezpecte, ale pocitaj s tym,ze vsetko sa moze zvrtnut a byt inak..

A hlavne nezabudajte, ze mate este jednu dôležitú ulohu - postarat sa aj o svoje starsie dieťa, nie je menej dolezite, ako to,co sa narodi. Urcite by som ho nedavala k cudzom, na ktorrych nie je zvyknuti, dieta moze zareagovat prekvapivo inak ,ako si myslime..
Nasi to vyriesili jednoducho, bola som s mamou u starych rodicov, ked to na mamu prislo, dedko ju odviezol do porodnice a moj otec, co bol na nocnej, sa niekedy doobeda dozvedel, ze je otcom dalsej baby. Inak to vtedy neslo.. dieta si videl, az pri odchode domov..

Strana
z2