icon

Každé dieťa sa vie naučiť spať - téma bez konfliktov

nina88
26. apr 2011

Prosim bud otvorte staru temu,alebo nechajte tuto nanovo, myslim,ze vela mamiciek potrebuje tieto rady a vzajomne skusenosti a tie ostatne nech sa sem proste nepripajaju... Ak aj bude nejaka negativna narazka, proste to treba ignorovat... 😉

sante81
27. apr 2011

@domcatko1991 čím skôr naučíš malinku spávať v postielke cez den a aj v noci, tak tym lepšie pre vás obe. Ak bude vačšia a budeš to odkladať, tym horšie pre vás obe. Je pekné, že ju chceš cez noc cítiť pri sebe, ale ja som toho názoru, že každé dieťa má mať svoju postel.

stvura
Odpoveď bola odstránená
ela2710
27. apr 2011

@nina88 mozes, jasne, nas nepotrebuje tolko spanku cez den, no my sme ho ,,davali" na takyto rezim od troch mesiacov, mozno preto s tym teraz problemy nemame, ale drzim palce 🙂

bashka
27. apr 2011

@nina88 robis pravdepodobne najlepsie ako vies, ale este by som predsa chcela nieco napisat o tom ako stres z dlhotrvajuceho placu posobi na vyvijajuci sa mozog.

Nie ten samotny plac, ale dlhotrvajuci stres, ktory ten plac dietatku sposobuje. Pri nom mozog zaplavia vysoke hladiny kortizolu (stresoveho hormonu). Ak dietatko ukludnime hladina opat klesne, ak nie, moze sa dostat na toxicku hladinu, ktora moze poskodit vyvijajuci sa mozog. U deti, ktore casto a dlho plakavali v detstve sa moze vyvinut system neprimeranej reakcie na stres s nasledkami na cely zivot , su nachylnejsi na depresiu, uzkostne poruchy a ine dusevne poruchy v dospelosti. Takze ano, ono to funguje teraz, dieta sa nacha vyrevat, nauci sa spat celu noc, ale co sa mu po tejto skusenosti "nahralo" do mozgu uvidime neskor 😉

A este k dojcenym detom a spanku. Dojcene deti predsa spia inak ako deti na umelaci. Dojcene deti maju ovela lahsi spanok a preto sa vela budia. Ale je jasne, ze v noci sa nebudia kvoli hladu, ale kvoli tym veciam, co som spominala vyssie, potrebuju chcecknut ci je mama tam, pritulit sa...

tak zienky, uz vas necham, samy viete co robite, nehadajte sa 😉

jamajka31
27. apr 2011

ahojte...cosi som prebehla,vidim ze tu mate rozne nazory. ja za seba mussim povedat, ze som bola tiez zastancom toho ze vyplakat dieta nie je dobre, ano ten kortizol a tak... ale ked mal maly 14 mesiacov, ja som proste uz nemohla, fakt som bola vyšťavena ... najprv sme odstranili nocne jedenie, to bolo take jemne, trvalo to asi mesiac a pol. no a prisiel cas na uspavanie....to sa jemne nedalo, bohuzial, bol neoblomny, tak som dala metodu 3-5-7, zacala som v pondelok na vecerny spanok, robila som to aj na obedny a tak...a zienky, verte neverte, v stredu vecer uz zaspal bez jedineho muknutia. ked si to spocitam, tak dokopy plakal ani niei dve hodiny a teraz pekne spinka celu noc, vobec s tym nema problem. teraz uz ked sa mu stane ze nemoze zaspat ze plačká, tak k nemu zajdem vzdy a pohladkam a podobne, lebo ma uz navyk ze "lahnem si a snazim sa zaspat" a on je spokojny a druhy krat idem malokedy, netreba. a to aj ked spime mimo domu. on zozaciatku vlastne nechapal co od neho chcem, zvyknnutyi zaspavat na dude, alebo mnou uspavany. nevedel co od neho chcem zrazu v postielke a tak...akoze trhalo mi srdce ale kvoli mojmu dusevnemu zdraviu som to povazovala za nutne a myslim si ze aj on je teraz spokojnejsi. proste nema prerusovany spanok, je to zdravsie...tak dufam, ze nic zavazne som mu nesposobila🙂

jaruska6
27. apr 2011

@liviaf14 Ahojky,tak ja mám 14 mes.fešáčika a tiež by som chcela postupne odstaviť od kojenia a naučiť ho spinkať samého v postieľke,poradíš?Ďakujem.

freefamme
27. apr 2011

@nina88 Myslim, ze ty vies najlepsie, co je pre tvoje deticky dobre a vhodne, lebo ich nikto nelubi viac ako ty. Ja svojho synceka plakat nenechavam (skusila som, ale nevydrzala.. 🙂, ale to sa mi machruje, ked mam muza, ktory ma rano necha dospat a mam len jedno babo. Uplne ta chapem, ved clovek straca rozum, ked sa nevyspi, nehovoriac o laskavosti a trpezlivosti, ktoru na dve deticky potrebujes. Verim, ze keby si nebola na konci so silami (aj mama je len clovek!), tak by si ho plakat nenechala. Moja mama ma nechavala plakat cele hodiny (vraj aj tak nic nepomahalo) a vyzera to tak, ze zo mna psychopat nevyrastol 😀 Drz sa, aj vy ostatne maminy s narocnymi detickami, o chvilu to prejde. Vsetkym nevyhovieme 😉

nina88
autor
28. apr 2011

Ahojte, tak vcerajsie zaspavanie,hroza! Ale to bolo isto tym,ze ho ukladal muz, ja som nemohla a to bol des... Pana Boha prosim,nech je to dnes lepsie, lebo nevydrzim... ☹

liviaf14
28. apr 2011

@jaruska6 ako som odstavovala od kojenia som písala v tejto téme, zrovna na tejto stránke, asi 3 príspevky, tak skús pozrieť :
https://www.modrykonik.sk/forum/laktacna-poradna/ako-odstavit-babatko-bez-bolesti-a-stresu/
a o zaspávaní v posteli som písala tu 😉

kvetinqa
28. apr 2011

Ahojte, zapajam sa aj ja, aj ked mozno budem vyznievat nevdacne. Maly zaspava uplne v pohode sam okolo 18:30. Okupeme sa, napapame a ide spinkat. Potom ho zobudime vtedy ked ideme my spat,t.j. okolo 22:30, vsetko spapa a vacsinou spinka az do rana. Niekedy sa zobudi este okolo 2. Moj problem je ale ten, ze sa budi velmi skoro. viem, mala by som byt rada, ze mi spinka tak dlho a zaspi uplne sam, ale budit sa kazdy den okolo pol siestej nie je velka vyhra. niekedy sa zobudi aj skor. Da sa to nejak ovplyvnit ? dat ho spat neskor som skusala tiez a vstava rovnako. alebo mam byt proste rada, ze mi spinka tak ako spinka? 🙂

katy1979
28. apr 2011

@kvetinqa mozno niekto bude vediet ale nam tiez nepomohlo posunutie chodit neskor spavat. maly ma skoro styri roky a vstava o 5,30 v piatok sviatok, jednoducho kazdy den. to ta asi nepotesilo 😅

@nina88 ja som skusala tuto metodu pri prvom synovi, nevydrzala som to. srdce mi to trhalo pocitala doslova stotiny sekund. nakoniec sme to zvladli aj bez tejto metody a bez placu. pri mladsom som myslela ze si po vianociach vlasy vysklbem pernamentne sa budil. no upravuje sa to postupne a samo. mozno by spaval lepsie ale ja na toto zaludok a nervy nemam.

kaja73
28. apr 2011

@kvetinqa neskoršim ukladanim nič nevyriešiš-aj tak sa bude budit vtedy ked to ma jeho telo naprogramovane a navyse bude o tu dobu ,čo ho uložiš neskor menej spat a zacne sa mu nabalovat spankovy dlh-a ten sa už horšie rieši.Ono vačšina deti sa budi skoro rano a to aj tie čo sa budia v noci ovela castejšie ako ten tvoj.Takže si to vychutnaj,že ti tak dobre spi,ono sa to po 6m vačšinou dost zhoršuje-nie u každeho,ale u mnohych deti-či už očkovanim,alebo separačnou uzkostou.Moj sa od 6 do takmer 9m budil 15-20 krat za noc a to do 6m spal pomerne dobre s 2-4 budeniami.A rana nam dodnes začinaju vačšinou najneskor o 7h a niekedy o pol 6 ako u vas.

gumimaci
28. apr 2011

Ahojte,

@katy1979
@kvetinqa my mame uplne ten isty problem. Maly zapava sam v pohode bez placov v postielke. vacsinou okolo siedmej-osmej. sem tam do deviatej, ak je nejaka navsteva.
Ale vstava kazde rano o piatej ☹ a k tomu sa budi po polnoci 2-3x. niekedy to je fakt narocne, fungovat cez den, aby som to na neho neprenasala. Aj u nas je jedno ci zaspi o siedmej alebo o deviatej, vstava tak skoro stale... ak by vedel niekto poradit budem rada...

katy1979
28. apr 2011

@gumimaci no zvyknes si. mne nezaspava skor ako o deviatej vecer. velakrat zaspi o desiatej. v noci sa niekolkokrat budi na mlieko ale kedze spime spolu kolkokrat ani netusim kedy bol hore a ako casto. nacucne sa a spime dalej. a stale sa tak skoro budi. ten starsí to iste je schopny zaspat o desiatej vecer a rano uz buntosi.
ja chodim spavat okolo polnoci a ked mi dovolia tak na pol oka este pol hodinku ci hodinku lezim a oni lietaju po byte.

kvetinqa
28. apr 2011

@katy1979
@kaja73 to ste ma velmi nepotesili 🙂 keby sa zacal maly budit v noci castejsie, tak uz asi cez den budem fungovat len zo zotrvacnosti 😀

@gumimaci drzim palce tebe aj sebe 🙂

nina88
autor
1. máj 2011

Ahojte, tak sa hlasim ako pokracujeme. Po 2. preplakanom zaspavani v stredu som polavila a ostala s nim v izbe. Proste som to nedokazala. Ale takto mi to vyhovuje. Uz 2. vecer vobec neplakal, dala som ho do postielky, pomrvil sa a sam zaspal, bez prsa-obrovsky uspech. V noci sa zobudi okolo 2:00, poplace 10 min a zaspi sam znova a okolo 6:00 sa zobudi, berem ho k sebe nakojit a dospi do 7:30. Sme stastna cela rodina. Sice nie sme uplne podla knihy, ale mame svoj system a vyhovuje nam... 😉

liviaf14
3. máj 2011

@gumimaci mne malý od narodenia pýtal papať v noci každé 3 hoďky, vstával dlhé obdobie o 5-tej ráno, ale potom vždy okolo 7ej ešte pospal v kočíku. a robí to doteraz, keď vstáva o 6-tej a skôr, okolo 8-ej ešte pospí v kočíku, takže si niekedy ľahnem ešte s ním. každé bábo je iné a má svoj režim, to skoré ranné vstávanie sa podľa mňa zmeniť nedá 😉

penn
12. máj 2011

No ludia fakt, sak tato tema bola zalozena aby sa ocistila od tych vecnych prekaraciek nie? nechcem sa nikoho dotknut ale tak si to piste do sukromnej, ked musite mat furt posledne slovo. Neviem ci to je pre ostatnych nejak prinosne..

Mna by zaujimalo z knizky.. ked sa pise, ze pokuste sa dieta upokojit.. a ked sa neupokoji za 10-15 min dajte mu znova cas ci sa chce upokojit same, no lenze dajme tomu, ze sa upokoji pri prituleni.. alebo v naruci, no ale ked ho polozim tak zasa plac, tak to je akoze jake riesenie?

kago
20. máj 2011

ahojte,tak vam mozem napisat svoju skusenost.moja mala bola od narodenia nespavec,spala malo,bola nervozna,unavena,vela plakala.zaspavala kadejako,na rukach,v kociku ,ani prsnik nepomahal,iba sa jedovala,spavala so mnou,no na nervy.ked mala 3,5 mesiaca,som si povedala dost.zacala som podla tej knihy.3 dni vela plackala,ukladala som ju riadne unavenu,takze sa nevydrzala dlho branit a plakala max.40 min,zvycajne len 15.po3 dnoch sa to vyrazne zlepsilo,ale velakrat som musela pri nej ku koncu zostat,lebo sa sama nevedela ukludnit.ale vydrzalo jej to len 2 tyz.potom som jej skusala pustat takeho hracieho medvedika s relaxacnou hudbou,to pomaha dodnes.po 5 mesiaci zrazu z nicoho nic zacala zaspavat na prsniku,hoci predtym nechcela ale sa mi zacala v noci casto budit,ked zbadala,ze nema didu,tak jej didu zoberiem,ked uz je napapana,ale stale este nespi.zvycajne chvilu protestuje,ale zaspi mi este na pleci,skor ako si stihne odgrgnut.niekedy sa prebudi,ked ju polozim do postielky ale o chvilu zaspi,alebo jej pustim toho maca a pekne zaspinka.teraz ma 6,5 mesiaca,ale musi byt riadne unavena,pred vecernym spankom je hore 4 hod.a je teda pekna mrzutka.teraz mam skor problem,ze sa zacala budit rano o pol siestej,hoci chodi spat medzi 20.15 az 20.30.a cez den spi tak 2,5 az 3 hod.musim este povedat,ze ako som zprisnila,tak sa jej denny spanok predlzil,predtym spavala len 0,5 hod.hned po tyzdni od zahajenia sa jej doobedny spanok upravil na 45 min,od 5 mesiaca spi 1,5 hod doobeda a 1.5 hod poobede.teraz vsak,ked sa skoro budi,tak spi 3krat ako pretym,rano dlhsie,potom v kociku 2rat po polhodine vonku.inak v kociku nevydrzi,len sa bojim,aby zase nezacala odmietat postielku.ale musim povedat,ze sa stale meni a kazdy mesiac si na mna vymysli nieco ine a kym pridem na to ako na nu,tak uz je zase inak.len neviem,co s tym rannym budenim,lebo po hodine uz placka a je mrzuta,ale spat uz nechce a nepomoze ani prsnik ani maco.

kago
20. máj 2011

este som zabudla,este som ju aj skusila na zaciatku prikrmit,lebo mi svokra aj mama tvrdili,ze preto nechce spat,lebo je hladna a zepreto placka na prsniku.to tiez fungovalo,zaspala hned sama v postielke aj bez maca,ale po2,5 hod sa zobudila na koliku a neskor mi dr povedala,ze preto,lebo sa preje.ze ak ma mlieka dost cez den,musi mat aj vecer,bola som aj na vysetreni refluxu a tam mi dr povedal to iste a aby som prestala vecer prikrmovat a radsej zacala s nemliecnymi prikrmami cez den,ked uz mala 5 mesiacov a pomohlo,lebo jej uz vecer stacil prsnik a odvtedy vlasne na nom aj zaspavala.

linduska27
1. jún 2011

ahojte ja som bola zástancom toho že dieťa nenechám plakať ale po 5mesiacoch čo s nami spával malý v posteli stále sa budil na prsnik a pritom vobec nejedol bala som sa pohnut na posteli aby sa nezobudil skoncila som tak ze ja sama mam problem zaspat, s chronickou bolestou chrbtice ako som po leziacky uspavala na prsniku..cez den spaval maly tak pol hodku na prsniku na rukach vonku detto najprv 40min mrncal a potom zaspal na pol hodku..tak som sa pustila do tejto metody a myslim ze celkom uspesne skusame to len chvilu maly zvykne pomrncat tak 5minut a zaspi s maznacikom v ustach toho mu potom pridem vybrat a spava cez den vyse hodinky a v noci prespi bez kojenia 9hodin potom ho nakojim a spinka dalsie 3hodky tiez sa bojim aby z toho nemal nejake nasledky ze plackava ale place v podstate menej ako ked bol nevyspaty alebo ked som mu vytiahla skor prsnik ako ked tvrdo zaspal to bolo placu..

jancikaw
27. apr 2012

Ahojte,mám 16m syna,ked ho večer uspáva manžel v posteli,tak mu v pohode zaspí,ale ked ho uspávam ja,tak mi tam začne vymýšlať a neni šanca ho tak uspať.Musím si ho zobrať na ruky a tak mi potom zaspí,lenže už má svoju váhu,tak to nieje bohviečo. ☹ A nechápem,ako je možné,že u neho zaspí a u mňa nie.Máte s tým niekto skúsenosť?

boka79
27. apr 2012

@kago

toto chovanie v tom veku je normalne, poznam to od mojej dcerky, je este malinka a ako chceme, niektore veci sa nedaju naprogramovat, tak vydrzat, moja dcera teraz vstava o pol siestej dost casto, a to , ze po vstani je unavena je tiez normalne, v tom veku je lepsie prisposobit sa rytmu dietata ako sa stresovat, moja osobna skusenost.a budete obe spokojnejsie.

a pridu aj obdobia, ked sa bude budit o piatej, s tym vela nenarobis

briketa
27. apr 2012

Dievcata ako dlho nechat plakat znamena vyplakat?

lady511
14. máj 2012

ahojte maminy,,,moja otazka je ako uspat diet na celu noc?teda apson aby sa budilo 1-2x?naša ma pol roka budí sa každe dve hodiny z čoho už mam dost važne zdr,problemy,,kedže som kedysi prekonala dost važnu chorobu,,,budí sa na hlad,,alebo aj na to že by sa chcela hrat.,,je to dost tažke snažíms a ju cez den unavit nič nepomaha,,,cez den spinká tak hodinku alebo par krat po polhodinke ale v noci je to des,,,poradte prosíííííííím ☹

benne
14. máj 2012

@briketa tak, neviem ti povedať.. nejako som vyplakať nenechala ešte 😅

lubicakovac
14. máj 2012

@lady511 každé dieťa je iné, ja som takto ako píšeš fungovala do 8 mesiacov :( ale potom sme museli malého odučiť od zavinovačky a naučiť samého zaspávať v postieľke, čo sme išli na to metódou 3, 7, 5, a po týždni sa naučil 🙂 dnes má vyše 1,5 roka a zaspáva systémom, že si vykláda v postieľke a uloží sa sám 😀

mia551
14. máj 2012

@lady511 a koji sa este alebo je na UM...? ak sa koji, tak odporucam, aby ste spali spolu... je to naozaj najlepsie ako pre malu, tak aj pre maminu... ono sa to totizto este moze aj zhorsit... aspon u nas to tak bolo... akonahle zacali ist zubky, zaviedli sa prikrmy, zacala byt pohyblivejsia, tak sa v noci velakrat zacala budit aj kazdu hodinu... nastastie vsak spava so mnou - to bola moja jedina zachrana, ked sa totitzto babo aj zobudi, no ja nemusim vstat z postele a ist k nemu, tak sa ani nestihnem poriadne zobudit... rano potom dokazem aspon ako tak fungovat... 😉

alla24
14. máj 2012

plne suhlasim so @sante81 Nasa mala spala s nami v posteli asi uz 3 tyzden a dnes sme to uz stopli. Uz sme sa totiz v noci zobudili a mala mala vankus ci kus nasej periny na hlavicke takze radsej nech je v postielke a v bezpeci 😀 . A aj my sa lepsie vyspime. Pekne som jej obliekla paplonik, do postielky dala jej oblubene hracky. Okupali sme sa o pol osmej hned nato sup do postielky a dali sme jej flasku s mliekom (nekojim ale odsavam). Mala sa chvilu mrvila ale nakoniec zaspala. Sem tam som jej dala k licku rucku aby citila ze som pri nej a ju to ukludnilo. Hned ako sa ako tak upokojila odisla som z izby. Vratila som sa k nej asi len 2 krat az nakoniec pekne sama zaspala. Nasa sa budi od narodenia 1 max 2 krat za noc. Takze predpokladam ze o pol jednej sme hore a potom o tej piatej. Kriza je ale nadranom o tej piatej. To uz spat nechce. Sa len usmieva a vyzaduje pozornost. Ale po tej hodinke max dvoch uz opat spime na tri hodiny. Ja si myslim ze ono to asi zalezi od povahy dietata a to ake je, podla toho spi ci nespi v noci. Tiez sledujem ze kamosky co kojili boli hore velmi vela krat a tie co krmili z flase mali pokojne noci mozno to bude aj tym. Z flase viac vypije ako z prsnika podla mna cize je dlhsie napapane a nebudi sa tak casto.
Inak ja som jednoznacne za to aby dieta spalo v postielke. Ja ked som bola mala som spala s rodicmi a vyvrcholilo to tym ze ako 6-7 rocna som v noci skopla otca z postele lebo mi zavadzal. Od vtedy uz spal ocino v mojej detskej izbe a ja s mamou. Vo vlastnej posteli som spala asi az vo vlastnom byte takze viem ako mozem dopadnut preto to s mojom dcerou uz neriskujem 😀 Mojkame sa hlavne cez den nie v noci v posteli aj ked je t urcite krasne...

alias313
14. máj 2012

ahojte zienky a kedy je spravny cas, aby spalo dieta same v izbe?My spavame tak, ze mame v spalni 3 velke postele-maly ma svoju postel a tam spinka. Detsku izbu vyuziva zatial len na hranie. Aj sme mu tam nedavno tu postel prelozili a vysvetlili mu, ze kedze je uz velky skolkar bude spinkat sam, ale spustil taky plac ze sme mu postielku premiestnili spat do nasej izby...Mam obavy ze ked ho aj uspime s nami a potom by sme ho do detske prelozili aby sa v noci nezobudil a nemal šok z toho ze je tam sam 😕 Stale si myslim, ze ked bude vacsi bude chciet mat svoje sukromie a tahat sa spat sam do detskej.