icon

Ked dieťa spomína to, čo nezažilo

alais
26. júl 2012

Na napisanie tohto prispevku som sa zaregistrovala nanovo, lebo sa mi to zda chulostiva tema a nechcem, aby ma niekto spoznal. Moja mladsia dcera (cerstvych 6 rokov) spomina veci, ktore nemohla zazit. Minimalne v tomto zivote. Priznam sa, ze som sa tejto teme nikdy nevenovala, zacala som si o tom citat az koli nej. Od malinka zvykla dlho uprene pozerat do zrkadla, akoby bola prekvapena tym, co vidi. Az spatne som si na to spomenula, ked sa ma neskor -asi 2 rocna - opakovane pytala, preco nema modre oci a preco jej vlasy nie su rovne a "zlte". Ved ona pred tym mala modre oci. Kedy bude mat svoje modre oci? Na toto sa pyta dodnes. Odkedy vie rozpravat, pyta sa, kde je "Tuve". Preco za nou Tuve uz nepride? Kedy ho zase uvidi? A kedy pojdeme do jej cerveneho domu? Ked ju ako 5 rocnu operovali, pri preberani z narkozy rozpravala neznamou recou - pocula som to nielen ja, ale aj sestricky a volali k nej lekarov. Jej otazky a spomienky na nieco, co nezazila, boli velmi intenzivne po operacii, ale, ako som uz pisala, objavili sa uz davno pred tym. Vtedy nam aj povedala svoje meno (ktore samozrejme nie je jej). Od malinka ma panicky strach z psov, aj malinkych. Hovori, ze jej pes odhryzol hlavu (na krku ma od narodenia velku cervenu skvrnu na kozi). Z rozpravky o Cervenej ciapocke ma paniku od maleho malinka, rovnako ako ked je v rozpravke nakresleny vlk....Ked videla v telke zabery zo Skandinavie - z vidieka, isla sa zblaznit. Ak je niekde v casopisoch reportaz z Norska, Finska, dlhu dobu sedi nad fotografiami. Potom si sadne pred zrkadlo a uprene sa pozera donho. Dlhu dobu som to ignorovala, lebo som myslela, ze to prejde. Neprechadza. Nehovorim, ze spomina denne, ale je to dost casto na to, aby sme sa doma s manzelom pytali, co s tym mame robit. Neporadite?

Strana
z5
alice107
28. júl 2012

@mel84 ja som vyslovila nazor.nie ze klame,ale prikrasluje realitu.slovo klame si pouzila ty. 😉
ty maj nazor na jej ´´fakty´´ v prispevku ake chces.ja s dovolenim som svoj nazor napisala a nemam co na nom menit.ine ti nezostava,len ho prjat.tak ako ja som prjala ten tvoj.ver si na reinkarnaciu kolko chces. 😉

halienka
28. júl 2012

@alice107 čiže jasné, ak sa také niečo 2 ročné dieťa spýta, tak si jednoznačne matka vymýšľa alebo dieťa je psychicky choré? A ak všetko ostatné ukazuje, že je dieťa v poriadku, a matka si naozaj nevymýšľa tak potom čo? To by si ako riešila? Nemáš pocit, že na svete sú veci, ktoré sme zatiaľ ešte neobjavili, nedokázali objasniť? Máš pocit, že vedecký výskum skončil, všetko je jasné a tým pádom iné možnosti neexistujú? Je ťažko s tebou diskutovať o iných možnostiach, keď ty uznávaš len tvrdú realitu, momentálna realita je pre teba tá jediná a všetkovysvetľujúca, a ak sa niečo vymyká s tohto tvojho postoja, tak to určite musí byť výmysel? Mne sa zdá práve, že na svete je ešte strašne veľa nevysvetlených vecí, takže mám dosť pokoru pred tým, tvrdiť, že niečo je určite tak alebo tak a inak nemôže. 😉 🙂

beruska.zuzanka
28. júl 2012

@alice107 ahoj, ja len toľko, že ak píšeš, že si prijala názor ostatných a žiadaš, aby oni prijali Tvoj, nie je potrebné ho vnucovať 😉 stačí ho napísať raz a nie ostatných presviedčať o svojej pravde, nečíta sa to dobre a vyvoláva to tu dusno 😉

alice107
28. júl 2012

@halienka presne si to pochopila.pre mna je urcujuca realita a fakty ,ktore su dane.a tie svedcia o velkych nezrovnolostiach vo ´´vypovedi´´ zakladatelky.a o nerealne znejucich faktoch.a tie su pre mna relavantne. 😉ziadna reinkarnacia ma ozaj nevzrusuje. 😉v puberte som citala kniju o tom.zaujimave to bolo z hladiska historie.cez 2 osby isiel pribeh cez stary egypt az po sucasnost v roznych obdobiach a krajinach.ako pribeh pekne.nic viac. 😎
ja samozrejme respektujem tvoj nazor na vec.mna ozaj netrapia ziadne nevysvetlene veci .. 🙂
proste zijem v realite. 😎

alice107
28. júl 2012

@beruska.zuzanka ty tusim nevies citat.ci nechces vidiet realitu? kazdej oponentke som napisla,ze respektujem jej nazor.
ale nemusim s kazdou suhlasit,ze?alebo musim? nesmiem pouzit argument? 😒
nuz ale realny argument ma vahu.asi sa ti zda,ze protistrane chybaju argumenty?
ako vidim,ty mas problem so mnou.nemas zaujem prispiet k teme,ze? 😉

beruska.zuzanka
28. júl 2012

@alice107 ad 1 nemám problém s Tebou, iba som Ti napísala, že nie je potrebné X krát predostierať svoj názor a pretláčať "svoju pravdu" do popredia. Tvoj názor tu odznel, ako mnohé iné, tým, že budeš neustále rýpať ničoho pozitívneho nedocieliš.

ad 2 nie, s nikým súhlasiť nemusíš a v argumentácii svojho názoru máš tiež slobodu, ale... viď bod 1 😉

ad 3 čítať viem od základnej školy, v realite som myslím tiež slušne orientovaná, ale tému si len čítam, pretože ma zaujíma, nemám čím prispieť, nakoľko nemám skúsenosť s danou problematikou a zbytočne polemizovať nemá význam, ba môže to zakladateľku znechutiť ba až raniť, na čo to?

Z mojej strany všetko, zakladateľke @alais len toľko, držte sa 😉

sanchez81
28. júl 2012

@alice107 zakladateľka otvorila tému, pretože chcela poznať náš názor a pohľad na vec. Tvoj názor poznáme všetky, niekoľkokrát si ho už napísala, tak nechápem, prečo sa sem chodíš s ostatnými hádať. Vyjadrila si sa k veci a to stačí.

alice107
28. júl 2012

@sanchez81 ja nechapem,preco nepises k teme ale ku mne osobne.ako vidim,ty mas zaujem na konflikte anie na odpovedi zakladatelke.mne nepis.pis svoj nazor k teme....
@beruska.zuzanka to iste plati aj tebe..pis k teme .nie osobne poznamky ku mne.

sanchez81
28. júl 2012

@alice107 ja som sa už vyjadrila. Myslím, že aj ty. ak máš potrebu hádať sa, oslov manžela.

prdelinka12
28. júl 2012

prosím vás aspoň tie čo zakladateľku obviňujete že si vymýšľa,nepíšte nekomentujte a nečítajte....ako každá matka má strach o svoje dieťa a čakala,že sa tu dozvie niečo ,čo jej pomôže.je z toho mimo a vy ju tu ešte obviňujete že si vymýšla ??keby sa to stalo vám reagujete rovnako.aký to má zmysel,keď ona tu hľadá pomoc a vy ju dodžubkáte ????? nemá byť modrý koník aj o pomoci?

ani3012
28. júl 2012

ak nevieš povedať niečo múdre,tak radšej mlč ....
to mám z Bambiho 😉

p.s. som zvedavá,ktorá trafená hus sa ozve

nikoliatko
28. júl 2012

ahoj, ja som to síce nezažila na vlastnej koži, ale moja mamka má kamarátov a to, čo zažila pri ich detičkách bolo veľmi podobné... boli dvaja chlapci, neviem presne koľko mohli mať rokov jeden možno 5, druhý 3,5? proste ešte nechodili do školy, to viem... a zrazu sa začali spolu rozprávať, že ako je tu na Slovensku zima, že im tam taká zima nebola, že oni chodili iba v kraťasoch a že bojovali... jeden dokonca aj ukázal originál hmat z karate ..... a proste viedli také reči, že nemali to odkiaľ vedieť... hej ešte normálne aj povedali, že ako sa tie kraťasy volali - nejaké divné slovo a potom našli na nete, že to sú fakt nejaké kraťasy dakde v Ázii ... no odkiaľ to také detičky mohli vedieť?

lji
28. júl 2012

@alice107 "su ludia s labilnejsou nervovou sustavou a s odolnejsou.to ti povie kazdy lekar.takze podla toho aj ludia rozne reaguju na rozne zivotne situacie a hlavne na tie s ktorymi maju problem. " - nepochopila si čo som ti chcela povedať a ani nepochopíš pokial to nezažiješ 😉 a viem aj čo mi povie každý lekár-ver že ja to viem presne čo by povedal lekár 😉 štýl tvojej komunikácie je výsmešný a pôsobí urážajúco. tak ako som už písala-nevravím že si tu niekto nestriela z naivných mamičiek ale prečo chceš silou mocou dokázať že ty k tým "naivkám" nepatríš? 😀 zakladatelka sa neprišla spýtať či to je normálne, ona chce vedieť ako k tomu pristupovať a koho osloviť 😉 ak to je niečo z čoho vyrastie, prečo sa tým vôbec zapodievaš? a ak je to len výmysel a bujná predstava zakladatelky tak znova, prečo sa tým zapodievaš? ak by bola chorá, asi by zakladatelke blikala silnejšia kontrolka v hlave, nemyslíš? 😉

mummy01
28. júl 2012

@alice107 nic osobne som sa ta nepytala a so skolskou zrelostou si zacala ty...nik iny ju pred tebou nespominal.Ale evidentne si velmi realisticky clovek co moze byt niekedy super ale neviem teda ako by si sa zachovala keby sa ti stalo nieco co by logicke zdovodnenie nemalo...a never tolko lekarom,aj to su len ludia,sice realisti ale dost omylny 🙂

janocka
28. júl 2012

Diskusiu zamykam na ziadost zakladatelky

Strana
z5