icon

Kedy je ideálny čas zrušiť denný spánok?

2. máj 2023

Ahojte, chcem sa opytat, kedy ste zrusili denny spanok? Cca v ktorom veku? Moj je dobrym spacom, odkedy sa narodil. 🙏🏼 Teraz akonahle sme dovrsili 2 roky, zrusili sme dudel a mame problem s dennym spankom. S dudlom mi spal 3 hodiny, ale teraz mi velni tazko zaspava. Niekedy sa mi vrti aj 2 hodiny v postielke, kym zaspi.... 😔 Po 2 hodinach to vzdavam, a vtedy nespi cez den.... Na dalsi den mi ale zaspi do 15-20 minut bez problemov... Treti den opat boj. 😔

Ma 2 roky a 2 mesiace.

Co mam robit? 😔

mediana
2. máj 2023

U nás sa to tiež posuvalo, u nás vstane o 8mej, spi od 14:20 max hodinu nechávam, lebo potom večer fakt už neskoro zaspí. Ale bezne okolo 21:40, čo mne je uz zas neskoro 😆 ale lenivsia som ráno skôr budiť a zmeniť režim 😀 no myslím ze je to len dáke obdobie, ved uvidíš, ale hodinka cez deň je postacujuca. A keď aj nie, ja som už veľakrát bola prichystana že nám asi konci denny spanok a vždy sa to zatiaľ navratilo 🙂

matkahelka
2. máj 2023

@vamajka mas vystudovane co? medicinu v akom odbore? dudel skodi, ak dieta dudluje hodiny denne! nie ak dudluje par minut pred kazdym spankom. takze sa nadychni a vydychni. moj muz dudloval do 6 rokov a zuby ma take, ze by mohol robit reklamu na signal. dcera mala dudel do takmer 4 rokov a tiez ma krasne rovne zuby, v 14 rokoch este ani ziaden kaz. zuby su predovsetkym geneticka zalezitost, su deti, co dudel nevideli ani z rychlika a zuby maju krive, s velkymi medzerami. a su deti, co su dudlovi zavislaci a zuby maju ako z katalogu. a tieto posledne 2 vety som odcitovala nasho zubara, ktory ma 20 rocnu prax.

maciatkolulu
2. máj 2023

@vamajka "mala" ma 25 a zuby ma dokonale, dudel mala do 6 rokov, kým jej nevypadol prvý zub, bola to dohoda, mala ho na spanie a v prípade choroby, keďže bola 4x operovana za prvy rok, tak posledné, čo som potrebovala riešiť boli zuby v budúcnosti.nuž a "oddudlikovanie"bolo absolútne bezbolestne a bezproblémové. A naučilo ma to jednu dôležitú vec, nestarat sa do druhých, nikdy nevieš, prečo to dieťa, čo je také škaredá, ten dudel ma a keby aj nemali rodičia extra dôvod, tak si nemyslím, že pri správnom vybere cumla hrozí nejaké vážne poškodenie chrupu.
Dcéra spávala do tých 6 rokov a potom aj mladšia a aj najmladší, dvaja cumel nemali, za to boli kojeni do troch rokov. A každého som mala na háku, nech si hovoria co chcú, myslia co chcú. A apropo to prvé, dudlave sa samo odplienkovalo ako 18mesacne a úplne, noc aj den. Hold mala dudlik. 🤣

zuzuliatko18
2. máj 2023

Nás mal problém s ovsenými spánkom pár mesiacov, asi od 2.5 roka, no nástup do škôlky ho vyliečil a teraz spi aj cez obed. Viem, že ťa únava je len dočasná zo zmeny, no užívame si, že večer zaspáva okolo 8-pol 9

andreatytler
2. máj 2023

@vamajka Neskodi. Zubky ma krasne a zdrave. Skontrolovane zubarom.

andreatytler
2. máj 2023

Verim ti ze ti to trhalo srdce, lebo nevies objektivne posudit ci ten spanok skutocne nepotrebuje, alebo nemoze zaspat aj ked trpi, lebo uz nema svoju pomocku pri zaspavani. 2 roky je dost skoro na zrusenie spanku, ale citala som tu uz vela prispevkov od mamiciek, ktorych deti uz proste spat nepotrebovali. Podla mna sa tvoj syn nauci zaspavat aj bec cumla ak je skutocne unaveny, alebo sa nauci fungovat bez spanku. Deticky su velmi prisposobive. Ak deticky pouzivaju cumel na ukludnenie ked placu, tak tam sa da najst vela inych veci ako nahrada za cumel, ale pri zaspavani ani nie, lebo cokolvek by si dal do ust je este hrsie ako cumel. Jedine pridat nejaky novy prvok do predspankovho ritualu, neviem.

marfikchov
2. máj 2023

Moji asi prestali v predškolskej aj to občas zaspali, občas nie, ale na lôžku byť museli. A doma, keď som videla, že sú unavení. S mladším si občas idem dať slofika aj teraz, a to má 9

autor
3. máj 2023

@andreatytler vcera s ami vrtal 2 hodiny, kym zaspal.. A spal iba 1,5.

Dnes sa mi budil o 8, co nie je zvykom. Podla mna dnes spanie nebudem ani silit, lebo bez sance... Mozno o 2 alebo 3 si oddychneme na hodinku..... 😏

maryetta
3. máj 2023

Moji sice spanku nikdy neublizili. Ale prave od 2rokov mi konecne zacali spavat-asi tym ze vysli zubky. Mali viac pohybu tak sa ja via. Unavili.
Moje decka maju tak ze kym je skolka tak sa ide na obed spat. Aspon lahnut.
Fungovalo u prveho. Funguje aj u druhej-uz predskolacka. Vymysla. Niekedy nezaspi ale povacsine si este dobru hodinu pospi.
Ak nie aspon si ticho polezi. Trvala som na tom. Kedze viem ze aj v skolke by mali potom problem.
Ten prvy syn napr 3roky v skolke spal asi 3x dokopy. Ale doma spaval stale.

nicol_10
3. máj 2023

@matkahelka našej sa veru spravil predkus z dudla :( a to nedudlovala ani nejak často, od roka len na spanky mala dudel, cca do dvoch rokov a nedopadlo to dobre :(

matkahelka
3. máj 2023

@nicol_10 a urcite ten predkus ma z dudla, nepochybne. urcite by ti to potvrdil aj skuseny stomatochirurg, ze dieta, ktore dudluje rok - kolko - 30 minut za 24 hodin? ma predkus z dudla. dufam, ze vnimas tu moju ironiu. moja dcera mala v skolke "spoluziakov", dvoch, ktory mali dudel naposledy v ustach v porodnici a predkusy mali ako zajace.

kamagma
4. máj 2023

Idealny cas neviem, starsia za chvilu 6rocna si este aj teraz obcas pospi,ale nie vzdy. A cumel zrusit ? Nerrozumiem tomu ,ved cumel je pre deti, ano aj nasa mala predkus ,medzeru a neviem co este,mala cumel do 4rokov a teraz ma pekne rovne zuby.

dixinka5
4. máj 2023

Vydržte a ten spánok zas príde. Uľahčí to aj pobyt v škôlke v budúcnosti a ak vaše nervy lebo bude kľudnejší poobede. Ak zrušíte poobedny spánok môžete pokaziť potom ten nočný

vamajka
4. máj 2023

@kamagma cumel je pre babatka nie pre deti

jane001
4. máj 2023

Ak si mu uz dudel nadobro vzala tak by som mu ho uz rozhodne nedavala.
Co sa tyka spanku tak ako pises. Neni nervozny - nema zmysel ho k nemu nutit.
Ak bude potrebovat si najde sposob odychy - spanok alebo len polezkanie...

kamagma
4. máj 2023

@vamajka neviem naco je dobre si takto komplikovat zivot, ale kazdy nech robi ako uzna za vhodne.

davidofff
5. máj 2023

Chmeľ mu nedávaj už vôbec .keď ho už nemá.uz je dosť veľký naň.a ty musíš vidieť ako zvláda cez deň bez spánku ..môj nepaval od roka cez obed .takže každé dieťa je iné.ty si musíš nájsť nejaký režim.

elpeja
5. máj 2023

@vamajka to nieje o pohodlnosti, ale o potrebe, neviem prečo silou mocou sa matka rozhodne, že ho dieťa už nepotrebuje. Netvrdím mať ho cez deň, ale dať mu ho na spánok, v Tom nevidím nič zlé. Synovia cumel nechceli vôbec, dcéra ho mala na spanie dlho a sama sa s ním rozlúčila, keď bola pripravená, teraz má 17 a nemá ani jeden kaz dodnes.

zuzikq91
5. máj 2023

@anjelicek26 ja len k tomu ze zrusit spanok ako predskolakovi, tiez som toho nazoru ze tam uz spanok nepatri, presne koli tej skole , ale v skolke musia “spat” aj ako predskolaci🙄

lienka353535
5. máj 2023

Moja v tomto veku 2r, 2m prestala spávať cez den a o pol roka zasa začala a veľmi jej to prospieva.. má 3,5r a stále spi

fraufrt
5. máj 2023

Nechaj mu cumlík, kým nezaspí, potom mu ho zober. Spánok je veľmi dôležitý, a keď ti bude chcieť spať popoludní aj v 6.rokoch, je to Ok. Moje dieťa sú už na 2. stupni a niekedy si “schrupnu” popoludní tiež …a ja spávam popoludní “pravidelne” a tom som už “veľka”.

silvike
5. máj 2023

K cumliku sa urcite nevracat. Nam zubarka dohovarala, ze to vie narobit so zubami sarapatu. Ze name co najskor zrusit. A to ho mal tiez akurat aby zaspal. Takze my sme prisli od zubarky ( vtedy mal 2,5r.) a hned obedny spanok bez cumlika. Ale ja som ho uspavala ( ako aj vsetky moje deti) v kociariku. Takze som mu dala plienocku ( ma tiez na spanie ako mojkaca), trosku ho povozila, pospievala a zaspinkal. Ja som ho potom prekladala do postielky. No a takto som ho uspavala cca do 3r. To uz teda davno zabudol na cumlik. Potom uz zaspaval sam bez hajkania v kociku. Ale stale s plienockou a nejakou hrackou. Lahol do postielky, ja na postel, porozpravala som mu rozpravocku a zaspal. Teraz uz ma 4r.2mes. a uz dost strajkuje co sa tyka obedneho spania. Ako lezat lezi aj hodinu, len sa stale mrvi, nieco si sam pre seba blaboce, kruti sa a po hodine povie "mama uz som sa vyspal, uz vstavame" 🙂 Takze uz to mame aj my sem tam obden :/ Ale teda pri takom 2rocnom u mna jedine kocik 🙂

lustitova
5. máj 2023

Ahoj, tiež by som mu cumel nerusila, nas mal do 3 rokov cumel, v skolke sa oducal. Co sa tyka spanku, nas maly nespi od 2r, proste to nepotrebuje. A bol to vecny boj, lebo nechcel zaspat, tak som to potom vzdala. Vecer uz byval ako čert, ale siel skor spať. Hlavne sa neriaď clankami, tabulkami a kamoskami. Riad sa tym, co potrebuje tvoje dieta, a co je prenho dobre. Potrebuje cumel, nechaj mu ho, potrebuje spat, nechaj ho spat 👍🏻

kvietocek87
5. máj 2023

Nebojsa nič mu neuškodí, moje obe deti prestali spať zhruba od veku 2,5 roka ale zato spat išli už večer o 18 a spali až do rána.Vobec neboli nervózne, chodili sme po výletoch a aj ked bolo treba niečo vybavovať alebo behať po doktoroch, keď aj na kontroly, nemusela som sa stresovať, že treba utekať ich dať spať.A starší už je na strednej a mladšia chodí do škôlky nespí

sim_icek
Autor odpoveď zmazal
poslednepogo
5. máj 2023

Ak si zobrala cumel, tak vyčkaj, 2-3 týždne a spánok stále skusaj. My sme zobrali a pokračuje normálne v spanku. Samozrejme musí byť dostatočne unavený a v noci tak 10 hod. Cez deň 1,5-2,5

euka210
5. máj 2023

Moji do tych 5r denny spanok potrebovali.
Ale su rozne deti, aj take co id 2r cez den nespia. Aj to, kedy vstava...moji vstavali o 6-7h.
Myslim, ze je to prechodne kvoli zruseniu cumla. Davaj ho stale spat a uvidis...zaspi-zaspi, bude len lezat 2h tak bude. Nerusila by som zatial kvoli tomu denny spanok.

sim_icek
5. máj 2023

Autorka prosím prepáč, že ti "spamujem" tému. Moj syn má presne 2roky zajtra a zo zdravotných dôvodov sme mu museli tento týždeň zrušiť cumel nakoľko už hrozil zlý vývin ústneho podnebia (pritom ho mával výlučne len na spanie). Mne spí bez neho cez deň pekne i keď dlhšie zaspáva. Ale v noci je to horor, budí sa akoby s nočným desom a prevrieska aj 4h a nedá sa nijak utíšiť.

Autorka ako je to u vás cez noc? Neprešli ste si niečím takým?

sandra49
5. máj 2023

@matkahelka prosím ta, a v čase keď mala mliečne zubky tak tie mala vyhnute von nie? A keď jej vypadali, narástli trvalé a už rovné. Tak si to myslela?

sandra49
5. máj 2023

@sim_icek prosím ta ako si zistila ze mu hrozí zlý vývin ústneho podnebia? Dakujem