icon

Kedy si vaše dieťa uvedomilo, čo znamená "mať strach"?

benkovamartina
20. feb 2012

Matúško má rok a 3 mesiace. Začal sa skoro všetkého báť. Je až velmi opatrný. Nejde do izby, ked je tam tma, ukazuje na veci, ktoré tam pred tým neboli a teraz sú, ako ked dám novú vázu na stol, kým si nezvykne bojí sa zoto...
Ked ideme spinkať bojí sa tiena z knižky pri nočnej lampe...
Nie je to ešte skoro? podotýkam, že som neustále s ním a nič sa mu také neprihodilo, že by sa od vtedy bál.

abbey1
20. feb 2012

Naše dieťa, má 18 mesiacov, sa nedávno začalo báť rôznych vecí. Postrach č.1 sú pre ňu zlodeji! Nikdy sme ju tým nestrašili, nemá žiadnu negatívnu skúsenosť 😀 , ale aj v knižkách ich musíme prelepovať nálepkami a krúti hlávkou so slovami Nie nie! V lete sa bála múch. Tak sme sa to snažili banalizovať, smiali sme sa, keď ich naháňal kocúr, robili sme im Bác s mucholapkou. Proste sa nažíme, aby nemala reálny dôvod sa niečoho báť, ale ako vidíme, ona sama si nájde nejakú (podľa nás) "hlúposť".
Nikto presne netuší, čo sa deťom v hlávke odohráva.

exupery
21. feb 2012

Strach?Tak nasa ho este nenasla-neboji sa tmy,neboji sa byt bez nas,neboji sa cudzich ludi-nicoha.A,vlastne-nasho doktora,a vseobecne ludi vo velkych okuliaroch dioptrickych,inak nicoho.NO,asi nebude po mne 🙂

salma22
21. feb 2012

neviem od kedy sa zacala bat som nepostrehla ale nasa sa boji doktorov a ujov (panov)

cmulinko
21. feb 2012

Bat sa je prirodzene a niekedy aj velmi uzitocne,lebo zabranuje dietatu spravit nieco co mu moze vazne uskodit.Moj starsi syn sa boji ist vsade tam,kde je tma...ale nie preto,lebo tam moze byt nejaky strasiak,ale preto,lebo sa boji,ze spadne,ked nevidi kam si nohy dava.Mensi s tym nema problem,ale aj pada jak hruska.Starsi sa boji neznamych ludi a hned mi oznamuje,ze pred dverami stoji nejaky ujo-napr novy postar...mensi by mu v pohode uz otvaral dvere keby vedel...neboji sa nikoho....isiel by do sveta s hocikym...a prave preto si myslim,ze nebat sa je ovela nebezpecnejsie.Moj mensi sa nicoho neboji a uz viac krat na to doplatil...dufam,ze sa to neskor upravi a troska zdraveho ''bojim sa'' sa nanho neskor nalepi.

petkave
21. feb 2012

Podobne ako u @salma22. Aj môj syn sa bojí doktorov... Včera sme boli na 18-mesačnej. Výsledok? Srdiečko si nedal počúvať, do úst si nedal pozrieť. Jeho váha je niekde medzi 11-12 kg, meria možno 80-85 cm. Proste mal hysterický záchvat, mudra sa ho nemohla ani chytiť, ani sa naňho pozrieť. Totálna panika. A to sa inak nezvykne báť... Ale máme v okolí pár chlapov, ktorých sa bojí - vôbec netuším prečo. A mojej 60-ročnej tety (korpulentná, vyše 100 kg osoba s hrubými dioptriami a bez zubov) sa bojí už vyše polroka 😖 Ale doma sa nebojí ničoho. Dokonca keď sme niekde vonku, nevšíma si ma, nemusím ho vodiť za ruku. Ide sám do neznámeho prostredia bez toho, žeby sa obzrel, či som s ním.... Ale máme rovnako starého kamaráta, ktorý keď príde na návštevu, tak ani do kuchyne sám nevojde, hoci bol u nás už x-krát.

janka_pn
21. feb 2012

okolo 3tich narodenin sa zacala bat konkretnych veci, zacala si uvedomovat tmu, buchot..... predtym tiez kvoli vela veciam plakala, ale bol to skor vzdor, skratka to nemala rada, nechcela..... si myslim

abbie
21. feb 2012

Nas maly ma rok a mesiac a akurat pred par dnami sa zacal bat tmy, do ktorej este v minulosti nemal problem chodit ... teraz zacne kricat a utekat tam, kde je svetlo 😀