icon

Kedy vaše deti začali chodiť?

9. jan 2025

Ahojte kedy vase deti zacali chodit? Viem ze sa nema porovnavat len zo zvedavosti… ma rok ale este ani naznak …
Uz som aj citala ze neskore chodenie moze byt nasledkom autizmu

Strana
z2
maxik24
9. jan 2025

Chodenie teraz nie je vobec dôležité. Ma rok, co dokáže z pohybu? Stvornozkuje aktivne? sadne si sám (sam!)? Dvíha ritku v polohe na štyroch, ta medvedia chôdza? Sam sa stavia o nábytok? Dokáže to? Ukracuje do boku popri nábytku?

autor
9. jan 2025

@maxik24 nie nic z toho nerobi okrem plazenia a dvihania zadku na 4 sem tam sedi ked ho posadim

wiccawicca
9. jan 2025

Moja v roku pomaly ani nechcela stáť, predtým ani neštvornožkovala, mohla som robiť čo som chcela proste sa jej nechcelo, bola pohodlná. Potom dlho za ruku a samostatne asi v 17 mesiacoch. Teraz behá jak drak.

siska53
9. jan 2025

1. 11 mesiacov, 2. 18.mesiacov ( ja som taktiez zacala az v tom veku) - ani ja, ani moje druhe dieta autizmus nemame 🙂.

pralinka86
9. jan 2025

Autorka, to detska neriesi, ze dieta si same este nesadne?
Urcite k fyzio, ries, co najskor aj sama

veronikaszabova
9. jan 2025

Ty ho hlavne pasivne neposadzaj. Len mu tym skodis

sylvia217
Autor odpoveď zmazal
autor
9. jan 2025

@pralinka86 nie neriesi ze kazde dieta ma svoje tempo … ze je sikovne zdrave dieta

dotka04
9. jan 2025

15,5 mes.

annamivo
9. jan 2025

Syn presne na 1 rok. Dcéra presne na 11 m a najmladšia 10m a 3 dní keď urobila prvé kroky- v roku a pol vybehla hore dole stredom schodov, skoro ma vystrelo 🤦 ... Každe dieťa je iné a potrebuje iný čas na osmelenie sa aby vykročilo.

kristina210
9. jan 2025

4nožkovať v 12.mesiaci, postavil sa v 15. a prvý krok sám v 18.mesiaci

vkatush
9. jan 2025

Keď ti ani nesedí ani neštvornožkuje, zašla by som k fyzio skontrolovať svalstvo a nech ťa trošku navedie. Áno, na chodenie má čas ešte, ale niektoré veci by už mal vedieť alebo sa aspoň snažiť.
Kamoška mala presne to isté, že na rok ani nesedel, neštvornožkoval. Nakoniec riešili fyzio, neuro a ešte neviem čo, museli mu dopomôcť.

srdeenko19
9. jan 2025

Mam 13 mesačnú. Stvornozkuje už veľmi dlho, niekoľko mesiacov. Teraz začala aj kroky sama robiť, každý deň tak 20, na etapy.
To sa rozbehne, neboj. Každé dieťatko je iné, každé ma svoje tempo.

ada510
9. jan 2025

Syn 11 mes dcéra 10 mes ale do 18 mes ma kopec času buďte rada potom si už nesadnete...🙈

babydesire
10. jan 2025

Syn samostatne kroky bez opory v 10.mesiaci,,dcerka par dni pred 1.narodenimami

melany444
10. jan 2025

@marianarem kukni profil fyziomama na fb 😉

nicol_10
10. jan 2025

Naša od 11m

tehula2016
10. jan 2025

1. 14m, 2. 12m, 3. 18m, 4. 23m .. ziadne z mojich deti nema autizmus, posledna dcerka je hypotonicka, preto ta neskora chodza, s nou sme aktivne cvicili, inak je uplne v poriadku..

karolina553
11. jan 2025

Ja som začala chodiť keď som mala asi rok a dcérka asi rok aj dačo
A rozpráva už? Lebo niektoré deti môžu byť opozdené v chodení aj v rozprávaní. Môj bratranec sa naucil hovoriť až keď mal 3 roky...ale to preto že sa mu rodicia nevenovali

nikenzi
11. jan 2025

moja 10r neterka je autistka (plienkovana, nerozprava) a chodila uz v 8m. ,
moj 9r syn je zdravy sikovny a chodil az v 14-15m.
takze toto nie je vobec ziaden priznak autizmu.

hrabovo
11. jan 2025

Môj 11 mesiacov

aalt
11. jan 2025

Starsia cca 15 mesiacov, ale za ruku chodila ovela skor, len sa sama nepustila. Stvornozkovala ako diva. Mladsia nejak podobne, paradoxne si to neviem presne vybavit. Synovec napr. od necelych 9 mesiacov, nestvornozkoval vobec, iba sa plazil.

karolina553
11. jan 2025

Moja dcéra štvornoškovala smerom do zadu🤣

maxik24
13. jan 2025

Cize ked v 12m+ dieta sa iba plazi a nic viac, je to urcite treba velmi vazne riesit, ako ti moze povedat pediatricka, ze je to sikovne zdrave dieta? Ked je daleko sa casom, kedy mala naplnat milniky v rozvoji? Uf.

Je to v pohyboch vlastne iba "prerastene babatko" , ktoremu treba vazne pomoct. Objednaj sa este dnes na sukromnu konzultaciu k dobrej fyzioterapeutke.

Nam na stvornozkovanie pomohol tip od fyzio, dat nahe dieta na chladnu podlahu, ihned je na 4och,lebo chlad podrazdi svaly, kontrahuju sa, a sup. Posilnia sa, dieta zisti ako na to, spevnie. A nie, 5x denne na 2min na "studenej" podlahe mu naozaj neublizia.

Preco prosim pasivne posadzujes? Aku ma to dieta motivaciu sa posadzat same? Jasne, ze nema snahu, ked si vrchol vyvoja vybavila za neho

Ak este byval a byva v kresielku, je katastrofa uplne dokonana.

Prec kresielka, stolicky, sedenie. Iba podlozka, ci koberec, hracky, podporovat iba to, co robi sam, neexistuje posadzovat. A cvicit s fyzio, naozaj je toto problem.

Mna inak velmi mrzi, ze rodicia nestuduju. Ze naozaj nevedia, ako ma vyvoj dietatka vyzerat. Tu totiz vobec nejde o to, ze ma cas. Ano, kazde dieta je ine, ale neexistuje, aby sa 13 ci 14m doeta iba plazilo a nic dalsie nedokazalo.

Cize ak sa ti zdam aj tvrda, ano, urcite. Ale toto treba riesit hned dnes.

maxik24
13. jan 2025

@maxik24 a dalsia vec. Ako mozes chciet, aby ti dieta chodilo, ked zvlada pohyby 6m babatka? Ako mozes mat ambicie na samostatnu chodzu, ked dieta ma vazny problem? Mozno ma diastazu a kvoli nej oslabene brusne svalstvo. Moze byt to brusne svalstvo oslabene prave aj tym pasovnym sedenim a kresielkami, ktore su tak oblubene, a ja doteraz nerozumiem, preco. Cize toto mi hlava neberie, otazku na chodzu, ked dietatko zaostava v rozvoji o x mesiacov.

Vies, ze samostatnej chodi predchadza samostatne postavenie v priestore a obchadzanie nabytku ukrokmi do stran?

Vies, ze vies, ze na toto vsetko potrebuje byt schopne vytiahnut sa do stoja s oporou cez naklaknutie kolienka?

Vies, ze toto je niekolko mesacny proces, ktory je este pred vami?

A ty uz porovnavas, kedy kto chodil. Naozaj, prosim, ihned fyzio, nastuduj si postupnost rozvoja, vhodnu manipulaciu a vhodny domaci rozvoj.

11bodka11
13. jan 2025

Sestrin ma 16m a nechodi. Dr povedala ze do 18m je to uplne v poriadku

simca06022011
13. jan 2025

cca 15mes

kybel_
18. jan 2025

Starsia dcera pred 1.rokom chodila, bola motoricky velmi sikovna a vsetky milniky absolvovala krasne aj v predstihu. Mladsia zacala az v 18m, ale tam sme od 6m riesili hypotoniu, mala velmi slaby chrbatik, ruky(nedokazala velmi dlho 2.vpriamenie), brusko..rok bola sledovana na neurologii, fyzio, absolvovali sme mnozstvo rehabilitacii, kraniosakralnu terapiu, osteopatiu..v roku sa chudatko nevedela takmer vobec hybat, az v 13m zacala stvornozkovat, mesiac nato si sadla.. lozila dost dlho co velmi pomohlo, telo sa tym krasne spevni a odvtedy uz to islo dobrym smerom ale teda trvalo to... Urcite treba cim skor zacat intenzivne na tom pracovat, oneskorenie je samozrejme mozne, nie kazdy musi byt tabulkovy, ale ak dieta v roku nezvlada v podstate uplny zaklad, je najpravdepodobnejsie, ze tam bude nejaky problem s oslabenym svalstvom. Drzim palce, vie to byt velmi narocne, ale netreba to podcenovat

Strana
z2