icon

Kedy vstávajú a chodia spávať vaši 5 roční drobci?

lenicka6697
12. júl 2017

Dobre rano, prosim mamicky 5-6 rocnych deti, prosim kedy rano vstavaju a chodia vecer spat(do postele), spia este cez obed?

My sme hore od 5tej rana, na obed nespava od dvoch rokov, ani si nelahne, aj ked vidno, ze je unaveny. Co sa tyka vecerneho spanku lekari, psychologovia,odbornici radia davat do postele v tu istu hodinu ako vstane, t.j. 05:00-17:00, 05:30-17:30,06:00-18:00 ....atd. Snazim sa dodrziavat rezim, pravidelne chodit spavat v tu istu hodinu (medzi 18:00-18:45 najneskor). Byvam u rodicov nakolko moj prijem mi nedovoluje vlastne byvanie. Ked som so synom doma sama, okupe sa, obleceme do pyzanka, pomodlime sa, pekne lazka a spi do 5-10 minut. Takto to priebeha ale ked sme sami. Akonahle ze je niekto doma, napr.dedo uz to neplati, behat plakat kricat v posteli dokaze aj dve hodiny no spat nic, aj ked je veelmi unaveny, kruhy pod ocami...nerozumiem tomu. Cez vikend to bolo tak isto, vstal o 04:30 rano, sice o 18:05 "akoze zaspal" no po 20 minutach ten isty scenar ako vcera...do 21:30 vymyslal, zaspal 21:45, aj tak vstal rano o 5tej 😲 (len 7 hodin)...som myslela, ze bude buvat aspon do 8smej ked zaspal tak neskoro no kdeze 🙄. Kazde rano co tak skoro vstane je po hodine a pol uz unaveny. Hlavne ked mame nejake vysetrenie, napr.o 07:30, syn celu dobu ziva, nedokaze sa sustredit, pri logopedii to treba, nepocuva, po 30 minutach ucenia,cvicenia v ambulancii unaveny, vela krat odpadne na kreslo ktore je v ambulancii. Logopedicka ma posledne zvozila co je taky unaveny ved bolo 07:30 rano, ja jej odpovedam, ze vstal o 04:30 rano, ona: "neexistuje, a na obed Vam spava?" moja odpovied znie nie....napriel synovej nepozornosti sme sa obe snazili spolupracovat. To, ze ma syn poruchy reci, hyperaktivity s hyperkinetickymi poruchami aktivity a spravania , ADHD uz vieme vysetreniami, uziva druhy mesiac Tiapridal 1/2 tablety vecer. Je velmi zive dieta, cely den je v pohybe, ani si nesadne, stale "musi lietat" 😀. Teraz, dnes o 05:00 hore (zaspal bolo 20:10). Umyl sa,prezliekol,naranajkoval sa. Teraz ziva ako lev, vyzera uplne unavene vycerpane ale do postele ho uz nedostanem, ach jaj, som zvedava co bude zas veceer.

lenicka6697
autor
12. júl 2017

@daia maleho spoluziacka zo skolky ma tiez 5 rokov, spavat chodi o 7mej najneskor, vstava udajne medzi 9:30-10:00, na obed spava 2 hodiny

dai
12. júl 2017

@eeffka ale uz asi nespi tych 15 hodin denne🙂 ved to... ze ked si predstavim ze kolko aktivneho casu potom tomu dietatu zostava... a nielen dietatu - vlastne celej rodine ( nas 5rocny normalne funguje spolu s rodinou - tury, divadla, dovolenky, celodenne vylety... ved keby stale spal tak by sme poriadne nic robit nemohli )

dai
12. júl 2017

@lenicka6697 pocuj to co za divnu skolku to mate🙂 u nas 5rocny predskolaci musia byt v skolke do 9tej - potom uz maju normalny program - rano sa normalne ucia nejake realie a tak, poobede skolkarsky rezim - oddych maju 1-1:30 nie viac - oni ich uz prisposobuju skolskemu rezimu aby nemali potom problem fungovat

ave17
12. júl 2017

@lenicka6697 ale ja ju nenutim spat,ide si ľahnúť a do 5 minút je tvrdá,od nejakej tretej ju budim,ale ani za toho,inak je stále vonku,vkuse v pohybe,takže možno ju to vyčerpá,je stále v pohybe,keď je hore🙂

pishtok
12. júl 2017

coze o pol 6 spat? kks sa necuduj ze vstava o 5 ráno.. ja mam trojrocnu. tiez nespava od 2 rokov cez obed. vstava o 6 rano a spat chodi o 8-pol 9 zalezi ako sa vymoceme. vobec nieje cez den unavena maximalne ma taky polhodinovy utlm ked len sedi a kuka telku a potom zase lieta. vobec nic jej nieje a neni ani extremne hyper aktívna. len potrebuje menej spánku. ked mi nahodou zaspi cez obed - uz aj to sa stalo najma pri chripke- tak potom ked sa zobudi je az do vecera ako sto čertov umrncana neposlusna akoby mi niekto dieta vymenil. a zaspi az okolo 10-11 vecer tak uz ju proste nedavam spat a hotovo. 5 rocne dieta musi vydrzat este viac hore. sa mu necudujem ze je taky hyperaktivny a neviem co vsetko ked uz o 6 spi preboha. ved to decko sa musi nejak unavit a hlavne sa neriadiť len tzv "odbornikmi" ale kazda matka predsa musi zistit co je najlepšie pre svoje dieťa. ved kazde je iné.. podla mna ho kludne treba nechat aj do osmej pol 9 hore a rano sa mu to casom posunie.. sledovat spravanie ci nahodou nestaci mu len menej spánku. ale to uz ty musis vidiet.

lenicka6697
autor
12. júl 2017

@ave17 vstava o 5tej tak ci tak, aj ked zaspi o 18:30 alebo o 20tej ci neskor, vzdy je o 5tej rano hore bez rozdielu kedy zaspal, cely den je hore. Ked si vezmem o 21hod do 7:30 10 a pol hodiny, moj vstane stale o 5 tej (od 21:00 8 hodin)

jarka87
12. júl 2017

@lenicka6697 toto sa mi už zdá dosť neuveriteľné. 5-ročné dieťa, ktoré zaspáva o 19 a spí do 9:30 a cez deň dve hodiny? to akože 5-ročné dieťa spí viac ako 16 hodín do dňa? teraz to nemyslím v zlom, ale potom je tam niekde problém. 5-ročné deti majú priemerne spať 10-12 hodín z 24. a nie prespať celé dni. Neviem si predstaviť ako také deti naozaj budú fungovať v škole, ak je to pravda, čo tu niektoré píšete.

dominika6
12. júl 2017

@lenicka6697
dávať spať o 17:00-18:00 je somarina..
stačí o 19:00
moje tak chodili od narodenia do 7r.a je jedno kedy vstali ráno..stále šli spať presne o 19:00..
postupom času som im to posúvala o 30min.každý rok..teraz sme na čae 21:00 a vidím že im je tak lepšie inak sú ráno protivné a nesústradené v škole..

jarka87
12. júl 2017

@lenicka6697 tak ale ked ti zaspi o 18:30 a spí ti do 5, tak to mas 10,5 hodiny a to je normalnom priemere. samozrejme, že záleží od toho, kedy ti zaspí, ale zase nie je dobré ani to, aby 5-ročné deti prespávali trištvrte dňa podľa mňa. Také deti majú potom často problémy v školách. My máme kamošku, ona chodí neskoro spávať večer, ale ráno sa jej páči spať do 8, ale proste tiež za rok do školy, tak ju prešteluvávajú, veď by si nezvykla.

soldi
12. júl 2017

@lenicka6697 nie, cez obed nespi od dvoch rokov. skus mozno vyhladat nejakeho odbornika na spanok, su normalne spankove labolatoria. spanok je velmi dolezity

lenicka6697
autor
12. júl 2017

@dai moj je prijaty od 8 do 12 hod. Na papieri to pisanie nie je no skor ako o 8smej mi ho triedna do triedy nezoberie a presne 12 tej musim byt uz spat a ideme domov

lenicka6697
autor
12. júl 2017

@soldi dakujem

soldi
12. júl 2017

@dai ano, to je Tvoj nazor, ja mam u svojich deti overene nieco uplne ine.
a za to, ze mi spia 12-13 hodin ich hadam nebudem budit, lebo v tabulke pisu 10 🙂

zaspat pri TV je stale lepsie nez nespat vobec.

my doma TV ani nemame zapojenu, cize ked uz je pustena idu cisto len rozpravky bez reklam z usb klucu.

a pustam rozpravky pred spanim, mne sa to osvedcilo, lebo inak isli chalani do postele uplne rozjaseny a vystartovany. toto im pomohlo a pekne v klude zaspia.

ziadny patent na dobry spanok neexistuje, co niekomu pomaha, inemu skodi.

lenicka6697
autor
12. júl 2017

@ave17 aj moj maly je vkuse v pohybe, rychlo sa unavy no lahnut si nechce aj keby co bolo a spat uz vobec nie

domak2
12. júl 2017

@lenicka6697 podla mna ho tiez davas spat zbytocne skoro. Ale treba dlhsi cas aby si zvykol. Moja nespi na obed od cca dva a pol roka, aj to potom chodila spat velmi neskoro. Ved aj tak ti nespava tych 12 hodin co chces, tak ho daj kludne neskor a bude mat aj cas sa normalne sa pohrat s dedom, ukludnit sa a ist spat. Moja spi cca od osmej do cca 6:30. ☺

dai
12. júl 2017

@ave17 sa nebojis ze je chora ked tak vela spi? ako neviem, mne to pride strasne vela aj na 3rocne dieta nieto na dieta co ma zacat fungovat v rezime od 8mej do 13tej najmenej a potom nejaka druzina kde o spanku moze len snivat , robit si ulohy , sustredit sa...
ale tak ako to vam vyhovuje:-/

@soldi tu tabulku som ti postla len preto lebo si pisala ze odbornici tvrdia ze by mali deti spavat 12 hodin - ja som uz pisala ze si myslim ze spanok je silno individualna zalezitost a pokial to vyhovuje dietatu a rodine tak mimo extremov je vsetko ok...to ukludnenie pred spankom - u nas mame normalne rezim na spanok - vypnut telku, napit sa, umyt zubky, vlasky, prezliect sa, potom pocuvaju rozpravky z cd alebo usb, pripadne dcera alebo tato citaju mladsiemu - on zaspi do 10 minut ako si lazka... dcera potrebuje viac - ale tak ona je velka uz, uspi sa citanim sama...

aspinka
12. júl 2017

@lenicka6697 ja si myslim ze rano preto vstava tak skoro lebo ide skoro spat. Mna nezaujima co podla tabuliek hovoria pediatri... keby si ho ukladala vecer o 20:00 rano nebude vstavat tak skoro .... Moji chodia spavat o osmej vsetci traja bezohladu na vek lebo rano vstavame do skoly a skolky. Cez prázdniny dovolim do deviatej... neviem si predstavit ze by som ich ukladala o siestej - siedmej vecer 😀 najdolezitejsie je to dodrziavat lebo ked nie je rezim ide to dolu vodou vo vsetkom aspon u nas....

dominika6
12. júl 2017

@lenicka6697
a to ked pôjde do školy tak sa nebude ani mať kedy učiť a robiť úlohy lebo pôjde o 18:00 už spať?

lenicka6697
autor
12. júl 2017

@aspinka skusim, no on mi vstal o 5 rano aj ked zaspal o 8smej, vcera zaspal bolo po 8smej aj tak 5 rano a bol uz hore. V sobotu zaspal o 9, o 5 rano hore, v nedelu o 21:45, o 04:30 hore, v pondelok 18:10 isiel sam do postele, vstal pred 6tou

jana_eyre
12. júl 2017

Ty ho davas spat o 18tej? Ci zle chapem? Je mozne ze dnes mi nedopina a zle citam.. To nechodi ani moj 10mesacny na noc spat 😮

Moj 5,5rocny syn aj takmer 4r dcera chodievaju cez rok spavat vecwr o 8vecer, zaspia do pol 9.. Cez prazdniny chodia o 9tej do postele, kedy zaspia nesledujem.. Cez obed spava len mladsia ak nema doma brata, ak ho doma ma tak zaspat nevie a tak ju nenutim.. Pustim im rozpravku, oddychnu si tak a najmladsi aspon nerusene spi.. Rano vstavaju najneskor o pol 8mej..

Ved skus ist niekedy spt o 18tej s nim ze kedy potom rano vstanes, ci nahodou nie o 4tej.. 😉

5-6rocne deti mavaju zvacsa uz normalny cklus spanku ako dospeli..

dai
12. júl 2017

@lenicka6697 lenka - co ti tu vsetci pisu je ze zmena rezimu netrva 1 den... treba dieta postupne posuvat, trva to aj pol roka pokial si na novy rezim zvykne - musis byt vytrvala...

lenicka6697
autor
12. júl 2017

@jana_eyre od 18tej sa chystame ku spanku, nechodi presne o 18tej do postele

dominika6
12. júl 2017

@lenicka6697 ale ved to je úplne jedno kedy ráno vstane preboha..jasné že ty si nevyspatá a on je čiperný..ale toto v živote neovplyvníš ani o 20r..chceš povedať že ty vstaneš každý deň v rovnaký čas( ked nemusíš) nechápeš že režim má mať večer nie ráno?..proste v posteli bude o 19:00 a hold..nevyjednávam..

lenicka6697
autor
12. júl 2017

@dai skusim takto: posunut na 19:00, ak nezaspi tak 19:30 hod. Budem to sledovat no aj tak sa mi trochu nepozdava, ze je viacej hore ako spava, zas nechcem aby spal cely den len aby nevstaval o tej 5tej.

jana_eyre
12. júl 2017

@lenicka6697 no my o 18tej chodime este na bicykel, alebo sa jasia v bazene a deti nicim pred spankom pohybom.. Ak nemaju dostatok pohhybu, su ako z divych vajec a nevedia zaspat..

Mmoja zivotna filozofia od kedy mam deti je, co najviac sa s nimi hybat a prestat az tesne pred spankom.. Na deti to funguje vyborne, mam odskusany aj opak - minule leto som bola tehotna a nemohla som sa zo zdr.dovodov moc hybat a tak neboli vybureni - bolo to hrozne leto..

soldi
12. júl 2017

@dai pisala som 10-12 a som presvedcena, ze keby som trosku pogooglila, tak by som o tom nasla aj nejaky "odborny" clanok, ktory to odporuca.

a inak, moj najstarsi do dvoch rokov spaval 18 hodine denne a nie je chory, naopak je velmi zdrave a zivotaschopne dieta.

len je proste spachtos 🙂

lenicka6697
autor
12. júl 2017

@dominika6 no niekedy by mi bodlo spat do 8smej no nemozem, nevadi. Este nebol taky ten, ze by som nemusela vstat o tej 5tej ked vstava syn. A ja viem, ze (pravidelny) rezim ma mat vecer. Rano nama ziadny zmysel ho do postele posielat ked hned krici nieeee. Ani nepatam kedy naposledy bolo ze mozem vstat kedy by som chcela

soldi
12. júl 2017

@jana_eyre vidis a ja mam overeny presny opak a moje deti este minuly rok chodili spat medzi siestou siedmou- to mal najstarsi 5 rokov. a rano vstavali o osmej. 🙂

eeffka
12. júl 2017

@lenicka6697 teba trapi len to ze vstava o 5tej? nechcem byt hnusna ale su ludia ktori by boli vdacni. Kamoska robi na zmeny o 6,00 musi zarezavat v robote a deti nasilu budila o 5,00
moja mladsia mala rozne fanty so spanim, boli casy ked bola hore o 4,30 tak som vstala a do 7 navarila ked som uz hore, to je taky problem sa dvoihnut a fungovat? vecer ta sice zalomi o 8/9 ale to ako zasadny problem nevidim.

Co ma viac trapi ze riesis malichernosti, kedy lahne nelahne... tvoj syn ma podla toho co pises zdravotne problemy tie diagnozy zrejme nie su len tak pre nic za nic, asistenta nie, predlzeny rodicak vybavujes 2,5r.... sorry ale povedala by som ze nevidis les pre strom. Az pojde do skoly trpko zaplaces, uz davno si mala fungovat ty ako jeho asistent

tu mas zoznam skol kde tych asistentov maju tak sa tlac do nich.
https://www.minedu.sk/asistenti-ucitela-pre-zia...

lenicka6697
autor
12. júl 2017

@soldi @jana_eyre co by som ja niekedy dala za to keby aspon raz buval do osmej rano