Kedy začali vaši drobci behať?

30. mar 2023

Dobre ráno maminky, chcela by som sa opýtať, kedy začali behať vaši drobci ?
Moja malá má čerstvých 10 mesiacov, okolo nábytku behá už 2 mesiace.
Viem že každé dieťa je individuálne, ide o to že ma urážajú vyjadrenia jednej členky rodiny. 🤦‍♀️ Včera som dostala otázku "to ona ešte nebehá? Môj malý v tom veku už dávno behal". Pritom ja si pamätám že jej malý začal behať až po roku 🤦‍♀️ Stále má potrebu vyzdvihovat čo jej malý "dokáže". Niekedy mám pocit že jej dieťa v 2 mesiacoch riešilo kvadratické rovnice a my všetci naokolo sme retardi 🤦‍♀️
Ťahá sa to už dlhšie. Keď mala malá 5 mesiacov tak som počúvala o tom ako jej malý v tom veku už sa staval na nohy, a určite nemal takú "veľkú " hlavu , nebol taký urevany, ku každému išiel bez problémov na ruky a moja malá je rozmaznana a neschopná. Neviem asi už malá mať napísanú diplomovú prácu v tomto veku? Som z toho veľmi smutná, mala som túto členku rodiny rada a považovala som ju za blízku osobu. Jej malý má teraz už 2.5r , nerozprava, nechodí na nočník, je ukričaný , robí zle každému na okolo no ja na to neupozornujem, zraňuje ma že ona stále upozorňuje na to čo ešte moja malá nevie a už by mala 🤦‍♀️ a tak ma zaujíma kedy začali vaši? Ďakujem, už som to potrebovala zo seba dostať.

nyusika
30. mar 2023

no...ani tvoja mala ucite nebeha popri nabytku, skor sa len tak mota.

lorin29
30. mar 2023

Naša chodila okolo nábytku zhruba od 8mes do roka a 3 dni po narodeninách sa pustila a začala chodiť
Takéto reči priam nenávidím... Každé dieťa je ine... Žiadne nie je tabuľkové takže si to absolútne nevšímaj a ja osobne by som sa s takou osobou nestretavala...

7miriam77
30. mar 2023

Moja dcerka sa pustila sama po prvých narodeninach, par dni po nich. Dovtedy sa furt niecoho drzala....nemala odvahu pustit sa. Kazde dieta je ine

autor
30. mar 2023

@nyusika no neviem ako to opísať, proste sa rukami drží nábytku, opiera sa bruškom o nábytok a presúva sa popri ňom . Myslím si že každá mamička vie čo tým mam na mysli 😊

hederamonstera
30. mar 2023

Boze tieto porovnavacky🙄 co mate 15 rokov? Zacne chodit, ked zacne chodit.
Strasne sa riesi co kedy koho dieta spravilo. O par rokov vam to bude uplne sumafuk

beata_k
30. mar 2023

Boze ved ju zrus. Takto ti cele materstvo a radost z pokrokov tvojho dietatka iba znechuti. To musis utat lebo ti este roky bude otravovat zivot.

autor
30. mar 2023

@beata_k keď ja neviem ako 🤦‍♀️ ako človeka si ju vážim a som vychovaná tak že k rodine nesmieš byť zlý a nepríjemný 🤦‍♀️ X krát mam na jazyku nieco čo by som jej rada povedať, ale nedokážem to.

thoughtfulweirdo
30. mar 2023

Moji začali obaja skôr, ale to je úplne nepodstatné, lebo zas iné veci začali neskôr. Ja mám dojem, že sa všetci idú pototo, koho decko čo spraví v batoľacom veku skôr, ktoré prvé chodí, rozpráva, recituje, zbaví sa plienok, ale už v škôlke si na to nikto ani nespomenie a nikoho to nebude zaujímať 😄 absolútne to nerieš, nenaťahuj sa s ňou, nepripisuj jej rečiam nijaký význam. Úplne sa nad to jej divné materské súťaženie povznes, nech sa ona pučí sama, ty buď v pohode 😁 proste sa tvár, že ti je to úplne jedno a keď dostatočne dlho vydržíš, naozaj ti to začne byť jedno.

yanni
30. mar 2023

@thoughtfulweirdo Mas pravdu. Ale v skolke to este yen naberie obratky. Ktore vie co a skor, abedcedu, cisla, pocitat, pisat, citat, ako kresli, ci nekresli atd.

beata_k
30. mar 2023

Ale ty si matka. Trochu sa postav za svoje dieta. Ved ona ho len uraza. Nemusis byt neprijemna. Da to odkumikovat aj inak, nez hadkou.

yanni
30. mar 2023

rodina nerodina, zrus ju a budes mat pokoj.

thoughtfulweirdo
30. mar 2023

@yanni Fakt? Toto ja v mojom okolí nejak nepozorujem, mám dcéru zrovna v škôlke a nevšimla som si, že by sa rodina alebo známi s deťmi v podobnom veku nejak predbiehali. Ale možno som si to ozaj len ja nevšimla, lebo ma cudzie decká nezaujímajú 🤣🤭

yanni
30. mar 2023

@thoughtfulweirdo Tak u nas tiez nie. ja nikoho s nikym neporovnavam. Ale chodim po svete s otvorenymo ocami a usami a obcas chtiac ci nechtiac si vypocujem aj mamickovske rozhovori na ihiskach, v herniach atd. A sa len cudujem. Mam tiez skolkarku. Uz 5te skolkarske dieta v poradi a to porovnavanie sa nejak stupnuje. Ca. 15 rokov dozadu sa mi zda, ze to az take okate rebolo.

sirka9
30. mar 2023

Moja od 6 mesiacov sa pri nábytku stavala, postupne okolo neho chodila. Normálne chodiť začala v 13 mesiacoch, odvtedy je to uragán. A hentá, sak nech porovnáva, jedným uchom dnu, druhým von. Každé dieťa je iné. A odpovedala by som sposobom: no sak vidíš ze nebeha. Aj tak ma ešte čas, dosť sa naberá ešte za celý život. Alebo neodpovedala a kaslala na ňu. Vyriešiť si takéto poznámky treba v sebe a neriesit ich. Lebo to bude aj tak stále. V škole zase bude, že jej mal viac vcielok atď.

kristinapetronela
30. mar 2023

Okolo 11 mesiaca

januska12323
30. mar 2023

Nauč sa povedať svoje, teraz to tvoje dieťa ešte nevníma ale keď začne bude si myslieť aké je neschopné.

letfenixa
30. mar 2023

A ona môže byť nepríjemná? Takýchto komentárov ešte bude milión.

lady_hurts
30. mar 2023

Ak máš na myslí beh a nie chôdzu, tak malý zacal behať v 13 mesiacoch, v 6,5 mesiacoch sa začal stavať, obchádzať nábytok pár týždňov na to, a normálne chodiť v 11 mesiacoch. Aj tak si myslím, že riešite blbosti a ty sa ešte kvôli tomu aj trápiš.
Ja by som každý jej takýto pokus o nezmyselné chvalenkarstvo odignorovala a ak by v mojej prítomnosti jej malý začal robiť "scény", tak by som len opýtala"Ako to, že ťa ešte neposlúcha na slovo?"

cimage
30. mar 2023

Mam 3deti, syn zacal den pred narodeninami, dcera asi tyzden po 1roku a tretia ma 13mes a nic. Chodi popri nabytku, stene, ale sama sa nepusti. Ked ju volam k sebe, tak 2-3kroky urobi, ale inak sa da hned na 4 a ide si tak.
Teba netrapi, ze nechodi, ale tie blbe komentare znamej. Musis ju zrusit, alebo pocuvat dalej ake je jej dieta uzasne. Skus aj ty vyzdvihovat svoje dieta a jej zhadzovat.

nyusika
30. mar 2023

hlavne sa to nauc ignorovat. podlas mna to prezivas horsie, ako to v skutocnosti je podavane

nwnw
30. mar 2023

Behat asi v 5r na kruzkoch. Chodit samostatne v priestore 12m a 14m. Okolo nabytku ani jeden.
Genialnu osobu z rodiny idealne eliminuj doslova zrusit kontakt nech o Vas vie co najmenej. Pre Tvoje dusevne zdravie to bude najlepsie. Tiez som sa napocuvala kravin od jednej z rodiny... Blokla som ich vsetkych na FB a zakazala som vsetkym hovorit o mojich detoch v telefone (lebo ta vytahuje informacie aby mohla ohovarat). Od vtedy je klud..

sirka9
30. mar 2023

@cimage prečo by mala ona zhadzovať keď jej samej sa to nepáči? To je veľmi zlý príklad pre dieťa. Pre jej dieťa. To si musia vybaviť medzi sebou a netahat do toho deti

simona92101
30. mar 2023

Mna tieto otazky pri prvej dcere neskutocne vytacali,hocikto prisiel na navstevu,otazka: a ty este nesedis?kedy budes?-pytali sa 6 mesacnej.sediet zacala 9mesiacoch,o par dni sa zacala stavat,chodit zacala v 1 roku sama bez opory.stale mi vraveli ako je pozadu🤦‍♀️ a ked som im poslala video ako v 3.5 roku snowboarduje sama z kopca,tak som zas bola nezodpovedna 🤦‍♀️ dcerka je velmi sikovna,ale nehovorim to uz kamaratkam ani v rodine,lebo uz boli zase reakcie,ze sa chvalim..dcerka od 3r pozna pismenka,vonku citala SPZtky na autach,citala znacky aut-aj ich pozna.v skolke si podpisuje vykresy..na to mi jedna mamicka povedala,ze urcite ma poruchu autistickeho spektra,lebo to nieje normalne 😃🙈🤦‍♀️
Z toho mi vychadza ze nikdy nebude dobre,stale sa najde niekto komu sa bude zdat nieco cudne 😃

bluemoon24
30. mar 2023

Muj syn ma skoro 15m a nechodi. Teda kolem nabytku to jo, ale nepusti se ani za svet :D. Neresim, pro jeho pater je to dobre.

cookie29
30. mar 2023

Kazdy ma svoju definiciu "behania". Mne dieta zacalo samostatne chodit v 9m a ked hovorim chodit, tak myslim prejest par krokov, bez pomoci, cupnut si alebo otocit sa a zacat chodit zase. Niekto iny povie ze dieta chodi, ked prejde par krokov okolo nabytku. Jej rovesnicka zacala chodit okolo 20m. A obe su uplne normalne co sa tyka vyvoja. Proste tam je ten interval nesmierne siroky, prave preto, ze kazde dieta ide svojim tempom a v jemu vlastnom poradi.

Najlepsia odpoved je vacsinou, ze ale ano, uz aj do prace chodi a zaraba. A vcera zacal stavat dom. Ludi to vacsinou odpise.

rk123
30. mar 2023

okolo nabytku od 8m a zacala chodit sama v 14m.
kamoskina dcera v 16, kamoskin syn v 10 .. je to naozaj uplne jedno kedy zacali co robit ine deti 😀

simsalabim
30. mar 2023

Starsia pred dosiahnutim 10. mesiacov uz chodila samostatne (bez drzania sa cohokolvek). Mladsia zacala sama chodit - horko-tazko - v 15. mesiacoch. Kazde dieta je ine a vyvija sa svojim tempom. Starsia chodila stylom Varuj dusu na doline, nedalo sa z nej spusti oci ani na pol sekondy. Mladsia bola opatrna a pozorna - boli vidno mentalny rozdiel medzi nimi v case, ekd zacali chodit samsotatne.

zorkahorka
30. mar 2023

Niektore deti este ani nebehaju popri nabytku v 10 mesiacoch. Mas sikovne dieta, neboj sa. Ja by som sa uz pri tvojej znamej neudrzala a povedala jej, ze ta nezaujima, co jej dieťa vedelo alebo nevedelo a nech sa s tym konecne prestane chvastat.
A moje deti? Starsi v 1 roku nesedel v kociku, ale ho tlacil. Napriek tomu prve samostatne kroky urobil ako 13,5 mesacny. Mladsi syn zacal styri dni pred 11.mesiacom

ivangeline
30. mar 2023

Rozne. 13m. 12m. 10m.

mamamasama
30. mar 2023

Behat, ako realne behat? 2km az od 3 rokov. Neries kraviny prosim ta 🤦🏻‍♀️

selest
30. mar 2023

10 mesacne mi obe deti zacali samostatne chodit bez pomoci. Aj tvoja sa pusti, ked bude pripravena. Nie jebto sutaz. Praveze najlepsie by bolo keby este v tom veku stvornozkovali. Ja som sa o to aj aktivne snazila
a davala som ich na 4 nech si este posilnuju telo. Ale nejak ich to nebavilo a chceli chodit..