Kedy začať zapájať deti do domácich prác?
Od koľkých rokov ste ich zacali zapájať do domacich prac? Moj synovec pomahal mame vykrajovat kolaciky. Bol taky stastny. Mal 3 roky vtedy. Dovolite vasim detom malym pomáhať ked to chcú?
Jasné, že áno. Pri všetkom. Veď sú súčasťou domácnosti a práve pomáhaním sa učia
Zapájala som od malička, v podstate odkedy chceli. Keď mali 12, tak zrazu prestali 🙄 Teraz ich už musím nútit a pripomínať im, že sa majú zapájať do domácich prác.
Od roka stala v uciacej vezi a miesala, vykrajovala, prisypavala suroviny... dostala handricku a utierala ako ja, "zametala", "mopovala"... vsetko to pre nu bola vlastne hra 🙂
Na dovolenke v apartmane boli znamej deti tiez hotove ked som povedala ze ano mozete pomahat a klepali maso, posolili, miesali marinadu... ze waw ake super ze sme aj my robili veceru. Cize doma to asi bezne nemozu.
Od kedy dokazal vliezt/vyliezt a stat v uciacej vezi. Od cca roka a pol podava z umyvacky taniere, naklada/vybera pracku. Od cca 2 zapina pracku a umyvacku.
Ma v kuchyni vlastnu sadu na upratovanie z lidla. Taky stojan s metlou,mopom, zmetakom a tak. To ti je naj hracka na svete, stale s tym nieco naraba. Sem tam to pouzije aj na to na co je to urcene.
Vazenie, utieranie, miesanie, krajanie napr bananu, pusta mlyncek na kavu, medovnicky, pusta mixer, nakup vybrat z kocika a podavat, umyvat ryzu.....
Vsetko o co prejavi zaujem. Samozrejme s asistenciou.
SIce je z toho bordel, ale aspon to trva 2x tolko :D Nevadi mi to. Som rada, ze to skusa.
Odkedy chcel, tj cca od roka. Teraz má 8, moc sa mu nechce, ale pomáha. Niektoré veci sa tvárim, že je samozrejmosťou, že ich robí sám.
Ja som dovolila pomáhat synovi pri všetkom, čo chcel sám, samozrejme nebezpečné veci nie. Ale koláčiky vykrojit, zametať....., aj keď bol väčší bordel, ale uznávam teóriu, že dovoliť, keď chcú, lebo neskôr by už dobrovoľne nechceli.
od cca roku spolocne jeho hracky a potom postupne ako prejavoval zaujem aj o ine cinnosti do nicoho som ho nenutila dokoca aj to upratovanie hraciek bolo formou hry ako zabava najprv spolocne a potom primerane veku aj sam.
Áno, mladší si prisunie učiacu vežu k linke, zoberie handru a líči mi omrvinky kade tade 🙈😄 ale hovorí, že mi pomáhal upratovať. Tiež si zvykne pustit vodu a umýva lyžičky. Alebo keď zapipa sušička tak je prvý pri nej a vyberá prádlo. Starší zase rád vysáva a s vlhcenymi utierkami utiera všetko možné. Alebo si zvyknú umývať bicykle na dvore. No ale hračky keď majú upratovať tak to ich musím nahnat.
Za mňa treba deti zapájať od mala do prác, podľa ich možností samozrejme.
Nie tak male som nenechavala pomahat s pracami co treba,lebo to bola len robota navyse,nie pomoc. Co sa napr. Tych pernickov tyka tak som mu dala kusok cesta na jeho stolik do kuchyne a robil si svoje
Samozrejme. Ale len do takej miery, ako chcu.
Moje deti bavi pomahat pri vareni ( nasypat sol, dat lyzicku cukru, pomiesat, vykrajovanie a zdobenie medovnikov je v ich rezii....). Pomahaju mi pri prani ( nosia vytriedene saty do pracky), vedia zapnut pracku aj mycku. Vonku polievaju kvetinky.
Realne pre mna to nie je velka pomoc, ale chcem, aby vnimali, ze niektore prace sa doma robit musia, pochvalim ich, nech maju dobry pocit z pomoci.
Nemal ani rok, keď už "pomáhal" (motoricky bol dosť popredu).
Teraz má dva a pomôže naložiť vyložiť umývačku, povysáva, veľmi rád pomáha pri varení a pečení, upratuje 💩 po psoch má dvore, pomáha s práčkou/sušičkou a odložením šiat do skrine, minule hádzal drevo do kotolne, sadil s nami zemiaky, skladali sme nábytok (šokantne nikto neprišiel k úrazu, keď zatlkal kolíky s kladivom😂), svoje bycikle si umýva sám, rád pomáha umývať autá, akurát s uprataním hračiek niekedy bojujeme,... Proste do všetkého ho zapájame, všetko vie.
Dúfam, že mu to vydrží minimálne do puberty.
Aj keď nechcú ich zapájam.Kazdy má u nás doma povinnosti,ktoré robí iba on
Syn bol maličký, ani rok nemal a miloval prať. Dával prádlo do práčky, zapínal gombík atď. Teraz ma čerstvé dva roky a zapájam ho do všetkého, okrem umývania podláh.
Momentálne 2 ročný a pomáha mi doma so všetkým a takisto aj tatinovi v garáži a tiež babke/dedkovi na záhrade. Najlepší pomocník 🤗
Ale jasne, ze ano! Kes bol maly, pomahal.vykladat umyvacku, lebo chcel a tak... Vtedy radi pomahali, ked boli mali........
Jasneee a v puberte ich to prejde
Neviem si predstavit ako by som popri dietati nieco spravila,keby ho nezapajam. Odkedy stal, tak robil veci v kuchyni. Okrem umyvania kupelne a wc, asistuje pri vsetkom. 3 rocny uz vedel sam potriedit co ide do susicky a co nie, zapnut ju. Zvysok vedel dat na susiak. Samozrejme nevedel prehodit periny, plachty. Zemiaky a mrkvu pokraja, miesa na panvici, zapne si indukciu a tak podobne. Smeti triedia s muzom odmala, rad utiera prach ,povysava po sebe, utrie rozliate. A kopec ineho....necham ho, kym chce. A ano, kym nakraja zemiaky, tak prejde aj 40 minut, pri peceni je bordel vsade....
Treba ich nechať kým chcú....čím sú väčší tým väčší odpor k poriadku majú...česť výnimkám ..
Moj ma vlastny mop (upravila som dlzku, aby ju ma primerane) AJ tycovy vysavac. Pravidelne nieco umyval, ked rozleje, Sam to hned upratuje. Teraz uz ma 5 rokov, tak moze AJ daco pokrajat takym.krajacom alebo priborovym.nozikom. ale odmalickasa zapajal. Ako 2 rocny nasiel u nasich detsky.mop a metlu a velmi.dlho s Tym.chodil vsade. Takze pomaha so svetlom, co nie je nebezpecne,odkedy lrejavil zaujem.
Pomahaju. Dokonca aj najmensi 2 rocny odkedy vie chodit nosi veci do kosa na pranie, naklada pracku, susicku, mycku vyklada, utiera kuchynsku linku, pecieme spolu, utrie za sebou ked povylieva, necham ho spravit co chce ak ma zaujem a neublizi si pritom
Neviem si predstavit ako by som popri dietati nieco spravila,keby ho nezapajam. Odkedy stal, tak robil veci v kuchyni. Okrem umyvania kupelne a wc, asistuje pri vsetkom. 3 rocny uz vedel sam potriedit co ide do susicky a co nie, zapnut ju. Zvysok vedel dat na susiak. Samozrejme nevedel prehodit periny, plachty. Zemiaky a mrkvu pokraja, miesa na panvici, zapne si indukciu a tak podobne. Smeti triedia s muzom odmala, rad utiera prach ,povysava po sebe, utrie rozliate. A kopec ineho....necham ho, kym chce. A ano, kym nakraja zemiaky, tak prejde aj 40 minut, pri peceni je bordel vsade....
@vreckovka2 uplne jednoducho by si porobila. Das mobil do ruky, alebo telku, alebo tablet. Ved ako to robia dnesne moderne maminy. Nenavaris pri dietati inak. Ani neupraces.mobil v ruke musi byt.
(ironia, lebo najcastejsie obhajovanie obrazoviek u babatiek a batoliat je presne taketo 😔)
@vreckovka2 uplne jednoducho by si porobila. Das mobil do ruky, alebo telku, alebo tablet. Ved ako to robia dnesne moderne maminy. Nenavaris pri dietati inak. Ani neupraces.mobil v ruke musi byt.
(ironia, lebo najcastejsie obhajovanie obrazoviek u babatiek a batoliat je presne taketo 😔)
@maxik24 tym to bude. Nemame tablet, ani telku 😂. Mobil prioritne na komunikaciu a fotenie. Dieta sleduje len pri umyvani zubov a po skonceni umyvania vypne obrazvku, ze to nie je dobre pre oci.

dcéra "pomáhala" od roka, keď už sama chodila pri varení, upratovaní, praní, dokonca aj umývaní auta. Bavilo ju to. Pre mňa síce všetko trvalo dlhšie, podstatné bolo, že je nakoniec všetko hotové.