icon

Kojené dieťa a večerný program

luciferia
9. feb 2017

Ahojte. Mám 6-mesačnú dcérku, ktorú plne kojím. Nikdy nepila z fľaše, momentálne jej občas dám vodičku do pohára s náustkom, to je tak všetko 🙂 A teraz k veci. Dostala som od muža na narodeniny dva lístky na koncert, ktorý bude o 3 mesiace. Samozrejme, večer o siedmej. Jedna babka sa ponúkla, že nám malú postráži - samozrejme, musela by ju tým pádom uspať. A z toho mám obavy - ako toto zvládali vaše deti? Ako ste to riešili? Nešli ste nikam, keď ste ešte kojili, dali ste fľašu, alebo čo? Malá mi síce nie vždy zaspí pri kojení, ale mliečko pred spaním zatiaľ vždy dostávala. Dokonca sa mi aj pomerne často zatiaľ budí - aj každé dve hoďky na mliečko.
Rozmýšľam, ako to spraviť, aby to pre ňu nebolo traumatizujúce. Či ju občas už teraz zvykať, že dostane niekedy aj mliečko z fľaše, alebo z toho pohára, alebo..alebo? Uvítam vaše skúsenosti, návrhy atď. Lístky sa samozrejme prinajhoršom určite budú dať posunúť, ale zas, rada by som tam s mužom išla, takže som na vážkach 🙂 A nechcem to potom riešiť na poslednú chvíľu. Vďaka.

Strana
z2
tarvika
9. feb 2017

Ahoj, Riesila som podobny problem davnejsie. Zvladne ju babka uspat bez prska? ak ano, staci ked si odsajes mliecka na ten jeden vecer. Babka jej ho moze dat po lyzickach, alebo zo striekacky, to je asi najmensie riziko ze by sa spustil dojcenecky strajk. Su aj specialne flase ktore simuluju dojcenie, ale to je na jeden vecer dost drahy spas.

liushkaaa
9. feb 2017

Neviem prečo si robiť starosti kvôli jednému večeru. Určite dieťa nebude mať traumu z toho, keď jeden večer dostane fľašu alebo nejakým iným spôsobom odstriekane mlieko. O tri mesiace už bude jesť aj prikrmy, tak nieje dôvod, aby musela byť kojena každé dve hodiny v noci. To je výmysel matiek a nie detí, ktoré trochu zamrncia a už im matky pchaju prso do úst. Normalne si urob pekný večer, tvoje dieťa to prežije.

lorela
9. feb 2017

@liushkaaa Súhlas, len dúfam, že nie až o 3 mesiace prvé príkrmy, to by mala 9.

evittam
9. feb 2017

@liushkaaa Prve prikrmy v 9.mesiaci?!
@luciferia Este neprikrmujes?
Moje obe deti som pred spanim nadojcila a spali do rana....Ale uz mali prkrmy...

luba41
9. feb 2017

tam nejde o mlieko ani o jedlo, ale o to či je zvyknutá, že ju uspáva cudzí človek, či je na svokru zvyknutá..bud ju udrncá v kočíku, alebo ponosí do zaspatia , či bude pri nej plakať a kolko bude plakať atd..pravdepodobne sa bude budiť a bude ju musieť svokra zase uspať...či si budeš vedieť užiť koncert-ak budeš vedieť, ako to doma asi prebieha..

liushkaaa
9. feb 2017

@lorela
@evittam Samozrejme prikrmy by mala jesť už teraz v 6 mesiacoch

lorela
9. feb 2017

@liushkaaa Áno, po ukončenom 6. mesiaci je už čas 🙂.

evittam
9. feb 2017

@luciferia Jaaj az teraz som si precitala,ze to bude o 3 mesiace,ved to uz mozno v pohode prespi celu noc,bude mat iny rezim....Btw. ty si pol roka nikde nebola😲.😉

dankabodvanka
9. feb 2017

@luciferia Traumatizujúce? Jedno uspávanie babkou a že nebude mať pár hodín prsník? Teraz neviem, či si z nás robíš psinu 😢

lorela
9. feb 2017

@liushkaaa
@evittam
Boožinku, ja som to tiež až teraz správne prečítala, že v 9. už bude jesť aj príkrmy, ospravedlňujem sa 🙂.

meluela
9. feb 2017

@luciferia podla toho ci ju vie babka uspat a ci si trufa. normalne dieta to podla na v 9m v pohode zvladne s odstriekanym mliekom. ja som sa pri prvom nikam vecer nepohla 3roky kvoli kojeniu, hoci tam by asi aj bol priestor ale nikto si netrufal na noc ho vziat ze ho musim najskor odstavit, druhe mi v 10m nikto nestrazil este ani na par hodin, lebo u kazdeho vresti. ale uz to planujem coskoro zmenit ked zacala jest konecne trochu normalneho jedla 🙂 a kojit budem asi tiez kratsie nez predtym a pojde sa na vylet bez deti 😀

luciferia
autor
9. feb 2017

Jasné, príkrmy už papá a celkom úspešne. Dokonca som na odporúčanie pediatričky skúsila uvariť aj ryžovú kašu na večer, ale veľmi to nepomohlo, stále sa budí pomerne často. Preto aj mám tie obavy ísť niekam večer von. Ale asi je načase s tým niečo robiť, lebo takto sa ozaj nikam nedostanem. To s tým traumatizovaním som samozrejme trošku nadsadila, ale skrátka ma zaujímali vaše skúsenosti - tých, čo kojíte - či si dovolíte ísť občas večer aj niekam von, alebo výlučne uspávate dieťa vy a vstávate k nemu aj v noci. Občas mi ju uspí aj manžel - vtedy, keď mi nezaspí pri kojení, s babkou sme to ale ešte neskúšali. Nejde o to, či bude hladná, skôr, ako to bude brať. Samozrejme, to nikto nemôže dopredu povedať a o tri mesiace môže byť všetko inak. Poznám ale pár báb, ktoré takto často v noci koja aj ročné deti, dokonca aj staršie. Logicky sa teda neodvážia ísť večer - v noci niekam von.

lorela
9. feb 2017

@luciferia Tak si to dovtedy pár krát nacvičte a intenzívne hlavne týždeň - dva pred dátumom koncertu 🙂.

janickacrazy
9. feb 2017

@luciferia Máš 3 mesiace čas, tak zavolaj jeden večer babku a vyskúšajte, čo bude malá robiť. Ty sa schovaj do inej izby a babka nech sa realizuje. Uvidíš, čo bude. Moj najstarší v tom veku zvládol krmenie z fľaše v pohode, ja som išla na diskotéku, no on sa v noci nebudil už v tom veku, pekne spal celú noc.

luciferia
autor
9. feb 2017

@meluela No veď toto. Mojej mame sa do toho stráženia veľmi nechcelo kvôli tomu, že kojím a ako to malá zvládne večer bez prska - že vtedy sú deti citlivejšie. Druhá babka sa na to odhodlala, len ja to spracúvam. Hoci možno zbytočne priskoro, lebo neviem, aká bude malá o tri mesiace...

tarvika
9. feb 2017

@luciferia o tri mesiace to zasa bude trochu ine. vecer uz bude jest na veceru tuhe jedlo. nechavas niekedy babatko aspon na chvilku s babkou? ci vydrzi napriklad sa vonku kocikovat s nou dve hodky, alebo doma s nou pobudnut na hodinku dve cez den? aby bolo aj babo aj babka trochu zvyknute. ak zvladnu cez den, zvladnu aj vecer, aj ked to bude asi narocnejsie.

liushkaaa
9. feb 2017

Čisto logicky malé dieťa je človek a človek nepotrebuje jesť v noci, a už vôbec nie každé 2 hodiny. Keď sa prebudi a zamrnci alebo poplace, to ešte nemusi znamenať že je hladné , ale tým že ju zoberies na ruky alebo zacnes kojit ju zobudis. Skús ju nechať pár minut na pokoji a možno zistis, že sa len potrebovala trochu pohybat a zaspi hneď.

rrybka
9. feb 2017

@luciferia nie nesla som nikam, to myslim nehnevaj sa moze pockat kym zacnuprikrmy ked uz tak, dietatko sem cheli v prvom rade preto, ze sme sa mu planovali venovat.ale kazdy podla seba

rrybka
9. feb 2017

aha,pozeram ze mala ma uz 6 mesiacikov, no ak to nemas na celu noc tak chvilu vydrzi s babkou ppripadne, uspia chod ak sa da, ale na celu noc by som teda nesla dieta je prednejsie

janulka_petkulko
9. feb 2017

@luciferia ahoj, ja som si odstriekala mliečko, UM malý nechcel, z fľaše tiež nevedel piť, ale tých svojich "30ml" si vypil vždy, a nakojila som ho vždy pred odchodom, aby bol ok a vydržal do môjho príchodu, to odstriekané mliečko bola rezerva v prípade núdze, skús občas tú fľašu alebo pohárik, prajem správne rozhodnutie, aby ste boli aj ty aj dcérka spokojné 🙂

ammellia
9. feb 2017

@luciferia mam dvojrocnu dceru a ak idem vecer von, tak jedine tak, ze ju najskor uspim a potom odchadzam, doma s nou je manzel pre pripad, ze by sa zobudila. Ale cim dalej je to uz lepsie, teraz sa uz takmer vobec nebudi, takze uz som aj na diskoteke bola :D
Ak babku mala pozna, tak by to mohlo byt v pohode. Vecer jej da nejake jedlo, mlieko by som asi ani neriesila a skusi uspat. Len si ujasni, ze ju nema nechat vyrevat, ale nech je s nou. Bude to v pohode, uvolni sa, oddychni si.

janulato
9. feb 2017

Tri mesiace su v tomto veku naozaj dlhy cas. Je mozne, ze zacne neskor chodit spavat, alebo naopak, potiahne dlhsie. Ak si niekto trufne zostat s malou, ja by som sla. Mna maly po prvom koncerte pockal asi dve hodiny po obvyklej vecierke a spat sme sli spolu. Neplakal, len sa nezacal ukladat. Asi si myslel, ze ked je s babinou, hraju sa. A mal cca 9 mesiacov, ako bude mat tvoja.

malasandrika
9. feb 2017

Akurát sedím u kaderníčky a o malú sa stará jej otec, nerobím z toho drámu, plne dojčím, malá chce prso aj každú hodinu, tak som odsala mlieko a dostane fľašku. S mužom ideme budúci týždeň na oslavu, malú nechám svokre. Necítim sa zle, počas dojčenia by som sa nikam nedostala a malú nebudem ťahať kade tade.

luciferia
autor
9. feb 2017

Jedna babka uz zvladla malu uspat cez den, celkom bez problemov, v kociku. Tato druha to zatial neskusala, ale samoska, ze mala ju pozna, len s nou nie je tak casto. Najradsej by som si ju uspala sama a potom odisla, lenze koncert je uz o siedmej a o takom case mi teda ani nahodou nezaspi, hoci boli uz aj take casy 🙂 No a nebude to samozrejme na celu noc, len kym ten koncert neskonci...

tarvika
9. feb 2017

@luciferia myslim si ze to by mali zvladnut. ked nevyskusas, nedozvies sa 🙂

livia341
9. feb 2017

@luciferia neboj zvládne babka síce bude plač, no ja som mala podobný problém ako ty lenže ked mal mesiac som bola na sestrinej svadbe a dieta som nechala svokre, chodila som odsávať ale v noci po polnoci sa mi nechcelo lebo som si chcela užiť svadbu tak mu spravili umelé mlieko a pil v pohode, síce plakal ale sa napil a chudák nevedel ako kedže tiež bol kojený. a koncert býva 2-3 hod tak to bude podla mna ok, no záleží ako daleko od dietata budete.

luciferia
autor
9. feb 2017

Vyskúšam to, verím, že to dobre dopadne. Niekedy sú z týchto vecí viac možno viac vystresované mamy, než to dieťa. Dovtedy už bude pekne zvyknutá na ten pohárik s náustkom, tak prinajhoršom jej môže babka dať mliečko aj do pohárika. Nejako ju už hádam uspinká...

jana_eyre
9. feb 2017

Ja osobne by som nikam nesla.. Ale to som ja, prvy krat sme boli s muzom niekde sami toto leto, po 4rokoch aj to len cez den (s vynimkou porodnic 😂).. Program si robime vzdy s detmi a ked sami, tak doma vecer.. Ja by som uz aj niekam isla sama s muzom, ale nemala by som odvahu nechat take babo babke, proste si este par rokov pockame..

luciferia
autor
9. feb 2017

@jana_eyre Chápem ťa, tiež by mi to asi nenapadlo, nebyť tých lístkov. Ale asi to skúsime, ak teda bude malá zdravá a nebude prechádzať nejakým obzvlášť citlivým obdobím.

jana_eyre
9. feb 2017

@luciferia ved jasne, zmena vam prospeje a ak to bude pre malu tazsie, rychlo zabudne.. ☺

Strana
z2