icon

Kolko času trávite so svojimi školkarmi, školákmi?

bobulka34
24. jún 2011

Mne osobne je luto, ze to neni viac, rano uz je o siestej v skolke a poobede pride manzel pre nu okolo 16,00, ja pridem okolo piatej. Snazime sa byt vonku spolu, len nejak nestiham. Prideme domov pred osmou, potom sprcha a tak. Zda sa mi vsetko uponahlane. V podstate ucitelky su s mojim dietatom dlhsie ako ja. Zial pracujem 20 km od bydliska, takze musim aj cestovat

jaaty
24. jún 2011

Bobulka34, myslím, že tvoje pocity sú úplne normálne a ja mávam také isté ☹ .
U nás to mám trošku inak rozdelené - ja vodím Hanku do škôlky ráno o 8,00 hod, manžel ju vyberá o 16,30 hod.
Ona je však natoľko spoločenská, že zo škôlky neodíu pred piatou- musí sa predsa ešte "dohrať". Navyše tam chodí veľmi rada, majú skvelý malý kolektív- dokonca veľmi často poriadajú víkendové akcie. Doma je sama- súrodenca nemá, takže ona je s deťmi veľmi rada.
Ak som však doma, snažím sa ten čas využiť maximálne- chodíme von- bickylovať, korčulovať. Cez týždeň nevarím- buď niečo kúpime- pizzu.... alebo máme studenú večeru, žehlím, keď už ona spí, riad umyje umývačka, okná umyjem tak max. 2 za rok atď..... AK v sobotu upratujem, tak len dopoludnia, ona mi pomáha najmä s varením alebo je so mnou v kuchyni a maluje vodovkami. . ... a od obeda + celú nedeľu- túlame- návštevy, kamarátky, aquapark ............

danka_ba
26. jún 2011

myslim ze takto funguje viac rodin, neboj. Pokial dieta citi oporu a lasku zo strany rodicov tak im staci aj malo. V takomto pripade je myslim lepsia kvalita ako kvantita. A potom su tu vikendy - tam si cas mozete vynahradit.
Ja som sice este na MD, ale tiez by som potrebovala viac casu 🙂

donlasbb
1. júl 2011

Bobulka, ja som nastúila zač roka do práce a malá do škôlky. Ráno o 7.00 je už tam a poobede si ju berieme o 16.00...keď prídeme domov, tak ju chvíľku necháme samú (telka, knižka, hračky), ja sa zatiaľ prezlečiem a hľadám čo ideme jesť (tiež nevarím hneď) . Po 20min ju preruším a sadneme za stôl a papkáme a vyzvedám, čo bolo v škôlke, čo nové a tak.... Potom si uvaríme kávičku (aj dcére dáme do šálky vodu) a pijeme kávičku ona sa popritom hrá... Po káve ideme "uhodiť byt" a von do tej 19.00-19.30 sme spolu. Potom večerný rituál (umývanie, večerníček, mliečko, rozprávočka....) a spať! Po celý čas poobede-podvečer sa veľa stískame a mojkáme. Keď zaspí, tak potom riešim najnutnejšie veci v domácnosti, ktoré som nestihla porobiť pomedzi "hranie sa".
Keď poobede potrebujem prať - tak mi dcéra ide pomôcť naložiť práčku, potom pomáha aj vešať prádlo. Keď umývame riad - tak tiež čo najviac spolu ...učím ju na domáce povinnosti - aj ona je členkou, takže sa musí spolupodieľať. A navyše jej stále pripomínam, že ak mi pomôže budem sa môcť skorej venovať iba jej. Celkom to funguje - tie najnutnejšie veci stihneme tak za 30min. a potom som už len jej.
A ak má deň, že je stačí, že som prítomná (hrá sa sama) ...tak vtedy leňoším.
Často jej dávame najavo lásku a pozornosť, snažíme sa veľa s ňou komunikovať aj ju vypočuť. Samozrejme robíme aj pochabosti. 😀
Keď večer idem spať som z toho zúfalá, že kopec vecí nemám porobených, zanedbaných.......ale nech. Cez víkend sa manžel venuje dcére 2hod sám - ja vtedy upracem, povysávam...a sme znovu spolu....varíme, striháme záhradku....ideme na výlet, do obchodu....

bets
1. júl 2011

asi najintenzivnejsi cas rozhovorom stravime v aute, ked sa presuvame domov. vtedy su aj deti plne dojmy zo skolky/skoly tak mi vsetko porozpravaju. ked prideme domov, tak hlavne dcera chce ist von, za kamaratkou. veceriame spolocne, potom sa sprchuju, ukladaju na spanok, citaju (obcas este citame aj my, ale vacsinou uz ma kazdy svoju knizku).
casu je menej, ked deti chcu chodit na kruzky. odvediem ich na kruzok, po kruzku vyzdvihnem. pocas kruzku jedneho sa venujem druhemu dietatu, ideme na ihrisko, na zmrzlinu, spravime si prechadzku a rozpravame sa.
viac casu venujeme detom cez vikend. prazdniny sa okrem pobytu u starych rodicov snazime orientovat rodinne, chodievame na rodinne akcie (tabory, splav), kde sa zide vela rodin s mnozstvom deti.
uvedomujem si, ze toho casu nie je vela, snazim sa mat prehlad o vsetkom, co sa deje okolo deti, aby som im poradila, bola na blizku, ked si nevedia rady s nejakou situaciou.

tanulka007
1. júl 2011

Ahojte Ja som momentálne do septembra ešte na materskej tak ja som s deťmi od rána do večera. S tou staršou to bolo cez školský rok menej, lebo do obeda bola v škole. Ale keď som chodila do práce tak som tiež mala niekedy pocit, že svoje dieťa ani nevidím. Takže v dnešnom ubehanom svete to je asi úplne normálne. 😒

ivkapon
4. júl 2011

@bobulka34 časom sa to zlepší. Aj ja som si tým prešla. Vynahradzujte si to cez víkendy. Treba si proste zvyknúť na iný režim. Predsa len, keď je mamička na materskej dovolenke, tak je s dieťatkom stále a stíha aj domácnosť. Pracujúca mamička si musí zvyknúť na nový režim v domácnosti a zmeniť priority. Má výčitky svedomia, že s vlastným dieťatkom trávi málo spoločného času a keď je s dieťatkom, tak má výčitky, že nič doma neurobila. Začarovaný kruh.

denisenko
4. júl 2011

@bobulka34 aj my máme toto doma...ráno do školky, zo školky sa ide spinkať, lebo v školke nespia....spí do 16.3O....potom sme spolu a ja už o 18-tej idem zas do práce.....a víkendy robím tiež, takže moje zlatíčko ma opatrovatelku......a mna tak mrzí že na neho nemám viac času.... ☹

dai
4. júl 2011

no,
my sme zaviedli spolocne ranajky - je super byt rano spolu - takze vstavame okolo 7,30 ( malinka a manzel, ja skor aby som sa mohla upravit ) - potom ranajky vklude, z domu odchadza manzel s malou pred 9-tou - do skolky musi prist do 9,30 ( vtedy oficialne zacinaju s programom, dovtedy maju v skolke ranajky a volno pre deti ktore rodicia prinesu skor...)
Teraz som sice uz na materskej ale nechystam sa menit to co sme mali zauzivane -t.j. vyzdvihovat chodim malu zatial ja pokedy sa malinke narodi okolo 17-tej ( skolka je do 17,30 ) - tiez ale malokedy pred 17,30 vypadneme, kedze sa treba dohrat, s kazdym rozlucit , pohrat este na ihrisku etc. ...
Moja mala nechodi spat moc zavcasu ( tym ze aj rano vstava neskor ) - takze sme potom spolu do nejakej 20,30, 21.00 - potom sprcha/vana, rozpravka, priprava oblecenia na rano a spinkanie...
ja myslim ze tento rezim nam vsetkym vyhovuje...mala dost potrebuje spolocnost inych deti a skolku ma velmi rada, detto mne a muzovi vyhovuje chodit do prace a z prace v casoch ako som uviedla... vecere mavame opaet spolocne... mam pani na upratovanie a zehlenie - tym padom ma tieto prace neoberaju o volny cas, detto cesta zo skolky a do skolky nam trva len par minut, takze znovu setrime cas ktori mozme travit spolu...

uprimne poviem ze prave kvoli tejto vzacnej komodite - cas straveny s rodinou sme sa napr. rozhodli proti rodinnemu domu na kraji mesta, ci niekde v satelite a vybrali si byt v centre blizko prace, skolky a skol ( predtym sme byvali v okrajovej casti a kazdy den sme cca. 2 hodiny stravili v aute na ukor casu straveneho s rodinou, detto upratovanie ma oberalo o strasne vela casu - dietatko sice chvilku pomaha a bavi ho to, ale napr. zehlenie, umyvanie dlazok a podobne prace som sa popri malej robit neodvazila...)

je fajn si trosku otvorit hlavu a tych par korun investovat do nejakej pani na upratovanie - ja sa casto stretavam s nazorom ze je to snobske a podobne - uprimne, mam stale cisto doma a kopu usetreneho casu - to sa rada necham oznacit za snoba 🙂 ( pani chodi k nam 2x do tyzdna a stoji nas cca. 120 euro mesacne...)

sisaka
4. júl 2011

skolacku uz mam pubertacku, tak ta je rada, ked ma moc casto nevidi 😀 , ale je mi luto,z e travim malo casu s mojim 3 rocnym. ostala som s nim doma az do 3 rokov (zijem v zahranici, matersku som mala len rok), aby aspon to najchulostivejsie obodobie bol so mnou, idealne by bolo, keby som s nim ostala doma az do 5 rokov, kym by nesiel do skoly. Hneva ma, ze vacsinu dna stravi s cudzimi ludmi, robim na rozne smeny, niekedy maleho nevidim ani rano, skor ho ale mozem poobede vyzdvihnut (uz o 3.30), alebo ho vidim chvilku rano, ale potom ho vyzdvihujem o 5, alebo som s nim chvilu doobeda a chodim domov, ked uz spi. Detom sa naplno venujeme cez vikendy, myslim si,z e to nestaci, je to zalostne malo, clovek sa snazi dobehnut vsetko, co cez tyzden nestihol a vikendy su potom napratane. Par "korun" by som rada investovat do pani na upratovanie, akurat tu za to nie su take symbolicke ceny, takze 2x do tyzdna by ma na mesiac vyslo v prepocte minimalne 600 eur, tak to viem minut na lepsie veci a radsej ozeliem tip-top domacnost

mamabiba
4. júl 2011

myslím, že je to normálne u väčšiny rodín. Keď mi staršia chodila do škôlky, bola tam od 8,00 do 17,00, potom ak bolo pekné počasie tak von až do večera. A normálny večerný rituál. Skôr sme si to užívali cez víkendy. Domácnosť sa akosi upratovala sama 😅 , potom som si zohnala pani 2x do týždňa. Úžasná pomoc!!!!
Ako sme sa presťahovali z mesta na dedinu je to skôr o tom, že ja s ňou chcem byť, ale ona príde poobede okolo 15,00 zo školy, hodí tašku a uteká von za kamarátkami. Cez školský rok to bolo do 17,30...potom učenie, večera, rozprávka a spať. Teraz cez prázdniny mám pocit, že ju vidím oveľa menej 😅 , pretože to lieta vonku stále.

andrejka1974
4. júl 2011

ahoj ja som zatial na rodicovskej dovolenke alle od septembra bude mala v skolke cas zatial travime spolu starsie deti chodia do skoly ale teraz sme stale spolku a vikendy aj s manzelom cez tyzden je dlho v praci tak deti su len na mne