Koľko máte, alebo koľko chcete mať detí?
Podobné diskusie už tu sú, no mňa by viac zaujímala odpoved na posledné slovo: Prečo? Čo vás vedie k tomu mať napr. 4 a viac detí, alebo napr. iba jedno, či dve? Nikoho neodsudzujem, ani nič podobné, len ma proste zaujíma, čo koho vedie k určitému počtu detí: či je to túžba po veľkej rodine, alebo jednoducho to prišlo nečakane. A takisto naopak, prečo sa niekto rozhodne mať dieťa len jedno? Pohodlnosť, kariéra, strach z dalšieho pôrodu?
Dakujem žienky za všetky odpovede.
deti som v pláne nikdy nemala a nechcela...žila som bohémskym životom zo dňa na deň, z mesta do mesta už od 14-tich, domov som prichádzala tak raz za týždeň, časom mesiac a viac...teraz žijem na 7. mieste v živote a už mám v duši nepokoj....prvé dieťa prišlo nečakane a s popretím pravidiel štatistík medicíny 🙂, ďalšie ako nutnosť dať prvému súrodenca a tak to išlo...teraz už máme vnúča...deti prichádzali a teraz postupne odchádzajú...a ja sa teším na čas, keď už zasa budem zodpovedná iba sama za seba a ktovie možno sa vyberiem do sveta....len tak 🙂
my mame zatial jednu slecnu....a planujeme este jedno dieta...na prve sme sa nacakali, takze sme vdacni , ze je zdrava a krasna🙂...ale aj tak dufam , ze budeme mat stastie aj na druhe babo...
inak ja nemam pocit, ze by sme boli nejako obmedzovani , odkedy mame dieta....cestujeme rovnako , ako pred tym....do kina ideme tiez , aj na veceru ...jedine to ma vsetko pre mna vacsi zmysel s dietatom...🙂..proste...mam pre koho zit :.)
mame tri 🙂 mam velke stastie, lebo su to dobre deti a super si vychadzaju
je tu vela srandy, spokojnosti a kedze mam tretie s odstupom 9r po dvoch, mam energie za troch, tak si to aj super uzivam, je mi velmi dobre, ako aj na prvych rd bolo, tak aj teraz
dokonca nas malinky je taky super, ze s nami absolvoval uz aj prvu nasu dovolenku pri mori, sme akcni, velmi vela turistikujeme, vyletujeme a on to super zvladol🙂 ani som to necakala, ze to bude take perfektne, normalne sme si aj oddychli
ak by sme mali stvrte dieta, museli by sme riesit vacsie byvanie, co by nas zrejme financne zatazilo a v plane su platby za dobre vzdelanie detom, pripadne nejaka investicia do dalsieho ich byvania, tak ostavame pri troch
mam v poradi dievcatko, chlapceka a teraz tretie tiez chlapceka
citim sa najstastnejsia na svete 🙂
Mame jedno 5 rocne dievcatko a chceme velmi este jedno, no uvidime kedy sa aj nam postasti ;) Dieta - ziadne obmedzovanie, prave naopak. Odkedy ju mame zacala som korculovat, lyzovat, veeela cestovat.S prcom sme si uzili Grecko, Tunisko, Nemecko, USA, Polsko a vsade bolo super bez obmedzovania ;)
my sme kazdy rok jazdili od dvoch rokov s detmi po dovolenkach, k moru, poznavacky, lyzovacky, doma kruzky, turistika, do hor, na splavy, verim, ze sa to da so vsetkymi detmi zvladat, ked sa dalo s dvomi, da sa aj s tromi
popravde, ked su nahodou deti u svokry a mam len maleho, mam pocit pri jednom, ze som bezdetna 🙂))
@zuja14 ahoj, ja som vzdy tuzila mat tri deti, neviem, preco, tak som to citila ........... mam 41 a nemam ziadne 😖 , clovek mieni, zivot meni......cakame na adopciu a stale sa snazime.......financne sme vyflusnuti z IVF, zdravotne a psychicky sa najma ja davam do poriadku, ale este som to nevzdala, ak bude jedno, budem stastna a vdacna 😒 a dame mu vsetku lasku a vsetko, co budeme moct
@santamonica je to smutné a kruté, ale príroda je silná a múdra.....a ja keď vidím tie vymodlené, niekedy doslova umelo vyrobené deti, vypiplané napriek výrazným zdravotným problémom, tak ma chytá obava z budúcej generácie...dnes akoby už nič nebolo prirodzené - zuby, nechty, prsia, vlasy, emócie, city, vzťahy....deti....v živote je toľko možností na čo sa dá sústrediť, ako sa realizovať a ako plnohodnotne žiť...
@malabiba iste, ale inak by ste to citili, keby ste nemali nikdy deti, keby ste tu najprirodzenejsiu vec zeny mala odopretu, tazko zit plnohodnotne a radovat sa , je to take silne nestastie...to nepochopite....to su take teorie, nikto nevie, ake to je, kym to sam nezazije............a empatia chyba
@santamonica mám kolegyňku s adoptovaným dieťaťom a sú šťastní, netrápia sa
@santamonica velmi ti zelam, aby sa ti podarilo
@sandra551 len na margo toho ako píšeš, že v minulosti nepoznali ľudia plánované rodičovstvo .... v jednej knihe zaoberajúcej sa vyvracaním nepravdivých mytov (nespomeniem si práve na názov) som čítala zaujímavú skutočnosť: v nejakom cca 18./19. storočí mala priemerná europska (pozemky boli už rozdelené a hustota obyvateľstva bola vyššia) rodina 4 deti, zatiaľ čo priemerná americká (všade bolo veľa priestoru a bolo treba ľudí na zúrodnovanie pôdy) rodina 6 detí - znamená to, že ľudia predsa len vedeli, aj keď nie tak dokonale ako dnes, počet detí istym sposobom regulovať 🙂
ja mam 2 a chcem mat 2...mam chlapca aj dievca, cize pocitujem to tak, ze mam vsetko...2 je ideal, 2 je klasika, 2 je standard..tiez s prihladnutim na vek -ja 29 muz 35, dalsie uz neplanujeme.nikdy nehovor nikdy ako sa hovori, ale nebolo by planovane.:-}tieto dve co mame, planovane boli.
@heliet Ak máš výčitky z toho, že si z fyzického vyčerpania musíš ľahnúť, tak za prvé...chceš vyzerať v očiach ostatných ako dokonalosť sama....alebo za druhé....si prototyp "supermatky" 😀 😀 Takže ostatné dámy.....berte si príklad s odvolaním sa na boha, že to "ON" chcel, aby ste mali 6-7......15 detí 🙂 Len potom prosím nenariekajte, že manžel ma opustil a čo si ja chudinka počnem s toľkými deťmi???? Takých tém je tu už neúrekom....takže potom vám už ten váš boh nepomôže 🙂
@petra7777 ahoj,
ďakujem za Tvoj príspevok, i keď, ostal vo mne po jeho prečítaní zvláštny pocit. Bežne jednáš s cudzími ľuďmi tak arogantne?
Nesnažím sa v očiach druhých vyzerať ako dokonalosť sama, pretože väčšinou, ak niečo robím, nikto to nevidí, nikto o tom nevie, som sama doma len s deťmi, takže priatelia ani manžel nemusia vedieť, kedy utekám po byte a upratujem, kedy pomáham druhým, alebo kedy nerobím vôbec nič. V mojej odpovedi som sa predtým rozpísala, lebo... lebo to bola odpoveď na otázku 🙂
Prosím, nepochopila som Tvoju časť správy, že od koho a odkiaľ si máme brať príklad, že Boh chce od nás určitý počet detí? A kedy som tu "nariekala" - sťažovala sa za niečo? A Tebe?
Vieš, @petra7777, keby si toho Boha poznala, tak by si vedela, že je milujúci, láskavý, starostlivý, verný a že nás učí byť rovnakými, ako je On sám. Potom by si tiež vedela, že môj manžel má v úcte rovnakého živého Boha ako ja a tak má v srdci tie isté hodnoty. Náš vzťah za tie roky nabral hĺbku a rozmer, boli krásne obdobia aj krízy, ale nevidíme ani jeden z nás dôvod sa navzájom opúšťať. Ledaže by sme opustili Boha. Ale to sa nechystáme.
PS: čo sa týka počtu detí - možno neuveríš, ale aj šieste dieťatko sme mali plánované, proste sme chceli ešte bábätko - obaja. To, že veríme v Boha, neznamená, že nežijeme spolu ako manželia. Vieme sa potešiť aj bez následkov tehotnosti. A tiež to neznamená, že žijeme ako manželia len za účelom plodenia detí. A takto potom vznikajú skreslené predstavy o Bohu, aj o ľuďoch a predsudky.
PS2: Áno, niekedy mám výčitky, že som si hoc aj ľahla, lebo si predstavím, koľko som toho za ten čas mohla postíhať a ako som sa mohla venovať deťom. A nie, nie som super matka. Ale môjho manžela aj moje deti nadovšetko milujem.
To je všetko, take it easy a pekný večer.
@heliet mam problem precitat tvoj prispevok do konca, tolko dristov obsahuje
@zuzka0605 to, ze dve je ideal, standard, norma a podobne, to je vstepovane nasou spolocnostou a nasimi okliestenymi financnymi moznostami, da sa zit aj so styrmi, ci siestimi detmi, aj s 12timi! a da sa zit aj bez deti
normy, standardy, idealy a podobne chvalabohu platia len pre jedinca, ktory ich prijme za svoje a tesi sa, ze je v norme, co je v pohode
ja taketo veci nevyhlasujem, pre kazdeho plati nieco ine, chvalabohu
my mame tri. sme velmi spokojni. mame pocit, ze mame kompletnu rodinu 🙂 . dolezite je, aby bola v rodine pohoda, aby vsetci boli stastni. ci uz s jednym alebo 6 detmi 🙂
@celasapremenim a máš pocit, že ho musíš čítať nasilu? Mne keď sa niečo nechce čítať, jednoducho to preskočím.
Prosím, vadí Ti na mne niečo, dotkla som sa Ťa nejako v mojom predošlom príspevku? Lebo ináč som Tvoju správu pre mňa nepochopila vôbec. Maj sa pekne.
my máme dve baby, ak sa podarí aj tretie by sme priali 😉
ja mam tri deticky ale bohuzial, ostala som na ne sama ☹ ale ak by som este v najvblizsich rokoch spoznala dobreho cloveka, ktory by mal rad mna aj moje deti, nebranim sa dalsiemu babatku 😀 🙂
@heliet paci sa mi tvoj pohlad na zivot a obdivujem ta aj ked ta nepoznam a zelam vam vela stastnych rokov s detickami a manzelom
my máme 6.
Kolko? Vsetky.
Preco? Detmi si nezaplname prazdne miesta v nasich sdciach ale prijimame ich ako prichadzaju a snazime sa im odovzdat vsetko zasadne pre ich stastny a spokojny zivot.
Momentalne mame 4 🙂
Mam dvoch chlapcov, od zaciatku som chcela dve deticky. Aj manzel. Aby sme im mohli dat vsetko po com budu tuzit a celkovo dopriat co sme my nemali. Ja som zo 4 deti, mam 3och mladsich bratov. Je to super stretnut sa, byt velka rodina. Ale ked si spomeniem ako sa mama vzdy snazila dat nam aj to posledne (otec chodil na tyzdnovky) a aj tak to nie vzdy bolo ono, zvlast z pohladu pubertiaka, tak mi je smutno ... takze vlastne take prozaicke dovody...a keby prislo tretie, tak fakt neviem, ci by som to dala...jednak po fyzickej stranke, ale aj psychyckej ...
ja tak strucne: mam 2, tretie na ceste, chcem minimalne 4, maximalne 6🙂
@celasapremenim ahoj, po rokoch som sem zablúdila a chcem Ti povedať, že to šťastie k nam prišlo a podarilo sa. V 2018 k nam prišiel drobec💕, už bude mať 5 rokov a sme šťastní, byť mamou je to najkrajšie na svete. Viem, že nie každá žena má tú túžbu takú silnú, ale u mňa to tak bolo.
Prajem každému, nech sa mu splnia sny.

mam jedno, narodene po 9 rokoch a dalsie uz nemozeme, ale ja som cela pysna, ze som mama 🙂 .