Koľko merajú vaši 22-mesační chlapci?
Môj má len 82 cm. K endokrinológovi nás nechce poslať.
Endokrinológovi posielajú až keď v troch rokoch je menej ako 90 cm my sme to odmietli nebol dôvod všetko vekom dobehli a tvoj je krásne vysoký moji synovia v jeho veku boli nižší a teraz majú dvaja cez 180 cm a jeden 190
podla grafu RustCZ je tvoj sn na 22%. stredna vyska sa nachadza medzi 25-75%, cize je len lahko pod tymto pasmom.
skor ako po 3r nema vyznam posielat dieta na endokrinologiu. az v 2-3r sa zacina pejavovat genetika a az v tomto obdobi sa moze dieta vysvihnut. koniec zaradovania sa do spravnej pozicie v grafe je az niekedy okolo 4-5r.
tiez je dolezite, ako dieta rastie. podstatnym znakom poruchy rastu je podpriemerny rocny narast, nie pozicia v grafe s vynimkou velmi nizkej pozicie, pripadne nizkej pozicie v pomere k vyske rodicov ( u vysokych rodicov, ale tyka sa to obdobia, ked uz sa genetika prejavuje ).
u vas pozicia nie je vobec nizka, podla enetiky nerastie a typujem, ze ani podpriemerne nerastie. nie je dovod na endokrino vysetrenie.
ak by toto bola jeho spravna pozicia a do dospelosti ju nijak zasadne nezmeni, jeho konecna vyska by bola 175cm. neviem teda aka je u vas genetika, aku vysku mate vy rodicia, ale toto nie je vyska, ktoru riesi endokrinolog. a teda puberta moze rast rozbehnut tak, ze bude mat aj o 5-10cm viac.
moja dcera mala v tom veku 80cm a ot este bola v grafe, niekde na spodku.
o rok neskor bola uz pod grafom.
v 3r - 87cm, dcera kamosky mala v tomto veku asi 75cm.
dcera kamosky mala potvrdeny nedostatok RH ( rastoveho hormonu ) a moja dcera najskor celiakiu v 3,5r ( tu byva porucha rastu ) o 2r neskor znizena funkcia stitky ( tu byva tiez porucha rastu ) o 6m neskor mala hranicne hodnoty nedostatku RH, ale koli jednej hodnote nad hranicu sa jej nepotvrdil, pricom dalsich 9 bolo pod normu. nakoniec sa opakovanymi testami potvrdil nedostatok RH v 12r.
@majamat ďakujem Ti krásne za vysvetlenie ❤️.
@majamat a suplovali jej ho v 12tich?
@majamat aj alergia na vaječný bielok môže takto spomaliť rast?
nez sa dokoncili vysetrenia, mala 12,5r nez sme zacali pichat RH. teraz je to 7m.
pri kontrole, za 5m narastla na liecbe 3,6cm, co je fajn. prve 3m to este nebolo tak vela, ale v norme apotom za 2m uz to bol pekny narast.
nie alergie nepsosobuju spomalenie rastu.
aky velky sa narodil? a aku mas ty a jeho otec vysku?
@majamat vidíš že áno - lepok, viem že aj ABKM. Či aj na vajce…? Zrejme áno. Ja mám 163cm, muž 179 cm.
@majamat syn mal 51 cm.
pozor, celiakia nie je alergia, ale autoimunne ochorenie pri ktorom dochadza k tazkemu poskodeniu organu, ktory je zodpovedny za vstrebavanie zivin, ked dieta nema ziviny, nemoze rast.
pri potravinovych alergiach dochadza k alergickej reakcii an alergen, nie jeporusena vyziva. ak by sa vyskytovali traviace problemy, sice sa moze vyskytnut lahky stupen poskodenia creva,a le tam este nedochadza k vyhladeniu klkov, ktore sluzia na zvacsenie plochy, cez ktoru idu ziviny.
klky zvycsuju plochu vstrebavania asi takmy psosobom, ako ked mas latku vystretu do dlzky 1M, tato latka bude mat 1M, ale ked ju naskladas tiez na 1M, bude mat v skutocnosti vacsiu dlzku, napr 1,5m. cize jej plocha bude vacsia takto funguju klky. ak sa vyhladia, rapidne sa znizi plocha na vstrebavanie zivin a otot robi lepok pri celiakii.
narodil sa normalne velky, neviem teda kolko narastol za 1 a 2r, ale spolu to robilo 33cm
priemerny rast za 1r je 20-25cm a za 2r je to 10-12cm. cize ked vezmeme do uvahy stred tychto hodnot, tak 22-23cm+11cm, co je spolu 33-34cm. a teda tvoj syn este 2r nema. kludne moze dat este 1-2cm.
jeho predpokladana vyska podla vas rodicov je v pasme medzi 171,5-183,5cm.
spodna hrnaica vychadza na 10% ( a to niektori endokrinologovia uvadzaju este sirsie rozmedzie, cize tam by mu vysla este nizsia hodnota ).
@majamat áno, aj u potravinových alergií sa to deje. Musím kuk či aj u vajcia sa zvykne vytvoriť zápal v tenkom čreve a zhorší sa tak vstrebávanie živín. U ABKM môžu chýbať aj minerály, nie je tam len zhoršené vstrebávanie.
@majamat ďakujem 🙂. Si moc zlatá.
nie,pri alergii to je uplne ine, je to ovela slabsie poskodenie a nie su poskodene klky.
tam ide o poruchu vyzivy z vyhladenych klkov, to pri alergiach nie je.
to je celkom nieco ine, ved na svete je tolko alegickych deti a rastu uplne normlane, za to pri celiakii 90% deti ma poruchu rastu.
dokonca aj tie, co sa zdaju byt dost vysoke v skutocnosti po nasadeni diety narastu nadpriemerne, elbo mali zbrzdeny rast.
mineraly chybaju z ineho dovodu.
pri raste je problem s tym, ez chybaju ziviny, preto dieta nerastie, koli zivinam. to pri alergii nie je.
mineraly mozu narobit problem, ale to je kratkodoba zalezitost, poskodenie, ktore vznikne pri alergii sa na diete upravi rychlo - mozno za 2-3t, ale pri cleiakii sa crevo hoji u deti rok, u dospelych 2-3r.
pri alergii moze byt maximalne stupen poskodenia creva 1. pri tomto stupni su len zmnozene iminitne bunky v bunkach creva, inak crevo poskodene nie je.
celiakia sa potvrdzuje pri stupni 3, pricom su tam vyhladen klky, ktore su prave tak dolezite.
supen poskodnia 1 sa yvskytuje aj pri crevnej chripke. je casty.

Stačí si pozrieť tabuľky, je to v norme. Niektoré deti sú väčšie, niektoré menšie.
Môj má síce 92cm, ale má aj 14,3kg, vždy bol v tej hornej hranici tabuľky.