icon

Konflikt na ihrisku

girlie_konik
9. jún 2015

Ahojte,
chcem len tak pokecat a zistit vase nazory na dnesny konflikt, ktory sa mi stal s malym na ihrisku.
Maly ma 15 mesiacov, chodi, zaujimaju ho ine deti a vlastne vsetko, zvedavy je.
Je to moje prve dieta, takze su pre mna taketo situacie nove..

Dnes sme boli na takom mini ihrisku, chodi tam velmi malo ludi.. s kamoskou, co ma tiez maleho chlapca, sme sa tam vyvalili a chalani sa hrali, pohodicka.
Potom prisla mamina s malickym babom v kociku a vacsou dcerkou, cca 2-3 roky /ja to velmi neviem zatial odhadnut/ a predpokladam jej mamou, teda babkou.
Babka bola s tou dcerou na piesku a mama kojila to male.
Moj syn hned zaregistroval, ze niekto prisiel a isiel za tou dcerou. Mala tam hracky do piesku, nieco jej chytil, tak ona hned hysak, ze nieeee a trhala mu to z ruky.
Mama krici, ze bohuzial, mala nic nepoziciava, babka uplne bez reakcie. Tak ja ze jasne, vratime dievcatku hracku, aj ked myslela som si svoje.. ale tie dospele boli fakt mile, usmiate, tak reku neriesim, nech si oni riesia.
Maleho som potom drzala od nej, lebo on samozrejme len tam sa tahal a vsetko jej chcel kukat.. mala si tam potom robila s babkou kolace z piesku a ked ma to potom uz prestalo bavit ho od nej tahat, tak tam prisiel a prstom jej rypol do jedneho toho kolaca. A ona treesk mu celou silou po hlave s formickou, velmi sa zlakol a zacal plakat.
Babka len kukala, mama to asi ani nezaregistrovala. Kedze zase ziadna reakcia, tak som sa ohradila na tu babku, ze ako halo, ved zase trochu si ju usmernite predsa, ved moj maly nic take neurobil. Tak ona az potom navela, ze prepacte a malej uplne maznavo "Joooj, to nemozes moja takto, joooj, bla bla". A nic, hrali sa dalej. Mama s babkou sa mi potom obe ospravedlnili, ja som tam nechcela robit dusno, tak som povedala ze ok a spakovali sme sa aj s kamoskou prec. A mala nic, hrala sa dalej, ani pol slova, ze by ju nejak usmernili alebo co.

Nechcela som tam robit dusno, malemu sa nic nestalo vlastne, ale baby, ako sa taketo veci riesia?
Ved ta ich mala uz vyzerala, ze ma rozum a chape veci, tak nemali jej nieco viac povedat?
Moj maly bol oproti nej uplny prcek a keby toto spravil, tak mu to teda inak vysvetlim a hned by vedel, ze spravil zle!
Ved kua, na ihrisko sa deti chodia hrat a snad sa mozu jeden druheho aj dotknut a pokukat si hracky, nie ze ich tam budem drzat od seba, nie?

Dakujem 🙂

girlie_konik
autor
10. jún 2015

@maciatkolulu neprehanaj prosim ta,co tu splietas nejake jacanie a vrieskanie? :O Ci bez toho sa neda vychovavat?

Pisem to uz niekolkokrat,neviem co presne som chcela,mne sa proste ta situacia nepacila,ale nevedela som,ako s nou nalozit..tak pisem sem

girlie_konik
autor
10. jún 2015

@loginexistuje no ved super,tvoja reakcia sa mi uplne paci,mozno nieco take keby tam odznelo 🙂
Aj ja sa hned nad sebou zamyslim,ze aha,nabuduce sa s malym zachovam inak a aj by som videla,ze ta mala nebude len tak buchat deti a rodicia nic 🙂

luvika
10. jún 2015

Mnohí dnešní rodičia mi pripadajú fakt na hlavu, že vychovávajú rozmaznané lakomé sebecké deti. Mne sa stalo čosi podobné pred pár dňami...neplánovala som ísť s malým na ihrisko, ale tak šli sme okolo, jasné že môj hneď do piesku. Boli tam také 3-4-5 r.deti, mali milión lopatiek, vedierok...tak malý vzal prvé čo bolo voľné...pribehlo dievčatko, škaredo mu to vytiahlo z ruky a že "moje"..ok, viem že deti sú také, ale opakovalo sa to pri každom siahnutí môjho syna na čokoľvek a deti mu všetko trhali z rúk. Ja som dokonca za neho pekne každé poprosila, či nepožičia, že je maličký (22 mes.) a že určite to vráti, len sa pohrá...NIE! Pritom všetky 3 supermatky sedeli meter od pieskoviska, všetko videli a medzitým sa vykecávali. Žeby aspoň jedna prišla a usmernila dieťa, že požičiavať sa patrí atď., no nič. Môj malý už plakal, vysvetľovala som mu, že pôjdeme inam, na šmýkalku atď. Na to prišlo jedno z tých detí a hovorí môjmu "choď preč z nášho piesku a nerev tu"...ostala som v šoku a keďže mamička nič, tak ja na ňu milo "zlatko, ale aj ty si bola nedávno taká maličká, tiež ti iné deti určite požičali hračky a piesok nie je váš, je tu pre všetky detičky, pre teba, kamarátky, aj pre môjho Lukáška a ty určite nie si lakomá"..a ona mne "a som lakomá"...ani ma tak nenahnevala tá malá, ako tá priblblá matka, čo sa len pozerala a nič, vzala som malého na ruky a strašne nahlas a veľmi drzo a nahnevane som povedala synovi "vieš čo Luky?ideme preč z tohto trápneho ihriska, kde sa hrajú lakomé nevychované deti, pretože majú neschopné matky, ktoré slovo výchova nepoznajú. Pôjdeme sa hrať medzi normálne deti"...matky všetky stíchli, s otvorenými ústami pozerali ako odchádzame a ani jedna ani buu ani meee...takže čo mám povedať...sebci plodia len ďalších sebcov.

natalym
10. jún 2015

@luvika 😠

eeffka
10. jún 2015

@luvika nemyslim si ze "poziciavat sa patri", a celu situaciu si zvytocne vyhrotila a podla môjho nazoru si sa uplne znemoznila ty.
nie raz sa mi stalo ze som sa dostala na ieskovisko neplanovane a vies co som robila? gulicky rukami z piesku a palickou z nanuku sme ich krajali, resp som piekla kolaciky s vrchnákom z koly.
Treba zapojit mozog a nerobit majsterku sveta...

mamulienka30
10. jún 2015

@luvika mas divny pristup veru a asi by som ti v tej situacii povedala svoje... Nedoniest si nic zo sebou, otravovat cudzie deti a presviedcat ich, aby pozicali no teda dakujem.... Presne taketo matky nemam rada a preto som rada, ze mame ihrisko doma v zahrade a maju kazdy vlastnu hojdacku, dve smykacky, zahradny dom, pieskovisko, bazen a futbalove branky... tak sa s ludmi tvojho typu dotahovat 😖 Btw. lakome a sebecke TOTO rozhodne nie je. Ked si nieco donesiem, chcem sa s tym hrat, nie to nechat niekomu inemu. Potom nemam ja nic.

natalym
10. jún 2015

A čo by som mala teda urobiť, keď príde cudzie decko na ihrisko a chce až mu oči svietia na hračku môjho decka? Je zlé povedať: ,,Však požičaj tuto chlapčekovi?,, Či učiť ho nech nepožičiava? Či ako?
Alebo nemôžem povedať: Pusť chlapčeka na piesok a pekne sa hrajte spolu.
Už som debil, alebo čo?
Ale k lekárovi by Vás napr mali pustiť pred, preto lebo deti viac choré sa púšťajú?

eeffka
10. jún 2015

@natalym ja to riesim tak ze sa malej opytam, ci mu pozicia, ak ano OK, ak nie smola. Ale taktiez jej poviem ze ak pozicala a bude to chciet naspat nech si to pekne popyta. Nie ze som pozicala a 3hod to neuvidime.

natalym
10. jún 2015

@eeffka Ale si vstala z riti a prihovorila si sa, či? Nie nečumela z diaľky a neriešila.

henamichal
10. jún 2015

@girlie_konik jednoducha vec!mala si synovi tam tiez zobrat z domu vlastne formicky a hracky!Tvoj syn by rad poziciaval svoje hracky cudzim detom?nemyslim... Ja vzdy beriem na ihrisko nase hracky a nemame problem a basta!

eeffka
10. jún 2015

@natalym no ja vacsinou sedim pri nej takze nemusim nikam vstavat 😉

girlie_konik
autor
10. jún 2015

@mamulienka30 ako sorry,ale ja nemam slov 😲

nanulka24
10. jún 2015

Ja by som sa pozrela na celu situaciu z pohladu dieťaťa, preň je formicka alebo lopatka nieco ako pre teba peňaženka, tiež by si si ju strázila a nikomu nepozicala 🙂 to neznamena, ze dieťa je hneď lakome.

natalym
10. jún 2015

Dobré je vziať lopatiek viac, my sme nosili. Aj dve vedierka, pre istotu. Vymieňali sme s ostatnými deckami.
Väčšinou matere, ktoré nemali v pláne zostať na piesku ale decko tam zabočilo, mu vysvetlili, že prídeme neskôr s hračkami, alebo sa spýtali či sa môžu chvíľku pohrať s našimi. To už dneska normálny ľudský dohovor neexistuje? Nepožičiam, nedám, to čo sú za spôsoby.

luvika
10. jún 2015

@eeffka ja moje deti učím, že požičiavať na ihrisku sa patrí. Je iné, ak by malý bral čosi z ruky, s čím sa aktuálne iné dieťa hrá a iné, ak je tam toho po aleluju a vždy si zmyslí, že chce PRESNE to, čo malý vzal. A takisto by som rada zapojila fantáziu, ale ak nemáš okrem kľúčov od auta ozaj nič iné a dieťa sa chce jednoducho hrať s tým a nie paličkami, asi ťažko mu to vysvetlíš. A rovnako si nemyslím, že som sa znemožnila ja. Nechápem matky ako tamtie a teba, že všetky sebecké činy svojich deti obhajujete nezmyselnými dôvodmi. Nepožičiava sa predsa tablet, či mobil či iná vec, ale trápne vedierko s lopatkou a je to o spolunažívaní. Žiaľ presne takýmto sebeckým prístupom z našich detí rastú deti aké rastú. Ja si nepamätám, keď som ja bola malá, žeby naši boli ticho pri takýchto situáciách. Koľko krát mi vysvetľovali, že raz požičiam ja, inokedy ja budem chcieť iné a požičajú mne..opakujem, jedná sa o hračky do piesku. Takisto sa jasné že stane, že ani môj nechce čosi požičať, ale tu je to s tým rozdielom, že ja aspoň sa pokúsim svoje dieťa motivovať, aby lakomé nebolo a keď sa nepodarí, tak druhému dieťatku aspon slušne vysvetlím "prepáč, nechce to teraz požičať, vezmi si napr.tamto"..atď.Ale asi nepochopíš, o čom tu píšem, pretože nerobím zo seba majsterku, ale snažím sa krok po kroku vychovávať milé, kamarátske deti.

luvika
10. jún 2015

@mamulienka30 vidim, ze necitas poriadne...no ok. Kazdy mame na to svoj pohlad...btw.aj my mame vlastne ihrisko s pieskom a smykalkou a bazenom...tu o to vobec neslo.

girlie_konik
autor
10. jún 2015

@henamichal samozrejme,ze sme mali vlastne hracky. A moj syn zatial nema problem sa podelit,nereve kvoli tomu,este sam nosi detom svoje hracky,nech sa s nim hraju. Ale ako to tu citam,asi som vadna 🙄

nelinka158
10. jún 2015

@mamulienka30 otravovať cudzie deti ??no asi len také panickovske deticky podľa Vás je normálne keď dieta povie chod preč z Nášho piesku a nerev tu? ?? A jeho matka sedí a kuka ako mulica to čo je za výchovu moje dieťa smie všetko? ?? Vám by sa to ako.páčilo keby to povedali Vášmu dieťaťu? Najprv sa tu píše že deti treba usmerňovať a teraz zrazu toto správanie je normálne? ?

maciatkolulu
10. jún 2015

@girlie_konik ja neprehanam, ale ospravednili sa ti, upozornili na to, ze mala nechce hracky pozicat a babka upozornila svoju vnucku, ze to nebolo pekne co spravila.... Urobila to mozno nie takym sposobom, akoby sa tebe pacil, ale upozornila, takze si fakt neviem predstavit, co viac si chcela....

natalym
10. jún 2015

@girlie_konik Nemala ho tresnúť po hlave. Lenže keď babka zareagovala tak ako zareagovala, tak Ty s tým nič neurobíš. Treba predvídať. Naša mala obdobie keď hrýzla deti. Som sa hanbila ako pes. Stalo sa to 2 krát, potom som na ňu striehla a keď som videla zameriavací pohľad tak som ju už ťahala za ruku. Potom prestala.

gabikula
10. jún 2015

@mamulienka30 no neviem, podľa mňa to nie je hrdinstvo zahrnúť dieťa všetkým na čo si zmyslí ( kazdy vlastnu hojdacku, dve smykacky....) len , aby nebolo vystavené konfliktu a nemohlo sa na chvíľu uskromniť a požičať druhému, ktoré to akurát nemá. Myslím, že ku skromnosti a ohľaduplnosti toto nevedie, ale každý si rozumie sám najlepšie

mirkaandrej
10. jún 2015

Ahoj... ja mám 2,5 ročneho syna a momentálne sme v období ,,vzdoru" ... prechádza tým kazde dieta, kazdá mamina... takze to ako sa správalo to dievčatko je asi bezne, robia to aj ine deti, aj ten môj nechce pozičiavat, ak mu niekto niečo zoberie, aj ked kamarát, hned piští alebo chce to druhe dieta bit...my mu vysvetlime, ze hračky sa maju pozičiavat, pretoze aj jemu ine deti poziačiavaju hračky a ked sa to dieta s tym dohra, hned mu to vrati. Niekedy to pochopi hned, niekedy to chviľu trva, ale určite sa nestaviame k tomu tak, ze si to nevšímame. Alebo ze sa s dietatom ešte aj mojkame. Niekedy treba na dieta zvýšit aj hlas, aby vedelo kedy to dospely mysli vazne. Z vlastnej skusenosti viem, ze niekedy dohováranie nič neda, ale aj napriek tomu den v den mu dohovarame, ze toto nesmie, to moze atd...a ak niekoho udrie, a nepomaha dohovaranie ze to sa nesmie a to sa nesmie, tak mu len poviem však počkaj ked ti to ten druhy vrati, potom zamnou nechod...a občas to aj tak je, sice mi je ho ľuto ze tam plače ale ma to ako ponaučenie. Všetko je to len a len o trpezlivosti, to dieta to raz pochopi ale musi ho k tomu viest rodič. A nikdy v zivote by som nepovedala, ze moje dieta hračky nepozičiava. Ale sto ľudi sto chuti.

eeffka
10. jún 2015

@luvika naozaj nechapem preco ocakavas, ba priam vyzadujes od druhych nejake moralne pravo sa delit o formicky? Je to len a len dobra vola. Ak nechcu, neostava ti nic ine ako to akceptovat.
To co je pre teba tablet, ci mobil, tak taku istu vahu ma pre dieta "trapne vedierko". Je to jeho a ono ma pravo sa rozhodnut ze ho nepozicia.
Mas 2deti a mala by si uz mat taketo veci davno za sebou, ja som "velka dama" na pohlad ale v kabelke mam momentalne aj 1formicku a lopatku ( pre strycka nahodu) nic to nestoji ...

sestricka52
10. jún 2015

aj mna prekvapuju take situacie...moje dieta napriklad sa vobec nevie bit. nevie co to znamena, ked ju druhe dieta udre. chuda lakne sa uteka zamnou. moje dieta je velmi zive, ale nebojim sa, ze by niekomu ublizilo. . my sme booli na dni deti a deti skakali na skakacom hrade a bolo tam take dievca ako moja...moja si ju vobec nevsimala a to dievca mojej caplo a sotilo ju....ej ale som skrikla aj jej mama sa pozrela a potom tej malej hovori, ze to nesmies...ale ziadne prepac, alebo take nieco. keby som to dievca nepoznala, ze aj v skolke je take, tak by som jej capla ja sama. a nech sa mama hneva.... nedovolim, aby mojmu dietatu niekto ublizil. a ta jej mater sa len kukala jak taka p.....

mirkaandrej
10. jún 2015

A niekedy treba deti nechat, nech si ten konflikt vyriešia ,,sami". Proste sa do nich nemiešat. Dieta sa musi učit samostatnosti a hlavne tomu, ze nie vzdy bude mat pri seba mamku alebo tatka.

natalym
10. jún 2015

@eeffka No lenže väčšinou sa stáva, že decko má aj svoje hračky a chce práve tie cudzie.

cerez
10. jún 2015

@luvika Veľmi pekne a výstižne si to napísala. No podľa niektorých mám čo tu čítam nevychovávame, ale nútime. Som rada, že sa nájdu aj také, ktoré ešte vedia o čom je výchova.

sense
10. jún 2015

neprecitala som si vsetky prispevky ale napisem moj nazor z oboch stran. Mam 24 mesaccnu dcerku a tiez rada pozoruje.....

nazor zo strany babky dievcatka kt. mu tvoj syn znicil babovku : zacal tvoj syn tym ze jej znicil nieco comu sa ona venovala a reakcia dievcatka bol mozno len pud ano deti v ich veku nevedia este az na tolko rozmyslat ze su si vedomi dosledku, proste dievcatko sa citilo ukrivdene ...ako babka by som sice povedala ze sa to nepatri ale nie neospravedlnila by som ju (nieco ine by bolo keby ho prasti uplne bezdovodne).

a keby som na druhej strane ze sa nieo podobne stane mojej dccere, tak 1. ucim ju od mala ze pokial chce hracky inych tak sa musi spytat, ekd nevedela vypravat tak som vzdy povedala , spytame sa ci nam hracku pozicaju a spytala som sa, ak dieta hraku pozicalo, zas sme podakovali, ak dieta hracku poziciat nechcelo, tak som dcerke povedala (bez ohladu na to ci v tom veku tomu rozumie alebo nie) ze druhe dietatko nam hracku nepozicia lebo je jeho a chce sa hrat asi samo, a zaujala som dceru niecim inym....popr. ak dcerka nechcela pochopit resp to nechapala tak sme sli inam....

tiez ucim svoju malu od mala ze hracky sa poziciavju ved ich dostane naspat, ked ale povie ze neda tak neda (to sa este nestava)...kedy akurat na pieskovisku nieco poviem ked mojej dcerke zoberu vacsie deti hracky bez opytania (nastastie sa to nestava casto a ked sa to stane su to vacsinou 6-7rocne deti) alebo jej vytrhnu jej hracku z ruky alebo jej ich zoberu vsetky ze jej nic neostane....a ich mamicky sedia 5 metrov od pieskoviska a klebetia alebo tukaju do telefonu....

mamulienka30
10. jún 2015

@nelinka158 ked po desiaty krat nejake dieta a jeho matka dranka od mojich ICH hracky, tak by som bola hrda, keby ho moje dieta verbalne usmerni.

luvika
10. jún 2015

@eeffka ako som predpokladala, nepochopila si...tu predsa neslo o to dieta!!! Ale o reakciu, resp.skor nereakciu rodicov tych deti!!! Chapem, ze deti nie su povinne nieco poziciavat, ked je to ich. Ale zial nechci odo mna, aby som chapala tie matky, ktore ani len slovkom nic nepovedia. Tu predsa ide o to aspon sa pokusit svoje dieta usmernit..nie prehovarat, usmernit.