Konflikt na ihrisku
Ahojte,
chcem len tak pokecat a zistit vase nazory na dnesny konflikt, ktory sa mi stal s malym na ihrisku.
Maly ma 15 mesiacov, chodi, zaujimaju ho ine deti a vlastne vsetko, zvedavy je.
Je to moje prve dieta, takze su pre mna taketo situacie nove..
Dnes sme boli na takom mini ihrisku, chodi tam velmi malo ludi.. s kamoskou, co ma tiez maleho chlapca, sme sa tam vyvalili a chalani sa hrali, pohodicka.
Potom prisla mamina s malickym babom v kociku a vacsou dcerkou, cca 2-3 roky /ja to velmi neviem zatial odhadnut/ a predpokladam jej mamou, teda babkou.
Babka bola s tou dcerou na piesku a mama kojila to male.
Moj syn hned zaregistroval, ze niekto prisiel a isiel za tou dcerou. Mala tam hracky do piesku, nieco jej chytil, tak ona hned hysak, ze nieeee a trhala mu to z ruky.
Mama krici, ze bohuzial, mala nic nepoziciava, babka uplne bez reakcie. Tak ja ze jasne, vratime dievcatku hracku, aj ked myslela som si svoje.. ale tie dospele boli fakt mile, usmiate, tak reku neriesim, nech si oni riesia.
Maleho som potom drzala od nej, lebo on samozrejme len tam sa tahal a vsetko jej chcel kukat.. mala si tam potom robila s babkou kolace z piesku a ked ma to potom uz prestalo bavit ho od nej tahat, tak tam prisiel a prstom jej rypol do jedneho toho kolaca. A ona treesk mu celou silou po hlave s formickou, velmi sa zlakol a zacal plakat.
Babka len kukala, mama to asi ani nezaregistrovala. Kedze zase ziadna reakcia, tak som sa ohradila na tu babku, ze ako halo, ved zase trochu si ju usmernite predsa, ved moj maly nic take neurobil. Tak ona az potom navela, ze prepacte a malej uplne maznavo "Joooj, to nemozes moja takto, joooj, bla bla". A nic, hrali sa dalej. Mama s babkou sa mi potom obe ospravedlnili, ja som tam nechcela robit dusno, tak som povedala ze ok a spakovali sme sa aj s kamoskou prec. A mala nic, hrala sa dalej, ani pol slova, ze by ju nejak usmernili alebo co.
Nechcela som tam robit dusno, malemu sa nic nestalo vlastne, ale baby, ako sa taketo veci riesia?
Ved ta ich mala uz vyzerala, ze ma rozum a chape veci, tak nemali jej nieco viac povedat?
Moj maly bol oproti nej uplny prcek a keby toto spravil, tak mu to teda inak vysvetlim a hned by vedel, ze spravil zle!
Ved kua, na ihrisko sa deti chodia hrat a snad sa mozu jeden druheho aj dotknut a pokukat si hracky, nie ze ich tam budem drzat od seba, nie?
Dakujem 🙂
@mamulienka30 a s cim inym to mam porovnat? hracky su pre deti na ihrisku dolezite, tak ako je pre dospeleho dolezita vreckovka ak si potrebuje utriet nos..
vklude bud na svoje deti hrda, neberiem ti tvoje pravo ucit ich tak ako uznas za vhodne..
ja tiez netrvam na tom aby moje deti rozdavali svoje hracky, s ktorymi sa prave hraju, ale maju pozicat tie, ktore vedla nich len tak lezia a nevsimaju si ich.. taktiez ich ucim aby akceptovali, ak niekto nieco pozicat nechce..
podla mna je dolezite detom ukazat, ze poziciavat si je normalne, ale je dolezite ich uistit, ze pozicane sa im vrati..
lebo napr. aj ja ked dojdem do spolocnosti svojich priatelov a mam plnu tasku veci, pride mi normalne, ze ponuknem zo svojho kolaca, zo svojej vody a ak niekto bude chciet pozriet do mojho ipadu, nech sa pozrie /budem len predpokladat, ze bude respektovat moje sukromie a nebude sa hrabat tam kam nema../ toto su dufam lepsie priklady ako vreckovka, kedze si ich napisala sama?
pretoze deti na ihrisku su priatelia mojich deti, aspon tak ich to ucim..
@jana_eyre na verejnom ihrisku urcite dieta neucim, ze kazdy je nas kamarat 😖 Vidis aj tu je rozdiel... ale to je v podstate jedno...kazdy ma pravo vidiet veci inak. Preto je vychova kazdeho dietata trochu ina a aj nam rastu rozdielne male osobnosti doma. To neznamena, ze v dospelosti bude z jedneho lepsi ci horsi clovek.
@luvika my sme tu ešte ,,dobráci od kosti,, požičiame, podelíme sa....ale v nemecku, rakusku...neviem ako inde tak ti nepožičaju nič....velký individualizus tam je.
čo sa týka
@mamulienka30 tak každý má na to svoj nazor - jasne že je prehnané hovoriť o tom štýlom ,,no berte si z mojej tašky,, jasne že su veci, ktoré sa nepožičiavaju...penazenka, mobil 😀 ale tak formičky mi pridu take samozrejme, jasne že nebudem to decku trhať z ruk ked sa s tým hrá a ja ,,mám klud,, poviem to takto ako to je len aby požičalo. Ak sa s tým nehrá tak radi požičiame. A samozrejme v pripade že ,,nepožičia,, udrieť druhe dieťa nie je správne a treba to dietatu vysvetliť a ospravedlniť sa, lebo mohlo ubližiť...samozrejme že sme každá na to svoje diea citlivé až až...ale rozum a slušnosť by mal zvíťaziť.
@girlie_konik myslim ze si reagovala uplne normalne.....chvilku si cakala ze rozmaznanemu decku mamicka aspon nieco povie.....maleho si sa snazila zabavit inak a zaroven si ho nechala nech skusi kontakt s novou divnou osobkou v pieskovisku.
skusil - myslim ze mu to pomohlo sa naucit, ze niektore deti jednoducho spolocensky vychovane nie su a pomoze mu to v buducnosti akosi prirodzene kalkulovat - toto je super kamos, da sa s nim hrat, toto je zas asi niekto, kto ma capne lopatkou po hlave, na toho kaslem.
reagovala by som rovnako.....nech si rodicia riesia svoje deti....nech ich ucia ako chcu....ale ked to uz prejde do bezdovodneho capania formickami po hlave, tak kludne zvysim hlas aj na tie cuzdie deti ako aj na rodicov.
- nemyslim tym- nechtiac buchnut, nechtiac zhodit, nechtiac.....v ramci hry sa moze. narocky - zamerne - nie
@mamulienka30 @sardinka333
Ja zijem vo FR a tu sa vsetko poziciava! Aj lopatky aj bicykle, trojkolky, lopty. Konfliktov je tu minimum a deti sa spravaju neuveritelne slusne. Neviem potom cim to je...
@mamulienka30 vieš ale ta uzavretosť a sebectvo tiež nie je vždy a za každých okolností dobrá. Ano, tam to tak maju...moje a hotovo a aj kebyže možem tak nepožičiam, kašlem na teba....čo tie svoje deti učia? Ja netvrdím, že sa máme na ihrisku rozkrajať aby sme sa rozdali, to určite nie...treba vedieť asertívne povedať ,,,nie, teraz sa hrám ja,, alebo ,,prepáč teraz ti nepožičiam,,. To je podla mna v pohode.
Ale odťahovať sa od ludí, vyslevene ako od prašivých len aby sa toho nedotkli je ubohé....kolko pekných vztahov, priatelstiev vzniklo práve tak že si ludia požičali, že suseda prišla ,,po jedno vajíčko,, v nedelu lebo že nemá a chce piecť...alebo kamaratka zvoní či nemám liter mlieka...(je to samozrejme občas, aby to nikto nevykladal zle) a podobne.
Ani nemusí byť nutne každý moj kamarat, ale ani sa cielene nemusíme k nikomu spravať hrubo a opovrhovať ním lebo on si formičky nedoniesol a my ich máme...taka empatia, zaujem sa vytraca z našich vztahov. Lebo tie konflikty sa nenaučíme riešiť tak, že sa uzavrieme pred ludmi.
@vierkac tak to ma teší... 🙂 alebo máme ako Slováci blbu vizitku - že kradneme a sme neporiadni, tak ked počuli slovenčinu tak ,,všetko pakovali,, : ) ale tak oni skrývali aj ked sme boli ticho...
@mamulienka30 to netvrdim ani ja, ze by z jedneho bol horsi alebo lepsi clovek..
kazdy ma pravo vidiet veci inak s tym suhlasim tiez..
ale u nas na verejnom ihrisku sa schadzaju ludia, ktorych poznam a pokladam za normalne, ze ich povazujem za priatelov.. a ak pride niekto novy, nebudem okolo seba stavat bariery a nedam mu moznost stat sa novym priatelom.. a tak to teda ucim aj svoje deti..
/hoci slovo priatel je mozno prisilne, ale momentalne nemam bunky na to najst vhodny vyraz/
@sardinka333 Som ta supla do odpovede, lebo mne pridu Nemci a Rakusaci speci individualisticka natura 😀 Aj ked zovseobecnovanie nemam rada, ale ich by som si ako vzor nedavala. Plus s ohladom na to, ze ak uz vobec deti maju, tak mozno jedno 😀 Podla toho, co vravia narodne statistiky... sa to asi prejavi aj na vychove deti
@vierkac suhlasim s tebou...maju to nejako v ,,krvi,,..tak ako my slováci tu pohostinnosť - aspon ja čo tak vnímam všeobecne tak som sa skor stretla u nás s ustretovosťou a vcelku prijemnými ludmi....jasne že všade sa najde aj ,,blb,, 🙂
deti maju svoje obdobia a bude mať aj vaše mi sme tým prešli tiež od nepožičiavaia až po požičiavanie je pravda že u nás toto obdobie bolo medzi 1-2 rokom,vždy ked sme išli von a brala hračky na ihrisko alebo chcela brat niake nové som jej vysvetlila že hračky na ihrisku sa požičiavaju a tak tiež vždy zdoraznujem pozor na male detičky vždy! hračky vždy požičia ak si niekto pekne vypýta aj jej ich vytrhnú jasné že sa rozčuluje a piští vtedy pekne dieťa upozorníme že ak si pekne vypýta hračku mu požičia a nestalo sa že by na nepožičiala ak si niekto vypýta,je to o ľudoch niekto čaka že ak sa taketo niečo stane mama dieťa potrestá,nakričí,capne každý čaká reakciu takú ako by reagoval on sám no daný rodič má iný prístup a to sa mu nepáči mne sa to stalo x krát že malej niekto robil zle alebo naschvál ked enbola schopná matka upoyornila som dieťa sama len jeden krát som musela riešiť konflikt s mamou ktorá ani nevedela kde ma dieťa že hadze kamene do detí ale ona kvákala s kamoškami a ciga v hube.
@mia18112 nedá mi to....tvoje dieťa vezme druhému auto, dieťa sa ide požalovať mame, tá mu poradí, nech si ho vezme späť.....prečo máš pocit, že ono je to zlé? čo by si urobila ty, keby tvojmu malému niekto zoberie auto, príde za tebou s plačom, že mu ho vzal? povieš: "to je v poriadku, že ti ho vzal, hraj sa s niečim iným" ??
Bežne nereagujem do diskusií, ale toto ma zaujalo, ja hovorím môjmu synovi tiež, že keď ti niekto niečo vezme, je to tvoje, chceš to, vezmi si to späť. nezdá sa mi správne učiť svoje dieťa, ktoré s dôverou príde za tebou ako matkou, že niekto mu ukrivdil, niečo mu vzal a ty čo? povieš že ok, veď to požičaj?
@kocurcek Ten chlapec sa s tým autom nehral, mal ho pohodené - mali tiež vyložené všetky svoje veci..... Nikto mu nic teda nezobral, ani nevytrhol z ruky. To jasne, ze by som zasiahla. Ale reakcia tej matky bola maximalne egoisticka a nesprávna podľa mňa....Ešte aj tonom zdoraznila, ze to je ich auto ! Vsak jej ho nechceme ukradnuť preboha !!!!
@vierkac
@sardinka333 musim si zastat nemcov 😀 chodime kazde prazdniny na vidiek do DE, a nikdy sme sa nestretli sneochotou alebo "nepoziciavanim" ... teda skor naopak, uz sa nam aj stalo, ze sme chceli hracku vratit a doslova bola nanutena, ze si mame zobrat domov a vratit na druhy den ked moje dieta omrzi 😀 😀 😀
@kocurcek preco nie?🙂 ja svojej hovorim, nech pozicia, ved jej to nikto nevezme, alebo nech si pozica nieco od toho chlapceka/dievcatka na hranie...🙂 my sa delime so vsetkym, tak ako sa delia s nami vsetci ostatni...len to bude tym, ze nezijeme na slovensku....ina natura...videla som aj na mojje mame, ako zazerala po malej, ked rozdavala cukriky alebo cokoladky...ale kolko mala dostala od inych , to uz nevidela
Ja mam 3,5 rocneho syna a kym nesiel do skolky poziciaval vsetko a vacsinou bol on ten bity na ihrisku. Ako nastupil do skolky nechce pozicat nic, vsetko si strazi a chrani. jednoducho v skolke sa naucil, ze ak nieoc pusti a pozicia viac neuvidi. A mozem vysvetlovat kolko chccem. A tiez sa naucil buchnut dieta, alebo sotit. vysvetlujem, ze nesmie, ale jednoducho v skolke sa uplne zmenil a zacal inak chovat. Zrejme sa pred tym k nicomu nedostal a vsetko mu brali ked sa nevedel branit. Cize podla mna bola reakcia dievcatka uplne bezna. A starka mohla skor dohovorit to je pravda. Ale chapem aj teba ked bol maly maly a tiez je prvy tiez som bola takato hakliva a aj teraz si chcem svoje dieta branit. A na ihrisko sa enchodia deti len hrat s tym sa musis proste zmierit oni to nechapu, moj maly na ihrisku dostal prvu po hlave, prvy krat ho za vlasy vykvakalo jedno dievcatko a to som vtedy mala ine nervy, lebo nemal ani rok a prvy krat ho niekto sotil ☹
@girlie_konik kym sa nezacnu zabijat nechala by som to na detoch...nechces hadam, aby syncek utekal stale ku maminej sukni, ked ho dievca opali po hlave, no nie :D
Inak ja nemám rada, keď cudzie mamy alebo deti rozdávajú akékoľvek jedlo ostatným deťom. A cukríky už vôbec nie.Ešte mu aj nútia.
@girlie_konik Prepacte, ale nikto nikde netvrdi ze buchanie inych deti je spravne. Ale je pre dany vek prirodzene a normalne, ze dietatko takto zareaguje. V takomto veku urcite je pre deti normalne, ze sa takto brania. Uvidite sama, ked Vase podrastie. To je taka automaticka reakcia, ze az. Teda myslim si, zeminimalne jeden-dvakrat za zivot to urobi kazducke dieta od cca 1,5 roka na ihrisku. A mozno by bolo naozaj uzitocnejsie takemu malemu dietatku predsa len ako vravite "behat za ritou". Je naozaj este malicky a vseeeetko mu treba vysvetlit, podat, ukazat. Ono sa samo nenauci v tych situaciách konkretnych reagovat. To Vy musite byt zatial jeho usta a jeho ruky a nohy. Zatial. Ono sa to postupne zmeni, ako bude rast.
@kocurcek vtedy to skusam vysvetlit tomu druhemu , ze sa to nerobi, ale vacsinou zasahuje rodic druhej strany...moja si nikdy nedovolila zobrat cudziu hracku...aj ked ju poslem sa hrat ku detom, co maju formicky porozkladane, tak sa len postavi ku nim a cumi a caka ci ju pozvu...ked ne vrati sa ku mne:D
Ale zistila som, ze sa lahsie zije, ked clovek riesi vychovu len svojho dietata ...
@mia18112 inak nasa bola taka, ze by rozdala aj svoje veci co mala na sebe, bezne ludom okoliducim ponukala svoje veci...a az teraz po 2,5 r. zacala branit svoje teritorium...aj tvoj bude taky, uvidis kolko dievcat vykvaka za vrkoce, ked mu vezmu loptu...to je take obdobie....my na ihriska nenosime ziadne hracky, naco, ma tam smykalky, hojdacky, kupime zmrzku..prejdeme sa a ideme domov🙂
girlie_konik
A este k tomu upozorneniu. Neviem ako dorazne upozornila babka dievactko ze sa po hlavke nesmie byt, ale tak snad ho tam nestrieska a nenavrieska na tak male dievcatko. Ved aj upozornovat treba v laske. Sice dorazne a jasne ale ako fakt, co ako mala podla Vas ta babka s dievactkom urobit ? Ja osobne by som upozornila aj dcerku ak by tresla niekoho po hlave ale urcite by som jej tam na mieste nenacapala na zadok. A zrejme by som aj smutnymi ocami kukla na toho chlapceka a povedala : " Joooooj chlapcek zlaty, nemozes tak dobat do babovky. Dievcatko si tu urobilo kolacik. Nesmies jej ho nicit. A urobila by som mu iny kolacik, do ktoreho by mohol dobat kolko chce. Alebo by som mu dala suchy piesok, ze moze kolac cukrovat 🙂

@luvika ono v jednom je to pravda, ze poziciavanie je vyslovene slovensky pojem, v zahranici to nepoznaju... tam kazdy svoje a nikto nikomu nic neberie a tipujem, ze tymto stylom je tych konfliktov trochu menej, lebo pravidla su jasne... v tejto teme vidim - ze u nas su uplne nejasne a kazdy to vnima inak 😀 😀