icon

Kotúľanie pred spaním

ivv8
4. mar 2021

Ahojte,

Uz dlhšiu dobu ( asi aj 2 mesiace ) mi 10 mesačná dcera vzdy pred spanim hodinu robi v posteli kotrmelce zo strany na stranu a asi si hľadá polohu. Neplače ani nemrnci len vzdy hodinu musim byt pri nej a prenášať ju spat k celu postele. Pride mi jak Sid z doby ľadovej ked si hľadal miesto na tom kameni. Neviem je to normalne ?? Alebo to moze byt indikácia k nejakemu problému? Robia to aj vase deti? Uz od 8 mesiaca chodi aj je dost aktívna furt s nou beham po byte ani v kociku ju neudržím. Dakujem

Strana
z2
ivv8
autor
5. mar 2021

@zuvelyn ja mam z jednej strany na posteli mantinel na druhej stenu a na ďalšej som ja moja mala nema odkial padnúť v noci. V noci sa budím ja len na to ze ju musim prikryt a aj to je pre mna praktickejšie ze nemusim vstávať o postieľke len ju z polospanku zakryjem. Horsie je to zaspávanie kvoli ktoremu pisem to uz ja po pol hod zaspávam a ledva drzim oci.
@shallimar Vyskusam Dakujem🙂
@domak2 😅Ano vidim ze resety rukou na tvar pomáhajú viacerým vyskusam Dakujem🙂
@oblecenie99 Ano vyrevat by som svoje dieta nenechala zatial drzim tak ako pises ty a dufam ze sa to zlepší a bude ten jej rituál trvat kratšie. Snad to pride 😅

era777
5. mar 2021

@ivv8 moj ma rok a robi to iste 🙈 chodit zacal 10,5 mesacny ...mava obdobia kedy toto iste stvara a prehadzuje sa takto celu noc aj pri zaspavani...nebude to problem skor je to nejaky vyvojovi skok ....mozog ide na plne obratky ono to zas ustane 🙂

beronsche
5. mar 2021

@nikpa to, ze male dieta spi pri matke nie je nic, ale vobec nic zle!
Ty zrejme tiez psychologicka nebudes, ze? Male dieta si rozhodne nezvykne, male dieta rezignuje, to znamena, ze sice neplace a "pekne" zaspi, ale jeho mozog vykazuje uplne rovnaku aktivitu, ako pri prezivani stresu. A do jeho tela sa vylucuje stresovy hormon kortizol..

Toto su veci, ktore si zvyknu vypytat svoju dan az ovela ovela neskor... V podobe neuroz, nefunkcnych vztahov, znizenej sebadovery a neschopnosti fungovat pod tlakom. a pod. Je to velmi individualne... Niekoho to neovplyvni vobec, dalsieho len okrajovo, iny s tym bojuje cely zivot.
Ja samozrejme netrvrdim, ze automaticky kazde dieta, kt. matka pouzivala metodu kontrolovaneho placu, takto dopadne. Ale riziko tam je. To su veci, ktore nas viac, ci menej formuju a ako konkretne dieta zareaguje, prip. aku ma na toto preddispoziciu, to predsa nevie nik.

thoughtfulweirdo
5. mar 2021

Moju som musela držať. Dlho zaspavala len zviazaná v perinke (polkou tela) na mojich kolenách, musela som jej jednou rukou držať nohy, aby s nimi nekopala a druhou ju hladkať cez oči, aby ich zavrela. Vyzeralo to skoro ako týranie, ale bez toho zaspavala aj 2 hodiny a to bolo aj pre jej dobro už neúnosné :D zrejme potrebovala citit niečo okolo seba, nie priestor. Ale potom sa odtrhlo viazanie aj na poslednej perinke a pomaličky som ju bez plaču a traumy (oboch😅) naučila zaspávať samú v postieľke a obom sa nám riadne uľavilo. A tiež tam občas robila riadne cirkusové kúsky, zrejme to mala ako rituál, ale to som vôbec neriešila, veď deti nie sú hlúpe a rýchlo zistila, že keď robí toto a tamto, udrie sa o drevo a našla si nový štýl, pri ktorom sa netreskne 😄 večer som ju po pravidelných rituáloch pomojkala, uložila, odišla, ona si tam ešte povypravala, pogulala sa, porobila kotrmelce a keď jej už stačilo, ľahla a spala. Bez problémov to takto fungovalo do 2,5 roka, kedy prešla do velkacskej postele a pre svoju potrebu som ju opäť zvykla na spoločné uspávanie, ktoré ale trvá v priemere tak 6 minút 😅

nikiki29
5. mar 2021

@ivv8 môj to začal robiť okolo pol roka keď sa naučil pretáčať na všetky strany a odvtedy to robí stále... má 2 roky 🙈 mňa to vôbec netrápilo, horšie je, že teraz nie je šanca prejsť do väčšej postele. Robí to aj v noci, hocikedy sa zobudím na to, že sa vrtí a fakt silno naráža do bočníc postielky 😓

beronsche
5. mar 2021

@ivv8 Mne napadlo, ci nie je uz privelmi unavena a preto nemoze zaspat.. Ked pises aj , ze dost malo spava celkovo... Alebo je to naozaj pre nu priskoro.. Skusila by som menit spankovy rezim, ci nieco nezafunguje..

nikpa
5. mar 2021

@beronsche takže doživotné následky z toho ze dieťa si chvilu 2 dni po sebe poplace v postielke. To vážne? 🙈😂

zuvelyn
5. mar 2021

@ivv8 ja chápem, ked sa mojmu nechce este spať tak si ho dame medzi seba do postele ze sa pomojkame ale to je kazda sekunda v strehu, on prelezie aj mna aj muza za hned by bol na zemi, preto si neviem predstaviť davat na neho takto pozor aj v noci. V noci ho ja uz neprikryvam ked sa odkope lebo o tom ani neviem ze je odkopany keďže spím 😅

beronsche
5. mar 2021

@nikpa krasne si si to vytiahla z kontextu....
Zamer? Neschopnost citat s porozumenim?

Je rozdiel aplikovat metodu kontrolovaneho placu (co mam pocit, ze si pouzila ty, ked si pisala, ako si dieta naucila spat v postielke, plus, ak by sa autorka temy riadila tvojou radou o tuto metodu by rozhodne islo) a ine je, ked ti dieta place, ale ty ho nenechavas plakat schvalne...
Poprosim ta, ty si rob, co uznas za vhodne, ale nerad v tomto duchu inym matkami.. Urobis sluzbu ich detom..
A ked sa dosmejes, skus si o tom nieco nastudovat.... 😉

nikpa
5. mar 2021

@ivv8 presne, pytala si sa ci je to ok, ja som ti napisala ze, podla mna nie je. Ked zakladas temu, zmier sa s tým, ze narazis aj na iny názor ako máš ty. Ja tvoj akceptujem len som napisala svoj, iný. Ako ho zoberies je tvoja vec.

era777
5. mar 2021

@nikpa sice sa smejes ale dosledky to moze mat 😉 dieta tam neplace len tak, nevie rozpravat tak place ... Samozrejme placom ,,vola mamu,, ktora ale ma v riti, lebo si mysli, ze je hviezda ked sa na MK pochvali, ze jej decko spi samo ... Ale ono neprestane plakat, len tak ale rezignuje vola mamu a ta ma v riti 🙈 tak co ine mu ostava ? Len rezignovat a prestat plakat, keby si mala a sama v izbe tiez si v strese a male decko este nechape, ze mama stoji za dverami a robi pokusy, ono chce mamu a nema ju , asi sa fakt vnutorne potom citi fajn .. odporucam nastudovat odbornu literaturu aj nie hned sa vysmievat 😉
Naco zeny rodia deti, ked nedokazu byt s nimi kym su male nechapu a jedine co potrebuju je mama ?

luxus10
5. mar 2021

@ivv8 a to chodi od 8 mes sama? celkovo statie a chodza je velky napor na chrbticu, a deti si kotulanim uvolnuju a natahuju svalstvo trupu a celeho tela...

niektore deti sa vedia vobec otocit v 3 mes. a niektore az v 8 mes., vies si predstavit aka je to pre nich ulava po lezani na chrbte sa otocit?

niektore deti proste dlhsie zaspavaju, nevnimaju cas, ja som uspavala aj 1,5hod kazdy vecer v tomto veku...

ked sa kotula, nech sa kotula....asi to potrebuje k tomu chodeniu...

a ma si aj cez den moznost niekde lahnut a takto sa vyvalat? nemusi to byt postel, staci velka ohradka, matrac s paplonom na zemi, aby si dieta ulavilo aj pocas dna....

nikpa
5. mar 2021

@beronsche sme na slobodnom fóre, písať si tu môže každý čo chce, rovnako svoj názor. Ked sa ti nepáči, je to v poriadku. Ja tvoj názor rešpektujem aj ked je iný ako moj, nepisem aby si neradila iným len preto, ze s tebou nesuhlasim. Pekný den ti ešte prajem.

beronsche
5. mar 2021

@nikpa nuz presne tak, kedze sme na slobodnom fore, mozem ta slusne poprosit, aby si podobne rady nerozdavala..

Ozaj a ten vyrehotany smajlik ako reakcia na moj prispevok mal teda vyjadrovat ako velmi respektujes moj odlisny nazor?

nikpa
5. mar 2021

@era777 a ty odkial vies kolko plakal a či som ho tam nechala alebo som ho isla opakovane utíšiť kym neprestal? Žasnem co sa tu rozputalo lebo som napisala, ze plakal v postielke. Vaše deti asi nikdy neplakali dlhsie ako 3 minuty, ak je to tak, tak áno, som za to horšia matka. Hneď reči o tom ako rezignoval, ako nie som s ním, ako bude labilný v dospelosti...hotova tragédia pri tom sa nič nestalo.

erickatt
5. mar 2021

@ivv8 take bolo krsniatko. Krutila sa kym nezaspala. Cele dectvo bola velmi aktivna, behala, tenis, pinpong lyze, plavanie....

erickatt
5. mar 2021

@ivv8 skus ju nechat tak a neprekladat. Nech zaspi ako chce

nikpa
5. mar 2021

@beronsche áno, smajlik vyjadruje odlahcenie v konverzácii alebo niečo také, ze sa uz autor nebude a nechce ďalej vyjadrovať. Čiže svojim spôsobom rešpektujem co si napisala.

mariska1989
5. mar 2021

Aj moja to robí ale ja ju nechám zaspať v obývačke v stane a potom ju v kľude prenesiem🤭

era777
5. mar 2021

@nikpa nebud vztahovacna 😉 niekto pise o tebe ? Alebo o tvojom dietati ? Ja som to napisala vseobecne o tej ,,metode vyplakania,, ze nieje vsetko zlato co sa blisti ... Ja som nie ziadna bio matka, len pisem veci z odborneho hladiska, naco su aj vyskumy atd. Nenarazala som na tvoje dieta ani na teba 😉 a hej aj moje dieta sem tam place, ale nie z rozkose zatial nevie rozpravat a povedat co chce, tak ked place som tam a snazim sa porozumiet aku ma potrebu a naplnit mu ju, asi preto som jeho matka a nato som tu nie ? Nikto nevravi, ze si zla matka ani nic podobne, len sa niekto snazil napisat nieco aj odborne nie len jedna baba povedala a ty si sa hned zacala z toho smiat 🤷
A ci sa ti to paci, ci nie ...ked decko reve a matka ma na haku stylom vyrev sa decko neprestane revat, ze pochopilo, ze mu to nepomoz, take male dieta este nevie tak rozmyslat ...ale rezignuje lebo placom matku neprivolalo a bohuzial ano je z toho v strese ...lebo jedine co potrebuje je jeho mama ...
Neber to osobne, pisem vseobecne 😉

beronsche
5. mar 2021

@nikpa dobry pokus..
v tom pripade odlahcujem konverzaciu a posielam ti vyjadrenie respektu: 🙈😂 😂
@ivv8 ospravedlnujem sa za spamovanie temy

ivv8
autor
5. mar 2021

@luxus10 Ano od 8mes zacala sama chodit pridrziavala sa asi 2 tyzdne potom sa pustila a uz necelé 2 mesiace uplne sama bez pomoci. Nemali sme ani žiadneho pavuka ci ako sa tomu hovori. Pocas dna vzdy 2x idem s nou von, doobeda aj poobede to si vzdy pospi. Ked prsi dam ju nirmalne do postele a proces ako vecer s tym uspávanim. Ona si ale ľahne aj na zem na koberec v izbe kde sa hráme a 5-10 min sa po nom kotula a vtedy viem ze chce spat, nasledne hodinový proces s kotulanim v posteli..:/

@beronsche to je Oki, vzdy skoro v kazdej téme sa najde clovek ako nikpa, co nema radu ani postreh k veci len si potrebuje niekde vyventilovat nudu alebo proste len rypnut. Co uz 🙂

@nikpa ja som zmierena s tym ze si tu kazdy moze vyjadrit nazor, ale niesom zmierena s tym akym sposobom ho niektori ludia vyjadrujú. V tomto pripade konkretne ty. Ja by som si nedovolila napisat druhej mamičke ze 10 mesacne dieta niekde nema co robit. Je to výchova a zodpovednosť kazdej mamičky a to ze ty to robis inak neznamená ze tvoj postup je ten správny.

mondolina
5. mar 2021

@ivv8
preložiť dieťa do postieľky, k mrežiam sa priväzuje mäkký mantinel, aby si deti netrepali hlavu.

beronsche
5. mar 2021

@mondolina ako to pomoze s kotulanim? Lebo ak sa nemylim, to je to, co mamicku primarne znepokojuje...
A najma , pri takto aktivnom dietatku by som mala strach, ze sa mu podari sa do snurok, ktorymi je mantinel priviazany , nejako zamotat..

mondolina
5. mar 2021

@beronsche
ja som pochopila, že postieľku odmieta z dôvodu, že sa dieťa otrepe.

ivv8
autor
5. mar 2021

@mondolina mam okolo celého obvodu postieľky mantinel taky hrubý ale presne ako pise @beronsche ona sa kotula Cize sa da ako keby na 4 a pusti si hlavu do predu do boku atd, neviem ci to dobre popisujem ale to by musel byt mantinel aj do vysky aspon pol metra, co teda neviem o nicom takom. Dalej ak sa nema kam uz pregulat ( skúšala som si lahnut do stredu postele a ked sa chcela cezomna pregulat tak som jej zabránila ) tak sa proste postaví na nohy prejde si kusok a zasa sa guľa.. Cize postuelka urcite Noe ja by som sa bala aj ze pri jej aktívnosti ci by si tam naozaj nejak vážnejšie neublizila

ivv8
autor
5. mar 2021

@mondolina nie na 4 na 2 sorry. Na nohy sa prikrci do drepu a tak sa pustá do strán s hlavou

nika23t
5. mar 2021

@ivv8 no v prvom rade, úplne perfektne popisuješ, ako Tvoja mala cestuje po posteli 😂😂😂😂 Ale podla mňa môžeš byť bez obáv. To robila aj moja. Ja som vždy vravela, že ona spi ako hodinky. Nebola noc, aby sa celá neotocila v posteli... Vyrástla z toho. Ale tiež by som to riešila postieľku alebo detskou posteľou s ochranou, nech nespadne.

nikpa
5. mar 2021

@era777 ked pises všeobecne nerozumiem prečo ma označujes 🤔

Strana
z2