Krém verzus olejček po kúpaní novorodenca
Ahojte, kedze je milion tem a stranok, ktore sa zaoberaju touto tematikou, vsade s inymi nazormi, tak sa idem ak tuto spytat na dalsi nazor 🙂
Posledne som sa docitala, ze je idealne novorodenca kupat len cistou vodou, no potom jeho kozu osetrit olejcekom alebo kremom. Ako to mate vy? Resp. ktore produkty pouzivate?
Tiez by ma zaujimalo, ci ste mali hned lekarnicku vybavenu pre novorodenca, ci to postaci riesit aj neskor?!
Dakujem za Vase reakcie 🙂
Ja do vody davam mandlovy olej, na telo tiez. To mi radili uz 2 x v porodnici a tiez neskor teraz s malou na poradni v nemocke ( museli sme chodit skrz vahu a pobyt na Neo). Syna som takto piplala a nema ziadne problemy, uz ma 5 rokov. Na svetle a blond dieta ma peknu kozu
Olejcekom urcite nie. Telovym mliekom, idealne neparfumovane (ja odporucam la roche posay). Do kupela potom neskor syndet. Odporucam profil karolinabaumgartner - deramtologicka a pediatrickadenjas - pediatricka na instagrame.
Okrem detskeho mydla na zadok a kremu na zadok (rybilka a bepanthen) som nekupovala nic. Olejcek urcite nie, detska pokozka sa premastuje sama. Pediatricka nam potom odporucila Oilatum ale inak som nic nekupovala. Relativne dlho nebolo nic treba, kupali sme ho len v cistej vode a kde bolo treba detske mydlo.
Zakladnu lekarnicku som mala kupenu vopred.
@petamich hlavicku/vlasy ste tiez umyvali iba cistou vodou? Pouzivali ste aj take tie rukavice na umyvanie?
Napadlo mi ako to vidite so zabalenim babatka do plienok a take to ich umyvanie.. nie uplne mi dochadza, preco to je dobre.. ci to len tak sa vlozi do vanicky a pak sa tie plienky daju prec a umyje sa babo normalne?
Napadlo mi ako to vidite so zabalenim babatka do plienok a take to ich umyvanie.. nie uplne mi dochadza, preco to je dobre.. ci to len tak sa vlozi do vanicky a pak sa tie plienky daju prec a umyje sa babo normalne?
@anonym_autor je to pre lepsi pocit babatka, pocit bezpecia. Dieta zbalis do plienky a postupne ktoru cast tela umyvas, tu odokryvas. Ja som tak dieta nekupala, moje si kupanie uzivalo od zaciatku, v praci to tak robime, ked si to mamicka praje. Okrem spomenutych profilov odporucam este profil vanda_schreierova, fyziokristy, vasa laktacna konzultantka a mojeporodniasistentka
Rukavice na umyvanie NIE, nie je to hygienicke (udrziavaju da v nich bakterie atd) ani potrebne, kupanie babatka trva par minut.
@anonym_autor umyvat staci cistou vodou a sprchovy gel len na zadocek. Vlasky tiez len vodou. Olej urcite nepouzivaj. ak ma babatko suchu pokozku tak odporucam krem la roche posay lipikar. Je vyborny, vzdy po 2-3 dnoch mala krasnu pokozku a potom uz nebolo treba davat.
Za mna je kupanie v plienke blbost, smiala sa na tom aj sestricka v porodnici, ze je to moderny vymysel ale samozrejme je to na kazdom ako sa rozhodne kupat. Rukavice tiez nie. 🙂
@petamich hlavicku/vlasy ste tiez umyvali iba cistou vodou? Pouzivali ste aj take tie rukavice na umyvanie?
@anonym_autor hej aj hlavicku len vodou, potom neskor mal problem s tou mliecnou chrastou, tak sampon na to urceny, rukavicu som nepouzivala a ani plienku, nas mal vodu celkom rad 🙂
Od narodenia sme používali len čistú vodu a po kúpaní sme nedávali žiadne kremiky nič, asi od 4-5 mesiacoch sme začali používať tvrdé mydlo bupi. Krém olejčeky a podobne sme nepoužívali nikdy, boli sme aj u detskej kožnej a tá nám to tiež takto radila
@anonym_autor čistou vodou nezmyjes napr. nanosy krému na zadok, ktory predpokladám budeš dávať. Čize normálne aspoň 1x týždenne vycochat kvalitným detským mydlom. Na olej zabudni, to je prežitok, zaťažuje a upchava pokožku. Ak nema bábätko žiadny kožný problém tak by som zbytočne nemastila. Ale keď moc chceš, v lekárni ti poradia tiež niečo kvalitné, poobzerala by som sa po značkách ako Bioderma, La roche posay, Weleda...
@anonym_autor nám funguje čistá voda a Bioderma krém (oleje sa nevstrebavaju dobre), kúpať max. obdeň (lepšie dvakrát do týždňa) - odporúčanie od koznej Dr. Žiadne preventívne nánosy krémov na zadok nedavam, dávam len ak trochu sčervenie - a prebalujem. Mam doma pol ročné dieťa, ktoré ešte nemalo zapareninu.
Od narodenia sme používali len čistú vodu a po kúpaní sme nedávali žiadne kremiky nič, asi od 4-5 mesiacoch sme začali používať tvrdé mydlo bupi. Krém olejčeky a podobne sme nepoužívali nikdy, boli sme aj u detskej kožnej a tá nám to tiež takto radila
@kris_tin257 aj na ten zadocek ste davali len cistou vodou? Ci sa vycistilo vsetko vlhcenymi utierkami a len “oplachlo” cistou vodou?
@kris_tin257 aj na ten zadocek ste davali len cistou vodou? Ci sa vycistilo vsetko vlhcenymi utierkami a len “oplachlo” cistou vodou?
@anonym_autor vlhcene utierky nemas vobec pouzivat. Ani tie vodove… Ritku budes po kakani umyvat pod vodou, ritku mydlom, aby zmylo to, co treba. Krem na zadocek len okolo konecnika na ritku, nie od pupku po krize ako to casto vidame v porodnici. Pokial dieta nebude mat citlivu kozu a sklon k zapareninam, tak krem na zadocek pouzivat nemusis, to zistis sama casom. Detto telove mlieko - novorodenci maju suchu a olupujucu sa pokozku, tam sa vacsinou natiera, neskor, ked nebude mat dieta suchu a problematicku pokozku, tak ho nemusis kazdy den natierat. Kupat kludne mozes kazdy den a zaroven vobec nemusis kazdy den - ani jedno nie je zle.
@anonym_autor ja som napriklad zadok od narodenia utrela vzdy vlhcenymi utierkami (tymi 99% vody) a potom este oplachla s mydlom. Krem na zadocek som zo zaciatku davala aj preventivne (weleda) ale potom uz nie. Takto bez zapareniny 9 mesiacov.
@anonym_autor odporúčam si urobiť podľa seba, všade sa dočítaš rozporuplné informácie.
Moje staršie dieťa (27) som umývala podľa vtedajších trendov - od narodenia detské mydlo, natierala som nejakým detským mliekom (odporúčaný bol ale olivový olej - ten som nepoužívala). Pri prebaľovaní som umývala voda+mydlo, používala tú smradľavú rybilku a dieťa malo prvé 3 mesiace obyčajné bavlnené plienky, v ktorých sa zaparoval zadok len taká radosť + k tomu to mydlo s vodou, skratka zadok neustále namočený v niečom, katastrófa.
Mladšie dieťa (17) od narodenia prírodná kozmetika šampón na umývanie, mlieko na telo, na zadok tiež prírodný krém - zväčša Weleda. Na utieranie pri prebaľovaní vlhčené obrúsky. Plienky len jednorazové od narodenia, nenormálny rozdiel. Dieťa malo krásnu pokožku, žiadne zapareniny, nepotrebovala som kupovať žiaden Sudocrem…
Čistá voda je podľa mňa nedostačujúca a aj veľmi vysušujúca.
Žiadne balenie do plienky pri kúpaní som nepraktizovala, deti som kúpala normálne v detskej vaničke, pri synovi som mala lehatko, kde som si ho položila keď bol úplne maličký, tým pádom som mala obe ruky voľné.
Netreba sa striktne držať zaručených rád ako písma svätého, vyskúšaj a uvidiš, čo bude tvojmu bábätku najviac vyhovovať a čo mu nebude dráždiť pokožku.
@anonym_autor vlhcene utierky nemas vobec pouzivat. Ani tie vodove… Ritku budes po kakani umyvat pod vodou, ritku mydlom, aby zmylo to, co treba. Krem na zadocek len okolo konecnika na ritku, nie od pupku po krize ako to casto vidame v porodnici. Pokial dieta nebude mat citlivu kozu a sklon k zapareninam, tak krem na zadocek pouzivat nemusis, to zistis sama casom. Detto telove mlieko - novorodenci maju suchu a olupujucu sa pokozku, tam sa vacsinou natiera, neskor, ked nebude mat dieta suchu a problematicku pokozku, tak ho nemusis kazdy den natierat. Kupat kludne mozes kazdy den a zaroven vobec nemusis kazdy den - ani jedno nie je zle.
@anavixy preco nie vlhcene utierky (vodove)?
Asi poniektorí ma ukameňujú ale ja používam vlhčené utierky pri každom prebalení, maleho oplachnem v umývadle iba keď je silno pokakaný až na krížoch alebo vpredu🤨 aj keď bol úplne maličký neumyvala som ho za každým v umývadle a nemal ani raz zapareniny pod plienkou🤞🏻dôležité je nie len dbať na hygienu ale nechat babo aj bez plienky aspoň na 10-15 minút denne
Čo sa tyka sprchoveho používali sme sebamed penu od narodenia, minimálne na zadoček, cca raz do týždňa aj vlasky som umyla so samponom, inak len s čistou vodou. Odporúčam dbať na oblasť pod pazuchami, pod kolenami a krk. Ťažko dostupné ale tam zapareniny sú veľmi nepríjemne. Ale samozrejme kazde babatko ma inú pokožku čiže musis potom pozerať podľa situácie, možno tvoje bude potrebovať oplachnut po každom prebalení🤷♀️
@anonym_autor nic nic nic
Cista voda viav nepotrebujes
S vlhcenymi utierkami utieraj prach na polici
Perlan, cista voda, olivovy olej z lekarne, detska weleda na zadok, zbytocne nevyhadzuj peniaze
Nepouzivala.som nic, na radi lekarky ked SA mi zdalo, ze ma suchsiu pokozku, par kvapiek detskeho oleja do kupela
Umývam vo vlažnej teplej vode bez akejkoľvek chémie a po kúpaní krémujem len s atopiredu indulonou. Malá má občas začervenanú suchú pokožku a svrbí ju, tak len v takýchto obdobiach krémujem - inak nič 🙂

Okrem detskeho mydla na zadok a kremu na zadok (rybilka a bepanthen) som nekupovala nic. Olejcek urcite nie, detska pokozka sa premastuje sama. Pediatricka nam potom odporucila Oilatum ale inak som nic nekupovala. Relativne dlho nebolo nic treba, kupali sme ho len v cistej vode a kde bolo treba detske mydlo.
Zakladnu lekarnicku som mala kupenu vopred.