Kto sa stará o vaše deti?
Aky mate nazor na tieto novinky od februara 2014?
http://hn.hnonline.sk/slovensko-119/stat-prekva...
Ja neviem ... ale mne osobne sa to nepaci ... trochu mam strach co z toho nakoniec vznikne a kto vlastne chce kontrolovat nase deti? Poslanci tvrdia ze takto chcu lepsie chranit nase deti ... myslite ze toto je naozaj ten najlepsi sposob ?
@fidka79 ten papier prichadza zo social department pre child benefit...na to ma narok aj irka aj zahraniciarka.mas tam napisat zmenu adresy,zmenu poctu deti...prirastok,umrtie dietata,zmenu zdravotneho stavu ak mas napr postihnute dieta a este nejake podobne informacie...vsetky si fakt nepamatam z hlavy.pises tam udaje o skolke,skole a lekarovi,kotre tvoje deti navstevuju....tak sa kontroluju nie len zahranicne deti (ktore mimochodom moje nie su,lebo su iri ) ale aj travellers....urcite su ti znama firma a tym padom toto nemoze byt diskriminacne zamierene len na zahraniciarov...jedna sa o vsetky deti,ktorym vlada vyplaca child benefit.samozrejme kontroluje sa tym aj pobyt na uzemi irska,ale ten sa kontroluje uz aj pri poberani nezamenstanaeckej podpory,ktora sa tiez pred tym tiez nekontrolovala ci poberatel je vobec v irsku alebo ci si kupi letenku u Ryanair za 50 eur a len si prede 1 krat za mesiac podpisat a vybrat peniaze...vedela som o jednom ceskom romovi,ktory si takto chodil pre peniaze.kym sa zakon nezmenil.Teraz by sa neoplatilo lietat si pre peniaze...letenky su drahsie a nezamestnanecne pre mladsich ako 25 rokov je len 110 eur...starsim platia 180 a k tomu este podpisovat chodis kazdy tyzden na social department a peniaze ti vydavaju na poste len ak mas u seba taku novinku tiez - karticku poberatela davok...aby sa nestalo nahodou to co sa stavalo v minulosti,ze cernosky si chodili jedna druhej pre davky...lebo tam ich podobnost je niekedy az zarazajuca a tie su v danovych podvodoch profesionalky.moja kolegina sedi vo vazbe za 8 rocne danove machinacie...poberala davky na deti,ktore ani nemala...mala ich jej sestra zijuca v nigerii...celych 8 rokov sa vydavala za svoju vlastnu sestru a nikto nic nezbadal celych dlhych 8 rokov...taky je ten irsky system sprosty a preto sa robili taketo opatrenia.
@cmulinko Ja nie proti tebe som písala, ale keby aspoň aj tu na Slovensku dali deťom a nie tých smiešnych 23eur. A nemysli si, že nerobíme, manžel je vodič autobusu ide od 4-tej ráno do noci 23:50 a je mu zaplatené smiešnych 12 hodín /lebo nemôžu viac platiť podľa zákona, ale jazdí 16 hodín a to v SAD/ ☹ . Určite neni ani tebe tam v Írsku ľahké, ale aspoň prácu čo si odrobila zaplatia. Už manželovi som hovorila, keby nemáme 11 ročného syna , tak s malým by sme určite nechali tento štát a ani by sme sa nepozerali dozadu. 🙂 A ešte raz ti píšem, že nie proti tebe som písala, tých 23 eur, len som sa pýtala, že koľko v Írsku dostávate.
@tova nejako som nepochopila tento komentár... Na čo konkrétne si reagovala? Ja som nikde nespomínala sterilizáciu, v živote by mi také niečo nenapadlo. Iba som povedala, že by sme ako rodičia mali mať podporu štátu voči zamestnávateľovi, aby sme sa nemuseli báť straty práce, ak sú naše deti stále choré. Radšej toto, ako nejaké blbé šikanovanie vo forme nahlasovania úradom, kde sa naše deti nachádzajú.
@fidka79 podla toho co viem,tak ju nasli tak,ze pocas tych 8 rokov nebula ani u lekara a nic podobne,ale stal sa jej uraz a museli ju hospitalizovat a tam z oddelenia pre poberanie illness benefit jej prisli na to,ze dana osoba je niekto uplne iny..dalej podrobne som o nej potom uz nepocula...viem,ze sedi v base.
@beata79 ja viem ako je to velmi tazke na SK a naozaj klaniam sa kazdej rodine ,ktora zije na SK a vychovava deti....vsak z rozpravania mojej rodiny,ktora zije doma som ako tak v obraze....a naozaj je to zalostne malo priam smiesne co doma dostavate za deti.Ja nebudem nic zahovarat....to sa neda ani porovnat.Pytala si sa kolko dostavame tu na deti,tak aj ti odpoviem.na jedno dieta mas narok na 130 eur mesacne,2 deti 260 eur,3 deti 390 eur,4 deti 530 eur,5 deti 670 eur,6 deti 810 eur, 7 deti 950 eur a 8 deti 1090 eur mesacne.Dalej socialny urad nema zverejnene vyplacanie davok,takze neviem kolko davaju pre 9 deti 😀 .Ja mam 3 deti cize mne platia 390 eur mesacne child benefit.
Necitala som celu diskusiu,ale co je to za blbost?Vsak dieta mozem mat doma zavrete v skrini a tyrat ho a pritom pisat email na urad,ako som s nim doma 😠 😠 😠 😠 To co je za blbost?Si myslia,ze takto budu mat veci pod kontrolou?Debilkovia
@cmulinko Áno, to je neporovnatelné, ale niečo za niečo. Ty zase musíš žiť ďaleko od Sk. Tu, keď pracujete poctivo/myslím odvádzate poctivo dane štátu/, ledva vyžiješ 🙂 a kto nepracuje, skoro toľko dostane od štátu, ako pracujúci. 😀 To je za systém. Môj starší syn už teraz rozmýšla o tom, že on by chcel raz žiť v UK / a má len 11 rokov/ Dúfam, že sa mu to podarí, lebo na Slovensku je stále ťažšie. ☹
@beata79 nakolko ja mam tyzdennu vyplatu,tak tyzdenne odvadzam aj dane...doma nas rodina povazuje za zazobancov,ale na vsetko sa treba pozerat realnymi ocami.Moja matka pracuje v 3 smennej prevadzke vo vedlajsej ulici v nasej dedine...zaraba minimum a jej sef ma moc aj nad dovolenkami...maju ich 90% nutene a nemaju moznost si vybrat sami...zije z 240 eur co jej ostane po odvodoch.Pomaham jej ako mozem,lebo si uvedomujem,ze je to moja povinnost.....zije sa mi lepsie a napriek tomu,ze mam 3 deti snazim sa pomoct aj rodine doma,lebo ja viem odkial som prisla a vo mne sa nic nezmenilo...stojim nohami na zemi a som hrda na seba,lebo vsetko co mam dakujem len sebe.Synovi odkazujem,ze nech sa uci jazyk...nech je najlepsi v triede...nech si spravi nejaku skolu cim sa dokaze presadit aj v zahranici...lebo tu nie je problem ukazat,ze sme lepsi ako domaci....my sme naozaj lepsi a to je nasa vyhoda...nas pristup a odhodlanie 😉
myslim si ze hlasit kto sa stara o dieta je hlupost a preco len pracujuci, ved aj niekto kto je doma moze dieta tyrat alebo horsie teda ak je dovod co uvadza ten ...., skoda reci a na zivot v zahranici, je to urcite neporovnatelne, vyskusala som si to, chcela som sa vratit na svk a aj som sa vratila, ale vediet ako to tu bude zostanem radsej tam, keby chcel moj muz odist idem hned a dufam ze moj syn odide a veru v zahranici pecene holuby z neba nepadaju, ale ked robis zijes si lepsie ako tu, tu len prezivas
@fidka79 ani ja som nelutovala asi 3 ci 4 roky, doma som 7 rokov a vidim ze co sa tyka krajiny teda statu ide to dole vodou, a vyhodu byt doma 3 roky stale beriem ako zlo, proste moj nazor, radej doma byt cca rok a dostavat viac a nie 3 byt za almuznu. Ja som isla do prace ked maly mal rok a 6 mesiacov a bola som rada ze som proste zas von z domu, ne slovenske pomery sa nemame zle, ale buducnost pre deti tu nevidim a to je skoda
@fidka79 no ved hej posleme deti von, no ale zial tu na nas nebude mat kto robit, lebo vsetci posleme deti "von" na tie "velke" dochodky nebude mat kto robit 😀 takze tie nase deti nam budu musiet posielat money 😝 no to lutujem, ze som mohla zostat v uk a byt s mojim krpcom stale, no ak by neusiel do USA 😉 a myslim ze po troch ci viac rokoch zistis ze tato krajina speje k ...
@zuzkat1 nie, nechodíme... a nielen naša dr., ale napr. aj kámošky, ktoré majú iné pediatričky (u nás v meste), nechodia s deťmi na preventívky k očnému.... a určo nie už v roku....
mám známu - očnú lekárku a keďže, nosím okuliare, pýtala som sa jej, kedy je vhodné dať skontrolovať preventívne zrak mojim deťom... povedala, že ak neregistrujem žiaden problém, stačí v 3 rokoch
dr. kontroluje v rámci prehliadky očká len čítaním na tabuli... ak nie je niečo ok, resp. ak má rodič podozrenie, odošle na očné...
ale ak vás posielajú, tak super.... len zrejme to nie je povinné a nerobí sa to všade tak 😉
@zuzkat1 mimo temu, ale ani u nas sa neposiela bezne k ocnemu, nepoznam zatial nikoho vo svojom okoli, koho by pediatricka len tak poslala ... pokial nie je problem, tak naco
@zuzkat1 @zuzanockamt veď práve to.... ono aj to rozkvapkanie očiek je veľmi nepríjemné na to, aby sa to robilo len tak - preventívne
ale zas bežná kontrola očiek (čítanie), alebo napr. sluchu a pod. by veru mohla byť súčasťou každej ročnej prehliadky ... myslím to tak, že by sa zaviedli tie povinné každoročné prehliadky po 3 roku života dieťaťa u pediatrov a tam by sa mohli sledovať aj takéto veci 😉
@zuzanockamt tak asi zalezi fakt od dr. Ale ja som rada...mala nema ziadny problem...ale keby hej tak sa to aspon vcas podchyti.
@zuzkat1 ja viem, nosím okuliare, takže problematika očí mi nie je cudzia...
v podstate sa dá s tvojim názorom súhlasiť, ale aj tak mám osobne výhrady voči tomu preventívnemu rozkvapkávaniu u tak malých detičiek.... to by bolo na dlhšiu debatu a fakt už moooc od témy ....
ale pokiaľ to Ty vnímaš pozitívne, tak to je najdôležitejšie, veľmi dobre totiž chápem aj pocit, že vyšetrením sa potvrdí, že dieťatko je zdravučké 😵
@dejnas hej hej...mimo temy...🙂 to rozkvapkavanie sa ani mne nepacilo... Ale je to raz za 2 roky...
K teme myslim uz bolo povedane vsetko... Este mi nie je jasne ze ako chcu riesit napr.prazdniny... Ja ako ucitelka mam v lete dovolenku a to mam hlasit ze 2mesiace je doma a nie v skolke? alebo matky na md?
tak trochu mimo ale ak nechcem ziadat pridavky nemusim sa/dieta hlasit? 🙂